Albérlet -


Majordomus # 2023.09.12. 19:22

Eleve úgy adom fel a hirdetést hogy lakásbemutató 17.00-18.30-ig negyedórás időközökben.

Döntés holnap reggel és telefonon jelentkezem.

Annál akit választottam bérlőnek...

Alapos # 2023.09.12. 05:07

Azért 6 év használat meglátszik egy konyhabútor bizonyos részein.

A sok méltatlankodás közepette csak az nem derül ki ,hogy az a kiadott lakás túl árazott vagy sem.
Mindent ennek függvényében kell vizsgálni.
A mikro környezetemben van több kiadott lakás is.
A felszereltségük különböző.
A múlt héten jön az egyik rokon, hogy nagy nehezen megvették a szomszéd ikerlakást.Jobban mondva úgy nevezett sziámi ikert...leválasztás miatt torzan összenőve. 300 nm telken 46 nm -es 1 szoba konyha fürdő- és előszobás lakás.
Majdnem berendezve. Kell egy -két fekhely és szőnyeg semmimás.Minden van Tároló szekrények, fogas , függöny beépített konyha... hideg melegvíz.
Jól be kell lőni az árat, megtalálni a hirdetési felületet aztán várni.A közhiedelemmel ellentétben a kiadást csak a tulaj tudja megtenni. A legidőigényesebb a lakásbemutatása, de ha a szomszédban van csak van annyi ideje a tulajnak,hogy bemutassa a lakást. Tanácsoltam még a tulajnak,hogy mindig mondja udvariasan hogy az érdeklődő elött azért vannak még legalább ketten.
A nemkívánatos piréz érdeklődők kiszűrésére.
Ja említette a tulaj, hogy mosógép és hűtő nincs. Mit feleltem? Majd hoz magának a bérlő ha amúgy megfelel a lakás.

karola70 # 2023.09.12. 03:52

@Majordomus,

köszönöm, hát sajnos ennek a lakásnak a tulajdonosa csak addig érezte a szükségét a tisztességnek, ameddig rá nem jött, hogy eladja a lakást. Ha abból indulok ki, hogy feljött, leült, mindig beszélgettünk (ezek szerint erőltetetten a részéről, hiszen a jelenlegi megnyilvánulása akkor az igazi jelleme) , majd rá 1.5 napra jött egy üzenet, hogy eladja a lakást, úgy, hogy valamilyen indíttatásból éppen akkor rákérdeztem, ugye nem adja el? És a válasz az volt, dehogyis, esze ágába sincs, majd derült égből villámcsapás. Majd, amikor újra eljött a pénzért, már lekezelő volt, hogy neki nem éri meg tovább kiadni (előtte leírta, hogy hosszú idő , ameddig eladja, maradjunk nyugodtan, majd úgy beszéli meg a vevővel, hogy egy hónapot kapunk kiköltözésre, írkálta a butaságait, keressek neki vevőt, kapok 100.000-et, jópofizott) , én ezt se értettem, hiszen akkor megint hazudott, én meg hittem neki, litániát írt, hogy maradjunk, majd ha jön a fotós, segít elpakolni, (belementem, hogy egy nagy terhet vegyek a vállamra, hiszen a 4 év alatt nem voltunk inkorrektek egymáshoz, segítettem volna ebben is, hogy minél előbb fel tudja dobni eladásra) és rá pár napra, miután lemérte a mosogatógép méreteit, nem egyedül jött a pénzét és nem írta le, nem csak, hogy jön érte, hanem egy számomra teljesen idegen és rossz arcú taggal, akit az elmúlt 4 évben sose láttam, mindig csak a kisfiával jött. A tag pedig úgy viselkedett, mint , ha ő lenne a tulajdonos , na ezt sem tudom hova tenni, kvázi igen, megfélemlítve éreztem magam, alapból az egész fellengzős magatartás idegen volt számomra, minek hozta fel, miért kellett nekem kellemetlenül érezni magam, pökhendinek éreztem a tagot, majd ezen eset után ahogy írtam gerberának, hiába kérdeztem a leadott óvadékról, kulturáltan, arrogánsan csípőből tüzelt. Ma átküldöm a felmondásomat és elmegyek innen, bocsánat, a hosszú írásért, tényleg el vagyok keseredve, nekem az emberség, korrektség a legfontosabb és gyűlölöm a hazugságot, ezért érint mélyen ez az egész.

Majordomus # 2023.09.11. 19:56

Karola

Minden mérlegelés kérdése.
Ha 4 éve sütsz főzöl,akkor ez előfordul.
A 3 lap felragasztása nem egy ökör ára.

Én nem problémázok ilyen eseteken.
Az egyik bérlőm szólt hogy a hütő kicsi és gyenge.

