társasházi közös képviselő

Tutoris # 2009.07.29. 19:53

Segítséget kérek szépen!
Közös képviselő fizethet-e a társasházban elvégzett munkáért étkezési jeggyel? Cél a tehermentes juttatás lenne.

lemi # 2009.07.29. 17:56

Tisztelt fórumozók.Társasházunkban felújitás zajlik.Tulajdonosonként 700 000-800 000 Ft költség terhel bennünket.A megrendelő a közös képviselő.Köteles-e a szerződés 1 példányát a lakóknak átadni-kifüggeszteni? Ha igen mi alapján-törvény van rá?
Esetleg csak az ellenörző bizottság tekinthet bele a szerződésbe?

ragyasdezso # 2009.07.29. 12:00

zsolesz78

Minden sok, ha nem végzi el a munkáját. A k.k. szolgáltatást végez, és a díjazása arányban kell hogy álljon a szolgáltatás minőségével.

ragyasdezso # 2009.07.29. 09:40

Egyjogász

Arról nem is beszélve, amikor az építkezési vállalkozó nevezi ki a k.k.-őt, és addig tartja "birtokon belül" amíg a project cégét meg nem szünteti!

mamargi # 2009.07.29. 08:49

Ugye nem kérdés, én arra szavaztam (meghatalmazotton keresztül), hogy ne legyen díjemelés. Csak sokan tartottak attól, ha most lemond, mi lesz a gázjavítással, meg a hitelek átrendezésével stb.

Mazsola, Ok, akkor véleménycsere zajlik.:)
Én mindenestre nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást, sokat tanultam Tőletek! Igyekszem is hasznosítani. A jövőben is visszajövök, ha lesz még kérdésem, mert úgy látom itt mindig választ kapok.

Egyjogász # 2009.07.29. 08:21

És akkor mi lett volna, ha lemond?
Erre az lett volna, a helyes válasz, hogy jó, mondjon le!

Elfogadom, hogy hihetetlen az alább ismertett eset, mely szerint a kk. egy füst alatt megcsináltatta a saját házát is a vállalkozóval, biztos akkor ez egy egyedi, kivételes eset volt.

Építőipari berkekből ugyanakkor sokszor hallani arról, hogy manapság, ha nem közvetlenül egy magánszemélynek dolgoznak, "illik" valamit (és itt nem csak kp. értendő, hanem kis ajándékok, vagy maszekmunka igen jutányos, netán ingyenes elvégzése, stb.) juttatni a vállalkozó kiválasztásáért felelős személynek, különben más kapja meg a munkát. (Nagy tisztelet a kivételnek.)

Tudomásul veszem, hogy ez alól csak és kizárólag a közös képviselők a kivételek, közös képviselő még soha, semmilyen előnyt nem kapott azért, mert egy adott vállalkozót választott ki a munkára.......

mamargi # 2009.07.29. 07:24

Kedves Mazsola66!
Ezt a hangot kikérem mind a magam, mind ragyasdezso neveben! Nem azért vagyunk itt, hogy veszekedjünk. Azon kívül úgy mondasz véleményt, hogy a részleteket nem ismered. Nem is tartozik a fórumra, de azért a tisztánlátás miatt: Én számvizsgáló bizottsági tag voltam, és miután megkérdeztem, hogy miért 1 árajánlat van 10 milliós munkára, olyan hangnemben kaptam a választ, hogy két napig nyugtatóval aludtam. Le is mondtam a tisztségről. Nem vagyok öreg, de megvan az az egészségügyi problémám, ami miatt nem teszem ki magam többé ilyennek. A közgyűlésen pedig meghatalmazottal képviseltettem magam, a szavazatom a helyén volt. Az pedig, hogy hirtelen 8 nap alat nem szereztem be több árajánlatot - na elnézést, tetszik tudni dolgozom. Persze az is hozzátartozik at igazsághoz, hogy annyira pofátlanul magasnak tűnt a díjemelés, hogy nem tartottam valószínűnek, hogy megszavazzák. Arra nem számítottam, hogy különben lemond, nem szerepelt a kiírásban, ez szabályos zsarolás, ennek engedett a ház. Sajna még nem vagyok olyan dörzsölt, hogy ennyire előre gondolkodjak.
A kk által bekért árajánlatok pedig műszaki szempontból sem állták meg a helyüket. Az kgy által kinevezett bizottság állította össze azokat a műszaki és jogi paramétereket, amik alapján újból bekérték az ajánlatokat. És az így kiválasztott bizony drágább volt, mint az eredetiek. De minőségben sokkal jobb.

