Ingatlan eladás utáni adózás

monalisa1 # 2008.05.21. 11:33

aldus!

Az 5+1-ik évben már adómentes az eladás, vagyis jövőre. Amennyiben mégis idén kerül sor az értékesítésre, az eladási árból levonásba kerül a belekerülési költség, és a kettő különbözetének 20%-a az adó. (Egyidejűleg indokolt esetben részletfizetés kérhető.) Ha 6 éven belül lakást és/vagy házat tudtok venni ill. építtetni, a befizetett adó utólag visszigényelhető.

Csak egy laikus hozzászóló.

aldus # 2008.05.21. 10:40

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel építettünk egy házat, de sajnos családi okok miatt el kell, hogy adjuk. Decemberben lesz 5 éve, hogy megkaptuk rá a használatbavételei engedélyt. Ugy tudom,hogy ha 5 éven belül akarjuk eladni, akkor adózni kell az eladási árból. Azt szeretném megtudni,hogy mekkora az adózási összeg mértéke, illetve hogy időarányosan kell-e adózni. ELőre is köszönöm.

Sziasztok!
Megtudná nekem valaki mondani, hogy milyen mértékben kell adózni, ha az általunk épített házunkat el akarjuk adni, de a használatbavétele

Martmacs # 2008.05.21. 09:21

Kedves Nandy, köszönöm válaszát!
Még egy kérdésem lenne: az adóalapból levonható értéknövelő beruházásnak mi számít? Pl számlával igazoltan klíma, redőny beszerelése? Beépített konyhabútor gépekkel? Ha teljes bútorzattal adom el a lakást, akkor azok értékét (szintén számlával) el lehet-e könyvelni ilyen beruházásnak?
Köszönettel,
Martmacs

nandy # 2008.05.21. 09:01

Az új szja-tv. szerint le kell adózni a hasznot.

Kérheted az adó méltányosságból történő elengedését.

Martmacs # 2008.05.21. 06:54

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vásároltam új építésű lakást 17M Ft-ért(hitelből). Sajnos rajtam kívülálló okok miatt eladni kényszerülök. Kérdésem, hogy ha eladom pl 19,5M Ft-ért és abból ugyanannyiért vásárolok másik ingatlant (17M lakás+2,5 M garázs, sajnos kötelező megvásárolni), akkor is le kell adóznom a 2,5 M Ft után? Nincs semmilyen kedvezmény, bármilyen lehetőség, hogy csökkentsem az adót? Kicsit furcsa, hogy az egyszer már leadózott pénzből újabb adót és újabb illetéket kell befizetnem...
Előre is köszönöm a választ.
Martmacs

lilla04 # 2008.05.20. 19:17

Tisztelt Szakértő!

Már kaptam Öntől választ az előzőekben,köszönöm, de pontosítani szeretnék, vannak konkrétumok ill. rossz évet írtam, tehát:1999-ben férjem édeasanyja után öröklte családi házuk 1/4-ed részét. 2007-ben édesapja után szintén az 1/4-ed részt. Másik felét a nővére. Az illetéket 4 M ft után fizettük meg, ez a férjemre eső 50 %-os tulajdonrész. Eladásra kerül 6,7 M ft-ért, ez szintén az 50%-os tulajdonrész. Kérdésem, hogy mennyi adót kellene fizetnünk?
Köszönettel,

ptcruiser # 2008.05.20. 18:44

Nem, az adót a következő évben (azaz 2009-ben) 2008-ra vonatkozóan be kell vallani és megfizetni.

előreköszi # 2008.05.20. 18:22

Kedves Szakértők!
2006-ban vásároltam egy ingatlant, amit most 2008-ban el szeretnék adni. Annyit tudok, ha az eladási ár magasabb, mint a vételi ár, akkor a vételi és az eladási ár különbözetéből(most egyszerűsítés kedvéért a felmerült költségeket nem említem) kell adóznom 25%-ot, amely jelen esetben csökkenthető 10%-kal. A kérdésem a következő: amennyiben a szerződés 2008-ban köttetik, de a vevő a szerződésben foglaltak szerint 2009-ben egyenlíti ki az eladási ár azon részét, ami után adóznom kell, akkor a 25% adó 60%-a után kell majd 2010-ben az adót megfizetnem?

Gary # 2008.05.14. 16:27

Korábbi hozzászólásom kicsit összetettre sikerült, ezért megpróbálom kiemelni a lényeget:

Ingatlan öröklésekor haszonélvezeti jog került az örökrészre.Az öröklési illeték alapja számomra a haszonélvezettel csökkentett rész volt, ami után a haszonélvező fizette ki az illetéket.

