Házunk felújítása a szomszéd oldaláról


Majordomus # 2023.01.28. 20:26

Nincs.
A terület használatát a tulajdonos átengedte neked.
Ergo: te vagy birtokban nem a tulajdonos.
.
Ha én kiadom a lakásomat,odavellenőrzés céljából is, a bérlővel egyeztetve annak szüségtelen zavarása nélkül léphetek be.
.
A tulaj írja meg nekik hogy te vagy birtokban és rendelkezel a terület felett és tőled kérjenek engedélyt.
.
Te pedig negadod természetesen ha letesznek 250 ezer ft kauciót amit akkor kapnak vissza ha a jettészetben jár nem keletkezett.illetve az eddigi kárt megtéritik.

Bori8965 # 2023.01.27. 21:12

Majordomus

Hálásan köszönöm, hogy szántál rám időt!
A kárt okozó szomszédok a bérelt ingatlanom tulajdonosának ügyvéddel küldettek egy levelet, hogy ketté kell választani a 2 ügyet, mert a kárt nekem, bérlőnek okozták, a belépési engedélyt pedig tőle kérik, a tulajdonostól, így be kell engednie és fizessen meg 250.000 forintot, amit a vállalkozó pluszban kér azért, mert csúszik a munkával.
Ennek sincs így alapja?
Köszönöm szépen

Majordomus # 2023.01.27. 20:25

Bori
Először a szomszéd okozott kárt neked.
.
Köteles cagy lehetővé tenni a felújitást de helyreállit ási kötelezettség mellett.
.
Vagyis a szivességi átengedés nem járhat az átengedő tulajdonos kárával.
Ez lenne a lényeg.

.
És ez nem valósul meg. Nem kell aggódnod.
.
Ha bizonyitani tudod a károdat ne pert indits haem egy Fizetési Meghagyást a károd összegére.
Ha ellentmond úgyis per lesz belőle.

Zöldövezeti11 # 2023.01.27. 16:18

parasztház kb 20-30 centi van a fal és a valós telekhatár közt)”.

Vagy 20 vagy 30 cm....nem mindegy. Pontosan meg lehet mérni.
De a békesség kedvéért jobb másutt elhelyezni. Pl .az épületen belül,ami tüzeléstechnikai szempontból is jobb.

A faláztatás miatt viszont nem feljelenteni kell, hanem panaszt tenni a jegyzőnél.

Bori8965 # 2023.01.27. 15:08

Sziasztok!

Szeretnék jogi segítséget kérni.
Bérlek egy területet, ahol virágárusítással foglalkozom. Ennek a területnek a szomszédai tetőfelújításba kezdtek. A tetőről rengeteg cserép, tetőléc, tetőgerenda, ereszcsatorna áthullott a bérleményemre, ezzel tönkretéve sok növényemet. Engem előre nem tájékoztattak. Akitől bérlem árterületet, őt sem. Áthívtam őket, a törmelékeket elvitték, de a káromat nem rendezték, sokallják. Eddig ezt személyesen intéztük, most felszólító levelet szeretnék számukra küldeni.
Azt szeretném kérdezni, hogy kártérítést vagy kártalanítást kell kérnem?
Tudom, hogy a paragrafusban az áll, hogy kártalanítás ellenében használhatja a földet. De nem használta, nem lépett be és engedélyt sem kért. Így emiatt nem lett jogtalan a károkozás? Így már nem kártérítés?
A számlázás miatt ugye nem mindegy, hisz a kártérítés nem áfa köteles, a kártalanítás pedig igen.
Illetve a kártalanításra is azok a szabályok vonatkoznak mint a kártérítésre? Kérhetem az elesett hasznom is? Számolhatom a növények eladási árát vagy csak a beszerzési árát kérhetem?
Az ügy másik fele pedig az, hogy akitől bérlem a területet, a tulajdonostól ezek a szomszédok írásos engedélyt kértek, hogy belépjenek a bérleményembe, hogy felrakják az ereszcsatornát és a tetőcserepeket. A tulajdonos nem engedte be őket, mondván, amíg a káromat nem rendezik, ehhez ő nem járul hozzá, hisz már több hónapja nem fizetnek. Erre ők most bíróságra akarják vinni a tulajdonost ezért, amiért nem engedi be őket.
Ezt megtehetik? A tulajdonos jogosan vagy jogtalanul teszi ezt? Mert ő úgy gondolja, hogy igen, de nem szeretném ha plusz költségei lennének miattam, hisz nagyon segítőkész mindenben.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, főként jogi szakemberekét!
Szép hétvégét kivánok!

