társasházi közös képviselő


adzam # 2009.05.14. 04:13

Rosszul érted. Díjazás fejében is, mint tulajdonos, ha megválasztanak, simán elvállalhatod a közös képviselőséget. Amit írsz, az a külső cégre, képviselőjére vonatkozik, nem a tulajdonosra.

osmi # 2009.05.14. 07:12

abalage!
Tukajdonos k.k.-nek nem előírás a szakképzettség megszerzése,de célszerű és valóban fizetheti a ház.
A kintlévőség behajtásához egyébként nem szükséges jogász bevonása / a k.k. kötelessége/, ez újabb érv a menesztés mellett.

abalage # 2009.05.14. 07:32

Köszönöm a válaszokat. Tehát el lehet vállalni akár némi díjazásért is (bár abból meg adózni kell ugyhogy a társasház jobban járna ha ingyen vállalom) és majd az után elintézni a tanfolyamot, ha ugy látjuk hogy kellene. Kedves Andi: azzal tisztában vagyok hogy a behajtás nem rövid idő, de itt sajnos nagy tartozók vannak (van aki 600e) és nem 1 éve. A jelzálogot pedig szerinem igen gyorsan bejegyezhette volna hogy ne tudják eladni a lakást.(szerintem az azért meg kellene h legyen fél éven belül). Meg lehet e úgy is oldani a dolgot hogy menesztjük a közös képviselőt, és helyette egy 3-5 főből álló intézőbizottságot választunk a lakók közül(már ha lesz ennyi aki elvállalná), mert egyedül semmiképp nem merem vállalni. A könyvelés átnézése még csak csak megy úgy ahogy, de a készítéséhez nem értek, nincs is hozzá végzettségem.

Üdv. Balázs

Nyugdíjasnéni # 2009.05.14. 07:36

Tisztelt Fórumozók!

Kérem segítsenek!

Ha a társasházunkban az önmagát gondnoknak gondoló hölgy színlelt munkaszerződéssel dolgozik - VI.ker Király utca 82 -, mert a két rokona van bejelentve de , de valójában az említett hölgy csinálgat néha valamit, akkor jogilag mit lehet tenni.

Tehát két fizetést vesznek fel a semmire. A két bejelentett roknt a társasház tartja el! Tényleges munkát nem végeznek!

Az színlelt munkaszerződés?

osmi # 2009.05.14. 08:34

abalage!
A jelzálogjog nem akadályozza az eladást.Egyebekben fizetési meghagyást kell kérbi a bíróságtól e mellett.
E kettő vezethet valamikor a pénzhez.Célszerűbbnek látszana valamilyen módon a hátralékosokkal megegyezni.

abalage # 2009.05.14. 08:37

Andi: mire gondolsz amikor azt mondod hogy fizetés nélkül költséges multaság? A költségeimet úgy gondoltam hogy nem az én költségeim hanem a társasházé. Másik kérdés: van egy házfelügyelő nőnk, akinek a dolga a takarítás és a liftfelügyelet lenne. De sajnos a takarítást csak úgy ahogy látja el, viszont rengeteg pénzt visz el a társasháztó, mert minimálbérre be van jelentve. Kb 1.2 millió/év bár tavaly 2 millió felett volt. Én úgy gondolom hogy a takarítást olcsóbb lenne megoldani akár egy külső céggel is, valamint akkor a házfelügyelői lakást ki lehetne adni, mert az közös tulajdon. Hogy lehet megszabadulni a házfelügyelőtől, jár e neki végkielégítés, milyen összegű és milyen esetben lehet végkielégítés nélkül megválni tőle. Kb 9 éve "dolgozik" nálunk.

abalage # 2009.05.14. 08:41

osmi!
Akkor a jelzálognak semmi értelme sincs? Andi azt mondja hogy a közös költség tartozás amugy is az ingatlanhoz kötődik. Akkor miért éri meg bejegyeztetni mégis a jelzálogot, ha még az eladást se gátolja??

