Mo - i ingatlan vásárlása külföldi tulajdonostól

Majordomus # 2023.05.14. 19:44

Egyébként csak azt mondtam,hogy én nem kockáztatnám mrg. Ennyi és nem több.

Majordomus # 2023.05.14. 19:41

Nem. A társasház bélyegzőjével.
.
Azért egy közgyűlésen ritkán van több tízmillós (döntés) tét.

(a költségvetés elfogadása nem ide tartozik mert az folyamatos)

drbjozsef # 2023.05.14. 10:29

Gondolom, amikor kiküldöd a közgyűlési meghívókat levélben (az email a sátán műve), akkor még pecsétviasszal zárod le, és a gyűrűdet nyomod rá hitelesítésnek. Mert úgy a biztos.

Majordomus # 2023.05.12. 20:28

Háát nekem bizonytalannak tűnik ez a megoldás. De neked elhíszem hogy bevált megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.12. 19:00

Miért ne fogadna el a földhivatal egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződést? Egyáltalán szerinted milyen különbséget lát a földhivatal, ha a felet videón azonosítottam és nyilatkoztattam?

drbjozsef # 2023.05.12. 18:24

Ha az ügyvéd ellenjegyzi a szerződést, akkor a földhivatal bejegyzi. Nem kívánságműsor.

zrx8 # 2023.05.12. 14:25

"Én biztos nem utalnék 50 milliót külföldre euróban,hogy azután a Földhivatal vagy elfogadja vagy nem."

Szerintem nincs összefüggés aközött, hogy személyesen írja-e alá a szerződést az eladó, és hogy hová történik az utalás.

Ha ideutazik, és személyesen írja alá, attól még a vételárat az ő külföldi számlájára kell utalnia a vevőnek.

Majordomus # 2023.05.11. 19:34

Én biztos nem utalnék 50 milliót külföldre euróban,hogy azután a Földhivatal vagy elfogadja vagy nem.

Majordomus # 2023.05.11. 19:33

Hát,szerintem pár tízmillió ft ellenében nyugodtan ideutazhatna aláírni. Gondolom nem Ausztráliában él az illető...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.11. 05:59

No?

Majordomus # 2023.05.10. 20:25

Van ebben buktató...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.10. 17:43

A kérdés jogos. Mi úgy csináljuk, hogy az iratot nem előttünk írja alá a távollevő fél. Akkor létesítünk videókapcsolatot, amikor megkapjuk az aláírt iratokat. Azonosítjuk őt, felmutatjuk neki az iratot úgy, hogy a tartalma is olvasható legyen, és az aláírás is tisztán látszódjon, és megkérdezzük, hogy az az aláírás azon az iraton az ő sajátja-e - ő meg nyilatkozik, hogy igen. Az egészet felvesszük, és a felvételt megőrizzük.

drbjozsef # 2023.05.10. 12:22

Volt egy link.....................

zrx8 # 2023.05.10. 11:20

Egy ilyen "távelőttemezés" esetén mi bizonyítja, hogy a távolban (akár videokonferencián) aláírt dokumentum azonos azzal, amit postán megkap utána az ügyvéd ?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.10. 10:51

Nem kötelező a felülhitelítés, elegendő, ha az ellenjegyző ügyvéd, ún. "távelőttemezéssel" azonosítja az eladót.

osztap # 2023.05.10. 10:07

Hmmm. Jogos...

drbjozsef # 2023.05.10. 09:59

De nem lenne egyszerűbb, ha az eladó meghatalmazna valakit, hogy írja alá a szerződést Magyarországon?
Nem, mert a külföldön kiállított meghatalmazásnak is kelléke a felülhitelesítés, ugyanúgy el kellene mennie egy konzulátusra.

osztap # 2023.05.10. 09:44

01. Az SZJA tv. 5-6. § szerint is. :)

04: A kérdező által leírt módszer rendben van, konzuli felülhitelesítés nem kell. A hátrány az, hogy tovább tart, mintha mindenki ott lenne az ügyvéd irodájában.
Részletek:
https://jogaszvilag.hu/…-es-mire-jo/
De nem lenne egyszerűbb, ha az eladó meghatalmazna valakit, hogy írja alá a szerződést Magyarországon?

drbjozsef # 2023.05.10. 09:21

zrx8,

1. Szerintem teljesítéskori MNB középárfolyam. Amikor átutaltad a pénzt. Bár az adásvétel időpontja a szerződés földhivatalhoz benyújtásának napja, ez általában az előbbivel azonos vagy követő nap.
  2. Igen.
  3. Szerződési szabadság van.
  4. A normál szabály szerint a külföldi keltezésű okirat Magyarországon úgy érvényes, ha a követség felülhitelesíti az aláírást. Tehát oda kell bemennie az eladónak, és ott aláírnia a szerződést. Hogy ez az online verzióval mennyiben módosul, azt nem tudom.
zrx8 # 2023.05.10. 08:13

Tisztelt Fórumozók!

Az általam megvásárolandó magyarországi ház tulajdonosa külföldi, és nem is tartózkodik Magyarországon. Ezzel kapcsolatban elég sok tisztázatlan kérdés van a fejemben, a fontosabbak:

• A vételár euro-ban van megállapítva, és fizetéskor euro-t utalnék az eladó külföldi számlájára. Ilyenkor hogyan számítják a vagyonszerzési illeték alapját (ami nyilván forintban van kifejezve) ? Mikori és milyen árfolyamot vesznek alapul ? (szerződéskötéskori ? deviza eladási ?, deviza közép?, stb)
  • Ha korábban, 3 éven belül eladtam ugyanilyen kategóriájú ingatlant (forintért), annak eladási ára ugyanúgy levonható a most megvett ingatlan forintban kifejezett vételárából a vagyonszerzési illeték számításánál?
  • A szerződésbe forintos vagy euro-s ár kerül ? Esetleg mindkettő ? Ha csak forintos, akkor a későbbi árfolyamváltozás még módosíthatja az euro-ban utalandó összeget ?
  • Ha az eladó nem tud a szerződéskötés miatt ideutazni, az online videokonferencia során aláírt, majd Magyarországra postázott szerződés, mint megoldás, mennyire elfogadott ill. bevett gyakorlat ? Mik lehetnek a buktatói ?

Köszönettel