Ingatlan eladása jelzáloggal terhelt házrésszel


Majordomus # 2023.12.30. 20:55

Hát ha korábban 17-18 millióra értékelték akkor a brutális ingatlan áremelkedés után nem szabad 10 millióért eladni.

Évekkel később 20 milliót meg kell érnie.
Ekkor ki lehet fizetni az összes terhet.

drbjozsef # 2023.12.30. 18:16

Mert az egyik fiú összes jelzáloga 4 millió Ft, ez a duplája annak, mint amennyit a 10milliós eladás után ő kapni fog.
Nem fog, hiszen így nem fog létrejönni az adásvétel.

Vagy esetleg (17-18M régebbi érték miatt gondolnám), nem úgy van, hogy a vevő hajlandó fizetni 10 millió forintot az eladóknak, és a végrehajtási jogokkal együtt veszi meg az ingatlant? Ha majd ő tiszta tulajdoni lapot akar, rendezi a tartozásokat, és az még vagy 5 milliójába fog fájni, de még így is az "akkori" (legyen bármikor) árnál 2-3 millióval olcsóbban jut az ingatlanhoz.

osztap # 2023.12.30. 18:07

Péterkirály,

A végrehajtó nem jelzálogot, hanem végrehajtási jogot tesz a tulajdoni hányadokra. A válasz a kérdésre pedig attól függ, hogy a felek miben állapodnak meg, hogy ki fizeti a négymilliós tartozás és a tulajdoni hányad kétmilliós értékének különbözetét. Nincs olyan sok lehetőség:

  1. A négymillióval tartozó fivér. A vételára teljes egészében a végrehajtónak megy, és ő még kifizet kétmilliót a végrehajtónak
  2. A másik két eladó. Összesen kétmillióval kevesebbet kapnak, mint ami a tulajdoni hányaduk alapján járna nekik. Hogy a kétmillió köztük milyen arányban oszlik meg, megint csak megállapodás kérdése
  3. A vevő. Például utólag kifizet, a tízmilliós vételáron felül, még két milliót a végrehajtónak. Vagy vh. joggal terhelten veszi meg, és vár az elévülésre vagy az árverésre

Ha nem egyeznek meg erről előre a felek, akkor jó eséllyel az ügyvédnél, aláíráskor jön majd a pofáraesés.

Péterkirály # 2023.12.30. 17:01

Kedves Hozzáértők!

Van itt egy vidéki ház, aminek 60%-ban van egy hölgy tulajdonosa, 20-20%-ban pedig van két férfi tulajdonosa. A két férfi egymás testvére.

A ház régebben kb. 17-18millióra volt felértékelve.

Mindkét férfinak 2016-2022 között lettek egymástól független több tartozása is (parkolási birság, stb.), amiket a végrehajtó jelzálogok formájában ráterheltetett az adott férfi házrészére.
Jelenleg az egyik férfinak kb 1millió Ft a házrészére terhelt tartozása, a másik férfinak kb.4millió forint.

Másfél éves hirdetés után most lett végre egy vevő, aki tett 10millióért ajánlatot, tehát így az eladás után a két férfinak járna fejenként 2millió forint, a hölgy tulajdonosnak pedig 6millió forint.

A kérdésem az, hogy ebben az esetben mi van a házrészekre terhelt jelzálogokkal? Mert az egyik fiú összes jelzáloga 4 millió Ft, ez a duplája annak, mint amennyit a 10milliós eladás után ő kapni fog.

Köszönöm szépen előre is!