osmi # 2009.05.14. 09:10

Ált. az emberek nem vesznek jelzálogjoggal terhelt ingatlant, vagy ha mégis, akkor nyomott áron. Azért érdemes félévente megismételni a jelz.jog bejegyeztetét, mert végső esetben - jogerós fiz. meghagyás vagy ítélet alapján - a ház követelése ebből végrehajtható. Ez praktice beláthatatlan idő, ezért érdemesebb - ha erre mód van - részletfizetésben megállapodni, csak csordogáljon valami pénzecske.

abalage # 2009.05.14. 09:36

Én valahogy úgy gondolnám megoldani a fizettség dolgot, hogy a társasház az adók miatt ne bukjon pénzt. Tehát ha van valami költségem, fénymásoló papir, nyomtatás, könyvelő ... akkor arról a társasháznak kérnék számlát és a társasház fizetné. Így az SZJA-t megúsznánk. Jól gondolom hogy ez így megoldható? Másik kérdés: nem tudjátok véletlenül hogy egy ilyen közös képviselőség nagyjából mennyi időt igényel, ha az ember normálisan szeretné csinálni, ugyanis nem tervezném hogy ingyen ez legyen a főállásom , de mondjuk napi 1-2 órát rászánnék(nyilván csak valami intézőbizottság keretében, hogy ne minden feladatot mindig nekem kelljen megoldanom).

abalage # 2009.05.14. 11:25

Jelenleg számvizsgáló bizottsági tag vagyok, a tavalyi év könyvelését vizsgáltam is, és a könyvelés amennyire én értek hozzá rendben van, abban számszaki hiba nincs. Viszont a számlák jogosságával illetve azok kiállítóival kapcsolatban fentartásaim vannak. A javítási munkák felét a közös képviselő cége csinálta, ő állította ki a számlát és ő is fizette ki magának a társasház pénzéből. A javítási munkák másik felét meg egy másik cég csinálta. Volt egy számla ami nekem szemet szúrt. Egy közel 200 ezres számla, amelyet szintán ez a másik cég állított ki 1 db bonyolítási díjról 150e + ÁFA. A könyvelő magyarázatát én nem értettem vagy ő nem tudta jól elmondani, ezért felvetettem a közgyűlésen is, ahol a közös képviselő először nem tudta mi az a számla, majd azt a magyarázatot adta hogy a fizetési felszólítók bonyolítási díja ez. Viszont a fizetési felszólítókat a kk küldte ki, csak a számlát adta egy harmadik fél. Ezért nekem ez a magyarázat továbbra is elfogadhatatlan (vagy ez normális????). A társasház elég szörnyű állapotban van. Felújítás már lassan 40 éve amióta épült nem volt. (kivéve talán a tetőt ami egy néhány éve meg lett javítva). Társasház biztosításunk sincs. Milyen dolgokat kötelező egy társasháznak vezetnie? gondolok itt könyvelés, Határozatok Könyve, jegyzőkönyvek ...?

abalage # 2009.05.14. 14:10

Nekem kicsit összeférhetetlennek tűnik. Kicsit olyan mintha állami pénzből kiirt autópálya építési pályázatot a kiiró cége nyerné meg (biztos sose fordult még ez elő :) csak egy képzeletbeli példa) Meg úgy gondolom hogy itt is le van nyúlva a társasház egy kis pénzzel

abalage # 2009.05.14. 16:39

Kedves Andi!
Értem én, és igazad van. Bocsánat hogy ez a politikus példa jutott eszembe, de nem kell ahhoz politikusnak lenni hogy az ember nem a saját pénzét ügyeskedve megszerezze. Mondok másik általam ismert példát: Emberünk egy cégnél árubeszerző, és csinál egy céget ami megveszi a nagykertől az árut, rárakja a hasznát majd továbbadja a cégnek ahol dolgozik. Nálam ez ugyanaz a kategória. A cég nyilván jobban járt volna ha ő veszi a nagykertől az árut. Esetünkben a cég a társasház, az árubeszerző a közös képviselő. Biztos ezernyi példát lehetne hozni. Nyilván a sürgős esetekben kell egy olyan ember akit el lehet érni (lehet hogy nem is egy), de a mi társasházunkban sürgősen talán csak a liftbe szorult ember kimentése oldódik meg. Amúgy nagy városból írok. Nem hinném hogy 20 vízvezeték szerelő lenne. Én azt gondolom hogy némi utánnajárással itt is tudnánk pénzt spórolni, ami a jelenlegi közös képviselőnknek nyilván nem érdeke, hiszen szerintem a javítási munkákon is haszna van.

matthiasi # 2009.05.14. 18:32

Nyugdíjasnéni -nek !

az önmagát gondnoknak gondoló hölgy színlelt munkaszerződéssel dolgozik

Ha teheti, miért ne !
Nem kell hagyni !

