Ingatlan vásárlás


Majordomus # 2022.05.12. 11:40

Addig nem kell aggódni.

todor # 2022.05.16. 17:49

Kedves Hozzáértők, Segítők!

Köszönöm az eddigi segítséget!
Birtokba vettem az ingatlant.
Csakhogy, a szerződéstől több esetben is eltérően tett az eladó. A szerződés szerint a melléképületeket használhatják egy hónapig a bútoraik tárolására. Ehhez képest az egyik szobát, ami a teraszra is nyílik és a házba is, azt pakolták tele és zárták le. Én nem tudom használni. A jelzálogjog törlését még mindig nem kérték a banktól. Emiatt már 15 napja ketyeg a kötbér, amire kijelentették, hogy nem fizetik, mert szerintük nem az ő hibájuk, hogy nincs meg a kérelem a törlési engedélyre (hát akkor kié?)
Szeretnék bejelentkezni a házba, de, mivel nem vagyok tulajdonos, csak széljegyen szereplek a tul. lapon, a bejelentkezéshez kellene a régi tulajdonosok aláírása is, akik egyik nap még ígéretet tettek erre, két nap múlva megtagadták, mondván, majd akkor írják alá a bejelentő lapot, ha kifizettem az ingatlant. Mondjuk, akkor már nem kell az aláírásuk hozzá, mert tulajdonossá válok.
A régi ingatlanom vevője meg kéri, hogy onnan jelentkezzek már ki, de így nem tehetem.

Hogyan lehetne rábeszélni az eladókat, hogy teljesítsék a szerződésben aláírtakat, írják alá a bejelentő lapomat? Már másfél hónapja szórakoznak, a türelmem meg fogytán, bár nem tudom, mit tehetek, ha elfogy.

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.05.16. 18:48

todor,

A jelzálogjog törlését még mindig nem kérték a banktól.
Úgy érted : a földhivataltól?
A bank engedélye kell, ha végtörlesztve lett a hitel (lett???), és kérelem ezzel együtt az ingatlannyilvántartásnak kell.

Én megmondom, hogyan járnék el. Csakis szépen kérném, hogy vigyék el a lakásból a bútoraikat, a szerződésnek megfelelően, és helyezzék el lehetőleg máshol, mert használatba vennéd. Megemlíteném, hogy a szerződés szerint az a te helyiséged, 30 napig ott lehet (összesen, nem MÉG), biztosítod a felelős őrzést a Ptk 5:12.§(1) szerint, azután az adott ingóságokat a sajátodként fogod kezelni, a helyiséget felnyitod, és amit lehet eladsz, amit nem, azt kidobod.

A törlési kérelem csúszása szinte bizonyos, hogy az ő érdekkörükben felmerülő ok, de én ezt nem forszíroznám, próbáld nem zaklatva, de rendszeresen rákérdezni, hogy mi a helyzet vele (ugye nem nyúlták le a pénzedet, okosan csináltátok, hogy csak a hitel végtörlesztésére fordíthassák?). Aztán ha vége az egésznek, be vagy jegyezve új tulajdonosként, akkor úgy megkínálnám őket egy fizetési meghagyással, hogy csak úgy arrólkódulnának, a kötbérről. Persze, előtte egy felszólítás tértis levélben, hogy fizessék meg. Tudd meg az új címüket valahogy.

A lakcím nemigen számít, próbáld a régi lakásod új tulajdonosának a türelmét kérni, ha tudod, jelentkezz be egy ismerősödhöz, rokonhoz, ha azt sem, akkor fiktiváltassák csak.

Fenyegetőzhetsz perrel, meg kártérítéssel, meg mindennel, szerencsére már birtokon belül vagy, ez jó, de próbáld megóvatosan csinálni, amíg nem vagy bejegyezve véglegesre. Jobb a békesség.

Egyébként még egyet megpróbálhatsz : az adásvételi szerződéssel, egy széljegyes tulajdoni lappal, ÉS A BIRTOKBAADÁSI JEGYZŐKÖNYVVEL megpróbálhatod verni az asztalt az okmányirodában, hogy márpedig birtokos vagy, ott laksz, kötelesek ezekkel bejegyezni a lakcímedet az eladó beleegyző aláírása nélkül is. Hátha. Nem esküszöm meg rá. Kérd ki a hivatalvezetőt, ha az ügyintéző nem hajlandó rá. Erősködj egy kicsit.
Elvileg : „ olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja
Egy birtokbaadási jegyzőkönyv ilyen. Remélem van rajta két tanú. Ha nincs... hát... esetleg csinálnék rá...

osztap # 2022.05.16. 19:08

todor,

Jó dolog, hogy birtokon belül vagy!