Eladáskor ez a haszonélvezeti jog ellenérték nélküli lemondásra került, mely után az ajándékozási illetéket megfizettem. Ezt az illetékhivatal úgy bontotta meg, hogy a teljes bevételnek egy bizonyos része volt a vagyoni értékű jog.

A kérdés az, hogy az öröklés szerzéskori értékét (ezt lehet figyelembevenni bevételcsökkentő tételként) módosithatja e a haszonélvezeti jog megváltásának illeték alapja?

nandy # 2008.05.14. 11:44

És ahogy írtam, a másik lakás eladása után már nem kell adót fizetni. Csak az örökölt lakás után.

nandy # 2008.05.14. 11:42

Tehát a férjed a 2005-ben 4 MFt-ért szerzett ingatlant most 6,7 MFt ért adná el (ez csak a ráeső rész).

Az eladásból 2,7 MFt jövedelme keletkezik, de ebből még levonható a fizetett illeték is. A végösszeg 60%-a lesz az adóalap (kb. 1,62 Mft), ami után 25% adót kell fizetni (kb. 405 ezer ft).

Mint már írtam, kérni lehet az adó méltányosságból történő elengedését.

lilla04 # 2008.05.14. 11:21

Igen a 4 M Ft az az 50 %, és az eladási 6,7 M Ft is az 50 %.
Köszönettel!!

nandy # 2008.05.14. 08:23

A saját lakás eladása miatt már nem kell adózni, mivel az a szerzés évét követő 4. adóéven túl történne.

nandy # 2008.05.14. 08:22

lilla: a 4 MFt illeték az az 50% utáni rész? Tehát összesen 8 MFt-ért szereztétek (örököltétek) az ingatlant?

nandy # 2008.05.14. 08:20

dorina:

Az eladási árból levonható a szerzésre fordított összeg, a fennmaradó rész után adót kell fizetni.

Lehet kérni az adó méltányosságból történő elengedését, mérséklését.

Szja. tv. 63. §
(7) Az állami adóhatóság az adó fizetésére kötelezett magánszemély kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, valamint az ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem felhasználási körülményeire figyelemmel (különös tekintettel, ha a felhasználás saját maga, közeli hozzátartozója, a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra történik) az (1) bekezdés szerinti adót mérsékelheti vagy elengedheti.

lilla04 # 2008.05.13. 12:57

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

A következő válaszomra szeretnék kérdést kapni:
Férjem öröklés utján, 2005-ben a családi házuk 50% -os tulajdonrészét örökölte. Az illetéket 4 M Ft-után fizettük meg. Szeretnénk értékesíteni a házat( a másik tulajdonos is, a nővére)az eladási ár 6,7 M Ft. Ezt az összeget ill. a saját lakásunk értékesítése utáni összeget is egy nagyobb lakás vásárlása fordítanánk még ebben az évben. A saját lakásunkat 1999-ben 2,8 M ft-ért vettük és 7 M Ft-ért adnánk el.
Mennyi adót kellene fizetnünk?

Köszönettel,
Feketéné

dorina0730 # 2008.05.11. 08:52

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

Tavaly nyáron vásároltunk párommal lakást( első lakás),még egy éve sincs a tulajdonunkban,de szeretnénk eladni,és egy nagyobb értékű ingatlant vásárolni(hitelre,és a lakás is hiteles).Mire számíthatunk adózás szempontjából? Lehet,meg kéne várnunk az öt évet,hogy eladjuk? Akkor hogyan módosulna az adózás? A lakás értéke 10millió alatt van,nem tudom,ez számít-e.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Dorina

nandy # 2008.05.10. 11:03

freezer:

Az adó megfizetésére fizetési halasztást kell kérni (általában megadják), így nem kellene most befizetni.
Amikor megvan az új lakás, akkor kell igazolni az APEH felé a szerzést.

nandy # 2008.05.10. 11:01

nooris:

a battai lakás eladásából származó jövedelme (9 év! nem 10): (11.000 eFt - 1.750 eFt) x 60% = 5.550 eFt

Ennyi a 2006. évi lakáscélú felhasználás.

Mostani eladás jövedelme: eladási ár - szerzési ár + 5.550 eFt

Lakásszerzési kedvezmény már nincs, tehát ezt a jövedelmet le kell adóznia akkor is, ha másik lakást vesz.