nanemaaa # 2023.01.27. 08:33

Tibu89
A kémény nem lóghat át a szomszéd telke fölé. Mivel sima parasztházról beszélünk, így nem túl bonyolult megoldás egyébként a mennyezet átfúrásával a tetőn keresztül vezetve létesíteni az új kéményt. Nem kell rá építési engedély sem.
A kéményt minden esetben felül kell vizsgáltatni a katasztrófavédelemmel, mint kéményseprőipari hatósággal. Kémény egyébként minden szerkezet, ami füstelvezetésre szolgál, így a vízszintesen kidugott cső is.

Feláztatás, ha egy évnél nem régebbi, illetve folyamatos, akkor a jegyző által lefolytatható birtokvédelmi eljárással tisztázható. Ha károd is keletkezett, akkor mindenképpen célszerű bíróságra menni, mert csak a bíró rendelkezhet a kártérítésről is.

Majordomus # 2023.01.26. 21:22

Kártéritést is kérhetsz.

Tibu89 # 2023.01.26. 17:59

!!!Köszönöm szépen!!!

drbjozsef # 2023.01.26. 05:42

Tibu89,

Építkezéshez :
Ptk. 5:25.§ (2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Vízelvezetéshez :
OTÉK. 47. § (1) (8) A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.
(9) A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

Majordomus # 2023.01.25. 20:39

Köteles megengedni helyreállitási kötelezettséged mellett.

Az áztatás miatt feljelentheted.

Tibu89 # 2023.01.25. 19:58

Sziasztok,
Látom korábban kimondottan hasznos segítséget tudtatok adni.
Semmiféle jogi tapasztalatom vagy tudásom nincs, így bátorkodom ide írni.

Vékony telkünk van, a házunk majdnem a telekhatáron fekszik (klasszikus parasztház kb 20-30 centi van a fal és a valós telekhatár közt). Fűtést korszerűsítenénk, így a ház tűzfalára új kivezetést, vagy akár (fém)kéményt kellene csináltatnunk, nem egy komoly dolog - pár fúrásos rögzítéssel kerülne fel az új kémény. Elvileg kevesebb, mint egy napos melo. Fizikálisan véleményem szerint nem lógna át a szomszéd telkére az új kémény, de ha igen akkor az is kb. 10 centi lehet max. Ellenben a szomszéddal problémák lehetnek, mert szerintem egy bipoláris zavarodott személy/elmebajos és félek attól, hogy a fűtés korszerűsítése miatta elakad, mert nyilvánvalóan ha rövid időre is, de át kell menni a telkére. Van mód arra, hogy jogilag lehessen őt kötelezni, hogy engedjen át minket a munka idejére? A régi fűtés berendezés rossz is meg gazdaságtalan is. Így nem tudom, hogy korszerűsítési vagy gazdasági beruházásnak minősül-e a dolog.

Illetve az esővizet a mi tűzfalunkra ereszti, ami miatt a vakolatunk mállik. Ezzel mit tudok kezdeni, gondolom nem lesz egy egyszerű menet az szomszédom, és bedobom ezt is ha már veszekedni fogunk...

