társasházi közös képviselő


MINDIANA # 2010.06.09. 18:33

Szivarfa!

Is, képviseltetheti magát, abban az esetben, ha nem tud megjelenni. Nehogy bedőlj ennek a nyelvi fordulatnak. Minek képviselteti magát az, aki meg tud megjelenni? Amennyiben, meg tud jelenni, nincs szükség meghatalmazottra.Ennyire egyszerű.
Az én kérdésemre viszont még senki sem válaszolt!!!!!!!!!!!!!!!!

Dont vorry by happy!!

szivarfa # 2010.06.09. 17:34

Kedves MD!
A tulaj ott volt, a rokon is ott volt, a rokonnak meghatalmazása is!!! volt ugyanattól a tulajdonostól, mind a kettő pofázott, csak a tulaj szavazott.
A törvényben nem VAGY szerepel, hanem IS!
"a tulajdonos meghatalmazottjával is képviseltetheti magát"
Az nincs a törvényben, hogy csak egyik lehet jelen.
A törvény a rossz?
A józan észnek mindenesetre ellentmond.
Ha tudsz olyan konkrét törvényi hivatkozást, ami ezáltal sérült, PTK vagy akármi, sokat segítenél.
A levezető elnök abban volt érdekelt, hogy végre történjen meg az alakuló közgyűlés, bármi áron.
Köszönöm.

nandy # 2010.06.09. 07:52

Ritucci:

Nagyon rosszul gondolod, szerintem. Ha a ház sz.rban van, akkor éppen hogy nem tudatlan, amatőr lakókból álló intézőbizottságot kell felállítani, hanem azonnal keresni kell egy profi közös képviselőt...

MINDIANA # 2010.06.09. 06:43

Üdv!

Azért feltenném a kérdést. Mi tud tenni a levezető elnök az ellen, ha a közgyűlés menetét folyamatosan zavarja egy olyan illető, akinek nincs felszólalási joga, vagy olyan illető akinek van, de nem érdekli a levezetés normális menete, csak a saját böszmeségét harsogja.

Ritucci # 2010.06.09. 06:41

Kedves MD!
Mire nincs három évük? Én nem mondtam, hogy nem kell képviselőt választani három évig. Valamit nagyon félre értettél.
A szolgáltatói számlák, adófolyószámla, stb. csekkolása az ideiglenes intézőbizottság által, és az új kk. keresés mehet párhuzamosan. De mivel a közös képviselő választás nem egy hirtelen döntés kell, hogy legyen (bizalmi feladat és már rossz tapasztalatuk is van), addig, amíg megtalálják a számukra megfelelőt, tenniük kell valamit. Ez volt a kérdés, erre válaszoltam.

Persze, hogy kell képviselő. Ebben egyetértünk, de a tulajdonosoknak igenis tudniuk kell, hogy hogyan működik a társasházuk, különben nagyon pórul járhatnak. Ezért soroltam fel az első, legfontosabb teendőket és nem csak az írtam le, kell egy új kk., mert ezt nyilván Ők is tudják. A kontroll pedig az első pillanattól kezdve szükséges.

MajorDomus # 2010.06.08. 21:35

Igen kissé-félreérthető !

A -lényeg hogy a rokon ott lehet, de csendben, ehhez nem kell szavazás, de ha meghatalmazása van, akkor ő is szavazhat.

A levezető elnők- nem volt a helyzet magaslatán !

ragyasdezso # 2010.06.08. 20:22

MD
MINDIANA is azt írta, hogy vagy, vagy.

MajorDomus # 2010.06.08. 19:33

Mindiana !

Helytelen !

A közgyülések nyilvánosak,( hacsak a levezető elnök nem rendel el zárt ülést) azokon bárki részt vehet, de szavazni és felszólalni csak a tulajdonosnak van joga !
Adott esetben a tulajdonos ha ad egy meghatalmazást a hozzátartozónak, akkor ő szavazhat és hozzászólhat, de a tulajdonos nem !

Ha nincs meghatalmazás, akkor a hozzátartozó nem szólalhat meg !

