Köszönöm a válaszokat!
függőben tartás
A bank úgyis csak az érkeztetett szerződéspéldányt kéri. Az meg akkor is meglesz, ha két nap múlva visszautasítanak.
Nem azt írtam, hogy "is", hanem hogy "csak". De megpróbálhatod, hátha nem adják vissza.
Bocsánat, nem voltam pontos. Az adásvétel halasztott fizetéssel történik, CSOK+Banki hitel is lesz, a tulajdonjog bejegyzési engedélyt letétbe veszem, az csak később (a 6 hónapon belül) kerül beadásra. A függőben tartást a bank is kéri. Így, hogy a bejegyzési engedély is hiányzik, így már megfelelő lehet?
Szerintem csak akkor van mód a függőben tartásra, ha az eladó bejegyzési engedélye hiányzik. Ha az ügylet hatósági hozzájáruláshoz van kötve, akkor csak azzal együtt lehet benyújtani a kérelmet.
(Esetleg a tulajdonjogfenntartással történt eladás tényének a feljegyzését lehet kérni.)
Üdvözletem! Szerintetek van bármi akadálya annak, hogy függőben tartási kérelemmel beadjam azt az adásvételi szerződést, amelyben az egyik vevő olyan külföldi állampolgár, akinek a tulajdonszerzéséhez kormányhivatali engedély kell? A függőben tartásánál a kérelmet még nem bírálják el, így a függőben tartott kérelemhez szerintem még nem szükséges a hatósági hozzájárulás. Legkésőbb a bejegyzési kérelemmel együtt kell, hogy bekerüljön a földhivatalba hat hónapon belül. Szerintem... A kedves kollégáknak mi a véleménye?
Szerintem nem kérheted. Amit te szeretnél, az kötelmi jogi kérdés, és ezért kötelmi jogi megoldást kell találni rá. Azt pedig lehet.
A szerződésbe érdemes belefoglalni, hogy a fizetési határidő elmulasztása után x idővel az eladó elállhat, de nem ezt kérdezted, arra majd mások.
Az Inytv 47./A §-ban szabályozott függőben tartásról kérdeznék.
Eddig nem nagyon használtuk, de a tuljogfenntartáshoz képest látok pár előnyt benne.
A következő esetben alkalmazható-e: a teljes vételár kifizetésre kerül, de egyidőben másik ingatlanra is kötnek a felek adásvételi szerződést, melyben a vételár megfizetése később (pl hitel) történik. A két ingatlan szoros öfüggésben van, tehát ha a másik esetében valami zűr lenne, akkor az első sem kéne, hogy a vevő tulajdonába kerüljön. Kérhetem-e ezen okból a függőben tartást, mert utánaolvasva csak a vételár teljes meg ne fizetése esetére alkalmazzák, bár az Inytv nem írja hogy mikor lehet és végül is ez egy eljárási kérdés. Ugyanakkor a polgári joggal kevéssé egyeztethető össze, hogy a teljes vételár megfizetésével ne kerüljön a dolog a vevő tulajdonába.
Függőben tartás esetén meg azért könnyebb az eredeti állapotot helyreállítani, vagy ha minden kötél szakad 6 hónap után el is utasítják.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02