ragyasdezso # 2009.07.29. 07:16

Mazsola66

Ez már másként hangzik! Egyébként nem vagyok érzékeny típus, mert akkor egyik munkámat sem tudnám sokáig végezni. Aki emberekkel dolgozik annak be kell kalkulálnia, hogy néha az azannyát is emlegetik!
Ha olvastad a válaszom, marmaginak azt írtam, hogy "Kár, hogy nem vettél részt a közgyűlésen, mert a tulajdonosi jogokat elsődlegesen ott lehet gyakorolni!".
Nekem is az a véleményem, hogy a tulajdonosi jogokkal nem utólag kell próbálkozni, hanem el kell menni a közgyűlésre. De ha valami ok miatt még sem ment el, azért élni élhet a jogaival.
A díjazással kapcsolatban: a két fél megállapodásán nyugszik. Gyakorlatilag: amennyit nem szégyell a vállalkozó, és amennyit megad az közösség! Ez idáig rendben is van! Csakhogy... Minden munkának megvan a társadalomban kialakult értéke, ettől kis mértékben el lehet térni de alapjában véve ez az mérce. (mondhatod, hogy ez most nem így van - és valóban - de én meg erre azt mondom, hogy az értéktől elrugaszkodott árnak most isszuk a levét világcsőd formájában!) Egy 38 fős normál ház esetén az alap a napi 2 óra. (de lehet hogy csak 1!) Ezért a havi 40.000.-Ft. (ami megmarad adózás után) szerintem tisztességes! De a 60.000.-Ft. már túlzás. Szóval én nem haragszok, sőt a korrekt vitát szeretem, mert azon keresztül sokat tanulhat az ember!

zsolesz78 # 2009.07.28. 21:57

Hm..
Nálunk kb 40 lakás van. Ebből 3 önkormányzati. Akkor a havi 75 e kk díj az sok? Pláne, ha sok mindenért a lakóknak kell kikönyörögni, hogy legyen valami? Pl +1 kuka, kapu telefonszerelés, stb?

ragyasdezso # 2009.07.28. 18:52

Mazsola66

Már leírtam neked, de megismétlem: a hozzászólásaimmal nem a nimbuszomat akarom emelni, hanem a kérdezőnek tapasztalatom,ismereteim szerint korrekten válaszolni. Ha ez egyeseknek nem tetszik? Istenem...
A minősítésedet még el is fogadnám, mint önálló véleményt, ha nem olyan egyént akarnál védeni, aki kihasználva a tulajdonosok félelmét,idős korát, tudatlanságát le akarja őket venni! Ez a pofátlanság!
Meg az hogy uszításnak nevezed azt, hogy felhívom a figyelmét, hogy ne hagyja hülyére venni magát!
És még te szeretnél lenni egy 300 lakásos ház k.k.-je?

ragyasdezso # 2009.07.28. 15:08

Mazsola66

Mi most csinálunk egy cirka 800 milliós beruházást és ebben az évben nem emeltünk képviseleti díjat. Igaz, hogy jóval több a munkánk és még 5 évig az lesz, de ezt nem tartottuk olyan fajsúlyú dolognak, hogy megemeltessük a díjunkat. Mert ahogy írtad 20 évenként ki lehet bírni azt a fránya beruházást. És nem 3.160.-Ft./lakás/hó-ért csináljuk,hanem 1.000.-Ft./lakás/hó-ért.
Innentől ez nem az irigység kategóriája, hanem a tulajdonosok hülyének nézése, revolverezés, mohóság! Folytathatnám még a sort, de azt más is tudja...

mamargi
Kár, hogy nem vettél részt a közgyűlésen, mert a tulajdonosi jogokat elsődlegesen ott lehet gyakorolni!
Ha megszavazták az emelést, én nem hagynám és a kisebbség nevében bíróságra vinném a határozatot, ugyanis ez az összeg tisztességtelen és nem áll arányban a végzett munkával!

