Felrobbantják a házamat


Majordomus # 2023.12.04. 21:01

Csak kockázatot.

nanemaaa # 2023.12.04. 09:17

A jogkövető magatartás nem kerül pénz(birság)be...
A jogkövető magatartás azzal kezdődött volna, hogy nem építenek engedély nélkül, és szabálytalanul. Az, hogy valaki szabálytalan épülettel beépített telket vásárol, nem jelent számára amnesztiát.

Majordomus # 2023.12.01. 20:52

A jogkövető magatartás nem kerül pénz(birság)be...

gerbera317 # 2023.12.01. 12:05

Az asszony szerezhet árverésen, de ugyan mi értelme lenne? Utána ő építkezne szabálytalanul, és kezdődik minden elölről?

nanemaaa # 2023.12.01. 10:58

Viszont mivel zártkert, ki kell függeszteni a törvény szerint és egyáltalán nem biztos, hogy a tiéd lesz a végén, mert bárki bejelentheti rá az igényét, amennyiben neki több joga van ott és akkor azt megvenni.
Sőt! Az hétszentség, hogy nem lesz az övé. Akivel szemben a végrehajtás (árverés) indul, az nem vehet részt a liciten. Gyanítom, hogy az asszony se.

nanemaaa # 2023.12.01. 10:55

Az alap kérdésre a válasz:
Nincs benne semmi röhejes, egy telken legyen az építési telek, vagy bármi más rendeltetésű telek, nem azt csinálsz, amit akarsz. Kivéve persze a bukfencet.
Természetesen a szabálytalan épületre fennmaradási engedélyt nem fogsz kapni, olyat csak szabályosra lehet. Ez az engedély fajta arra van kitalálva, hogy ha valaki "elfelejt" az egyébként szabályos építési munkára engedélyt kérni, akkor az utólag egy "szerény" bírság mellett azt pótlólag beszerezze. Tudatos törvénysértést semmilyen jogszabály nem tolerál.
A szarrá bírságolás csak egy kezdeti opció, a vége az lesz, hogy szépen kitesznek a ház elé, és lebontják az épületet. És hogy kétségeid ne legyenek, a végrehajtást a NAV foganatosítja. A kiszabott bírságokat is adótartozásként fogja nyilván tartani, ergo napi kamatozású lesz. Magyarán pár bírság ki nem fizetése, és elárverezik az egész telket is.

gerbera317 # 2023.12.01. 10:52

Hogyan is van az a mondás a folyóval meg a cipővel?

Szomorú örökös # 2023.12.01. 05:41

Houseman

A jogi része kevésbé érdekes, mert nyilvánvaló, hogy jogszabályt sértek, bírságolhatnak érte stb. De én azt el nem tudom képzelni, hogy kiszednek a házamból, ami nagyobb mint a megengedett, és ledöntik.....A bírság is kérdéses, ha nincs miből elvenni, nincs miből letiltani.

Hát én így már azt nem nevezném életnek, amikor gyakorlatilag bármilyen nyugdíj, vagy jövedelem-féle befut a számládra, azt gyakorlatilag egyből inkasszózzák.

Ezesetben az, hogy jogilag mi van egy "papíron", vagy hogy azt valaki meg akarná-e venni: nem releváns.

Márpedig megfogják venni...igaz nem úgy, ahogy te azt gondolod. A bírságtartozás miatt árverés lesz belőle előbb-utóbb.

egy zártkertet egy építési telek árának töredékéért meg lehet venni.

Viszont mivel zártkert, ki kell függeszteni a törvény szerint és egyáltalán nem biztos, hogy a tiéd lesz a végén, mert bárki bejelentheti rá az igényét, amennyiben neki több joga van ott és akkor azt megvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.01. 05:41

El is bontatja azt a hatóság.

(Aranyos, amikor a troll azzal kezdi, hogy a trollok kíméljék.)

Majordomus # 2023.11.30. 22:23

Saját kockázatod...

Sokmillió ember él szabályos és legális körülmények között.

Inkább közéjük kellene tartozni.

Houseman # 2023.11.30. 22:23

Számítok rá, hogy még írnak hozzá, ezért írom le, hogy egy zártkertet egy építési telek árának töredékéért meg lehet venni.
Például egy 1000 nm2 szőlőst, amin áll egy présház. Azt én lebontom, és építek rá egy házat magamnak, amilyet gondolok,
és ami belefér a vagyoni helyzetembe. Ez az attrakció számomra elérhető, de az, hogy mindezt egy 10x annyiba kerülő építési telken tegyem meg, az nem érhető el.
Olyan helyen élek, ahol egy 1000nm2 építési telek 60 Mft, egy ugyanekkora zártkert 6 Mft...

Houseman # 2023.11.30. 22:18

PS: egy ember úgy dönt, épít egy házat amiben majd meg szeretne öregedni, nem akarja eladni.
Ezesetben az, hogy jogilag mi van egy "papíron", vagy hogy azt valaki meg akarná-e venni: nem releváns.
A bírság is kérdéses, ha nincs miből elvenni, nincs miből letiltani.

... Hány ember él vajon lakhatási és használatbavételi nélkül az országban? Ki tudja...

Houseman # 2023.11.30. 22:16

Az első mondat mókás, a többit köszönöm.
És igazad lehet a második részben. Elgondolkodtató amit írtál.

Majordomus # 2023.11.30. 22:15

A törvényeket be kell tartani.
Akkorát építs ami szabályos.

Nem rángatnak ki a házadból de rommá birságolnak,továbbá nem nem kapsz használatbavételi engedélyt nem tüntetik fel a tulajdoni lapon térképen, soha nem tudod eladni.

Houseman # 2023.11.30. 22:01

Kedves embertársaim

Először is azt kérem, trollok ne írjanak semmi választ, köszönöm.
A kérdésem a következő.
Ha adott egy telek, ami az én tulajdonom, például egy zártkert, vagy gyümölcsös…
És annak van egy építési előírása, például hogy mekkora épületet építhetek rá (magasság, és méret), de én azt átlépem (például 3% a beépíthetőség és 5 méter az épületmagasság) és én építek 10%-ot, 6 métert?
Ez nyilván jogi ügy, valaki bejelenti, vagy ilyesmi, kijönnek az építési hatóságtól, felmérik vagy akármi, és eldöntik: ez szabálytalan.
Ekkor ugye lehet kérni egy un. fennmaradási engedélyt, amit vagy megadnak, vagy nem.
De tegyük fel: nem adják meg, és közik: bontsam le a saját telkem közepén álló épületet, ami maximum rám lehet veszélyes, de másra semmiképp.
És ha nem bontom le? Akkor mi a sztori vége? Előbb-utóbb kijön egy gárda rendőr, és egy dózer, és
kirángatnak a családommal az épületből, és lebontják az egészet? Vagy mit bontanak le? Azt a részt, ami meghaladja a százalékot? Tehát például megmérik a házat hogy az X méterrel szélesebb, és akkor a fürdőszobát összedöntik?
Valaki el tudja képzelni, hogy ma magyarországon egy saját telken belül épült házikó, amiben valaki lakik (akár lakhatási nélkül, teljesen mindegy) azt akárki is erőszakkal a földdel egyenlővé teszi részben, vagy egészében?
Köszönöm, ha ÉPESZŰ választ ír bárki, főként gyakorlatot. A jogi része kevésbé érdekes, mert nyilvánvaló, hogy jogszabályt sértek, bírságolhatnak érte stb. De én azt el nem tudom képzelni, hogy kiszednek a házamból, ami nagyobb mint a megengedett, és ledöntik. Ki mit gondol erről?