Ingatlanügynök, bánatpénz

drbjozsef # 2025.02.03. 06:03

Dolfilara,

Ha az "én adtam el" alatt azt érted, hogy a vevődet sem az iroda küldte, akkor nem kell tartanod az irodától, de érdemes értésükre adni, hogy a Kúria jogegységi határozata óta töretlen a bírósági gyakorlat abban, hogy tisztességtelen az a szerződési feltétel, hogy a jutalék megilletné az ingatlanost akkor is, ha a tulajdonos maga adja el az ingatlanát. Az ilyen kikötés semmis.
Ilyen értelemben nem felmondani kell a szerződést a problémák miatt, hanem érdekmúlás miatt, tekintve, hogy eladtad az ingatlant. Ilyen esetben az irodát megillető díj csak annyi, amennyi tényleges munkát végeztek (és nem az eladási ár 2-4-6%-a). Mondd meg nekik, ha végeztek valamilyen munkát, azt számlázzák ki neked, de tekintve, hogy az elvégzett munkájuk is kritikán aluli volt, azért moderálják magukat, különben részedről mehet a per, mert a leírásod alapján inkább szabotálták az eladást, mint hogy segítették volna.

Szomorú örökös # 2025.02.03. 06:32

drbjozsef

Ha az "én adtam el" alatt azt érted, hogy a vevődet sem az iroda küldte, akkor nem kell tartanod az irodától
Mindez attól függ, hogy előbb mondta-e fel a szerződést és utána adta el, vagy fordítva.
Érvényes kizárólagos szerződés szerint ugyanis a tulajdonos eleve nem is árulhatta volna.

drbjozsef # 2025.02.03. 08:08

Érvényes kizárólagos szerződés szerint ugyanis a tulajdonos eleve nem is árulhatta volna.

De nagyon is!
Pont erről szól az a Kúriai döntés.

"A kizárólagos megbízásra irányuló szerződéses rendelkezések nem zárhatják ki, hogy a fogyasztó maga értékesítse az ingatlant, a szabályozásból eredő korlátozás azonban ezt szükségtelenül gátolja, amely a fogyasztó számára indokolatlan hátrányt jelent."