mamargi # 2009.07.28. 13:59

Igen, ezt a témát már a mi házunkban is felvetették. Mert ugye van a kipróbált, megbízható szaki, a saját házához is azt hívja az ember, természetes. Csakhogy: ez nem egyszemélyes buli. Ez nem valakinek a saját háza, itt egy közösség működik, aki megbízza a kk-t, végeztessen el munkákat. Namost a kk nem a saját pénzével, hanem a közösség pénzével gazdálkodik. Ezért kellene, hogy különösen a nagy értékű munkákat megversenyeztesse. Persze, biztos vannak szakemberek, akiket a kk személy szerint előnyben részesít, csakis azért, mert jól dolgoznak, nem másért. De legalább vegye a fáradtságot és mutassa be még másik két árajánlattal, hogy pl: nem 2x annyiért dolgoznak. Lehet, hogy kicsit drágábbak, de neki ezzel a céggel van pozitív tapasztalata. Ennyi. Nálunk aztán senki bele nem kötne. Nade azon megsértődni, amikor valaki felteszi a kérdést, miért csak egy árajánlat van? Vagy legközelebb bekér 6-ot, és odavágja a kgy elé, itt vannak, de ő nem nézte meg őket... sem árban, sem műszaki tartalomban, összehasonlíthatóságban...

Egyjogász # 2009.07.28. 12:44

"A kk vígan elvolt a 80eFt-os díjával, amíg ő döntötte el, ki csinálja a több milliós beruházásokat."

Ezzel csak nem arra akarsz utalni, hogy a kk-nak nagyobb buli a kivitelezők kiválasztása, mint maga a megbízási díj??:))))

(Nekem volt egy ügyem, amikor azon borult ki a bili, hogy a kk-nak pont az a cég pont akkor csinált teljes tető- és homlokzatfelújítást, amely a társasház hasonló munkáját is csinálta. A meglehetősen "egyszerű" építésvezető meg sörözés közben elböffentette az egyik lakónak, hogy "azt ugye tudod, hogy a kk. házának renoválását is ti fizetitek a társasház vállalkozási díjában?"
Bizonyítani persze nem lehetett semmit, és még a kk. volt megsértődve, amikor nagy nehezen sikerült kipaterolni.)

mamargi # 2009.07.28. 12:23

Kedves Mazsola66!
Nem tudom, a kérdésedben mennyi az őszinte érdeklődés, és mennyi az "él", de természetesen nem tudnám felvállalni a közös képviseletet. Van fix állásom, napi 8 óra + ki tudja mennyi munkával. Nincs meg a szakképesítésem sem a dologhoz, és ha annyira zseni lennék, én adnám itt a válaszokat és nem a kérdéseket tenném fel.
A díjjal kapcsolatban pedig elsősorban az egyértelmű összefüggések bántanak. Alakul a házban egy bizottság, ami elvégzi a kk munkáját, és pont most kezd el panaszkodni? Amikor sokkal nagyobb beruházás ment a "szárnyai alatt", akkor nem volt gondja a díjjal. És a többi, amit írtam, nem ismételnék.
Fontos: eddig soha senkinek egy szava nem volt a díjazással kapcsolatban, senki nem sokallta, senki nem kérdezte meg, miért 80 eFt? Az egész téma most került napirendre. Azt pedig ne mondja nekem senki, hogy 50%-os díjemelés normális dolog.
Ja, alanyi mentes a kk, áfa nem érinti. A többi adó és járulék sem nőtt most hirtelen ennyivel.

mamargi # 2009.07.28. 09:36

Kedves ragysdezso, Egyjogász, Mazsola66!
A házunk közel sem a "luxus" kategória. Belvárosi, 1938-ban épült ház, ami bizony már sok helyen felújításra szorul. Ahogy írtam: külső homlokzat már megvolt, szóba került a belső homlokzat, amit lefújtunk a gázcsőcsere miatt. De javításra szorul a lift, a kazán, a lépcsőházban is potyog a vakolat.
Az "olcsó húsnak híg a leve" közmondással egyetértek, de itt most nem erről van szó. A kk vígan elvolt a 80eFt-os díjával, amíg ő döntötte el, ki csinálja a több milliós beruházásokat. Aztán legutóbb ez nem így történt, a gázjavításra összeállt egy 5 tagú bizottság, ami megfogalmazta az árajánlatbekérőket, kiküldte, a visszaérkezett ajánlatokat értékelte, megírta a szerződést, a kk-nek csak alá kellett írnia. A kk gyakorlatilag nem került a vállalkozók "közelébe". Na innentől kezdve már kevés a díjazás.
Pont tegnap volt kgy, aminek egyik napirendi pontja volt a díjemelés. A kk remek érzékkel az utolsó előtti pontba tette a kérdést. Adigra a lakók nagy nehezen meghozták a határozatokat, köztük több olyat, hogy a kk itt és ott hogyan járjon el. Aztán jött ez a napirendi pont, és a kk bejelentette, ha nem kap magasabb díjat, ő bizony lemond, nem csinál semmit. Erre többen megijedtek, jajaj akkor mi lesz. Sajnos nem tudom mi lett a szavazás végeredménye, de nagyon el vagyok keseredve, hogy így be lehet etetni embereket, lakókat.

