Írásbeli szavazás társasházban


csuli # 2019.08.29. 11:37

Ezt az írást találtam:

Írásbeli szavazás a társasházi jogban
Szerző: Mátyás Ferenc
Dátum: 2016. április 12.
Rovat: Szakma
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Facebook
LinkedIn
A társasház írásbeli szavazással meghozott közgyűlési határozata önmagában az írásbeli szavazásra és az eredménye megállapítására vonatkozó részletszabályok hiánya miatt nem érvénytelen, annak megállapításához a felperes tulajdonostársat ért sérelem is szükséges – a Kúria eseti döntése.

A bíróság érvelése szerint az a körülmény, hogy az SzMSz az írásbeli szavazás részletes szabályait nem tartalmazza, csak akkor eredményezi a határozatok érvénytelenségét, ha a szavazás lefolytatása és az eredmény megállapítása tekintetében e szabályoknak gyakorlati jelentőségük volt.

A Kúria osztotta a másodfokú bíróság által kifejtetteket. Kiemelte, hogy bár a társasházi törvény azon szabálya, amely szerint az írásbeli szavazás részletszabályait az SzMSz-nek kell tartalmaznia, kógensnek minősül, ugyanakkor mégis olyan jogi norma, amely a megsértése esetére nem tartalmaz szankciót. Vagyis a szabályozás hiányában írásbeli szavazással meghozott közgyűlési határozat a szabályozás hiánya miatt nem vonja maga után az érvénytelenség következményét. A norma megsértése csak akkor szankcionált, vezet érvénytelenségre, ha az írásbeli szavazás részletszabályainak hiánya konkrét, gyakorlati jelentőséghez jutott volna és ehhez kapcsolódóan a felperest konkrét sérelem éri.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 10:54

S hatályon kívül helyezi a kérdéses közgyűlési határozatot.

A jegyző?! Juj!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 10:54

Írásbeli szavazással kapcsolatban nem értelmezhető a 'jegyzőkönyv'.

csuli # 2019.08.29. 10:09

Köszönöm a válaszokat.
Megpróbálok érvényt szerezni a szerintem jogos elvárásaimnak.

aprilismajus # 2019.08.29. 09:09

A ház szervezeti és műkődési szabályzata nem felel meg a törvényeknek, mert számos kérdésről nem rendelkezik az írásbeli szavazás kapcsán - szavazatszámlálás, jegyzőkönyvezés, forduljanak a jegyzőhöz, aki törvényességi felügyeletet gyakorol, ő majd irányt szab, miképp is kell elkészíteni az szmsz adott részét. S hatályon kívül helyezi a kérdéses közgyűlési határozatot.

csuli # 2019.08.29. 08:54

A kérdező azt szeretné tudni, hogy jelen esetben a -írásbeli szavazás közgyűlés tartása nélkül- "jegyzőkönyv" érvényességéhez milyen elengedhetetlen formai, alaki követelmények szükségesek.

A közgyűléseken kell két jegyzőkönyv hitelesítő, pedig ott jelen vannak a tulajdonosok.

Amennyiben közgyűlés tartása nélkül szavazunk akkor a jegyzőkönyv hitelesítéséhez elegendő csak a képviselő mert az SZMSZ, Tht. nem szabályozza külön az írásbeli szavazás tekintetében?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 14:33

Igazság szerint nem olvastam el figyelmesen. Akár elég is lehet.
Viszont a dolog ilyetén állása mellett nem értem, miféle "borítékokról", "felnyitásról" beszélt a kérdező.

drbjozsef # 2019.08.28. 13:08

Négy mondatot nem érzel kellően "részletes" szabályoknak?

Nem mondom, hogy minden apróságot leszabályoztak, de ha egyszer úgy jó volt nekik...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 11:57

Szigorúan véve az SzMSz-beli részletes szabályozás nélkül nem is lehet írásbeli szavazást tartani. Önmagában a törvényi szabályozás ugyanis nem elegendő a lebonyolításhoz.

Hatvan napon belül az írásbeli szavazással meghozott határozatot is meg lehet támadni bíróság előtt alaki érvénytelenség miatt is. Aztán majd kiderül, a bíróság egyetért-e velem.

csuli # 2019.08.28. 10:35

Amennyiben, mint esetünkben nincs szabályozva, de mégis "jegyzőkönyv" született, van e valamilyen mód az írásbeli szavazás megismételtetésére?