Minden hozzászólást előre is köszönök!

efi99 # 2023.01.25. 12:07

Szomorú örökös
Mivel szomszéd fele néző falról van szó, természetesen én is arra a 99,999%-ra gondolok, amit itt lentebb is fejtegettek (kis ablak retyóra, kamrára stb), nem pedig a 0,001% 3x2 méteres panorámaablakra, ami alapján te kijelentetted, hogy ablak az aztán nem lehet.
A kérdező nem tudom honnan veszi, hogy teli falra van engedélye csak és hogy miért ne adnának olyan engedélyt, hogy kerüljön rá a jogszabályokban megengedett ablak. És mivel eddig nem volt ablak, nem gondolnám, hogy mögötte egy hatalmas nappali van, ahol eddig kukasötétben léteztek.

nézek # 2023.01.25. 10:13

köszönöm, hogy a fórumozók vették a fáradtságot, és foglalkoztak az "ügyemmel"...

Cifra világ van.

nanemaaa # 2023.01.25. 10:09

A kérdező így indított: „A telekszomszédom háza pont a telehatáron áll, nem nyúlik át. A teljesen sík falon nincs ablak. Erre van engedélye.”

De ezek után gondolod, hogy majd építhet akár szép nagy tágas ablakokat is, hogy majd kikönyököl és nézelődik a szomszéd udvara felé?

De. Gondolom. Van olyan, hogy egy épületet a régi, vagy az új tulajdonosa átalakít, mert vagy az igényei, vagy a lehetőségei változnak. Nem ördögtől való dolog ez.

nanemaaa # 2023.01.25. 10:07

Attól félek, hogy az ablakok is nagyocskára fognak sikeredni. Rács helyett bukót építenek be. (az bármikor nyitható, kitárható)

Szándékot jogszabály nem büntet. A félelmeid ellen pedig nincs orvosság.
Meg kell várni, hogy mi lesz a valóság, és ha tényleg nagyobb lesz az ablak, mint 0,40 m2 nyílófelület, illetve a parapetmagassága 1,80 m alá kerül, vagy nem a lentebb felsorolt rendeltetésű helyiségek szellőzését fogja biztosítani, akkor mehetsz a kormányhivatalhoz, az építésfelügyelethez.

Természetesen ha az ablakok eljövetele akadályozza az ingatlanod rendeltetésszerű használatát, akkor a települési jegyzőtől is kérhetsz birtokvédelmet, akár be is perelheted a szomszédot, de ott sem lesz elég, hogy te mitől félsz, vagy mit gondolsz arról, hogy mit fog csinálni a szomszéd.

Szomorú örökös # 2023.01.25. 03:29

efi99

Ezt a hülyeséget honnan vetted?

A kérdező így indított: „A telekszomszédom háza pont a telehatáron áll, nem nyúlik át. A teljesen sík falon nincs ablak. Erre van engedélye.

De ezek után gondolod, hogy majd építhet akár szép nagy tágas ablakokat is, hogy majd kikönyököl és nézelődik a szomszéd udvara felé?
Ezt azért te sem gondolhatod komolyan! Mellesleg nekem van egy ilyen ablakom a szomszéd felé a hálószobám falán, mert amikor a ház épült, akkor nagy valószínűséggel ott még nem volt egyáltalán a szomszéd háza-udvara. Azonban redőny van rajta és egész nap lehúzva tartom. Így korrekt. De tervezem, hogy egyszer kiszedetem onnan és befalazom, csak hát ehhez kell némi akarat is, hogy megcsináltassam.

osztap fórumtárs írta le pontosan a lényeget:

csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú
és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet

Ha nem ilyen ablakot szeretne a szomszéd, akkor máris helyből bukó a dolog.

nézek # 2023.01.24. 22:12

ennyire azért nem bonyolult...
Nincs tetőtér, nincs pince, csak egy nagy sík fal. Kettő szint, 15 méter hosszú...erre akar kettő ablakot, hogy több fény jusson a rosszul tervezett lakásba.

Attól félek, hogy az ablakok is nagyocskára fognak sikeredni. Rács helyett bukót építenek be. (az bármikor nyitható, kitárható)

Nem vitatkozom, mert kapok egy pofont, és nekem annyi...

