20% - os tulajdonosrésszel mihez van joga ingatlannal??


Majordomus # 2023.11.27. 20:38

Éppen ellenőrizheted...

Péterkirály # 2023.11.27. 14:01

Köszönöm szépen, akkor természetesen adunk kulcsot, és reméljük nem csinál bajt.

Majordomus # 2023.11.25. 20:24

Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni...

osztap # 2023.11.25. 12:30

Mert mi van akkor, ha esetleg fogja magát, és csak úgy beköltözik?
A kérdés az, hogy kell neki kulcsot adnunk?
Igen, kell. Ő is tulajdonos, ugyanúgy használhatja az EGÉSZ ingatlant, mint bármelyik másik tulajdonos. Ptk. 5:74. § Joga van beköltözni. Mint ahogy a többi tulajdonos is beköltözhet melléje.

Ha nem adunk kulcsot, és esetleg feltöri a zárakat, akkor hívhatunk rá rendőrt?
Igen, nem tilos rendőrt hívni. De a rendőr el fog menni, amint meglátja nála a tulajdoni lapot. A jegyzőnél kezdeményezhettek ellene birtokvédelmi eljárást. Amit meg fogtok nyerni, és a jegyző kiteszi. Ő meg erre vagy pert fog indítani a bíróságon, kérve, hogy engedje a bíróság birtokba lépni (amit ő fog megnyerni, és a végrehajtó titeket fog kényszeríteni, hogy beengedjétek), vagy többlethasználati díjat fog követelni tőletek, mivel kizártátok a tulajdonából (annyit, mint a tulajdoni hányada piaci bérleti díja lenne), és ezt meg fogja neki ítélni a bíróság.

Péterkirály # 2023.11.25. 10:13

Sziasztok!
Adott egy vidéki ház, lakik benne egy férj és feleség. Férj (legyen neve Ádám) tuladjonjoga a házból 60%, feleség (legyen neve Éva) tulajdonjoga a házból 40%.
Ádámnak és Évának közös gyereke nincs.
Évának van 2 fia előző házasságából vevezzük őket Gábornak és Dávidnak.
Ádámnak van egy lánya előző házasságából, nevezzük őt Tímeának.
Éva meghalt 2015-ben, a két előző házasságából született fia Gábor és Dávid örökölte a ház részét fejenként 20-20%-ban. A két fiú utána soha nem ment le oda, és Ádám lakott tovább a házban egyedül, neki élvezeti joga is volt. Ádám volt csak oda bejelentve, nála volt minden házkulcs.
Ádám meghalt 2022-ben, az ő lánya Tímea örökölte a ház 60%-át.
A házban senki nem lakik Ádám halála óta. Nincs oda senki bejelentve.
Ádám lányához kerültek a ház kulcsai, és ő járt le azóta is a házhoz ügyeket intézni.
A ház meg lett hirdetve, ebbe a két fiú beleegyezett, de velük kommunikálni azóta nem nagyon lehetett, csak ennyit, hogy ők is el akarják adni a házat. Azóta még annyit se kérdeztek, hogy kell-e valamit segíteni.
Éva egyik fia Gábor most hirtelen felbukkant, és írt Ádám lányának Tímeának, hogy szeretne lemenni a házhoz elhozni az anyja cuccait, és szeretné elkérni a kulcsot. Meg felajánlotta hogy besegít abba anyagilag, hogy pl. a szomszéd lenyírja a gazt az udvaron. stb.
Tímea azt válaszolta, hogy nem szertné odaadni a kulcsot, de beszéljenek meg egy időpontot, amikor a háznál együtt találkoznak, és Tímea beengedi Gábort, hogy elhozhassa az anyja cuccait, és utána be is zár. De a kulcsokat nem adja oda.
De Gábor erre megsértődött, hogy fáj neki, hogy Tímea ennyire nem bízik benne, és hogy mivel ő is tulajdonosa a házban, ezért neki joga van oda bemenni akkor is, ha Tímea nem ad neki kulcsokat (jelentsen ez bármit is, de félek attól, hogy azt jelenti, hogy lemegy és feltöri a zárat és úgy megy be.) Ezt írta Gábor: \\\"A ház nem csak a tiéd, hanem hármunké. Szoval ha nem is adsz kulcsot, akkor is jogom van bemenni. De helyette probaltam veled egyeztetni, mert szerintem igy a helyes.\\\"
Furcsának tartjuk hogy ennyire egyedül akar oda lemenni ennyi idő után. Mert mi van akkor, ha esetleg fogja magát, és csak úgy beköltözik? Félünk, hogy valami hátsó szándéka van.
Azt is tudni kell, hogy a két fiú nevén fejenként több milliós jelzálog került a házra az anyjuk halála óta.
A kérdés az, hogy kell neki kulcsot adnunk?
Ha nem adunk kulcsot, és esetleg feltöri a zárakat, akkor hívhatunk rá rendőrt?
Köszönöm szépen előre is, ha tud valaki valami jót mondani!