Úgy gondolom a korrekt megoldás az lenne, hogy először az SZMSZ írásbeli szavazásra vonatkozó rendelkezését kellene szabályozni és az SZMSZ-t az alapján módosítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 10:04

Márpedig „az írásbeli szavazásnak és az eredmény megállapításának részletes szabályait a szervezeti-működési szabályzatban kell meghatározni.” [Tht. 40. § (1)]

csuli # 2019.08.28. 08:52

idézem az SZMSZ-t:

"A társasházban felmerülő, általában gyors elintézést igénylő ügyet a közös képviselő közgyűlés tartása nélkül is a tulajdonosok elé bocsáthat döntésre.
A döntéshozatal az írásba foglalt javaslat körözésével történik. A szavazásra jogosult tulajdonostársak az indítványt alá igen vagy nem szavazatukat és mellette aláírásukat vezetik rá. Azok a tulajdonostársak akik a szavazástól tartózkodnak, vagy szavazatukhoz fenntartást fűznek, a javaslat ellen szavazóknak kell tekinteni.
A szavazás eredményéről a tulajdonostársakat közös képviselő haladéktalanul értesíti"

Ennyi.

Tehát szó nem esik a szavazatszámlálásról.

Akkor mit mond a jog ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.27. 15:07

Nem ismerjük az SzMSz-eteket.

csuli # 2019.08.27. 11:45

Megtörtént az írásbeli szavazás.

A szavazás (egyik pontja), a közös képviselő elleni törvényességi felülvizsgálat ügyében történt. A tulajdonosok tudta nélkül a közös képviseleti megbízási szerződését egyoldalúan módosította.

A szavazás eredményéről a közös képviselő levélben jegyzőkönyvet küldött, melyen csak az ő aláírása szerepel. Ő számolta meg , Ő hitelesítette majd határozatba foglalta.

Egy törvénysértés esetén (amit a jegyző állapított meg), elfogadható egy ilyen jegyzőkönyv?

Nem kellett volna már a szavazó borítékok felnyitásához, megszámlálásához is két tanú, lehetőleg tulajdonostárs, akik hitelesítették volna a "jegyzőkönyvet"

aprilismajus # 2019.08.24. 08:48

A társasházi törvény azt írja, hogy az írásbeli szavazásról a szervezeti-működési szabályzat dönt. Ha a feltett kérdésekre a szervezeti-működési szabályzat nem ad választ, akkor a Ptk. általános rendelkezéseit kell segítségül hívni: "polgári jogi viszonyokban úgy kell eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható" - ez jelen kérdésben azt jelenti, hogy a szavazóívet oda kell küldeni, ahonnan a nagyobb reménnyel visszaér a szavazás lejárati határidejére, de szerintem lefordítani a tulajdonosnak nem kell a szavazóívet, tulajdonosi jogait így is tudja gyakorolni, ha ő lefordítja.

Ha valaki a közgyűlésre általános meghatalmazást kapott, az érvényes a szavazóív kitöltésére is, hisz a szavazóív kérdései is közgyűlési határozatoknak minősülnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.24. 08:35

Minden szavazásra jogosultnak szabályosan kézbesíteni kell a felhívást. Ha egy tulajdonos általános meghatalmazást adott le, akkor nem neki, hanem a meghatalmazottnak kell a felhívást kézbesíteni. (De társasházban elég ritka az általános meghatalmazás.)

csuli # 2019.08.24. 08:19

Társasházunkban több téma lett kezdeményezve írásbeli szavazás által.

Van egy, nem a házban lakó külföldi tulajdonos.

Ebben az esetben a külföldi lakhelyére kell küldeni a szavazó ívet, vagy az ingatlan címére?

Mivel az illető nem tud magyarul,kell-e a társasháznak egy hivatalos fordítást is megküldeni részére?

Másik kérdésem:

Amennyiben valamelyik tulajdonos birtokolja egy másik tulajdonos közgyűlésre szóló meghatalmazását, akkor a szavazó ívet is kitöltheti a nevében?
Ez azért fontos kérdés részemről, mert kizárólag olyan ügyben lett, közgyűlés összehívása nélkül írásbeli szavazás kiírva, ami egyértelműen a közgyűlés hatásköre.