A helyedben arra koncentrálnék, hogy töröljék a jelzálogot. A bank kiadta a törlési engedélyt? Azt az eladónak kéne intéznie, hiszen neki van szerződése a bankkal. Ha másként nem megy, kérd meg szépen, hogy együtt menjetek be a bankba, és intézzétek el. Ha a bank már kiadta az engedélyt, akkor azt be kell nyújtani a földhivatalba egy törlési kérelem mellékleteként, és ki kell fizetni 6600 forint igazgatási szolgáltatási díjat. A legegyszerűbb, ha az ügyvédetek nyújtja be ezt a kérelmet a földhivatalba, de azonnal.

A bejelentkezéssel ne vacakolj most, nincs értelme. Ezzel csak azt erősíted az eladóban, hogy befolyása van. Ha meg Téged nagyon zavar (bár nem világos, miért), arra a pár hétre jelentkezzetek be szülőkhöz vagy más rokonhoz.

A kötbért és a szobát egyelőre nem hoznám fel, most csak lassítaná a jelzálog törlését, ha azon kezdenétek vitázni. Majd ha az megvan, akkor be lehet keményíteni. Utána már nem leszel az ő együttműködésükre ráutalva.

Szomorú örökös # 2022.05.17. 03:40

drbjozsef

az adásvételi szerződéssel, egy széljegyes tulajdoni lappal, ÉS A BIRTOKBAADÁSI JEGYZŐKÖNYVVEL megpróbálhatod verni az asztalt az okmányirodában, hogy márpedig birtokos vagy, ott laksz, kötelesek ezekkel bejegyezni a lakcímedet az eladó beleegyző aláírása nélkül is.....Elvileg : „ olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja”
Egy birtokbaadási jegyzőkönyv ilyen.

Nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag. Az adásvételi szerződést nem is fogadták el tőlem 4 éve, kizárólag tulajdoni lappal - amelyen be vagy már jegyezve, mint tulajdonos - vagy birtokbaadási jegyzőkönyvvel mehetsz bejelentkezni az adott ingatlanba. Félek, hogy utóbbi még nincs a kezében a kérdezőnek.

todor # 2022.05.17. 06:43

Köszönöm a válaszokat!

Szomorú örökös: Van birtokbaadási jegyzőkönyv.

Osztap: Állítólag kérték a banktól, de még nem történt semmi. A földhivatalban azt mondták, hogy ha megkérik a törlési engedélyt a banknál, akkor az megjelenik széljegyben a tulajdoni lapon, de még nincs rajta. A tulaj szerint a bankjánál 30 nap az ügyintézés, már az is letelt.

drbjozsef: A törlési engedélyt a banktól kell kérvényezni, amit állítólag kértek is, de még nem történt semmi. Gyanítom, hogy nem kérték meg a banktól - rosszul fogalmaztam.

Értem, hogy a bejelentkezés nem annyira fontos, akkor ezt nem erőltetem. De hogyan tovább? Mi történik akkor, ha ha nem tesznek semmit? Már másfél hónapja megkötöttüka szerződét, és áll a dolog? Nem tudom felújítani sem, semmit nem tudok csinálni. Biztosítást sem biztos, hogy köthetek a házra, hiszen még bejelentkezve sem vagyok. Teljesen bizonytalan ez az egész.
Az ügyvéd, aki a szerződést írta, azt mondta, hogy ő a szerződéssel mindkét felet képviseli, nem tud segíteni a problémákban. Keressek ehhez más ügyvédet.
Ha bemegyek a bankba a szerződéssel, birtokbaadásival, adnak felvilágosítást ?
Erőszakoskodni nem fogok, meg pattogni sem, de szeretnék már végre teljes jogú tulaj lenni.

osztap # 2022.05.17. 07:55

todor,

Menj be a bankba, az ügyintéző lehet, hogy jó fej lesz, és megmondja off the record, hogy hol áll az ügy. Nem köteles, mert nem vagy sem szerződő fél, sem tulajdonos. És kérd meg a tulajt, hogy sürgesse a bankját, mert addig nem kapja meg az utolsó részletet. Esetleg menjetek be együtt a bankba kivágni a rikácsot. Akkor kibukik az is, ha nem kérték meg...

