Házunk felújítása a szomszéd oldaláról


Majordomus # 2022.08.27. 19:29

Nem fog...

osztap # 2022.08.26. 14:15

zedok,

Hívd fel a figyelmét az Oték 35. paragrafus (8) c)-re, azzal, hogy Te tanúkkal tudod bizonyítani (családtagjaid, építőmunkások), hogy ő az engedélyt szóban megadta. Pereljen nyugodtan, ha sok a fölös pénze...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

groszfater@gmail.com # 2022.08.26. 11:35

"Köteles lehetővé tenni a házad karbantartását."
Ez nem karbantartás hanem gazdasági beruházás!

Majordomus # 2022.08.25. 19:49

Köteles lehetővé tenni a házad karbantartását.
Ez meg is történt. Vigyél át egy üveg bort és beszéljétek meg.

zedok # 2022.08.25. 19:37

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni egy üggyel kapcsolatban. A házunk és a szomszéd háza telekhatárra épült. A két ház között van külön két tűzfal, macskalépcső. A házunk egy 1 méteres szakasza hosszabb mint a szomszéd ingatlanja - ott csupasz téglafal van / volt. Ebből a falból van folytatólagosan egy tégla kerítés. Télen azon a falon sütött ott a hideg belülről - hiába fűtött helyiség. Szomszéddal többszöri egyeztetés után (szóbeli engedélyt kaptam) szerettem volna beszigetelni a falat (10cm EPS, 1 m széles és kb 2.5 méter magasan). Ez meg is történt, majd másnap el akarta bontatni.
Nyilván nem szeretném elbontani. Arra hivatkozik, hogy ez a szigetelés átnyúlik az ő telkére ( nyilván) és így igazából én a tűzfalamat ( az ő által kinevezett) kerítést szigeteltem le szerinte. A munkafolyamat elkezdésénél a felesége engedett be - vele is egyeztetve volt, tulajdonos ő is. Majd amikor megjelent a férj, nem tetszését fejezte ki. Itt rákérdeztünk hogy bontsuk e vissza. De mondta, hogy folytassuk nyugodtan. Igazából nem tudom merre tovább, ebben kérnék tanácsot.

A szomszéd problémája az hogy így a korabbi kerítés legelején van egy ugrás mélységben az EPS miatt, ha jól értettem.

Előre is köszönöm!

Majordomus # 2022.08.15. 18:24

Hát,ha ilyen rossz a viszony a szomszédok között,akkor minimum egy szerződés kellene,mert semmi garancia nincs arra, hogy nem egy romhalmazt fog maga után hagyni.

drbjozsef # 2022.08.15. 17:09

Kovacsne Gyorgyi,

Igen, ha tényleg szükséges.
Nem, nem akármikor, és a kártalanításban természetesen benne van az eredeti állapot visszaállítása (az esetlegesen letaposott virágok, a koszos föld kicserélése, etc, minden), a kerítés visszaszerelése is.

Ptk.5:25. §
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Kovacsne Gyorgyi # 2022.08.15. 15:55

Szomszédom házának fala a közös telekhatártól 60 cm-re van. 6 éve szereltem fel fa elemekből egy kb.18 m hosszú kerítést az én telkemen belül telkem szélének egyenetlenségei miatt 10-15 cm-re a telekhatártól. Ez azt jelenti, hogy a szomszéd házfala kerítésemtől 70 cm, helyenként 105 cm-re áll.
Most a szomszéd a háza telkem felőli falát szigetelni készül. Kőműves szerint is a 70-105 cm távolság a falától a kerítésemig elegendő a szigetelési munkálatokhoz. Vagy
Köteles vagyok-e megengedni neki, hogy engedélyemmel telkemre bejőve leszerelje a kerítésem paneljeit szigetelési munkálatai idejére?
Köteles vagyok-e engedni, hogy kerítésem paneljeinek leszerelésével telkem építési-felvonulási területté váljon, s
hogy telkemre szigetelési munkálatai ideje alatt bármikor (akár éjjel is, ha úgy akarja) bejárkálhasson mindaddig, míg jó esetben munkálatai végeztével kerítésem paneljeit vissza nem szereli?