De ha másikat vesz, lehet kérni az adó méltányosságból történő elengedését.

Ezért sem értem, miért számít bele az eladási árba a fizetendő adó. Egyébként sem az, hanem a piaci ár a mérvadó.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.10. 09:02

Erre a kérdésre egy könyvelő tud választ adni.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.10. 08:42

Hát szótározáshoz lesz szükség.

Gary # 2008.05.10. 06:16

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő, kérem, hogy aki segiteni tud válaszoljon:

Öröklés útján szerzett ingatlan melyet haszonélvezet terhelt, a szerzést követő 5.évben értékesítésre került, és a 2007.évi ingatlan értékesítési szabályok vonatkoznak rá.
Ha jól tudom akkor a szerzéskori érték részével csökkenthető a jelenlegi bevétel.
A szerzéskori érték két részből tevődött össze, egyrészt volt vagyoni értékű jog, illetve lakástulajdon, ahol az illeték alapjánál a vagyoni értékű jog nem került beszámításra (terhekkel csökkentett tiszta érték).
Az értékesítésnél a haszonélvező ellenérték nélkül lemondott haszonélvezeti jogáról, mely után a kiszabott illeték megfizetésre került. Az illeték megállapításánál a bevétel megbontásra került, mely szintén tartalmazott vagyoni értékű jogot és lakástulajdon értékesítéséből származó bevételt, ahol az illeték csak a vagyoni érték után került megfizetésre.
A kérdésem egyik fele az, hogy a bevétel teljes egésze jövedelemnek minősül e, azaz mnid a vagyoni értékű jog mind a lakástulajdon együttesen számit bevételnek? Ebben az esetben a szerzéskori értéknél nem az illeték alapját veszem figyelembe hanem mind a vagyoni értékű jog, mind az ingatlan együttes értékét?
A másik kérdés, hogy a haszonélvezeti jog után megfizetett illeték levonható e az adóalapból?

A válaszokat előre is köszönöm.

freezer # 2008.05.06. 19:23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

az lenne a kérdésem hogy 2007 novemberben eladtam egy lakást ami 2 éve volt a tulajdonomban.Az eladás utáni adót most be kellene fizetnem ,mert nem vettem másik lakást (még).Ha az év folyamán mégis vásárolnék egy lakást akkor a befizetett adót visszakapnám-e, mert hallottam egy olyan pletykát hogy az Apeh nem szivesen adná vissza és ha mégis vissza utalná újabb ingatlan vásárlásom esetén akkor is különféle szociális rászorultsági indokokhoz kötné a feltételét.
ezért filozom azon hogy még május 20.-áig vegyek-e egy lakást.
a válaszát előre is köszönöm
Tóth Tibor

nooris # 2008.05.06. 11:52

Tisztelt Szakértő Úr/Nő!

Elég bonyolult helyzetben szeretnék lakást vásárolni és ebben szeretnék segítséget kérni!

A höly akinek a bp.i lakását meg szeretnénk vásárolni 2006.dec. ben vásárolta az eladni kívánt házát. Mivel ő ezt a házat a szintén 2006 dec.-ben eladott százhalombattai házából vette, ezért nem kellett utána adót fizetni.
A fizetendő adóját megállapították akkor, amikor eladta a battai házat amit '97-ben vásárolt.
97-ben 1.750eFt vette a házat, amit 10 év után 11000eFt ért adott el. Ekkor állapították meg hogy kb. 5000eFt után kell adót fizetni, amit azért nem fizetett meg mert megvásárolta a most eladni, mi pedig megvásárolni szándékozó lakást.

Szóval tudom elég bonyolult mégis sokat segíteni ha el tudná mondani, hogy ha eladja az említett lakást és nem vesz belőle másikat akkor mennyit kell adózni.
Valamint az a variáció is érdekes lehet ha az általunk megvásárolt lakás árából, újabb ingatlant vásárol, abban az esetben mennyi SZJA-t kell fizetnia a fent felvázolt tények alapján.

Nekünk azért érdekes az eladó SZJA fizetési kötelezettsége, mert az eladó annyival többért adná el a lakást amennyi adót kell fizetnie.

Várom válaszukat!

Előre is köszönöm!

Üdv,
Papp Norbert

zoltan50 # 2008.05.05. 19:28

Értem.
A szóbanforgó házat, ha nem mostanában, hanem kb 6-7 év után adnám el, akkor miként kellen adózni?
zolta50