lejárt vízóra


monalisa1 # 2009.03.31. 18:39

Bonnie

Ha a vízóra a szolgáltató tulajdonában van akkor a 4 évenkénti csere és hitelesítés az ők dolga/költsége, ha az óra a fogyasztó tulajdona akkor ő köteles a cserét és a hitelesítést elvégeztetni saját költségére.

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot, lényegében ez van leírva az egyes hozzászólásokban.

Monalisa
laikus hozzászóló

Bonnie # 2009.03.31. 11:20

üdvözletem
a Főv. vízművektől kaptam egy levelet, hogy idén kell hitelesíttetni a vízórámat. a mellékelt papírjuk szerint ez kb. 15.000 Ft
a közös képviselő azt mondja, mások 3-4000 Ft-ért megcsinálják ezt.
melyik lenne hivatalos? és miért ekkora az eltérés?
mi történik, ha nem hitelesíttetem?
honnan tudja a vízművek, hogy hitelesítve van?

köszönöm

Csokidarabka # 2008.12.01. 13:25

Tisztelt Balázsfiam!

Egy fontos és sürgős kérdéssel fordulnék önhöz! a Szákomtól kaptunk májusban egy levelet ("állítólag")tértivevényen,de anyukám mivel egyedül van itthon hétköznap ezt nem vette át!Ebben a vízóránk hitelesítését kérték.Nyáron voltunk bent személyesen a szolgáltatónál,de egy szóval sem említették,hogy hitelesíttessünk. Így most amikor fizetésre került sor(2 havit egyben fizettünk) több mint 200ezret kértek el holott anyukám egyedül használja a vizet!Azt mondták, hogy mivel nem hitelesíttettünk ezért elosztják a különbözetet a további 14 társasház lakó és köztünk!A kérdésem a következő: nem értem miért nem tudták akkor elmondani ezt amikor személyesen ott voltunk,nem vonhatók sehogy felelősségre??szerintem meg kellett volna kísérelniük elküldeni mégegyszer a tértivevényt,ha látják h nem hitelesítettünk!Semmilyen felelősségük sincs arra nézva higy értesítsenek?

Előre is köszönöm!

hajolaj # 2008.10.12. 21:15

T.Zoltanuss!

Köszönöm a választ, de nem ez volt a kérdés.

Jogászi minőségben kaptam ezt a rövid, általam ismert választ, mert akkor nagyon le vagyok lombozva.?

Üdv: hajolaj

Zoltanuss # 2008.10.08. 07:14

T. hajolaj !

A fővízmérő a szolgáltató tulajdona - a mellékvízmérő viszont a fogyasztóé.
A hitelezési kötelesség is így ezen alapul !
Z.

hajolaj # 2008.10.07. 16:58

Tisztelt Fórumozók!:))

Szeretnék segítséget kérni, saját tulajdonú mellékvízmérő cseréjével kapcsolatban.
Nem vagyok jogász, de megpróbáltam tanulmányozni a 38/1995(IV.5)sz. kormányrendeletet, amelyre a Fővárosi Vízművek hivatkozik, minden egyes számlám.
Nekem nagyon réginek tűnik az 1995-ös rendelet, azóta sok víz lefolyt a vízórákon!
Sajnos nem találom azt a passzust, hogy a fogyasztó kötelezettsége, saját költségén a lejárt szavatosságú mellékvízmérő cseréje és hitelesítése.
Amikor megkötöttem a szerződést nem közölte a szövegében a F.V., hogy majdan ezek a feladatok a fogyasztókat terhelik.
Tehát a kormányrendelet értelmezéséhez szeretnék megkérni valakit.

Köszönettel, üdvözlettel.

BalázsFiam # 2008.10.04. 12:03

Kaptam néhány levelet, ahol a leírtakból kiderült számomra, hogy vannak nagy visszaélések bizonyos vízszolgáltatóknál. Bizony súlyos pénzekkel vernek át embereket, különböző mondvacsinált okokkal. Ha valakinek még tudnék segíteni szívesen állok a rendelkezésükre. Ezek az átverések igazak a társasházakra is, ahol a közös képviselők nagy részének valószínűleg fogalma sincs a jogszabályokról és marhaságokat kér a lakóktól.

BalázsFiam # 2008.09.24. 10:26

"Kiderül a hozzászólásodból, hogy sok volt/van elhanyagolt mérő, de ez a szolgáltató sara. Az ő kára."