Lényeges tudni, hogy ugyanez a szomszéd kb. 13 éve általa is elismerten méreggel permetezte le a telkemen belül még az ingatlanom 1-ső tulajdonosa által ültetett tujákat. Ezt az ügyet az önkormányzat jegyzője elé vittem, aki elmarasztalta őt és határozatban elrendelte telkéről felém nyitható fém kiskapu leheggesztését, ezzel szűntetve meg szabad bejárásukat telkemre.

Majordomus # 2021.08.27. 16:57

Mondjuk nem egy ló ára,egy földmérővel kiméretni a tényleges tulajdoni viszonyokat.
Pár tízezer ft.

Annyit megér,hogy a bizonyitvány birtokában el tudod hajtani a szomszédot,vagy meggyőződsz róla,hogy a szomszédnak van igaza.

Na,ettől kezdve lehet tárgyalni.

drbjozsef # 2021.08.27. 16:21

Sakal,

De minek akarsz utánajárni?
A saját telkeden, teljes egészében telekhatáron belül bármikor építhetsz kerítést. Amihez a szomszéd nem nyúlhat, hozzá sem érhet. Nem csinálhat vele semmit, ha a te telkeden áll.

Ha telekhatáron álló közös kerítés, akkor meg közös megegyezéssel módosíthat. Amit nem akarsz, azt nem teheti, ha tenni akarja, neki kellene bírósághoz fordulnia. Ha mégis teszi, te fordulhatsz a jegyzőhöz birtokvédelemért, vagy bírósághoz.

matthiasi # 2021.08.27. 13:27

Az elorozás általában tulajdonváltáskor eszközöl a szemfüles tulaj. A jobboldalin mert az a kerítés az ő hatáskörébe tartozik. Felújítás címén elbontja és pl. 15 cm -rrel arrább teszi. Az új tulaj ilyen apróságokra kezdetben nem figyel.

80 cm az kiugró hiba,. általában vizuálisan is kiugrik. Ha nem ,
elsőnek a saját bemutatott módszer.... majd a földmérő.

matthiasi # 2021.08.27. 13:18

Sakal ! mint előttem mondták , semmit.
Azért a földhivatalban a saját és az ő tulajdoni lapját megkérheted... főleg hogy van ingyenes konstrukció is.
És ha már így alakult. Felújításra csak a rendes bejárón jöhet előre való bejelentkezéssel.
Ilyen hogy oldalkerítésen nyitható bejárat csak nagyon jó szomszédoknál lehetséges.
de most nyithatóra akarja megcsinálni ami elég zavaró

Azért a lépések előtt . Az a 80 cm-es kérés nagyon brutál ennyi hibát a laikus is kiszűrhet.
A telek könyvben a nm benne van pontosan.
Mondjuk 800 nm.
Az utca és a hátsó fronti kerítés általában pontos. Jobbra balra nagyjából egyenesnek kell lenni. Már párcenti eltérés
is kiugrik. Most akkor a két oldali kerítéseknél lehet néha eltérés.
A nálad jobb oldali az ami előfordulhat , hogy korábban valaki meg mahínálta..
Tegyük fel az utca front 25 m, a mélység így 800/25 = 32 m. A telekönyvben csak a nm van. Egy 80 cm . 0,8 m az 32 X 0,8 = 25,6 nm jelentene.

Általában 10 - 20 cm-t szoktak elorozni.... azért nem fordulnak földmérőhöz.
Tehát azt fenntartva, hogy lépni neki kell, nem árt elsőként azért megnézni... saját eszközökkel, hogy a követelés jogos vagy sem.

Sakal # 2021.08.27. 11:52

Én békés ember vagyok, engem nem zavar ha meg akarja csinálni a falát, teszem hozzá halkan hogy a szomszédoknak nem hiszem hogy lenne akár adásvételie a házhoz, nem hogy fel lenne méretve, csak pontosan tudom hogy meg próbál átverni és nem tudom mi a teendő ilyenkor, ami elsősorban zavar az az, hogy a kerítésemet akarja kedve szerint módosítani, ami akárhonnan nézem elég szabálytalan, tavaj már leszedte a kerítésemet a háza fala mellett, akkor visszarakattam vele, had ne mondjam hogy lett megcsinálva, de most nyithatóra akarja megcsinálni ami elég zavaró minden szempontból. Ezért szeretném megtudni, hogy hol tudok rendesen utánajárni a dolgoknak pontosan.

