Garázsbeálló vásárlás - elővásárlási jog


Majordomus # 2023.11.14. 20:11

Saját megoldás.
A beálló tulaj kifüggesztette hirdetményt a faliujságra az aznapi ujság mellett és velem együtt! és lefényképezte .

Plusz adtam neki igazolást.
Be van biztositva az ügy.

osztap # 2023.11.14. 09:34

User001,

A cikk helyes, ez az Inytv. vhr. 75. § (3a)-(3b) új szabálya, tavaly május óta hatályos. Nyilván ezzel MOST beléphet elővásárló. KÉSŐBB pert indítani senkinek nem tilos. Csak nem látom, hogyan nyerhetne, HA pontosan a rendelet szerint jártok el.

Az ügyvédi díjat akkor nem bukod, ha az adásvételibe beleírjátok, hogy XY ügyvéd szerkeszti és ellenjegyzi az adásvételit, és az ő díját a vevő fizeti. Aztán, ha egy elővásárló mégis belép, neki minden szerződéses feltételt vállalnia kell, ezt is.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

User001 # 2023.11.14. 09:13

Tiszteletem!

Garázsbeálló vásárlás előtt állok, és egy ügyvéd, akivel a vásárlást szeretném lebonyolítani, felhívta figyelmem, hogy amennyiben nem értesítem ki tértivevényes levélben az összes tulajdonostársat, tehát az új "kifüggesztéses módszert" alkalmazom, véleménye szerint előfordulhat, hogy 5 éven, azaz elévülési időn belül, amennyiben a garázs piaci értéke hirtelen megugrik, valamelyik tulajdonos beperel majd, hogy éljen az elővásárlási jogával. Azonban az ügyvéd elmondása szerint is ennek esélye kicsi, továbbá nem volt még erre valódi jogi eset.

Hogyan mehetnék biztosra? Mert amennyiben a régi módszert alkalmazom, és tértivevényes levélben kiértesítem az összes tulajdonost, könnyen előfordulhat, hogy valaki él majd az elővásárlási jogával, bukom az ügyvédi díjat és a kiértesítés díját is (ami ~80 tulajdonosnál kb 100.000 forint), továbbá a garázst sem kapom meg természetesen. Az ügyvéd szerint, kifüggesztés esetén pedig a már említett öt év múlva bukhatom el a garázst, ha valaki beperel olyan indokkal hogy nem kapott értesítést.

Ezt a cikket találtam a témával kapcsolatban, de nem vagyok jogász, nem tudom mi a pontos menete, ebből számomra az derül ki, elég a kifüggesztés is, ha a közös képviselő bizonyítja az értesítés tényét: https://das.hu/…yok-szerint/