terasz beépítése


estamas # 2020.08.10. 15:02

Egyetértek.

MajorDomus # 2020.08.09. 20:28

Egyszerübb megterveztetni és bejelenteni,több költség de kevesebb gond.

estamas # 2020.08.09. 10:12

Kedves annexus,

Köszönöm a korrekt, érthető és kimerítő válaszát.

annexus # 2020.08.09. 08:02

Kedves estamas!

A szomszéd, amennyiben az építési tevékenység jogát, jogos érdekét érinti betekinthet az építészeti- műszaki dokumentációba. Nyilván, hogy ez esetben érinti-e, azt nem tudom, ezt az ügy sajátossága dönti el.
Az, hogy ezt hogyan éri el a szomszéd, hogy betekint a tervdokumentációba az technikai kérdés. Az ügyfél meg fogja tudni szerezni a terveket attól függetlenül, hogy a lakóépület egyszerű bejelentés alapján épült, vagy a korábbi szabályok szerint építési engedély birtokában. A jelenleg hatáskörrel rendelkező építésfelügyeleti hatóságnak rendelkezésre áll az önkormányzati építésügyi hatóság által korábban engedélyezett tervdokumentációk.

Mindenesetre elég, ha az egyszerű bejelentés nélkül megkezdett bővítés során a szomszéd beír az építésfelügyeleti hatóságnak, hogy ez véleménye szerint szabálytalan, s máris tudomására jutott a hatóságnak, hogy egyszerű bejelentés nélkül végeznek lakóépület bővítést.

Az, hogy számít e az, hogy egy terasz fedett vagy fedetlen, a lakóépület bővítése szempontjából nem. A fedett terasz falazattal való ellátásával egy új helyiség jön létre, mely a lakóépület bővítését eredményezi.

Továbbá abból is érdekes lehet, hogy egy terasz fedett vagy fedetlen, hogy az építési telek beépítettségébe beleszámít-e avagy sem.

Zoltanuss # 2020.08.09. 06:46

Jelenleg az egyszerű bejelentést a kormányhivatal építésfelügyeleti hatóságához kell megtenni elektronikusan - a szükséges dokumentumok feltöltésével - az ÉTDR rendszeren keresztül.
Ebben csak az bájos, hogy az emberek 95... nem hanem 97 %-a nem ért az ilyen rendszerhez.
Így korrektebb lenne a fogalmazás az 'egyszerű' szó nélkül.

estamas # 2020.08.08. 23:10

Köszönöm!

Kedves annexus,

A kérdésem az, hogy a bejelentés meglétét hol tudja valaki ellenőrizni? Nincs szándékomban kockáztatni sem bírságot, sem visszabontást, de ha egy kíváncsi szomszéd a tudtom nélkül kutakodna, hol tud érdeklődni?
Az Önkormányzat építési osztályán az eredeti háztervek (még a bővítés nélkül) megvannak, hiszen az még az e-naplós és újabb szabályok előtti időkre datálódik. Ott megjelenik, illetve kikérhető a bővítéssel kapcsolatos dokumentáció? Az is számít, hogy az eredeti terven fedett, vagy fedetlen terasz van?

MajorDomus # 2020.08.08. 20:35

A helyi szabályozás szerint...
Van ahol a főépitészi iroda az illetékes.

annexus # 2020.08.08. 16:59

Kedves Estamas!

A leírás szerinti lakóépület bővítése egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység.

Jelenleg az egyszerű bejelentést a kormányhivatal építésfelügyeleti hatóságához kell megtenni elektronikusan - a szükséges dokumentumok feltöltésével - az ÉTDR rendszeren keresztül.

Amennyiben bejelentés nélkül kerül megépítésre a lakóépület bővítése, az úgy szabálytalan építési tevékenységnek minősül, melynek következménye jobb esetben fennmaradási engedélyezési eljárás, építésügyi bírsággal. Az építésügyi bírság lakóépület esetén a nettó alapterületet figyelembe véve négyzetméterenként 140 ezer Ft.

Rosszabb esetben - amennyiben a bővítés nem felel meg a helyi vagy az országos előírásoknak - vissza kell alakítani az épületet.

estamas # 2020.08.08. 10:39

Tisztelt Fórumozók!

Ha egy családi ház a tervei szerint az érvényes engedély alapján egy nyitott (fedett, vagy fedetlen) terasszal rendelkezik, akkor milyen engedély, vagy bejelentés szükséges, ha azt teljes egészében a házhoz tartozó zárt helységgé szeretném alakítani, azaz teljesen beépíteni falakkal, nyílásszárókkal? Ha ehhez engedély, vagy bejelentés szükséges, az Önkormányzat építési osztálya, vagy a kormányhivatal az illetékes?
Ha engedély, vagy bejelentés szükséges és azt elmulasztom, azaz csak fogom magam és beépítem, akkor milyen következményekkel lehet számolni ténylegesen?