Majordomus # 2021.08.25. 17:34

Addig meg kikéred a Földhivataltól a térképmásolatot és megnézed mi a helyzet.

drbjozsef # 2021.08.25. 13:18

Sakal,

a szomszédom azt állítja hogy 80cm az övé a telkemből
Mire fel? Kimérette földmérővel?

Tudtommal neki maximum 50cm lehet arra hogy felújítsa a házát és a kerítésemhez hozzá sem érhet.
Rosszul tudod.
A szomszédjogok alapján a háza állagmegóvása/felújítása érdekében kártalanítás ellenében köteles vagy beengedni a telkedre, HA AZ SZÜKSÉGES - ez főleg telekhatáron álló épületeknél kell. Most mennyi van neki a kerítés és a ház között?

Kihez kell ilyenkor fordulnom?
Neked? De hát te nem akarsz semmi változást gondolom. Ilyenkor neked nem kell senkihez fordulnod. Simán elutasítod a szomszéd kérését, vagy kéred, hogy igazolja az igényét. Aztán meglátod - vagy ügyvédnek megmutatod -, hogy pereskedsz vele, vagy engedsz. Egyelőre nincs teendőd.

Sakal # 2021.08.25. 11:52

Üdv mindenkinek!
Olyan problémám lenne, hogy a szomszédom azt állítja hogy 80cm az övé a telkemből és ő szeretne falatfelújítani, ezért ő a kerítésemet ami a garázsbejáró menté fut, ő meg akarja csinálni nyithatóra, és a garázsom végéig be akarja vinni. Tudtommal neki maximum 50cm lehet arra hogy felújítsa a házát és a kerítésemhez hozzá sem érhet. Kihez kell ilyenkor fordulnom? Földhivatal? Alig pár éve vettem a házat és nem igazán értek az ilyesmihez, ezért szeretnék felvilágosítást kérni ez ügyben. Előre is köszönet.

MajorDomus # 2019.06.04. 19:56

A földmérő kb.annyiba kerűl,mint amennyit kérhetnél a szomszédtól!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 14:00

Ja. Simán.

Edömér # 2019.06.04. 11:44

Padme09
én kiméretném, tényleg kisebb lett-e a telek, és ha igen és nem hajlandó egyezkedni (lásd festés), simán leszedetném.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 09:47

Hát igen. Nehéz egy ilyen kekec szomszéddal...

Padme09 # 2019.06.04. 09:38

Kedves Forumozók!
Olvasom a bejegyzéseket, de felmerült pár kérdésem. A szomszéd háza majdnem az egész baloldalon végig telekhatárra épült. Jelenleg szerintem engedély nélkül, tovább bővitette telekhatáron, közvetlenül a kerítés mellé. Sajnos nem túl jó a viszonyunk, pár éve vette, az előző tulajjal mindent meg tudtunk beszélni. Az új tulajokkal beszélni nem lehet, rögtön támadnak.
Van-e joga bőviteni? Illetve tavaly leszigetelte a ház oldalát az én oldalamról. Beengettem, de 2 hét helyett 3 hónapig járt át. le is kellett volna festenie, de nem tette meg. Az lenne a kérdésem ehhez, hogy azt a részt kb 25 méteren keresztül 10-15cm széles szigetelést, amivel feltehetőleg kissebb lett a telkem, van-e jogom lehetőségem, hogy elkérjem az árát?
Van-e annak lehetősége, van-e újabb jogszabály arra, hogy ilyenkor mi a teendőm?
Kihez, mihez tudok fordulni?
köszönöm a választ

MajorDomus # 2019.04.12. 18:51

a szomszéd ablaka elé.

Csati82 # 2019.04.12. 13:16

Mindenkinek köszönöm a válaszát .

wers # 2019.04.12. 05:23

Mondom: bontható tejüveg paraván

? hova? Mire gondolsz?

MajorDomus # 2019.04.11. 17:32

Mondom: bontható tejüveg paraván