Engedély nélküli veranda vissza állítása

faedarala # 2018.09.22. 18:07

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, milyen engedélyek, büntetések, stb vár rám? Kérlek olvassátok el a történetem:

2014 folyamán vettem egy tulajdoni lapon 31 nm-es lakást egy 11 lakásos társasházban. Feltünhetett volna, de mivel nagyon jó áron vásároltam nem érdekelt, ki lett bontva a támfalnak az a része, ahol a lakásnak a 2 ablaka volt megtalálható, a veranda meglévő kb derékmagasságig érő beton alapjára könnyűszerkezetű beépítés(gipszkarton, purhab stb) történt, ide került ki a 2 ablak, bejárati ajtó, így a hasznos alapterület 31 nm-ről 45 nm-re nőtt. Na már most én el szeretném adni a lakást, elkezdtem nézegetni a tulajdoni lapot, adásvételit stb és így tűnt fel ez a tényező, a többit már könnyű volt kitalálni. Ügyvéd tanácsára kértem írásbeli engedélyt a többi tulajdonostárstól ideiglenes fennmaradásra(a házban található 4 önkormányzati lakás, ott az ingatlan vagyonkezelőjét kértem meg, hogy írják alá mint tulajdonos). Az összes tulajdonos aláírta, a vagyonkezelő is azt mondta, hogy megkapom az engedélyüket ha a többi tulajdonostárs aláírja, szóval ezzel kapcsolatban bizakodó vagyok. Miközben aláírták a régebbi lakók mondták, hogy kb 14 éve van így a lakás(biztos, hogy több mint 10 éve, viszont a szavukon kívül máshogy ezt nem tudom bizonyítani). Eddig a kutyát sem zavarta, de ugye a közösképviselővel megbeszéltem, hogy közösgyűlésen írunk egy nyilatkozatot/kötelezettséget, amiben kijelentem, hogy lebontatom 2019. Októberében, és vissza állítatom eredeti állapotba. A baj ott kezdődik, hogy a támfalakat vissza kell építetni, illetve az ablakokat, ami már engedélyköteles. Ugye erről nem tud az építési hivatal, így nem zargatnám őket ha nem muszáj.

Kérdéseim:

• Muszáj belevonnom az építkezési hivatalt ebbe az egészbe? Ha igen, számíthatok büntetésre és ha igen mekkorára?(több mint 10 éve van ez az állapot, de 2 lakó szavain kívül nincs bizonyítékom rá)
  • Elég ha felfogadok egy csapatot/generál kivitelezőt és ők "csak úgy" megcsinálják, vagy hívni kell építészt, mérnököt és velük megterveztetni a 2x1 m széles falak vissza állítását eredeti állapotba?
  • Tekintve, hogy csak jövő októberben tudok neki látni a retusálásnak mikor érdemes ezzel az egésszel foglalkoznom ha engedélyt kell rá kérnem?
  • Az eredeti állapot vissza állítása engedély köteles, elég az egyszerű bejelentés, kell-e enapló, vagy csak úgy bele vághatok az egészbe, tekintve, hogy tényleg nem tud senki az egészről a közösképviselőn és a lakókón kívül?

Válaszukat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2018.10.02. 07:41

Úgy gondolom, hogy egy szabálytalan építés megszüntetése és az eredeti állapot visszaállítása nem vonhat szankciót maga után, és engedély se kell hozzá. De biztos ami biztos alapon tájékozódj az illetékes általános építésügyi hatóságnál, és a járási kiemelt építésügyi hatóságnál is. Nem lehet tudni, hogy milyen jogértelmezési elveket vallanak, nem árt ezt előre tisztázni.