Albérlet -


Zoltanuss # 2022.12.21. 14:17

És folytatva az előzőt.
Ha Pirike augusztusban. szeptemberben netán októberben azzal jön, hogy lehetősége van valamilyen támogatást kapni, akkor csak találtunk volna valamilyen megoldást, de így év végén elég nehéz.
Talán a legpraktikusabb a lakbér támogatás.... de ezt ne mi találjuk ki.

Zoltanuss # 2022.12.21. 14:07

Talán idepasszol, de elsősorban MD -hoz intézem.
Talán másfél -kettő hete írta itt, hogy sima nyugta - átvételi elismervény ill. bérleti szerződés alapján is fizet -azaz elismeri a jogszerűséget egy költségvetési szerv...konkrétan a rendőrség Tehát támogatja a nála dolgozó lakhatását.Lakbér hozzájárulás, rezsi támogatás, anyám tyúkja stb.
Hasonló cipőben járunk vagy majd nem ..Van egy szerény lakás, szerény bérleti díjjal,kiadva vagy 20 éve majdnem mindig.
A jelenlegi bérlő 1 és 3/4 éve lakik ott. A nyári rezsi változáskor készült egy szerződés módosítás. A lényege,hogy bizonyos díjak jelentően változtak

Szerződés módosítás.

A bp. Rekettyu u. 29 sz alatti bérleményre

A bérleti szerződés 2022 szept . 1. után a következőképpen módosul... A gáz és elektromos áram árváltozás miatt a rezsidíjakat átalányban fizeti a bérlő.

Az átalány díj a következő elemekből áll :
Villany ( vezérelt és 24 órás áram a lakossági piaci ár szerint 70 Ft/kWó )
Becsült fogyasztás az elmúlt másfél év adatai szerint 21 000ft /hó,
Kábel tv előfizetés 4 000 ft/ hó,
Víz és csatorna díj 1 500 ft/hó
Hulladékszállítási díj részarány 1 500 ft/hó,
Lakbér 62 000 ft /hó

összesen : 90 000 ft/hónap azaz kilencven ezert forint,

a bérlő ezt a korábbi időponthoz hasonlóan minden hó 8 -ig fizeti.

A bérlő továbbra is használja a melegvíz készítésre a villanybojlert, fűtésre a hőtárlós kályhát, világításra a nappali áramot. A nagyfogyasztók egy idejű használatától tartózkodik
  • mosógép és mikro sütő. Egyéb nagyfogyasztót nem használ. Főzésre továbbra is a pb. gázt használja .

Ez a meghosszabbítás dec. 10-ig érvényes, akkor a bérlő és a bérbeadó a mérők és a hatályos fogyasztási egységárak alapján felülvizsgálhatja a fogyasztásra befizetett összegeket. A szerződés korábbi pontjai nem változnak.

Tehát a megállapodás alapján a felülvizsgálat megtörtént,ma 21 . én becsenget hozzánk a bérlő,hogy kellene neki szolgáltatóhoz befizetett számla másolat . Sajnos olyan nincs. Nem értette pedig többször ellett magyarázva, hogy ő nincs szerződéses kapcsolatban semmilyen szolgáltatóval Minden szolgáltatás un. hitelesített almérőkön keresztül történik.
A sok makogás után kiderült az is hogy a munkáltatója szeretne neki valamilyen lakhatási támogatást nyújtani.Vagy lakbér vagy rezsi...ez a munkáltató szuverén joga. És a munkáltató egy költségvetési intézmény , konkrétan egy idős otthon...a munka vállaló pedig egy segéd - segéd ápolónő.

Nos számlamásolatot perpillanat nem tudunk prezentálni...a hazai év végi állapotok miatt..
Egyébként ha Piroska figyelmesen elolvassa az itt bemutatott szerződés módosítást... csak rájön,hogy tulajdonképen már nincs is szerződése.

Majordomus # 2022.12.08. 20:20

Jelzem, soha nem volt kutyám s nem is lesz,de az ebek hűségesek és barátságosak ami az emberek jó részéről nem mondható el.
.
Nem leszek vele népszerű,de én sem engedek be házi kedvencet egyetlen kiadott lakásomba sem. (miután a macskáim szétszedték az irodámat!)

drbjozsef # 2022.12.08. 19:23

Persze, hogyne lennének.
Ahogy érzéketlen tuskó kutya nélküliek is, ez egy ilyen világ.

