Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, milyen engedélyek, büntetések, stb vár rám? Kérlek olvassátok el a történetem:
2014 folyamán vettem egy tulajdoni lapon 31 nm-es lakást egy 11 lakásos társasházban. Feltünhetett volna, de mivel nagyon jó áron vásároltam nem érdekelt, ki lett bontva a támfalnak az a része, ahol a lakásnak a 2 ablaka volt megtalálható, a veranda meglévő kb derékmagasságig érő beton alapjára könnyűszerkezetű beépítés(gipszkarton, purhab stb) történt, ide került ki a 2 ablak, bejárati ajtó, így a hasznos alapterület 31 nm-ről 45 nm-re nőtt. Na már most én el szeretném adni a lakást, elkezdtem nézegetni a tulajdoni lapot, adásvételit stb és így tűnt fel ez a tényező, a többit már könnyű volt kitalálni. Ügyvéd tanácsára kértem írásbeli engedélyt a többi tulajdonostárstól ideiglenes fennmaradásra(a házban található 4 önkormányzati lakás, ott az ingatlan vagyonkezelőjét kértem meg, hogy írják alá mint tulajdonos). Az összes tulajdonos aláírta, a vagyonkezelő is azt mondta, hogy megkapom az engedélyüket ha a többi tulajdonostárs aláírja, szóval ezzel kapcsolatban bizakodó vagyok. Miközben aláírták a régebbi lakók mondták, hogy kb 14 éve van így a lakás(biztos, hogy több mint 10 éve, viszont a szavukon kívül máshogy ezt nem tudom bizonyítani). Eddig a kutyát sem zavarta, de ugye a közösképviselővel megbeszéltem, hogy közösgyűlésen írunk egy nyilatkozatot/kötelezettséget, amiben kijelentem, hogy lebontatom 2019. Októberében, és vissza állítatom eredeti állapotba. A baj ott kezdődik, hogy a támfalakat vissza kell építetni, illetve az ablakokat, ami már engedélyköteles. Ugye erről nem tud az építési hivatal, így nem zargatnám őket ha nem muszáj.
Kérdéseim:
- Muszáj belevonnom az építkezési hivatalt ebbe az egészbe? Ha igen, számíthatok büntetésre és ha igen mekkorára?(több mint 10 éve van ez az állapot, de 2 lakó szavain kívül nincs bizonyítékom rá)
- Elég ha felfogadok egy csapatot/generál kivitelezőt és ők "csak úgy" megcsinálják, vagy hívni kell építészt, mérnököt és velük megterveztetni a 2x1 m széles falak vissza állítását eredeti állapotba?
- Tekintve, hogy csak jövő októberben tudok neki látni a retusálásnak mikor érdemes ezzel az egésszel foglalkoznom ha engedélyt kell rá kérnem?
- Az eredeti állapot vissza állítása engedély köteles, elég az egyszerű bejelentés, kell-e enapló, vagy csak úgy bele vághatok az egészbe, tekintve, hogy tényleg nem tud senki az egészről a közösképviselőn és a lakókón kívül?
Válaszukat előre is köszönöm!