Mondtam hogy vegye meg az újat(még linket is küldtem az ajánlott tipusról) és szeptemberben nem fizet bérleti díjat. Ennyi.
Már 3 éve becsületesen fizet,megérdemel egy nagyobb, új hűtőt.

A bérbeadó kissé szarrágó tipus de ez van, ezt írtad alá a szerződésben.

karola70 # 2023.09.11. 14:51

@gerbera317,

próbáltam, gyakorlatilag "csípőből" tüzelt vissza, hivatkozva a szerződésre. Mikor hivatkoztam arra, miszerint a szerződés szerint nem a birtokba vételi állapot a mérvadó, mivel rendeltetésszerű használattal együttjáró hibák nem az én költségem, csak azt meghaladók, erre annyi választ kaptam azonnal, hogy az ajtókra nem a birtokbaadási vonatkozik. És jött a full döbbenet, mert azonnal kaptam egy olyan írást, miszerint akkor igazából nem is kérdés, hogy azokat nem a kaucióból kell kifizetni, hanem külön és itt hivatkozott arra a pontra, amivel indítottam a posztomat. Nagyon-nagyon nem érzem igazságosnak.

gerbera317 # 2023.09.11. 14:14

Tehát 6 éves a cucc, te pedig 4 éve használod? Meg kell egyezni a bérbeadóval. Amikor kikötötte a karbantartási kötelezettséget, erre a hibalehetőségre valószínűleg ő sem gondolt.

karola70 # 2023.09.11. 13:43

@gerbera 317,

köszönöm, hogy írtál, igen, igazad van, a szerződés egyértelműen leírja, hogy engem terhel a fizetési kötelezettség. Természetesen semmiféle általam okozott kár megtérítésétől nem zárkózom el, hiszen ha én okozom, mert nem rendeltetésszerűen használom, egyértelműen ez én feladatom állni a költségeit. Ez azonban abszolút tőlem független, hiszen a pára és a gőz az, ami leoldotta a ragasztást, ezzel kapcsolatban asztalos szakemberek is megerősítettek, igazságtalannak érzem, hogy ezeknek az árát én fizessem ki, nyilván nem lesz választásom, de ez nagyon tisztességtelen húzás.

6 évet lakott itt a tulajdonos és azt mondta, hogy a mi beköltözésünk előtt 2 évvel újíttatta fel. 4 éven keresztül szinte napra pontosan fizettünk, tisztességes bérlők voltunk, erre nem számítottam, őszintén csalódott vagyok.

gerbera317 # 2023.09.11. 12:41

@karola70
Ez nagyon relatív. Ha ezek beépítése a beköltözésed előtt történt, és gyakorlatilag rajtad próbálták ki, hogy megmarad-e a borítás, akkor nyilván nem. Azonban, ha ezek ott vannak tizenakárhány éve, nálad meg hirtelen tönkrementek, akkor te vagy a felelős. A szerződés minden esetre kiköti, hogy te legyél az.

karola70 # 2023.09.11. 11:32

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, mégpedig abban, hogy az alább kimásolt szöveg ,ami a bérlet lakás szerződésének egyik pontja, vonatkozik-e arra, ha önhibámon kívül keletkezett a kár, akkor azt valóban nekem kell megfizetni? (pára ki-és felcsapódás okozta MDF lap leválása csak és kizárólag azon a három tételen, ahol a mosogatógép és a tűzhely van. Az összes többi ajtó, fiók makulátlan)

"A bérlet időtartama alatt felmerülő, a Bérlemény használatával kapcsolatos karbantartási, hibaelhárítási, egyéb munkák költsége a Bérlőket terheli"

Majordomus # 2023.03.26. 21:38

Na,ezért van benne minden szerződésemben hogy a karbantartási költség a bérlőt terheli.

Természetesen szivesen ajánlok szakembert a problémára.

Zöldövezeti11 # 2023.03.26. 12:13

Csemegék a bérlő - bérbeadó kapcsolatokból.

Egyik rokon kiad lakásokat,kicsit is nagyot is.

Egy viszonylag nagy lakásban a következő problémák merültek fel a bérlő részéről
.Nem megfelelő az egyik zuhanyzó víz elfolyása, süvít a szél az egyik kis félreesőablakon.
Ez egy új lakás pont egy éves, az egy évből jó félévet már laktak benne.
Ez most a második bérlő. Már a kezdetben is problémás volt.
Pattogott, hogy némi bútor volt a lakásban.... cirka 10 %. Egy komplett cipős szekrény egy új heverő, egy asztalka, némi szerény függöny, és egyhatalmas négyajtós szekrény. A tulaj haladékot kért, hogy elszállítsa a bútorokat, közben meggondolta magát a bérlő...hogy az a szekrénysor azért csak kellene neki. Úgy vélte ,hogy svédasztal egy bérlés. Végül a bútorok a szekrénysor kivételével
nem maradtak ott.
Majd vagy kettő hét és jön azzal, hogy nem megy le a víz az egyik zuhanyzóból. Gondolta ugrik a bérbeadó és 8 órán belülel hárít. Nem az történt. 3 nap múltán helyszíni szemle, kiderült a víz csak elmegy... csak hát lassan. Amúgy van egy másik fürdő szoba is így nem lakhatatlan a kéró, mint említette.
Most azzal fenyegetőzik,hogy jogi lépéseket tesz. Az vajon mi lehet.
Valahogy úgy néz ki, hogy szállodai szolgáltatást vár egy egyszerű lakásbérlet helyett.