Vidék esetén nem. Budapesten egy nagy vízszolgáltató létezik, valószínű, hogy évtizedek óta változatlanul. Vidéken maximum jogutódok voltak. A mostani vízmű nálunk önkormányzati tulajdonban van(ez ritka egyébként, mint a fehér holló), de csak 10 éve. Előtte 10 15 évente mindig más térségi vízszolgáltatóhoz tartozott. Jöttek, mentek a nagy cégek, nincs kit felelősségre vonni. Az utóbbi 10 évben lett végrehajtva az összes olyan fontos beruházás, amit előtte évtizedekig elhanyagoltak, és most nem a vízóracserékre gondolok, hanem sokkal lényegesebbekre. Tolózárcserék, veszélyes állapotban lévő vezetékek cseréi stb, ezek mind mind iszonyatos költségek. Bármilyen apróbb felújításról is legyen szó egy közműnél, százezreknél, millióknál kezdődnek a tételek. Hozzáteszem mivel ez egy kis vízmű, sokkal átláthatóbb és hála a jó műszaki vezetésének rengeteg fontos beruházás, felújítás történt, de ez országos átlagban nem mondható el. Főleg nem Budapesten.

Van még egy nagy probléma amit már említettem az elhanyagolt mérőkkel kapcsolatban. Mivel szó szerint fillérekért kapták a vizet az átkosban a fogyasztók, nem volt érdekes a hibák elhárítása a mérők cseréje("folyik a víz, csőtörés van? ki nem sz.rja le?";"nem mér a mér? úgyis olcsó a víz, majd a vízmű kifizeti")
Na ezzel el is jutottunk odáig, hogy a községbe bejövő mért víz 30%-a(!) veszteségként tűnt el 98-ra. Fel nem tárt csőtörések, álló vagy rosszul mérő vízórák, kalózkötések, amivel senki nem foglalkozott.Ez vissza lett szorítva 10 %- ra ami egy igen jónak nevezhető eredmény egy hálózaton (főleg egy olyanon, ami részben már a 60-as években épült).
Budapesten valószínűleg sokkal rosszabb a helyzet.

Egyébként tapasztalatból tudom, hogy sok társasháznak az a baja, hogy a lakók egy része szó szerint sz.rik a felújításra, odafigyelésre, hogy ne pocsékolják az energiát és ezt a többi becsületes lakóval fizettetik meg. Hozzáteszem a napokban hallottam, hogy egyes bp.-i panelokban nem lehet elindítani a fűtést, mert vannak olyan lakások, ahol festés miatt le lettek szedve a radiátorok. ÉS? Akkor mi van??? Ennyire nem érdekli a lakókat a rendszer, hogy legalább egy elzárót építtessen be? Lakásonként nem lehet megoldani, ha egy felújítás miatt le kell szedni a fűtőtestet, a rész kizárható legyen a rendszerből? De meglehet, csak ugyanúgy le..arják, mint az almérők cseréit.

SolnesM # 2008.09.24. 08:06

Üdv !
Elnézést, ha nem ideillő témákról is beszéltem.

Nem kell elnézést kérned, minden ide tartozik - ezért nyilvános és nem zártkörü a fórum.

Vannak ugyan egyes 'hiú' témanyitok, akik állandóan arra figyelmeztetik topik társaikat, hogy eltért a témától. Igaz nem itt ténykednek.
De vissza a mérőhöz. Kiderül a hozzászólásodból, hogy sok volt/van elhanyagolt mérő, de ez a szolgáltató sara. Az ő kára.

A konkrétumokról : 980 ft /m3 víz + csatorna.
Ez Budapesten jelenleg 485 ft, a társasházakban, mivel ott van külön díj a mellékvízmérőre ez kb. olyan 530 -550 ft.
A számlázás egyszeri díja itt 380 ft
Ugyanis jóval kevesebb a rezsijük minden téren, mint egy vidéki családnak”.

Teljesen nem fedi a valóságot, de van benne sok igazság.

Ez még a régi időkből ered, amikor a nagyüzemi munkásság fellegvárának lett kikiáltva Budapest és a munkásságot természetesen illett preferálni - más kárára.
Volt olyan időszak is, amikor keményen verték az arra fogékonyak fejébe, hogy vidéken az élet egyszerű, ott csak ki kell menni a kertbe és felhúzható a sok zöldség , a burgonya, a fák ontják ingyen a gyümölcsöt.
És voltak akik ezt a maszlagot be is vették !

monalisa1 # 2008.09.23. 18:14

Tanulságos amít írsz.