Arra van a közgyűlés , hogy ott az ilyent fel lehet vetni és ha egészséges szellemű a közösség akkor kivizsgálja, ha meg nem, ott kell hagyni a házat !

egyébként is : mert a két rokona van bejelentve de ,

végól is hármat atart el a ház !
ha hagyják - megérdemlik !!

Nyugdíjasnéni # 2009.05.15. 08:07

A közös képviselőnk azzal a címszóval, hogy ettől az évtől - szerinte május 15- új közös képviselő lesz, nem csinált ez évre költségvetést a társasházunknak....Ez bűncselekmény? Ha nem, akkor is felkéne lépni valahogy ellene! De hogy?!

xenia1976 # 2009.05.17. 08:44

Társasházi lakásomat életvitel szerűen nem használom a megvásárlásától kezdve, immáron 5 éve. Eddig pontosan fizettem azt a közös költséget, amit a közös képviselő azokkal a lakásokkal egyezően fizettetett velem ahol laknak, élnek - tehát mindent használnak. A rádióban, egy riport kapcsán hallottam, hogy ez az összeg csökkenthető, hiszen nem használok semmit ami a közös költségbe beletartozik ( közös villany, víz, szemétszállítás...).
Szeretném megtudni, hogy tényleg lehetséges e ilyen tulajdonosnak, mint én, a közös költség csökkentését kérnie.
Köszönöm szépen.

abalage # 2009.05.19. 07:30

Sziasztok!

Fejleményeim a közös képviselő ügyében: Voltunk bent nála, hogy megbeszéljük a közgyűlési jegyzőkönyvvel való problémáinkat. Volt egy pár. Az előző évi költségvetést azzal a feltétellel fogadtuk el hogy 8 napon belül írásban tájékoztatást ad a már említett 180e-es számláról. Ez nem történt meg, de most arra hivatkozott, hogy nem lehet feltételesen elfogadni egy beszámolót. Sebaj. A következő probléma hogy beleirt egy olyat hogy a közgyűlés egybehangzóan, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a 2009. évi tervezetet, kivéve közös képviselő díjazása amely csak 5%-al emelkedik. A közgyűlésen 3 szavazás volt. A beszámolóról, 10 ft-os közös költség emelésről, majd miután ezt nem fogadtuk el 5 ft-ról. Ez utóbbit elfogadtuk, majd a közgyűlésen felvetettem hogy nekem nem tetszik hogy 12%-al emelni akarja a fizetését, de ott lerázott azzal, hogy mivel megemeltük 5 ft-al így ez már el van fogadva. A 2009-es tervezetről már nem volt szavazás. Amikor voltunk nála, azt mondta hogy elfogadtuk az 5 ft-os emelést, ezért megszavaztuk a 2009-es tervet is. Valóban így van ez? Vagy csak nekem furcsa? Mindenesetre én mondtam hogy akkor húzzuk ki belőle a 2009-es terv elfogadására irányuló mondatot, hiszen az 5 ft-os emelés még mindig benne marad, ami szerinte ugyis egyenértékű azzal hogy elfogadtuk a tervet. Erre nem volt hajlandó, megsértődött és azt mondta hogy akkor ő lemond, mert velünk nem lehet együtt dolgozni. Mi meg ennyiben hagytuk a dolgot.

abalage # 2009.05.20. 13:05

De akkor mégis igaza van hogy azzal hogy nem a 10 ft-os közös költség emelést csak az 5-öst fogadtuk el, akkor azzal egyben elfogadtuk a jövő évi tervezetet is? (hogy hogyan osztjuk be a pénzt)

hmarta # 2009.05.21. 11:19

Az elmúlt év novemberében közösképviselő váltásról döntöttünk 2009 jan 1-hatállyal azzal a kitétellel,hogy a költségvetési beszámolót a 2008 ra vonatkozó adó bevallásokat,NYENYI leadást és az éves mérleget Ő késziti el. Ez nem történt meg.Aláiratlan beszámolót küldött....mit lehet tenni?