Vagy el akar menni,vagy jelentős bérleti díj csökkentést szeretne elérni... még nem tudni.

Mondtam a bérbeadónak,hogy az internetet szüneteltesse ( szerencsére az nincs a szerződésben ).

Nos ez a jelenlegi állás ebben a kapcsolatban.

Majordomus # 2022.12.29. 21:41

Addig maradnak az egyéb megoldások.
.
Áramszolgáltatás fűtés melegviz kiköttetése stb.

Kogeza # 2022.12.29. 20:45

(Már korábban is írtam itt a fórumon: egyáltalán nem biztos, hogy a Ptk. 6:338.§-a a lakásbérleti szerződésre is alkalmazandó. Az általam ismert bírói gyakorlat alapján inkább azt mondanám, hogy a Ptk. hivatkozott rendelkezése nem vonatkozik a lakásbérleti szerződésre.
Pl. BDT2000. 88. Határozott időre kötött ingatlan (lakás) bérleti szerződés a határozott idő lejárta után - az 1993. évi LXXVIII. tv. rendelkezései alapján - a további használat és díjfizetés ellenére nem alakul át határozatlan idejű bérleti szerződéssé. A Ptk. 431. § (2) bekezdésben foglaltakat csak a dolog bérletére lehet alkalmazni.
Fővárosi Törvényszék P. 21.765/2012/30. A bíróság leszögezi, hogy az Ltv. szabályozása értelmében a határozott idő leteltével a helyiségbérleti jogviszony minden esetben megszűnik. A helyiségbérleti jogviszonyokban nem alkalmazható a dologbérletnek a Ptk. 431. § (2) bekezdésébe foglalt szabálya, amely szerint határozatlan időtartamúvá alakul át a határozott időre kötött bérlet, ha a bérleti idő lejárta után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó tizenöt napon belül nem tiltakozik.
[Az rPtk. 431. § (2) bekezdése a Ptk. 6:338. §-ával egyezik meg].
Ugyan ezek a régi Ptk. hatálya alatt születtek, de szerintem az új Ptk. sem változtatott ezen. Kúriai határozatot sajnos nem találtam e témában.)

Persze a fentiek ellenére csaba740 ismerőse közölhet felmondást is, ha már így is eltelt sok idő a határozott időtartam lejárta óta, ezen a kis időn nem múlik...

drbjozsef # 2022.12.29. 18:40

(kivéve persze, ha a bérbeadó igazolni tudja, lehetőleg valami hitelt érdemlő módon, mondjuk egy tértivevénnyel, hogy a 15 napon belül felszólította az ingatlan elhagyására és átadására. Akkor nem alakult határozatlan idejűvé, nem kell felmondani. De tekintve, hogy a 60 napos jogvesztő határidőből, amíg be lehetett volna adni nemperes eljárásra, szintén eltelt jócskán, ugyanúgy nem marad más, mint a lakáskiürítési per.)

osztap # 2022.12.29. 18:16

A bérlő tartozása meghaladja már az 1 millió forintot

Fizetési meghagyásokat kiadatott már a tulaj a bérlő ellen? Végrehajtások folyamatban vannak, inkasszó kiadva, munkabér 50%-a letiltva?
Gerbera317 olvtárs mindjárt fogja javasolni a tényleges ingóvégrehajtást a végrehajtást kérő jelenlétében, és egyet fogok érteni vele!

gerbera317 # 2022.12.29. 18:04

Pontosan. Fel kell mondani, ahogy a nagykönyvben írva áll: a hónap végéig, illetve holnap 15. után a következő hónap végéig. És bizonyíthatóan, mert a bíróság is azért vakarózik mindig, mert nincs, vagy elégtelen a bizonyíték.

drbjozsef # 2022.12.29. 17:52

Nincsenek túl, hiszen a februárban lejárt szerződés legkésőbb márciusban határozatlan idejűvé alakult, így azt szabályszerűen fel kell mondani, júniusban már hiába szólítgatta fel az ügyvéd a határozott időtartamra hivatkozással a kiköltözésre. Illett volna tudnia, hogy az a hajó már elment. De legalább a pénzt megkapta érte.

