Örökölt osztatlan közös ingatlanrész kivásárlás


Nandor # 2022.06.08. 21:25

A 16. kerületben örököltünk ingatlanrészt egy rokontól. Nekem már azelőtt is volt benne tulajdonom, így a hagyatéki eljárás után 92%-om lesz benne, a másik rokonnak meg 8%. Úgy kell elképzelni, hogy van egy nagyobb családi ház (itt élek én a családommal), az udvar végében pedig egy kicsi, egyszobás vendégház van, eddig ott élt az elhunyt rokon. Régen külön lakásként működött, ezért külön villanyóra van hozzá szerelve és megközelíthető anélkül, hogy át kéne menni a családi házon (de az udvaron azért át kell menni hozzá értelemszerűen).

Felajánlottam az örököstársnak, hogy kivásárlom az örökségből, de nem tudunk megegyezni az árban. Azt hiszi, hogy jóval többért el fogja tudni adni másnak, hogy majd maximum eladja kisebbségieknek, akik aztán belakhatják a vendégházat.

A kérdésem az, hogy:

  1. Most ezzel mit lehet kezdeni? Az adóhivatal kiszámolt neki egy magas összeget, de értelemszerűen az az összeg nem piacképes, hisz ki akarna így ingatlanhoz jutni?
  2. Vihetném bíróságra az ügyet közös tulajdon megszüntetése okán, de ez idő alatt hogy védem ki, hogy ne adja el, vagy adja bérbe rosszarcúaknak a vendégházat? Ha mégis talál olyan magas áron vevőt, nem lesz fedezetem kifizetni elővásárláskor.

Hozzáteszem 100 négyzetméter a családi ház és vendégház összes hasznos alapterülete, ebből a vendégház 15 négyzetméter. Egyáltalán csinálhat e vele valamit, ha nyers matek szerint is csak 8 négyzetméternyi tulajdonjoga van?

Előre is köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2022.06.09. 03:05

Nandor

majd maximum eladja kisebbségieknek, akik aztán belakhatják a vendégházat

Anélkül senkinek nem adhatja el - törvényt sértene vele - hogy te nem mondasz le az elővásárlási jogodról. Bár az eddigi tények ismeretében nem lennél előrébb, mert nyilván csillagászati összeg lenne a szerződésben, amit el kellene fogadnod azonos feltételekkel, mint a külső vevő. Az nyugtasson azért meg, hogy csillagászati összegért feltehetően nem fogja tudni eladni a saját kicsinyke részét, mint osztatlan közös tulajdont.

Hozzáteszem 100 négyzetméter a családi ház és vendégház összes hasznos alapterülete, ebből a vendégház 15 négyzetméter. Egyáltalán csinálhat e vele valamit, ha nyers matek szerint is csak 8 négyzetméternyi tulajdonjoga van?

Ha bárkinek is kiadja, te jogot formálhatsz simán annak a rád eső részére. Persze ezt jelezni kell számára ajánlott tértis levélben, hogy írásban is nyoma legyen.....szerintem. De ez egy laikus vélemény.

drbjozsef # 2022.06.09. 03:59

Most ezzel mit lehet kezdeni? Az adóhivatal kiszámolt neki egy magas összeget, de értelemszerűen az az összeg nem piacképes, hisz ki akarna így ingatlanhoz jutni?
A piaci ár az, amit valaki már elfogad, és valaki még megfizet. De nem is tudsz ezzel mit kezdeni te.

Vihetném bíróságra az ügyet közös tulajdon megszüntetése okán, de ez idő alatt hogy védem ki, hogy ne adja el, vagy adja bérbe rosszarcúaknak a vendégházat?
Sehogy. Mint tulajdonos és az adott rész kizárólagos használója bárkinek bérbe adhatja.