Az a megoldás,hogy a tulaj szavaz, a rokon meg pofázik nem müködhet, nem törvényes !

A tulaj kérheti, hogy a napirendi ponthoz kapcsolódva szakértőt hallgasson meg a közgyűlés. Ennek engedélyezése a lev. Elnök jogköre.

MINDIANA # 2010.06.08. 17:04

Szivarfa!

Az olvasás közben nem értelmezték, a vagy szót. A tulajdonos, VAGY a szabályszerűen meghatalmazott képviselője, képviselteti magát, a tulajdoni hányadnak megfelelő arányban. Idegen személy közgyűlésen való részvételéről, a közgyűlés dönthet. Tulajdonost kitiltani, nem lehet. A közgyűlés levezető elnöke, az idegen személy részvételéről szavazást tarthat. Amennyiben, a közgyűlés többsége úgy dönt, hogy nincs helye, akkor részvétele a közgyűlésen persona non grata.

szivarfa # 2010.06.08. 16:06

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem:
Lehetséges, illetve jogszerű-e, hogy egy társasház alakuló közgyűlésén az egyik tulajdonos személyesen is, és egy hozzátartozójával, mint meghatalmazottjával is képviseltesse magát.
Nálunk ez történt. Én, mint egyik tulajdonos (korábban már voltak ezekkel a személyekkel rossz tapasztalataink) megkérdeztem, hogy ezt hogyan gondolják, erre az volt a válasz, hogy a TTV szerint a tulajdonos meghatalmazottjával IS képviseltetheti magát, az nincs a törvényben, hogy ketten nem lehetnek egyszerre jelen. A levezető elnököt kértem, szavaztassa meg a közgyűléssel, hogy az illető részt vehet-e a közgyűlésen, de lekiabáltak. Természetesen a szavazásokon csak a tulajdonos szavazott, de a hozzátartozó folyamatos kommentjeivel, kéretlen hozzászólásaival jelentősen befolyásolta a közgyűlés menetét és a szavazások végeredeményét.
Ha ez így jogszerű, akkor én a következő közgyűlésre meghatalmazhatok egy rögbicsapatot?
Előre is köszi a választ.

MajorDomus # 2010.06.07. 22:11

Csak erre nincs 3 évük !

A háznak folyamatosan müködnie kell !
Minél hamarabb válasszatok képviselőt, a kontroll kialakitásra lesz időtők.

Ritucci # 2010.06.07. 08:42

Én ennél szerényebb vagyok (lennék).

Az általam javasoltakat akkor is tegyétek meg Andis (ha itt vagy még), ha még nem választottatok profit.

Ha nem számol el és - mint ahogyan azt írtad Andis - anyagi kárt okozott nektek, akkor a leváltott kk. törvényt sért, jogos a feljelentés. Ha pedig ezek a vádak megállnak, akkor egy profinak is több időbe telik az ügyeket elintézni két napnál.

Nálunk pont három és fél évbe telt, míg minden ügyünket tisztába tudtuk tenni, és nem a profizmus hiánya miatt.

Ha ott tartotok, hogy kiálltatok az érdekeitek mellett és leváltottátok a számotokra nem megfelelő kk-t, már nem vagytok "szerencsétlenek". Csak így tovább! Ha választotok MajorDomus által javasolt profit, akkor is legyen rendszeres a kontroll, ami csak akkor tud működni, ha tudjátok mit kell kontrollálni, milyen lépéseket kell elvárnotok a profitól.

MajorDomus # 2010.06.01. 19:17

Ne essünk át a ló tulsó oldalára !

Van uj közös képviselőtők ? Szerintem nincs,mert ha lenne,akkor 2 nap alatt megoldaná ezt a gondot.
Valami házban lakó amatör szerencsétlenkedik most.
Válasszatok uj képviselőt, a többi gondot ő elintézi.

Ha meg van, akkor elég szerencsétlen hogy nem tudja a tennivalóit.

A közgyűlési jegyzőkönyvvel mindent el tud intézni.