Majordomus # 2023.01.24. 20:32

És a rendeletet is csatold a szomszédnak.

efi99 # 2023.01.24. 19:55

Szomorú örökös
Ezt a hülyeséget honnan vetted?

osztap # 2023.01.24. 18:11

nézek,

Milyen magasan van és mekkorák azok az ablakok? Mert az Oték szerint:
37. § (4) Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az építésügy mostanság a kormányhivatalhoz tartozik, ott tudsz bejelentést tenni és ellenőrzést kérni az Oték fenti szabályának megsértése miatt.

Ha az ablak megfelel a fentieknek, akkor a Ptk. 5:25. (2) szerint a telkedet a szomszéd igénybe veheti az építkezésére, kártalanítás mellett, azaz köteles a telked eredeti állapotát helyreállítani (elvinni a sittet, stb.), vagy annak költségét viselni. Érdemes az építkezés megkezdése előtt az állapotot dokumentálni, pl. fotók, videó, és abból a szomszédnak is adni egy példányt

Szomorú örökös # 2023.01.24. 17:49

nézek

A teljesen sík falon nincs ablak. Erre van engedélye. Most úgy döntött mégis kell két abkak, ami felénk néz.
Ilyenkor mit tehetek, ha ezt nem szertném, de ő igen...bontáskor áthullik minden, a kőműves is átjön, stb..ezt lehet?

Azonnal jelenteni az építésügyi hatóságnak.
Feléd nézve gyakorlatilag semmilyen ablaka nem lehet.

nézek # 2023.01.24. 17:33

Tiszteletem.

A telekszomszédom háza pont a telehatáron áll, nem nyúlik át. A teljesen sík falon nincs ablak. Erre van engedélye. Most úgy döntött mégis kell két abkak, ami felénk néz.
Ilyenkor mit tehetek, ha ezt nem szertném, de ő igen...bontáskor áthullik minden, a kőműves is átjön, stb..ezt lehet?

Egyedül vagyok, ők az erősebbek.

Tisztelettel

Majordomus # 2022.09.15. 19:43

Tömény rosszindulat.
Semmiképpen sem szabad abbahagyni az ügyet.

Fogadd meg Osztap tanácsát és vidd végig az ügyet....

osztap # 2022.09.15. 16:44

zedok,

Pert tudsz indítani a szomszéd ellen, ahol kéred a bíróságot, hogy kötelezze a szomszédot (i) annak tűrésére, hogy felszereld a szigetelést, és az utána folyamatosan a falon maradjon, (ii) a ledobált szigetelés elszállításának és megsemmisítésének költségeinek megtérítésére, (iii) az új szigetelés beszerzésének és felszerelésének költségeinek megtérítésére (iv) a szigetelés felszereléséig a fűtés-többletköltségeid megtérítésére, (v) a fal belső kifestetésére (bár ez kétesélyes, hiszen egyelőre nem biztos, csak valószínű, hogy tényleg penészedni fog). Alapozod mindezt az alább belinkelt Oték-passzusra, és arra, hogy tanúkkal tudod bizonyítani, hogy ő meg a felesége mint a szomszéd telek tulajdonosai, az engedélyt szóban megadták. Ő ezt a munkálatok megkezdése után, észszerű okokkal nem magyarázhatóan vonta vissza, de a felesége még akkor sem.

Nem lesz gyors (szánj rá egy évet, ha nem húzza az időt a szomszéd), de más legális utat nem igen látok...

zedok # 2022.09.15. 14:59

Sziasztok!

Mai nap elbontotta a szomszéd a szigetelést majd atdobalta a kertunkbe.

Rendőrségi feljelentést - rongálás miatt - tettem. Illetve birtokvedelmi eljarast fogok inditani meg.

Ezenfelül meg mit tudok tenni? Kozeleg a tel, igy peneszedni fog a szoba a hőhíd miatt. Nem beszélve az anyagi kárról amit okozott.

Elore is köszönöm!