BalázsFiam # 2008.09.23. 17:21

Azért hozzá kell tenni, hogy dobálózik mindenki a jogszabályokkal, de ez a folyamatos csere nem túl régóta kötelező. Mivel én egy községi vízműnél vagyok egy 6000 lakosú településen nekünk "csak" 1500 fogyasztónk(vízóra) van kb. Ezek a mérők az elmúlt 10 esztendő előtt 20 30 évig nem voltak soha cserélve. Annak rendje és módja szerint el volt a legtöbb hanyagolva. Több száz mérő nem mért semmit, álltak. Szinte sz összes lassan forgott, alig mért. Az utóbbi tíz évben rotációs rendszerré alakult a vízóracsere, ami annyit jelent, hogy 4 éves ciklusokra van bontva a község, minden évre jut 4-500 vízmérőcsere, így 4 évente teljesen átfordul minden mérő. Egy korábbi hozzászóló írta, hogy a vízmérőcserék a vízmű hibája miatt nem következik be. Ez egyáltalán nem igaz. Érdeke a vízműnek a csere, mert annál kevesebb a veszteség, minél jobban meg tudja fogni az elfogyasztott vizet. A mai világban a víz kincsé vált, meg kell fizetni, elmúltak azok az idők mikor orrán száján pacsálhatott mindenki, mert ingyen volt a víz vagy alig kellett fizetni érte, ezért most fájdalmasan érint mindenkit, hogy keményen meg kell fizetni az árát. Örüljünk, hogy van és vigyázzunk rá, hogy az unokáinknak is legyen tiszta ivóvizük, mert a jelenlegi állás szerint nem sokáig elég már a Föld ivóvíztartaléka.

A témákhoz annyit szeretnék még hozzátenni, lévén a legtöbb fórumozó talán Budapestről kerül ki, hogy tegyék össze a kezüket. Ugyanis jóval kevesebb a rezsijük minden téren, mint egy vidéki családnak. Teljesen mindegy mennyivel emelik a távfűtést, az meg sem közelíti egy átlagos vidéki család éves fűtésszámláját, a víz mérföldekkel olcsóbb Budapesten. Nálunk jelenleg 1 m3(!) víz csatornadíjjal együtt 980 ft!

Elnézést, ha nem ideillő témákról is beszéltem.

SolnesM # 2008.09.23. 15:09

Kösz !

gázmérővel vagy a villanyórával. A vízmérő ezeknél jóval agresszívabb közeget szállít ezért szükséges 4 évente

Így van !

gázmérő hitelesítési ideje : 10 év, elektromos fogyasztásmérőé pedig 15 év, mivel az már nem is átáramló részecskéket (közeget) mér.

Más : a lejárt vízmérő is jobb a semminél - egymásközötti elszámolásra !

BalázsFiam # 2008.09.23. 14:05

Többfajta vízmérő létezik. Van szárazon futó és vízöblítéses. Mi csak vízöblítésest használunk, ugyanis a szárazon futóval könnyen lehet csalni. Vizesen futónál viszont minden fogaskerék érintkezik a mért közeggel, tehát a vízzel, ezért azok idővel elkopnak.

Minden vízmérő lassul az évek folyamán és ez főleg a kopás miatt van. Előfordulhat pl, hogy kisebb vízvételnél meg sem tudja már a fogaskerekeket pörgetni a víz.

A vízmérőt pedig nem szabad összekeverni a gázmérővel vagy a villanyórával. A vízmérő ezeknél jóval agresszívabb közeget szállít ezért szükséges 4 évente a csere hivatalosan (persze, ha a fogyasztó is partner a vízművel és lehetővé teszi ezt).

A zagy lerakódása inkább a csaptelepek perlátorain(szűrőin) rakódik le, ez a vízmérőt nem nagyon befolyásolja. Igazából le sem tud rakódni, mert nagyobb vízvételnél hirtelen megindul a víz és saját magát öblíti az óra. Ha ez a veszély állna fent, hogy a szennyeződések miatt mérne rosszul a mérő, a vízműnek érdeke lenne, hogy a mérő elé szűrőt is telepítsen. Ezt csak nagyobb átmérőjű bekötéseknél teszi meg(szennyfogó telepítése).

Ha esetleg lenne még kérdés, szívesen válaszolok. Sajnos vannak nagy tévhitek ezzel a témával kapcsolatban, amit nap mint nap kénytelen az ember végighallgatni a fogyasztótól:).

SolnesM # 2008.09.23. 09:35

T. BalázsFiam !

Akkor itt az én első kérdésem :

Jól vagy rosszul tudom és hirdetem : a vízórák az idő haladtával általában késnek ? (elkoszolódik zagy rakodik le )
És így a szolgáltató érdeke ill. kötelessége a csere ?
A Vízművek speciel ezt időben el is végzi !

Üdv. SM.

SolnesM # 2008.09.23. 09:31

T. monalisa1 !

már pontatlanok szoktak lenni: valakinek a kárára vagy siet v késik –

A vízórák mindig késnek - tehát a szolgáltató érdeke a csere.
Ezt fővízmérőnél meg is teszik !
A mellékvízmérőknél más a helyzet - ott a mérő a fogyasztóé. A hiány nem a szolgáltatót terheli, hanem a tágabb közösséget - ezek általában társasházban vannak - tehát a többi lakót súlytja a hiány.
Ilyenkor a lakóközösségnek kell rábírni a renitenst a cserére - vagy átalányt számítani.
Ezt viszont nem ártana az alapító okíratba vagy a SZMSZ - ba bevenni !