ragyasdezso # 2009.07.28. 07:59

Egyjogasz
"Csak olcsó legyen" elv sajnos nagyon is működik Mo.-on.
Van aki féláron is hajlandó elvállalni, és általában ő a nyerő. Ezért is van olyan sok gond a k.k.-kel és a társasházakkal. Azonban a 3160.-Ft./lakás/hó díjazást több mint soknak tartom!
Még a "luxus wellness házban" is!

Egyjogász # 2009.07.28. 05:57

A kk. díjazása a felek megállapodásának kérdése, illetőleg a társasház közgyűlése dönt róla. (Így ez nem a kk. egyoldalú diktátuma, legfeljebb ha nem adjátok meg a kért nagyobb pénzt, a kk. dönthet úgy, hogy a kevesebbért nem vállalja a munkát.)

Szerintem egyébként itt is működik az "olcsó húsnak híg a leve" elv, azaz egy jó, profi kk. többet kér, a hozzánemértő, nemtörődöm meg lehet hogy kevesebbet.

Az a legnagyobb baj, ha a nemtörődömnek fizettek nagy pénzeket.

ragyasdezso # 2009.07.27. 22:13

Mazsola66

Szerintem Marmagi nem olyanban lakik!

mamargi # 2009.07.27. 13:27

Köszönöm ragyasdezso!

ragyasdezso # 2009.07.27. 13:24

zsolesz78

Küldj egy e-mail címet!

ragyasdezso # 2009.07.27. 13:23

mamargi

40 ezer/hó egy 38 lakásos házban tisztes díjazás! 120 ezer min. 112 lakás esetén lenne jogos!

mamargi # 2009.07.27. 12:55

Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni, mennyi egy közös képviselő "tisztességes díjazása"? 38 lakásos társasházban lakom, eddig is 80eFt/hó-t számlázott a kk, de most meg akarja szavaztatni a 120eFt/hó-t. Merthogy ez a "tisztességes díjazás".
Előre is köszönöm!

zsolesz78 # 2009.07.26. 16:16

Sziasztok!

Mivel olvasom, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívásának/megszervezésének kötött formai elemei vannak, található valahol a neten egy mintasablon, hogy ilyennek hogyan kellene kinéznie?

Előre is köszönöm.

Üdv, zsolesz78

ragyasdezso # 2009.07.22. 15:04

fo-lac

A megállapodástól függ! Ha vállalkozó az illető, akkor saját magának kell fizetni, ha nem:
55. § (1) A hatlakásosnál nagyobb társasház közgyűlése a termé­szetes személy közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke részére előírhatja a társasház-kezelői szakképesítés megszerzését, amennyiben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a tulajdonostársak megbízása alapján, a társasház kezelésével össze­függő feladatokat is ellátja. Az ilyen közgyűlési határozatban rendelkezni kell arról is, hogy a szakképesítés megszerzésével járó költség megfizetése - ha azt a közös képviselő nem vállalja - a tulajdonostársakat terheli.

Ugyanez vonatkozik a szakmai konferenciára(kidobott pénz!!) ill. az újság előfizetésére!

ragyasdezso # 2009.07.22. 14:59

Mazsola66

Csak más összeg jön ki mondjuk 76x110.-Ft./nm2 vagy 107x110.-Ft./th. közös költségnél! Tehát nem mindegy, hogy mire számolsz! Az Alapitó Okirat th.-ot számol ezt meg lehet változtatni az SZMSZ-ben m2-re de mint a fenti számítási metodika is mutatja nem mindegy! Ugyanis a nagyobb alapterületű lakásokra nagyobb th. jut a közös helyiségekből!