házeladás, több örökös


kiskobak # 2003.08.13. 10:16

Köszönöm a gyors választ, a földhivataltól elkért friss tulajdoni lap a kezünkben van.
Amúgy én is arra gondoltam, hogy feljelentjük a rokont, aki mindenki helyett döntött, mert meghatalmázást azóta se kért se tőlünk, se senkitől.


Kiskobak

the big cat # 2003.08.13. 09:36

Természetesen, ha valaki nem adja el a tulajdonát és ezért nem írja a lá a szerződést, akkor az érvénytelen az ő tulajdonrészére nézve, a vevő meg helyezheti ahova akarja a pénzét, tulajdont csak azoktól szerez akik eladták neki. tehát ha mondjuk azonos a tulajdoni arány akkor a vevő a ház 3/5-ét megszerezte, a többit meg nem.

Egyébként osztatlan közös tulajdon esetén a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van, tehát haramdik személynek a ti jóváhagyásotok nélkül el sem adhatná a saját részét, a ti részetekről pedig nem jogosult tárgyalni. Ezt a vevőnek is tudnia kellett, hiszen minimum meghatalmazást kellett volna kérnie a többi tulajdonostárstól, hogy az az egy eljárhat-e vajon.

Javaslom fordul ügyvédhez, aki első lépésben írjon egy levelet minden tulajdonostársnak, hogy amennyiben a jogellenesen eljáró tulajdonostárs nem csinálja vissza a szerződést, akkor te megtámadod, mivel jogelelenesen, megbízás nélkül járt el a nevedben (és a többiek nevében is), valamint nem ajánlotta fel előbb megvételre nektek a tulajdonrészét. javaslom ellenőrizd, hogy a földhivatalban esetleg nincs-e valami változás a tulajdoni lapon, és az ügyvéd akár őket is figyelmezetteheti, hogy vitatott helyzet van, ne jegyezeznek be semmit.

Tehát összefogalalva, a 3 tulaj csak a saját eszmei tulajdonrészét adhatja el, de csak úgy, ha előbb nektek ajánlja megvételre. A maradék 2 tulaj tulajdonrésze továbbra is marad a tiétek, annak a helyzete nem változik. Amennyiben a 3 tulaj által aláírt szerződés az egész ingatlanra vonatkozik, akkor az a ti tulajdonrészetek tekintetében semmis, mivel tulajdont csak tulajdonostól lehet szerezni. Ezt a földhivatalnak hivatalból is észlenei kellene, de esetleg a szöveg megtévesztő, és az aláírásokat nem ellenőrzik.

kiskobak # 2003.08.13. 08:21

Sziasztok!

Úgy látszik, mindig a kicsit húzza az a bizonyos ág.

Most, miután hazajöttünk a nyaralásról az egyik 'kedves' rokon kész tények elé állitott bennünket: adva van egy ház amelynek 5 tulajdonosa van különböző arányban. Az egyik tulaj ('kedves' rokon)kész tények elé állitotta a többi 4-et. Közben kb 1.5 héten belül kiderült, hogy mindenkinek mást mondott, ki tudja a vevő miről tud, s miről nem.

A lényeg, és a kérdés az lenne, hogy létezik-e olyan, hogy az 5 tulajból ha a többség beleegyezik az adásvételi szerződébe, akkor a maradék részét letétbe helyezik, ha nem kéri, vagy nem olyan feltételekkel, amik a szerződásben vannak? Érvényes lehet-e úgy a szerződés, hogy az 5-ből 2 nem irja alá?

Kösz előre is a segitséget!


Kiskobak