Biztosítást köthetsz. Sőt ajánlott is, mert már Te viseled a kárveszélyt.

Egyébként, ha még nem tetted, előfizethetsz a földhivatalban a változásfigyelőre. Emailban értesítenek, ha bármi mozgás van a tulajdoni lapon. Egyszerűsíti az életet...

Majordomus # 2022.05.17. 15:58

Mindenképpen sűrűn célszerű érdeklődni.

todor # 2022.05.22. 16:08

osztap: Köszönöm !

A bankig nem jutottam el, mert másik városba kell utazni, viszont a biztosítást megkötöttem.
A földhivatalban azt mondták, hogy csak akkor kérhetem a változásfigyelőt, ha már tulajdonos vagyok.

Annyi derült ki a héten, hogy a szerződés aláírása után (pénz kézhezvételétől) másfél hónappal kérelmezték a jelzálogjog törlését, amit még mindig nem továbbítottak sehova, otthon őrzik.

Közben azon gondolkodom, hogy, mivel az eladók szinte semmit nem teljesítettek a szerződésben foglaltakból, mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondhatom, hogy az eladó hibájából nem valósult meg az adás-vétel?

Ráadásul megtagadták a kötbér megfizetését is. Nem érdekli őket, hogy aláírták, nem fizetik ki. Ha mégis létrejön az adás-vétel, akkor ehhez hogyan juthatok hozzá? Levonhatom a hátralékból? Kell róla, milyen papírt kell írni? Gondolom ügyvéddel kell intézni.

drbjozsef # 2022.05.22. 17:09

todor,

mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondhatom, hogy az eladó hibájából nem valósult meg az adás-vétel?
Ha az jelentős érdeksérelmet okoz neked (kis hiba miatt nem lehet elállni) az, hogy nem teljesítették a szerződést, akkor a nem teljesült pontra írásban, igazolhatóan, tértivel levelet kell küldeni, felszólítani annak teljesítésére, és póthatáridőt tűzni rá. Mondjuk kézhezvételtől 8 nap. Tértiből látni fogod, mikor jár le, ha addig se teljesítenek, elállhatsz a szerződéstől.

Ha mégis létrejön az adás-vétel, akkor ehhez hogyan juthatok hozzá? Levonhatom a hátralékból?
Én nem vonnám le. A szerződés szerint teljesítenék, és utána, ha minden elrendeződött, akkor szinténcsak küldenék egy tértis levelet, felszólítva a kiszámolt kötbér megfizetését 15 napon belül. Ha nem teszi, szintén futnék még egy kört, levél, póthatáridő, fizetési meghagyás kilátásba helyezése, 8 nap. Ha az is eredménytelenül telik el, elballagnék egy közjegyzőhöz, és meg is kínálnám egy fizetési meghagyással. Ha ellentmond neki, per, de a szerződésed alapján az jár neked, nincs mit elveszítsél, és még a költségeidet is fizeti, ha nem mond ellent, akkor mehet a végrehajtás ha nem fizette meg.

osztap # 2022.05.22. 18:08

todor,

amit még mindig nem továbbítottak sehova, otthon őrzik.
Ha a hegy nem megy Mohamedhez... Látogasd meg őket, kérd el, add oda az ügyvédeteknek, hogy intézze a törlést, de fürgén.

Az elállással óvatosan, mert jó eséllyel úgy kell visszaperelned majd tőlük minden fillért, amit eddig fizettél.

drbjozsefnek igaza van, ha gyorsan akarsz végezni, ne vond le a kötbért az utolsó részletből. Nem érdemes fenyegetőzni sem. Adják csak ki a bejegyzési engedélyt, vigyék csak el a holmijaikat a lezárt szobából, legyen csak jogerős a bejegyző végzés. Amikor végeztél velük, már mehet is nekik a tértivevényes felszólítás, aztán, ha nem fizetnek, a fizetési meghagyás. Nem kell ehhez ügyvéd.

Majordomus # 2022.05.22. 19:39

Az óvatosság nem hátrány.

Marcsás # 2022.05.24. 17:38

Tisztelt Szakértők!
A véleményüket kérem, mezőgazdasági ingatlan vásárlásakor lehet-e a vételárat Euróban meghatározni és abban is fizetni Magyarországon? Köszönöm!

drbjozsef # 2022.05.25. 04:58

Marcsás,

Minden további nélkül. Magánszemélyek között lényegében tetszőlegese az ellenérték fajtája. Amiben közösen megegyeztek.