SolnesM # 2022.12.08. 17:25

Vannak érzékeny lelkű kutyások !

Ttamita # 2022.12.08. 10:57

Majordomus,
köszönöm. Ezt sajnos nagyon kevesen gondolják így.

Majordomus # 2022.12.05. 20:22

Hát azért egy idős társat nem teszünk ki az utcára mert lakást kell cserélnünk.
.
Több érzés van bennük mint egy emberi társban.

Ttamita # 2022.12.05. 14:46

Solnesm,

Most aztán jól megmondtad, kérdezd már meg, elolvastam-e tüzetesen? Előítéletes emberrel teli ez a világ, majd, ha végigjártad az utamat, akkor ítélkezhetsz. Addig nem. Irreleváns innentől bármit kaparsz, ne is tedd meg, ignorállak, számomra az ilyen, mint te, csak egy toxikus nárcisztikus, a spektrumon a legrosszabb. Kb ennyi a véleményem.

SolnesM # 2022.12.05. 08:20

A kutyák rágják, nyalják a falakat. Főleg a régi enyves festésnél. Kaparják az ajtókat, nagyon várják a gazdikat azok az aranyos jószágok, néha bevizelnek...,most a magara hagyottságból adódó félelemről.. a keserves vonyításról ne is beszéljünk.
Néha hangosan ugatnak.

A macskák azok az aranyos ,doromboló cirmosok.

Nos a kárpítos bútokat szeretik, ott hagyják a szőrzetüket és bizony erre néha lehetnek valakik allergiásak.. még a macska eltűnése után akar hónapokkal is.

SolnesM # 2022.12.05. 08:08

Írja egy panaszos itt, többször is,hogy kistestű idős kutyával nehéz tárgyalni. Bérletről. Naja .

Az itt tárgyalt bérletek ( közkedvelten albérletnek nevezik, pedig majd mindig csak sima lakásbérletek ).... nagyon vegyesek.
Vannak bérbeadó/adandó lakások teljesen üresen. Kívéve a fűtési melegvíz termelő aparátokat. vegyük hogy azok vannak.
Aztán a teljesen bútorozott lakások. Továbbá a két véglet között számtalan variáció.Nevezzük ezt részlegesen bútorozott lakásoknak.

Az üres lakásokra is lehet kereslet. De Ezeknek általában kifogástalannak kell lenniük esztétikailag. Ami nem mindig tartható.
A teljesen berendezett lakások. Hát mindenki ízlését eltalálni lehetetlen.
Vannak a részlegesen bútorozott lakások. Jó ha a minimális bútor : fogas- előszobafogas, 1 asztal 2- 3 szék- legalább egy bővíthető fekhely, minimumfüggős ablakok, legalább 1 szekrény.

Aztán a bérlő saját ízlésének és lehetőségének megfelelően kiegészíti.
Bútor is is berendezési tárgy is néha csak több lapra fér ki.

A kutya és a macska.
Akinek nincs lakása nem tartson kutyát

Minda kettő kártékony lehet. A gazdik persze másképpen látják.

Ttamita # 2022.12.05. 05:52

Majordomus,

a szerződés határozatlan időre szól. Kértem , de nem kaptam, terelt sajnos , meg tudnám ezt is mutatni, de nyilván egy privát beszélgetést nem tehetek közszemlére. Előre rettegek, ezen a héten lesz-e plusz a részéről. Keresek másik lakást, de mert van egy 11 éves öreg kistestű kutyám, nem járok szerencsével, pedig minden esetben felajánlom, h nézzék meg, h élek ebben a lakásban.

debjozsef,
igazad van, így jártam. De mit tudok tenni azon kívül, hogy másik lakást keresek? Semmit. Annak idején egyetlen olyan lakás volt, ami abszolút megfelelt az igényeinknek, gyerek és kutya általában kizáró ok, hiába az egyik 18 , a másik 11 éves , így hát kifizettem az ötvenezres közjegyzői díjat , mert ez is egyoldalú volt és nem szóltam, hogy kérem a számlát, holott ez is benne van a szerződésben. Ha pedig kinyitnám a számat és naná, hogy megtenném, akkor repülnék, mert amikor felemelte a bérleti díjat, azonnal azzal jött, hogy ha nem fogadom el, eladja a lakást. Nem szeretnék a gyógyíthatatlan gyerekemmel utcára kerülni, hát keservesen is, de fizetek, éppen ezért nem tudom elfogadni, hogy lehúz!

