Egyébként csak azt mondtam,hogy én nem kockáztatnám mrg. Ennyi és nem több.
Mo - i ingatlan vásárlása külföldi tulajdonostól
Nem. A társasház bélyegzőjével.
.
Azért egy közgyűlésen ritkán van több tízmillós (döntés) tét.
(a költségvetés elfogadása nem ide tartozik mert az folyamatos)
Gondolom, amikor kiküldöd a közgyűlési meghívókat levélben (az email a sátán műve), akkor még pecsétviasszal zárod le, és a gyűrűdet nyomod rá hitelesítésnek. Mert úgy a biztos.
Háát nekem bizonytalannak tűnik ez a megoldás. De neked elhíszem hogy bevált megoldás.
Miért ne fogadna el a földhivatal egy ügyvéd által ellenjegyzett szerződést? Egyáltalán szerinted milyen különbséget lát a földhivatal, ha a felet videón azonosítottam és nyilatkoztattam?
Ha az ügyvéd ellenjegyzi a szerződést, akkor a földhivatal bejegyzi. Nem kívánságműsor.
"Én biztos nem utalnék 50 milliót külföldre euróban,hogy azután a Földhivatal vagy elfogadja vagy nem."
Szerintem nincs összefüggés aközött, hogy személyesen írja-e alá a szerződést az eladó, és hogy hová történik az utalás.
Ha ideutazik, és személyesen írja alá, attól még a vételárat az ő külföldi számlájára kell utalnia a vevőnek.
Én biztos nem utalnék 50 milliót külföldre euróban,hogy azután a Földhivatal vagy elfogadja vagy nem.
Hát,szerintem pár tízmillió ft ellenében nyugodtan ideutazhatna aláírni. Gondolom nem Ausztráliában él az illető...
No?
Van ebben buktató...
A kérdés jogos. Mi úgy csináljuk, hogy az iratot nem előttünk írja alá a távollevő fél. Akkor létesítünk videókapcsolatot, amikor megkapjuk az aláírt iratokat. Azonosítjuk őt, felmutatjuk neki az iratot úgy, hogy a tartalma is olvasható legyen, és az aláírás is tisztán látszódjon, és megkérdezzük, hogy az az aláírás azon az iraton az ő sajátja-e - ő meg nyilatkozik, hogy igen. Az egészet felvesszük, és a felvételt megőrizzük.
Volt egy link.....................
Egy ilyen "távelőttemezés" esetén mi bizonyítja, hogy a távolban (akár videokonferencián) aláírt dokumentum azonos azzal, amit postán megkap utána az ügyvéd ?
Nem kötelező a felülhitelítés, elegendő, ha az ellenjegyző ügyvéd, ún. "távelőttemezéssel" azonosítja az eladót.
Hmmm. Jogos...
„De nem lenne egyszerűbb, ha az eladó meghatalmazna valakit, hogy írja alá a szerződést Magyarországon?”
Nem, mert a külföldön kiállított meghatalmazásnak is kelléke a felülhitelesítés, ugyanúgy el kellene mennie egy konzulátusra.
01. Az SZJA tv. 5-6. § szerint is. :)
04: A kérdező által leírt módszer rendben van, konzuli felülhitelesítés nem kell. A hátrány az, hogy tovább tart, mintha mindenki ott lenne az ügyvéd irodájában.
Részletek:
https://jogaszvilag.hu/…-es-mire-jo/
De nem lenne egyszerűbb, ha az eladó meghatalmazna valakit, hogy írja alá a szerződést Magyarországon?
zrx8,
- Szerintem teljesítéskori MNB középárfolyam. Amikor átutaltad a pénzt. Bár az adásvétel időpontja a szerződés földhivatalhoz benyújtásának napja, ez általában az előbbivel azonos vagy követő nap.
- Igen.
- Szerződési szabadság van.
- A normál szabály szerint a külföldi keltezésű okirat Magyarországon úgy érvényes, ha a követség felülhitelesíti az aláírást. Tehát oda kell bemennie az eladónak, és ott aláírnia a szerződést. Hogy ez az online verzióval mennyiben módosul, azt nem tudom.
Tisztelt Fórumozók!
Az általam megvásárolandó magyarországi ház tulajdonosa külföldi, és nem is tartózkodik Magyarországon. Ezzel kapcsolatban elég sok tisztázatlan kérdés van a fejemben, a fontosabbak:
- A vételár euro-ban van megállapítva, és fizetéskor euro-t utalnék az eladó külföldi számlájára. Ilyenkor hogyan számítják a vagyonszerzési illeték alapját (ami nyilván forintban van kifejezve) ? Mikori és milyen árfolyamot vesznek alapul ? (szerződéskötéskori ? deviza eladási ?, deviza közép?, stb)
- Ha korábban, 3 éven belül eladtam ugyanilyen kategóriájú ingatlant (forintért), annak eladási ára ugyanúgy levonható a most megvett ingatlan forintban kifejezett vételárából a vagyonszerzési illeték számításánál?
- A szerződésbe forintos vagy euro-s ár kerül ? Esetleg mindkettő ? Ha csak forintos, akkor a későbbi árfolyamváltozás még módosíthatja az euro-ban utalandó összeget ?
- Ha az eladó nem tud a szerződéskötés miatt ideutazni, az online videokonferencia során aláírt, majd Magyarországra postázott szerződés, mint megoldás, mennyire elfogadott ill. bevett gyakorlat ? Mik lehetnek a buktatói ?
Köszönettel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02