Legfeljebb arra kell figyelni, hogy adózás esetén mikori árfolyamon számolsz a jövedelemben (hiszen adót természetesen forintban kell fizetned): a szerződés napja szerinti vagy a teljesítéskori. Ha több hét telik el a kettő között, nagy különbség is lehet. Ez már adószakértői kérdés, szerintem az utóbbi szerint kell (ilyen esetben az egyszerűség kedvéért a forint értéket a szerződésben nem is szerepeltetném, és akkor egyértelmű), de nem vagyok biztos benne.

gylab # 2022.05.25. 06:01

Csak egy megjegyzés: ugyan valószínűleg jogtalanul, de nekem az autó adásvételit visszadobta a kormányhivatal, mert Euróban volt benne a vételár. Ezt csak azért írom, mert egyik dolog a jog, másik, hogy mit tart a hivatal be belőle.

Marcsás # 2022.05.25. 07:57

Köszönöm a válaszokat! Ettől féltem, mert egy mezőgazdasági terület eladása hosszú procedúra és nem szeretnénk, hogy emiatt dobják vissza. Akkor milyen módja lehet annak, hogy mégis Euróhoz kössük az árat a szerződésben?
Köszönöm!

Majordomus # 2022.05.25. 09:58

Bele kell foglalni,de nem biztos hogy az eladó ebbe belemegy.

"az ingatlan vételárát szerződő felek 20.000 euróban-szerződéskötés időpontjában 7.600.000 ft-ban határozzák meg".

Miért fontos hogy euróban legyen a vételár?

Marcsás # 2022.05.26. 04:52

Köszönöm a válaszokat. Mi vagyunk az eladók. Azért szeretnénk, ha Euróban lenne meghatározva és fizetve is, mert így 7 hónap múlva, ha nagyot gyengül is a forint legalább ennyivel kisebb a veszteségünk. Az inflációt így sem tudjuk kivédeni. Csak az euró összegét szeretnénk rögzíteni pl. a vételár 150 000 Euró. Ennyi lesz 7 hónap múlva is 150 000 Euró. Erre gondoltunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.26. 05:11

Erre találták fel a kamatot.

drbjozsef # 2022.05.26. 05:42

Ennyi lesz 7 hónap múlva is 150 000 Euró

Bármilyen furcsa, de 6 millió forint hét hónap múlva is 6 millió forint... :)
Persze, értem, mire gondolsz. Pláne a forint mai beszakadása után...

todor # 2022.05.26. 16:38

drbjozsef, osztap, köszönöm az eddigi segítséget!

De van még kérdésem, hátha tudnak ebben is segíteni.

Végre eladók elküldték az ügyvédnek a banki papírokat, és szólt az ügyvéd, hogy fizessem ki a hátralékot, és utána beküldi a földhivatalba a törlési kérelmeket.
Nem fordítva kellene lenni, hogy előbb a földhivatlba beadni a kérelmeket, amik megjelennek a tulajdoni lapon, és akkor lehet biztonsággal kifizetni a hátralékot?
Az én ingatlanom eladásánál előbb be kellett adni a kérelmet a FH-ba, utána fizették meg a hátralékot.
Most akkor melyik a biztonságos vagy a jó?

osztap # 2022.05.26. 17:32

todor,

Nem fordítva kellene lenni, hogy előbb a földhivatalba beadni a kérelmeket, amik megjelennek a tulajdoni lapon, és akkor lehet biztonsággal kifizetni a hátralékot?
Mi van a szerződésben? Azt kell követni.

Neked nyilván az a biztonságosabb, ha előbb törlik a terheket, és utána fizeted ki a hátralékot. Így szerződtél-e?

Majordomus # 2022.05.26. 18:17

Egyszerűbb lenne azt elolvasni.

drbjozsef # 2022.05.27. 04:42

todor,

Úgy kellene lennie, ha ez a jelzálog törlési engedély. Beadni, sőt, nem széljegy, hanem ténylegesen törölje a földhivatal, utána fizetsz, és akkor adja be az ügyvéd a - jő esetben nála már letétben lévő - bejegyzési engedélyt.

Nem így szerződtél? Miért nem? Nem te vitted az ügyvédet?

Majordomus # 2022.05.27. 07:30

Nem olvasta végig a szerződést...