Majordomus # 2022.12.04. 21:52

Igy van. Minden bérlőmnek átadom a számlát fénymásolatban és összesítő elszámolást is kapnak.a bérleti dijat előre a rezsit utólag fizetik a számlák alapján.
.
Kérj másolatot a számlákról.

drbjozsef # 2022.12.04. 09:43

Ttamita,

Bizonylat nélkül nem fizetünk ki semmit. Ami lehet egy számlalevél is, de lehet egy általa kiállított átvételi elismervény is. Mindegy, de a kifizetést utólag is tudd igazolni, és azt is, miért történt a kifizetés.

Ha anélkül fizetsz ki valamit, akkor az a saját döntésed, hogy bízol az illetőben. Utólag ilyen esetben nincs mit tehetnél. Így jársz.

Majordomus # 2022.12.03. 20:25

Mikor jár le a szerződésed?

Ttamita # 2022.12.03. 06:43

Majordomus,

én is 4. éve bérlem ezt a lakást és soha semmiféle panaszuk a lakóknak nem volt, ez nyilván egyfajta visszajelzés arra vonatkozóan, hogy nem vagyok egy problémás bérlő, sőt, rengeteget dolgozom és egyetlen vágyam, hogy pihenni tudjak. Elkanyarodtam az eredeti témától, elnézést. Ilyen jellegű megnyilvánulása az évek alatt egyszer nem volt a tulajdonosnak, éppen ezért is érint mélyen, azon felül persze, hogy a válság engem is padlóra tesz, köteles vagyok kifizetni neki még egyszer azt, amit már odaadtam, de ő nem fizette be és megint rajtam akarja leverni? Hiába kértem a számlakivonatot, meg tudom mutatni bármikor, mit írt rá. Korrekt voltam mindig, most azonban iszonyú dühös vagyok, hogy inkorrekt lett és lehúzott.

Majordomus # 2022.11.16. 21:43

Ez igy van.
Nem mindegy hogy én fizetek vagy nekem fizetnek...
.
Az a titka hogy jól ki jell választani a bérlőt.

Én német mintára bérlőcastingot tartok,ez azt eredményezi hogy 3-6 évet töltenek nálam.
De korrektül el kell számolni és mindenki elégedett.

SolnesM # 2022.11.16. 11:00

mennyire aszimmetrikus,

Hát igen egy bérleti jogviszony majd mindig asszimetrikus.

Hol erre, hol arra.
A bérlő majd mindig úgy gondolja, hogy a másik oldal felé lejt a pálya. A bérbeadó felé.
Nos 20 .... 50 milliós értéket vesz birtokba pár 100 ezer ft letét ellenébe.
Ha az ember bérbe vesz egy padlócsiszolót, fűrészgépet vagy bármely kis és középgépet biztosítékként eléri az érték 20 néha 33 % - át.

Lakásnál pár százalék.
Pl..egy 30 millás kégli, bérleti díj 100 eft.... kaució 2 havi díj. összesen az 300 eft az érték 1 azaz egy százaléka.
Nos pl. ezért sincs pl.. igazi bérlakás piac M.o -n.
Csak kisipari magánzók futnak a szerencséjük után.

A jog erősen a bérlő felé lejt. De azért még mindig jobb bérbeadónak mint bérlőnek lenni.

Ttamita # 2022.11.16. 05:44

Köszönöm nektek a hozzászólásokat!

Szerettem volna most kérni, hogy vegyük bele a szerződésbe azt, hogy átküldi nekem az érkezett számlákat, de zéró válasz, mintha fel sem tettem volna a kérdést. Eltelt x nap , arról sem jött befotózás, hogy most mit fizettetett be velem.