Ritucci # 2010.06.01. 12:21

Első körben, mihamarabb szükséges közműszolgáltatókat felkeresni, aktuális egyenlegről érdeklődni. Vigyétek magatokkal azt a közgyűlési jegyzőkönyvet, melyben a leváltott közös képviselő helyett megbízott ügyintézőnek felhatalmazást adott a közgyűlés az ügyintézésre.
De mindenek előtt a számlavezető bankban jelentsétek be, hogy a leváltott kk. már nem jogosult a számla felett rendelkezni. Ezzel kezdjetek!
Ne felejtsétek el az APEH folyószámlátokat se lecsekkolni, az új kk-t, vagy intézőbizottságot bejelenteni az arra rendszeresített nyomtatványon.

Mindezzel egyidőben, ha a leváltott kk. nem adja át az iratokat és nem számol el, feljelentést kell tenni a számvitel rendjének megsértése miatt. A nyomozás során majd kiderül megáll e más vád is. Ha perre kerül a sor, ne felejtsétek el polgári jogi igény formájában követelni az esetlegesen hiányzó pénzeteket.

Andis # 2010.06.01. 10:49

Elnézést kérek a többszöri üzenetért, de sokáig nem jelent meg, ezért próbálkoztam többször.

Andis # 2010.06.01. 10:48

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni a sürgős segítségüket az alábbi problémámat illetően.
A közös képviselőnket, aki sok-sok anyagi és erkölcsi problémát okozott a Társasházunknak sikerült leváltani.
A rendelkezésére álló 30 napot követően sem adta át a Társasházunk dokumentációit. Ebből adódóan nem tudjuk, hogy mit és mennyit kell a szolgáltatóknak fizetnünk, stb. Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ebben az esetben. Nem szeretnénk, hogy a Társasház teljesen ellehetetlenüljön. A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Andis

Andis # 2010.06.01. 10:47

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni a sürgős segítségüket az alábbi problémámat illetően.
A közös képviselőnket, aki sok-sok anyagi és erkölcsi problémát okozott a Társasházunknak sikerült leváltani.
A rendelkezésére álló 30 napot követően sem adta át a Társasházunk dokumentációit. Ebből adódóan nem tudjuk, hogy mit és mennyit kell a szolgáltatóknak fizetnünk, stb. Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ebben az esetben. Nem szeretnénk, hogy a Társasház teljesen ellehetetlenüljön. A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Andis

Andis # 2010.06.01. 10:41

Kedves Fórumozók!
Szeretném kérni az alábbi problémám megoldásában a sürgős segítségüket.
A Társasházunk számára sok-sok mind anyagi, mind erkölcsi problémát okozó közös képviselőnket sikerült leváltani. Tájékoztattuk, hogy 30 nap áll a rendelkezésére, hogy átadja a Társasház dokumentációját. Sajnos a lejárt idő végeztével is ezt megtagadta, nem adja át a dokumentációkat, számlákat, stb. A Társasház ebből adódóan nem tudja a számláit rendezni, hiszen nincs tudomásunk, hogy hova, mennyit kell fizetnünk.
Érdeklődnék, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm. Andis

MajorDomus # 2010.05.21. 21:10

Reméljük a jegyzőkönyv nem !

ragyasdezso # 2010.05.21. 19:23

Volt egy kérdés válaszoltam rá, de a kérdés időközben eltűnt. :lol:

MajorDomus # 2010.05.20. 21:22

Mi van a jegyzőkönyvvel ?

ragyasdezso # 2010.05.20. 19:54

Rákosiberci

A közgyűlési jegyzőkönyvvel.

nandy # 2010.05.20. 14:19

Köszönöm :)

MajorDomus # 2010.05.19. 18:05

Ha 50 lakásosnál nagyobb a házad akkor csatolni kell ! Sőt a közgyülésen is ott kell lennie. Azonkivül a költségvetési véleményt is.

nandy # 2010.05.19. 10:11

Közgyűlési meghívónkhoz csatolták a 2010. évi pénzügyi tervet.
De nem csatolták a gazdasági segítő személy jelentését.

Ez így szabályos?