Csatorna átvezetés a telkünkön


drbjozsef # 2024.02.26. 10:28

Gabka,

Mi van a tulajdoni lapon? Gondolom, vásárlás előtt megnéztétek.
Van szolgalom bejegyezve a másik telek javára a csatornavezetékre?

Gabka # 2024.02.26. 08:56

Kedves Fórumozók!

Jogi segítséget szeretnék kérni. Nemrég vásároltuk a házunkat, vásárlás előtt észrevettük, hogy nem egy hanem két vízóra van. Erre rákérdeztünk telefonon és azt a választ kaptuk, hogy áthúztuk, de nem lényeges, majd annyi, hogy egy évben egyszer leolvassák.
Azt tudni kell, hogy ahova áthúzták az egy üres telek és annak a tulajdonában van akitől mi vettük az ingatlanunkat és amikor áthúzta még a két telek egy telek volt, az áthúzás után lett kettéválasztva. A vízátvezetéssel nincs is probléma, bár a telke a másik utcáról megközelíthető, ezért a vizet onnan is be tudná köttetni.
A gondom a csatorna átvezetéssel van. Ugyanis erről nem volt szó a vásárlás előtt. A napokban elkezdtük rendezni az udvart és észrevettünk egy szerintünk csatorna betekintő csövet, ami nem volt látható a nagy gaztól az ingatlan vásárlásnál a megtekintés során sem. Ez arról árulkodik, hogy a csatornát is átvezették az üres telekre, ami magasabban helyezkedik el, tehát mi a mi telkünkről nem láthattuk, hogy valóban kiáll a földből a szomszéd telkén. Igen ám, de nem az utcai csatorna gerincbe kötötték be, hanem a mi telken belüli csatornánkba kötötték egy idommal. Így tulajdonképpen, közös a csatorna bekötésünk úgy 5-6 méteres szakaszon, az ő csatornájuk csatlakozó pontjától az utcai csatornáig. Nem lenne gondom, ha a azt a csövet nem mi csövünkre, hanem egyenesen az utcai csatornába vezették volna. Így, ha a közös szakaszon dugulás van, akkor a szomszéd ebből nem érzékel semmit, mert a szennyvize neki nem fog visszabugyogni, mivel a mi telkünk alacsonyabban van, dugulás esetén nálunk fogja elönteni a házat a szennyvíz. A szomorú az, hogy ez megtörténik ezt a szomszéd észre sem veszi. Egy csatorna, főleg ha többen használják előbb utóbb eldugul (nedves törlő, hajszál, sampon, tampon, ki tudja miket dobálnak bele) és egyszer csak arra megyünk haza, hogy áll a szennyvíz a házunkban. Erre szeretnék megoldást. A csatornát is be tudják köttetni a másik utcáról, ahonnan a telkük megközelíthető, azt nem tudom, hogy jelentős többletköltséggel járna-e. Mindenesetre ez így nem maradhat. Szeretném ha nem lenne közös szakasz, hanem független lenne az ő csatornájuk a miénktől. Jobb lenne, ha nem a mi telkünkön menne a cső, de ha ezt nem áll jogomban kérni, akkor legalább legyen különválasztva. Ráadásul az egy nagyon nagy telek. Ha építenek rá több házat vagy sorházat, akkor több háztartás szennyvize már nagyon hamar tud ilyen problémát okozni. Azt sem tudom, hogy mennyire hivatalosan csinálták ezt, mert a mi csatornánkat is le kellett jelentenünk a közmű szolgáltató felé. Gyanítom, hogy akkor arról sem tud senki semmit. Vagy húzza be a másik utcáról a csatornát, vagy válassza le a miénkről. Használatba véve nincsen, mert nincs épület. Oda raktak egy lepusztult lakókocsit, de az sincs rákötve. Fogalmam sincs melyik irányba menjek. Nem várom meg amíg felépül valami, mert akkor sokkal nehezebb lesz tenni bármit is ebben az ügyben. Azzal kezdem talán, hogy a közmű szolgáltatónál érdeklődöm a helyzetről.
Köszönöm, ha kapok választ a lehetőségekről és a jogainkról.