Grád András # 2009.05.21. 12:13

Kedves Hmarta!

Két dolgot tehetnek: felmondják a szerződését, illetve emellett még visszakövetelik a kifizetett díját, de ez nyilván már csak perben lesz lehetséges, és nem biztos, hogy az egész ér ennyit. Ha azonban az ő mulasztása miatt a társasházat kifejezett anyagi kár is érte (pl. bírság) akkor már inkább érdemes bírósághoz fordulni a kártérítés miatt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.05.21. 12:15

Kedves Xenia1976!

Nme tudom, mi hangzott el a rádióban, de a közös költség főszabályként a tulajdoni hányad után jár, azt meg semennyit se befolyásolja, hogy lakja-e a lakást. Én még nem hallottam ilyen ügyről, amelyik sikeres lett volna, de ha a többiek igen, majd jelzik. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Nyugdíjasnéni # 2009.05.25. 18:21

Tisztelt Fórumozók!

Mivel összejátszik a közös képviselőnk és a Számvizsgáló Bizottság, úgy azt szeretném kérdezni, hogy hogyan szűnik meg a Számvizsgáló Bizottság? Az éves beszámoló benyújtásával? Hol van ez a vonatkozó társasházi törvényben? Melyik paragrafusokban?

Sz.Márton # 2009.05.25. 19:45

Kedves Nyugdíjasnéni!

A szervezeti és működési szabályzatban lehet- és kell is rendelkezni többek között a számvizsgáló bizottság működésével kapcsolatos olyan dolgokról, amelyeket a törvény nem tartalmaz(hat)

Nyugdíjasnéni # 2009.05.26. 06:00

Tisztelt Fórumozók!

Mivel összejátszik a közös képviselőnk és a Számvizsgáló Bizottság, úgy azt szeretném kérdezni, hogy hogyan szűnik meg a Számvizsgáló Bizottság? Az éves beszámoló benyújtásával? Hol van ez a vonatkozó társasházi törvényben? Melyik paragrafusokban?

Nyugdíjasnéni # 2009.05.31. 19:39

Ha mondjuk egy férfi a "közös képviselő" és egy nő szemtelen módon azt mondja - a mi Társasházunk közgyűlésén és akit sosem láttunk és elég bunkó is!-, hogy ő a közös képviselő, de semmivel nem igazolja illetve közbeszólásaival rágalmazó módon gyanúsítgat, az minek minősül jogilag? Van-e erre valamilyen jogszabály? Ezen kívül meghatalmazást sem mutatott!

Ha mondjuk pénteki napon a "közös képviselő" leváltásra kerül, akkor a rá következő kedden tarthat-e közgyűlést a társasházban? Mondjuk az éves költségvetés elfogadásáról? Illetve saját maga megerősítéséről?

Az éves költségvetés elfogadható illetve megszavazható-e a közgyűlés által ha azt a megismételt közgyűlésen teszik?

Mekkora szavazati hányad kell az éves költségvetés megszavazásához?

Kérem segítsenek! Nagyon félek!

Nyugdíjasnéni # 2009.05.31. 19:41

Ha mondjuk egy férfi a „közös képviselő“ és egy nő szemtelen módon azt mondja – a mi Társasházunk közgyűlésén és akit sosem láttunk és elég bunkó is!-, hogy ő a közös képviselő, de semmivel nem igazolja illetve közbeszólásaival rágalmazó módon gyanúsítgat, az minek minősül jogilag? Van-e erre valamilyen jogszabály? Ezen kívül meghatalmazást sem mutatott!

Ha mondjuk pénteki napon a „közös képviselő“ leváltásra kerül, akkor a rá következő kedden tarthat-e közgyűlést a társasházban? Mondjuk az éves költségvetés elfogadásáról? Illetve saját maga megerősítéséről?

Az éves költségvetés elfogadható illetve megszavazható-e a közgyűlés által ha azt a megismételt közgyűlésen teszik?

Mekkora szavazati hányad kell az éves költségvetés megszavazásához?

Kérem segítsenek! Nagyon félek!

Már aludni sem tudok!