Hozzáteszem 100 négyzetméter a családi ház és vendégház összes hasznos alapterülete, ebből a vendégház 15 négyzetméter. Egyáltalán csinálhat e vele valamit, ha nyers matek szerint is csak 8 négyzetméternyi tulajdonjoga van?
Nem. Eszmei hányada van. Nyolc százaléka van a kertben, a családi házban és a vendégházban is, meg mindenben, ahogy neked is mindenben 92%-od. Ezért osztatlan. Ellenben neki kizárólagos használata van a vendégházra, és a közös használati joga a kertre, legalább átjárásra, lényegében úgy, ahogy eddig használtátok az ingatlant - ez is egy szerződés, csak nem írásban, hanem ráutaló magatartással jött létre.
A használati jognak és az eszmei hányadnak jogi értelemben nincs köze egymáshoz, teljesen függetlenek - a gyakorlatban azért szokták valamelyest tükrözni a viszonyokat, célszerű is, logikus is. De nem kötelező, alakulhatott volna máshogy is. A használat ettől független.

Szomorú örökös # 2022.06.09. 05:11

drbjozsef

Mint tulajdonos és az adott rész kizárólagos használója bárkinek bérbe adhatja.

Bérbeadhatja, de nélküle nem tudja eladni törvényesen. A kérdése az eladásra is vonatkozott szerintem.

Zöldövezeti11 # 2022.06.09. 05:37

Nandor !
Józsi doktor hajnalban elég jól leírta a helyzete.
A XVI. és a XVII. ker.ben rengeteg ilyen helyzet van. Plusz még másutt is.
Igyekezz mert az ingatlan árak meredeken emelkednek.

Zöldövezeti11 # 2022.06.09. 06:16

Nandor !
a helyzetet.
A telek méretről nem esett szó. de lehet talán 700 nm vagy még több.
A százalékodból ( a résztulajt a tulajdoni hányadot amúgy természete törtben adják meg.
Írtad :
ingatlanrészt ” Nem az hanem tulajdon hányad amin megegyezés (korábbi) alapján a 15 nm -es házacska a kisebbségié.
Az osztozkodás amúgy ha a telek 700 nm akkor 700 x 0.92 =644 a nagyházé... 56 nm pedig a kisházé. Tehát a 15 nm -es kisházhoz ( vendégház ? ) Hát szegény vendégeket azért a sufniban elszállásolni ne semmi. Mindegy.
Mennyire önálló ?
A külön villanyóra adott a vizet nem zárhatod el, kályhával és sok mással lehet fűteni

, ha nyers matek szerint is csak 8 négyzetméternyi tulajdonjoga van?” Hibás ! A nyers matek szerint 8nm-e van a nagyházban, a 100 nm -esben, nektek ott csak 98 és a kisházban nektek 14 neki csak 1. De így használhaTAT LAN. AZ ELŐDÖK MÁR MEGEGYEZTEK A HASZNÁLATBAN.

Meg kell egyezni !
Ti alul értékelitek ő felül. Kell lenni egy középútnak /értéknek.

Az adó hivatal egyébként nagy valószínűséggel mindig alul értékeli az ingatlan értékét. A hagyatéki eljáráshoz kel és ingyenes - na nem a közjegyző.
De mint mondtam az árak - főleg az ingatlanárak meredeken emelkednek. Így Szentmihályon Mátyásföldön . vagy még valahol főleg.

És ha ő költözik bé ? Az ellen mit szólnál ?

Zöldövezeti11 # 2022.06.09. 06:31

Kik lehetnek a rosszarcúak vajon ?

Van Mo.-on kb. 10 nemzetiségi, némelynek o.. képviselője, vagy ha az nem is, szószóló csak van a törvényhozásban.

Német, román, ukrán, rutén, szlovák, lengyel, szerb, horvát, görög .... és roma.
Melyik a rosszarcú ?

drbjozsef # 2022.06.09. 06:44

Bérbeadhatja, de nélküle nem tudja eladni törvényesen.

Ha az elővételi jogra gondolsz, akkor igen, nem tudja "nélküle". De mivel a kérdezőnek bevallottan nincs rá pénze, így de, el fogja tudni adni nélküle is, úgy látszik.

Nandor # 2022.06.09. 07:52

Sziasztok!
Köszönöm az eddigi válaszokat. Pár reagálás:

"És ha ő költözik bé ? Az ellen mit szólnál ?"

