:) a főóra ingyenes
lejárt vízóra
Pjotr: félreértettem a kérdezőt. Azt hittem, a mérőóra cseréjét számlázzák...
nandy te biztos vagy abban amit írsz?
Az gondolom fel sem merült a kérdezőben, hogy ha nem akar fizetni, akkor nem is használ vizet addig amíg nem hitelesítik az órát...
Aha, most már értem, mire gondolsz :)
Tehát a vízóra már nem hiteles, de a szolgáltató továbbra is számlázza a havi fogyasztást :)
Ha a Ptk.-ból indulunk ki, nem számlázhat olyan szolgáltatásért, amit nem végzett el.
birita
Nekem (panel) már négy hónapja kellett volna megcsinálni, de mivel nem volt, és most sincs erre 40e forintom, ezért nem csinálták még meg. Ettől függetlenül számláznak.
Köszönöm a segítséget. Sajnos nem találtam a mérésügyi törvényben pontos vonatkozást arra, hogy lejárt hitelességi idő után nem számlázhat a szolgáltató....
"2) A mérőeszköz hitelesítése - függetlenül attól, hogy a mérőeszközt használták-e vagy sem - érvényét veszti, ha
- a hitelesítés érvényességi ideje lejárt,"
A témaindító kérdéshez:
Nem, nem számlázhat a szolgáltató. Csak akkor teheti meg, ha az általad megrendelt munkát (vízóra cseréje v. újrahitelesítése) elvégezte.
Téged a rendelet arra kötelez, hogy x időnként cseréltesd le v. hitelesíttesd újra a mérőket.
Kétféle hitelesítési időtartam van : fővízmérőé 4 év és a mellékvízmérőké 6 év.
Ez utóbbiak csak társasházakban vannak - lakásonként.
Anno még 93 -ban egy kisgazda honatya kérésére került ez a második időtartam megállapításra - a panel p. -nak könnyítésre, igaz a hálatlanok már elfelejtették. Már ügyködnek a mostani urak az egységesítésen - természetesen a 4 éves hitelesítési idő lesz a nyerő.
Elvégre mindenért fizetni kell és minél sűrübben annál jobb - egyeseknek.
Emlékezzetek : nálunk általában a közüzemi díjak mindig jóval az infláció felett emelkednek - választott képviselöink ujjongó helyeslése és aktiv közremüködésével. / Ezt már az Állami Számvevőszék is megállapította/.
Elvégre ezeket mindenki fogyasztja - sőt a távfűtésből még kiszállni se lehet.
De hát jól választottunk !!
"Én" egy cs. ház vagy, egy társasházi fővízmérőóra dolgát nem ismerem - bocs.
Nálunk 6 évenként a csere, legutóbb 10 ezer forint volt a költség, számlát adtak.
Számlázni számlázhat, csak nem vagy köteles kifizetni !
A mérésügyi törvényt kell megnézned !
Z.
Tisztelt Valaki!
Van-e arra vonatkozóan vmiféle rendelet, jogszabály, hogy ha a fővízmérőóra hitelességi ideje (4év)lejárt, számlázhat-e a szolgálató ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02