Szomorú örökös # 2022.12.29. 17:47

gerbera317

Előbb talán fel kellene mondani a bérleti szerződést. Amíg ez nem történt meg, addig nincs helye kiköltözésre való felszólítgatásnak.

Szerintem ezen már túl vannak, főleg hogy 1 éves határozott időtartamú volt a szerződés:

2021 Februárjában kiadott egy lakást 1év időtartamú szerződéssel./ügyvédi szerződéssel/...........2022 06 hóban ügyvéd által felszólította hogy mivel lejárt a szerződése legyen szíves elhagyni az ingatlant és a számlákat rendezni 30napon belül.

gerbera317 # 2022.12.29. 17:39

Előbb talán fel kellene mondani a bérleti szerződést. Amíg ez nem történt meg, addig nincs helye kiköltözésre való felszólítgatásnak.

drbjozsef # 2022.12.29. 09:51

csaba740,

Ptk.6:338.§ (1) Ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

Ezt sajnos elrontotta. Nincs már más lehetősége, mint bíróságon lakáskiűrítési pert indítani. Igen, ez, ha a bérlő elég rosszhiszemű és okos, akár sok hónapig is tarthat, de a végén bizonyosan kilakoltatják, és a bérbeadó az általa fizetett költségeket megpróbálhatja (!) behajtani rajta.

Jogszerű úton nincs más lehetősége...

csaba740 # 2022.12.29. 09:39

Tisztelt szakértök
Tanácsokat szeretnék kérni, egy jóbarátom nevében aki elégé elvan keseredve. 2021 Februárjában kiadott egy lakást 1év időtartamú szerződéssel./ügyvédi szerződéssel/.Ebben az egy éves időtartamban a bérlő kisebb csúszásokkal is de rendezte a számlákat illetve a bérleti díjat. Majd eltelt az egy év a szerződés lejárt a bérlő maradt /szerintem itt hibázott ő is/ a fizetések elmaradtak hol erre hol arra hivatkozva nem fér hozzá a pénzhez Sberbank. Úgy volt akkor vele jó vár egy két hónapot, közben a számlák csak gyűltek Elmü felszolitás kikötés végett közösköltség stb,. Amit ő rendezett. Majd 2022 06 hóban ügyvéd által felszólította hogy mivel lejárt a szerződése legyen szíves elhagyni az ingatlant és a számlákat rendezni 30napon belül. Közben indítványozta a kijelentését az önkormányzatnál ami meg is történt Majd jöttek sorban az ügyvédi felszólítások mert a hölgy nem hagyta el az ingatlant és a számlákat sem rendezte. Az ügyvédje azt mondja hogy csak bírosági végzéssel lehet kirakni de az évekbe is telhet. A bérlő tartozása meghaladja már az 1 millió forintot. Mit tud vagy lehet ilyen esetben tenni. November végén a bérlő küldött neki egy közjegyzői felszólítást hogy mivel lejárt a szerződése a kaucíó összegét utalja vissza neki. Mondta a közjegyzőnek hogy amint elhagyja a lakást és rendezi a számlákat abban a pillanatban akár az nap mikor beszéltek utalja is a kauciót. A lakásba sem tud bemenni mert nem engedi be a bérlője, Mi lehet a megoldás hogy ne keljen még éveket várni neki a bírósági végzésre és hogy ki tudja rakni a lakásból. Köszönöm a segítő válaszokat

Majordomus # 2022.12.22. 21:01

Persze.
Januártól vezesd be az új rendszert.

Zoltanuss # 2022.12.22. 09:12

Semmi akadálya a jövőre nézve.
De teljesen más utólag valamit intézni

Zoltanuss # 2022.12.22. 09:09

Ok.MD !

Majordomus # 2022.12.21. 20:52

A szerződés hatályát -határidejét nem érintette a módositás, tehát elvileg és jogilag van szerződése.
.
Abban igazad van jogy Pirike nem áll jogviszonyban a szolgáltatókkal.
.
Viszont: "clara pacta boni amici"

A becsületes szerződés barátokat szerez.
.
Semmi titok nincs a szolgáltatói számlákban,én minden hónapban átadom (email) az elszámolást és mellékelem a számlákat (papir) másolatban.
Még aznap csilingel a telefonom és érkeznek a bérleti dijak.
Értékelik a korrekt elszámolást.
.
Egyébként egyszerübb a támogatást a bérleti dijra igénybevenni.
.
Nem 4-5 darab számlát kell másolgatni hanem bemutatja a szerződést egyszer,és havonta 5-ig leadni az átvételi elismervényt. Ennyi.
Végül is ha rezsitámogatást kap a bérlőd akkor nem nagy kérés hogy segíted a számlamásolatokkal.
Manapság minden ft számít,főleg egy csóró egészségügyisnek.