Az sem tetszene feltétlenül, de nem emelnék ellene szót. Nem a tulajdoni hányad elvesztése az én fájó pontom, hanem az, hogyha rosszindulatúan idegeneket költöztet be, hogy nyomást gyakoroljon rám, akkor nem tudom, hogy mivel védekezhetnék. Úgy érzem, hogy zsarolt helyzetben vagyok.

Ezért végső esetben hajlandó lennék egy közös tulajdon megszüntetését célzó pert indítani. Lehet, hogy a bíró majd természetben megosztja a területet, de abban bízom, hogy magamhoz váltással fogom tudni ezt megoldani. Így vagy úgy, ez a per 2 évig is eltarthat és érdekel, hogy ezalatt a 2 év alatt beköltöztethet-e másokat? Eladással, vagy bérbeadással, mind1.

Zöldövezeti11 # 2022.06.09. 08:21

Ez a „ magamhoz váltással fogom tudni ezt megoldani.
Igen ha ez egy vásárlást jelent.
Az az érték amit az adóhivatal állapított meg nagyjából helyes , vagy inkább alulbecsült. Viszont az árak Mátyásföldön,
Szentmihályon vagy Sashalmon mire a buli lezajlik emelkednek.
Bőven a' túlbecsült ' adóhivatali érték felett lesz
. Megegyezés a lényeg.

Anno az én nagynéném is pattogott. Olyant akart megvenni, amire nem volt pénze.

Zöldövezeti11 # 2022.06.09. 09:05

Nandor !

eddig ott élt az elhunyt rokon.

És a múltban nem készültél ennek a helyzetnek a feloldására ? Ami a megvételi szándékot jelenti .
Ehhez pénz kell, ha nem is sok, de valamennyi.

Nandor # 2022.06.09. 10:37

Nem készültem, mert nem öregségben, hanem balesetben hunyt el. De lényeges lett volna ez a kérdés szempontjából? Nem. Akkor kérlek tartsuk magunkat ahhoz, ami lényeges.

Majordomus # 2022.06.09. 19:19

"Felajánlottam az örököstársnak, hogy kivásárlom az örökségből, de nem tudunk megegyezni az árban"

Tehát van rá valamennyi pénzed!

Mennyit kér a 8 % tulajdonért?

Nandor # 2022.06.09. 19:32

Soha nem mondtam, hogy ne lenne valamennyi pénzem, de nem 12 millió, amennyit kér érte.

Majordomus # 2022.06.09. 19:36

Hm.
8 % ellenében?
Akkor a te részed 148 milliót érne?
Annyiért már érdemes lenne eladni.

Majordomus # 2022.06.09. 19:36

Bocs: 138 milliót?

Nandor # 2022.06.09. 20:09

Az, hogy ő mennyit kér érte nem egyenlő az ingatlan valós piaci árával. Szerintem. Aztán igazából annyit ér minden, amennyit ajánlanak érte.

Viszont sajnos a problémám még mindig fennáll.

Szomorú örökös # 2022.06.09. 21:06

Nandor

Az, hogy ő mennyit kér érte nem egyenlő az ingatlan valós piaci árával. Szerintem. Aztán igazából annyit ér minden, amennyit ajánlanak érte.

Valószínűleg az a célja, hogy te ne tudd tőle megvásárolni.
De így eladni se tudja másnak, mert mások is tisztában vannak többnyire a valós értékével.
Az az egy veszély fenyeget, hogy bérbeadja bárkinek is, akit te nem szeretnél ott látni.
Te egyébként ezt írtad:

Vihetném bíróságra az ügyet közös tulajdon megszüntetése okán, de ez idő alatt hogy védem ki, hogy ne adja el, vagy adja bérbe rosszarcúaknak a vendégházat? Ha mégis talál olyan magas áron vevőt, nem lesz fedezetem kifizetni elővásárláskor.

Ha az ingatlan tulajdonjoga vitatott és bírósági eljárás alatt áll, kétlem, hogy „közben” bárkinek is el tudná adni, mert ahhoz azért a bíróságnak is lesz egy-két külön szava, én így gondolom. De sajnos bérbeadhatja addig is, ez a rossz hírem.