SM.

BalázsFiam # 2008.09.22. 17:22

Vízműnél dolgozom, írtam egy elég terjedelmes összefoglalót a vízóracserék menetéről néhány kérdésre válaszolva, de valamilyen oknál fogva nem jelent meg, mivel nincs kedvem ismételten leírni arra kérem a tisztelt fórumozókat, hogy ha valami kérdésük lenne a témával kapcsolatban írják le megpróbálok rá válaszolni, de gyakorlatiasan nem jogi szemmel.

Tisztelettel B. Balázs

monalisa1 # 2008.09.22. 13:35

A négy kontra hat év hitelesítési idő lejárta után az órák már pontatlanok szoktak lenni: valakinek a kárára vagy siet v késik - ezért jó azt rendszeres időnközökben lecserélni és szakműhelyben újra hitelesítettik.

Az előző évi fogyasztás alapján történő számlázást követően, időközben csak megtörténik a csere, és az ujabb éves leolvasásnál plusz-minusz korrigálják a számlát.

Tehát mind a vízmű mind a fogyasztó előbb-utóbb a valós óraállást látja majd.

Monalisa
laikus hozzászóló

nagypapi # 2008.09.22. 09:50

Birita szerintem arra kíváncsi, hogy lejárt hitelesítésű fővízmérőórán - alias bekötési vízmérőn -leolvasott fogyasztás alapján lehet-e számlát kiállítani.

Szvsz teljesen jogos a kérdés. A hitelesítés bekötési mérők esetén a szolgáltató feladata és költsége, amit időben el KELL(ene) végezniük.
Véleményem szerint amennyiben erre nem kerül sor, ami valószínűleg a szolgáltató hibája, akkor az előző évi fogyasztás alapján kell számlázni, nem a mérőóra-állás alapján (hiszen akkor mi a fenének van a hitelesítési idő??).

De jó lenne, ha ezt egy jogász megerősítené ill. cáfolná.

nanemaaa # 2008.08.25. 11:57

A mellékmérő nem a vízmű tulajdona (csak a főmérő), így természetesen fizetni kell a cseréért.

vidéki # 2008.08.25. 11:27

Társasházban kell-e fizetni mellékvízmérő csere esetén a Vízműnek "mellékvízmérőcsere + plombázás díj címén 7800 Ft-ot .

matthiasi # 2008.07.14. 14:36

Köteles vagyok-e elfogadni a cserét, és kell-e fizetnem érte?

Köteles vagy viszont fizetned nem kell !
Vagy nincs szolgáltatás !!

Egyjogász # 2008.07.14. 07:49

A kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítési érvényességének időtartamát jogszabály határozza meg.

Vízmérőknél:

  1. bekötési és törzshálózati 4 év
  2. mellékvízmérő elszámolásra 6 év
  3. mellékvízmérő költségmegosztásra korlátlan.

Ha a vízmérő a vízmű tulajdona, a hitelesítési csere ingyenes (ezt onnan tudom, hogy nálunk is most cserélték le), ha a te tulajdonod, akkor persze neked kell kifizetned.

Linna # 2008.07.14. 06:56

Tudna-e valaki nekem abban segíteni, hogy mitől függ a vízórák hitelesítési időtartama?
Ugyanis én tavaly vettem egy telket, amire építkeztem. Most kaptam egy levelet, hogy lecserélik a vízórát. Csakhogy tavaly, mikor átírták a nevemre, akkor (nem én, a Vízmű) megállapították, hogy az óra még nem is volt használva, teljesen nullás állás volt rajta. (S ez az első, 0-s állású, 0 forintos számlán is szerepel.) Ha három évig nem "dolgozott" az az óra, akkor miért kell kicserélni, hiszen ez így csak egy év használat. Vagy nagyon rosszul gondolom?
Köteles vagyok-e elfogadni a cserét, és kell-e fizetnem érte?
Köszönöm a segítséget, ha valaki tud válaszolni, mert ezzel kapcsolatban sehol semmi útmutatást nem találtam.

nanemaaa # 2008.06.11. 10:07

Ja! Főórát nálam már többször cseréltek, de egy fillérbe sem került, mivel az óra a vízi közmű szolgáltató tulajdona. Az ő kötelessége és költsége a karbantartás és a csere is.

nanemaaa # 2008.06.11. 10:06

Most láttam valami műsorban a napokban, hogy az almérők (mert ugye erről van szó?) újbóli hitelesítése többszöröse egy új óra felezserelésének. Ha jól hallottam, egy új és hitelesített órát már 10-15 ezerért is felraknak, ezért nem ajánlják az utólagos hitelesítést.