Elkezdtem kiadó lakást keresni, csak ez a választásom maradt, de a kistestű öreg kutyám miatt kvázi elutasítanak . Mindegy, nem
Adom fel.

Majordomus # 2022.11.15. 20:24

Nagyrészt egyetértünk.

Abban nem,hogy ellenérdeküek a felek.

.
A bérlő lakni akar,a tulaj meg pénzt a lakásért.
.
Középen megegyezek...

drbjozsef # 2022.11.15. 11:07

Egy szerződés ilyen, nyilván két ellenérdekű fél köti. Ezért vannak benne jogok, meg kötelezettségek.
Ha egyetértenek, azt megállapodásnak hívják, és pont azt írják bele, amikben egyetértettek.

Hogy egy szerződés mennyire aszimmetrikus, az nem csak a felektől függ, rengeteg tényező befolyásolja a szokásjogtól az ország általános közállapotain keresztül a tényleges jogi környezetig.

De azért ha aláírtuk, akkor azt azért mindenhol szokás betarta(t)ni.

SolnesM # 2022.11.15. 10:56

Nálam a csúcs 12 év volt. A végén mégis volt elszámolási vita.
Jelentéktelen kb. 25 30 eft ról

Szubjektíven értelmeztük a fal javítást !

Már hogy mennyit ér egynapi munka.

Anno az szép reményű szociálizmusban tanították, hogy a a tőkés és a munkás között antagonisztikus ellentét van.. A munkáltató és a munkavállaló- a tőkés és a munkás (tetszés szerint értelmezhető. )

Valami ilyen van a bérbeadó és a bérlő között is .Nem feloldható ellentét. de lehet mérsékelni

Majordomus # 2022.11.14. 20:41

Egyébként a szerződéshez te is tehetsz javaslatot.

Nálam úgy működik,hogy 18-ig megkapják a havi beérkező számlák fénymásolatait,és a bérleti díjjal együtt átutalják,de az összesítőt emailban is megküldöm.
Ez mindenkinek megfelel.

A bérlő(és nem albérlő) nem fejőstehén hanem üzleti partner!
Az egyik bérlőm -februárban lesz 6 éve hogy nálam lakik.

Ttamita # 2022.11.14. 16:24

Kovács_Béla_Sándor,

nem volt választásom, kellett a lakhatás, beteg édesanyám közelében tudtam maradni, el kellett fogadjam. Ha nem vagyok megszorult helyzetbe, nem vállalom így be, kvázi az első mosás után ment gallyra a mosogatógép, most már csak mosolygok ezen, eltörpül amellett, h kifizettette velem azt az összeget, amit odaadtam neki és hiába kértem, h fotózza be, nem tette. Nyilván, mert rajta van, hogy felszólítás!

Remek, mármint ami az 5.2-es pontot illeti.

Köszönöm, hogy reagáltál .

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.14. 06:31

ugyanis belevette a szerződésbe,
Pontosabban úgy állapodtatok meg...

Ez a szövegezés egyébként nem teszi lehetővé az egyoldalú nyilatkozattal emelést. (Az az 5.3. pont nagyjából semmit nem ér, kb. mint a kalózeskü.)

NarcisztikusbantAlmazott # 2022.11.14. 04:45

Majordomus,

pontosan azért nem reklamált senki, mert így teszel. Korrekt módon.

Sajnos nem tudok mást tenni az általánosításon kívül, ugyanis nem az első albérletem, ahol mindig kiderül valami alattomosság. És nem vagyok már fiatal ahhoz, hogy ezekre csak úgy rálegyintsek, éppen ezért igen, már elkezdtem keresni egy másikat. SZámomra igen is felfoghatatlan, hogy miért válnak a tulajdonosok x év után simlissé és verik át a másik embert, ha pedig érthetően szóvá teszem, átsiklik a tényleges kérésem felett és litániát ír, vetít. Ha tiszta lenne a lelkiismerete, akkor pontosan úgy tesz, ahogy te is, én viszont nem kaptam meg a kért számlakivonatot azóta sem. Ha nekem nincs vaj a fülem mögött, nem kezdek el vetíteni , hanem befotózom és küldöm, megnyugtatva ezzel a bérlőt.