Zöldövezeti11 # 2022.06.10. 04:03

MD !
Stimmel a 138, de az csak a nagyobb ingatlan részre vonatkozik ingatlanra
Tehát van Bp. XVI.ker. ben egy ingatlan. Ismeretlen nagyságú telken áll egy 100 nm-es ház + egy 15 nm -es 'vendégház'.
A 8 -92 tulajdoni hányadokból ítélve a tul lapon 23/25 és 2/25 tulajdoni hányadok állhatnak, vagy hasonló arányok. Maradjunk a % -os kifejezésnél. Tehát az ingatlan 150 milla , így jön ki a 12 + 138 millás érték. ha jó a ház állaga, elég nagy a telek, ez el is mehet.

Na most ha bíróságra megy bárki nagyjából ezt az értéket veszik alapul (illeték, ügyvédi díjak, végre hajtói díjak ). Sőt ha én lennék a résztulaj - a kisebb és nem lenne lepapírozva akkor a nagyházból 8 nm lenne a követelésem a kisházban pedig olyan 2 nm.
A telken pedig megfelelően osztoznánk.
Sajnos a tulajtárs nem akarja megadni a 12 millát. Mit tehetek ? Beköltözök, kiadom vagy eladom.
Ilyen a közös ló háta !

Zöldövezeti11 # 2022.06.10. 04:42

Régen - nagyon régen amikor még létezett a FIK ( Fővárosi Ingatlan Közvetítő szociálista nagy vállalat ) Azt megkerülni nem lehetett.
Budapesten minden ingatlan adásvételnél az határozta meg az ingatlan értékét.

Volt Rákosborzasztón egy cs. ház osztatlan közös tulajdonban két testvéré. Nagyjából a XVI. ker.- i tárgyalt ház tulajdonságaival rendelkezett.

100 nm -ház + egy 28 nm -es mellék épület. A Virág építőmester aki Szentmihályi volt, 1932 -ben építette.
Nos az A és B tulajdoni hányadra több (4 -et ) értéket is megadott a FIK.

1.' A 'magához váltja a B tulajdoni hányadát akkor 135 milliót kell fizetnie (ill. ennyi után az illetéket ).
2. Ha B eladja egy harmadiknak pl. C-nek akkor 90 millát,

3. ha A és B egyben adja el, akkor a 180 milla az ár- annyi az egész ház értéke /üresen/ -ennyi után fizetjük az illetéket.
Volt aztán egy negyedik ár is a lakottan kategória. Na hogy mennyit adott meg a FIK, arra már nem emlékszem.
Nos N. lehet hogy egy régi ügyvéd emlékezhet erre a gyakorlatra és állítja, hogy más az érték ha valaki 'magához váltja ' és más ha egy rosszarcú idegennek adja el.
Áraim csak szemléltető jellegűek, de pár év és stimmelnek. 62 -63 év alatt nagyjából 100 x osak lettek az ingatlan árak itt is.

Ja én is később magamhoz váltottam a megfelelő részeket és lett azóta 3 lakás....... Rákosborzasztón a Zöldövezetben.

osztap # 2022.06.10. 05:50

Vihetném bíróságra az ügyet közös tulajdon megszüntetése okán, de ez idő alatt hogy védem ki, hogy ne adja el, vagy adja bérbe rosszarcúaknak a vendégházat?

Eladás: Kérj perfeljegyzést. Nem fognak tolongani a sokat ígérő vevők, ha meglátják a tulajdoni lapon

Bérbeadás: Mint tulajdonostársnak, előbérleti jogod is van, nemcsak elővásárlási. Ptk. 5.81. §
Tudom, hogy ha egyszer már beköltöztek a kedves bérlők, ezt nem könnyű és nem gyors érvényesíteni, de ha előre felhívod a 8%-os tulaj figyelmét erre, az talán segíthet.

Majordomus # 2022.06.10. 22:09

Rövid pontos tényszerű összefoglaló.
Csak Nándor döntse már el hogy mit akar?