iskolaválasztás jogának terjedelme

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.30. 11:25

"végül az apa által választott iskolába megy a gyermek."
Ez csúsztatás. A gyámhatóság választott iskolát - mert a szülők nem tudtak.

Szerintem az oktatás nyelvének a megválasztása is olyan lényeges kérdésben, amelyben közösen kell dönteni. Vagy majd a gyámhatóság.

(A doktor nem megfelelő törvényhelyet hivatkozik. Az nem a közösen gyakorolt, hanem a közös szülői felügyeletre vonatkozik.)

drbjozsef # 2025.08.30. 10:52

loriuccu,

Bármilyen fura, a törvényeink nem szabályoznak le minden az életben felmerülő kérdést, mert akkor a Ptk. nem párszáz, hanem pármilliárd paragrafusból állna.

Esetedben pontosan ezt írja a Ptk. :

4:153. §.
(1) A szülők jogosultak a gyermek nevelésének módját megválasztani.
(2) A gyermek képességei figyelembevételével a szülők és a gyermek közösen döntik el, hogy a gyermek milyen életpályára készüljön.
(3) Az életpálya kijelölésével és ezzel összefüggésben a gyermek taníttatásával, iskolájának megválasztásával kapcsolatban a szülő és a gyermek között felmerülő vitában a gyámhatóság dönt.

Én azt mondanám, hogy ha már az iskolaválasztást aláírta, akkor döntsd el te, hogy milyen nyelvet tanuljon, ez már a tágan vett "életpályába" se illik bele szerintem. Te eldöntöd, és ha az exed vitatja, akkor forduljon a gyámhivatalhoz. Ezt megteheti.

loriucci # 2025.08.30. 09:04

A probléma a következő: válás után a szülők közös döntésébe tartozik a gyermek iskolájának kiválasztása, amely joggal a különélő édesapa messzemenően visszaélt (a végső soron eljáró gyámhivatalt, az anya által választott iskola igazgatóját megfenyegette többek között). Ennek megfelelően végül az apa által választott iskolába megy a gyermek. A kérdés az, hogy iskolán belül a nemzetiségi oktatás/ nyelv kiválasztása is közös döntés, ennek elmaradása esetén Gyámhatóság dönt, vagy azt már a kizárólagos felügyeleti joggal felruházott szülő döntheti el?