Jogcím nélküli lakáshasználó


kbj1 # 2008.08.02. 20:34

Hasonló cipőben járok.

Elbirtoklás - ha már megvetted - nem jöhet szóba.
A per nálam 2 éve tart. Ha van ítálet akkor a végrehajtása nehézkes és szintén évekbe telhet.

A kényszerbérlő valóban szinte kiköltözhetetlen, ha fizeti a lakbért. A nem fizeti akkor már nem is kényszerbérlő.

Sajnos ma Magyarországon ezeket a problémákat hatékonyan nem a bíróságokon és nem jogászok oldják meg, a magántulajdont a nem védi a jogalkalmazó.

Zoltanuss # 2008.08.02. 20:16

csipetke
Én ugyan nem vagyok jogi szagértő, de érdekel ez a téma.
Így : először is tisztázni kéne milyen jogcimen lakanak ott - a volt tulaj, annak képviselője csak mond valamit ! Korábban az dicsőséges idők ben voltak ugyan különféle bérletek, a magánszemélyeknél lakók voltak az un. kényszerbérlők. Ugy btudom ezek nagyjából megoldodtak. )2 után nem igen jöhettek létre ilyenek. A korábbi bérltek voltak az un. szarért -húgyért bérbeadott lakások - na nem a tulajok kértek ilyent piti összeget - a 'dicső' hatalom határozta meg így saját dicsőségére.
Mit lehet tenni !
Felszólítani, hogy távozzon, ha van jogcim ha nincs !

ez a tény az adás-vételi szerződésben is benne van”.

Hát ezek az ügyvédek csak ellenjegyezni tudnak, ilyen sarkalatos tényt nem veszenek bele. ? Pl. lakott a lakhatás jogcime ismeretlen, de ezt a vétel előtt kellett volna tisztázni !

Z.

csipetke # 2008.07.31. 20:34

Kedves Jogi Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi esethez:
Szüleim vidéken megvásárolták a családi házunk kertszomszédságában lévő telket két rozoga lakóépülettel 2 éve. Mindkét épület lakott volt a vásárláskor, ez a tény az adás-vételi szerződésben is benne van. Apu viszont mindenáron meg akarta venni a telket, mert a kertrészt ő művelte már évek óta a tulajdonosokkal történt megegyezés alapján, akik egyébként külföldön élnek. A ház lakói nem törődtek a kerttel, csak gazosodott korábban.

Mindkét épület (az utcafronton lévő ház és a lakóépületté minősített melléképület) katasztrofális állapotban volt vásárláskor, szüleim azzal a céllal vették meg, hogy azokat lebontják, csak azzal nem számoltak, hogy a benne lakók nem óhajtanak kiköltözni.
Időközben a főépület annyira megroggyant, hogy beszakadt a tetőszerkezet, teljesen beázott, így abból a lakó tavaly kiköltözött önként. Erre az épületre ki is adták a bontási engedélyt.
A melléképületre is kiadnák a bontási engedélyt, de nekünk kellene gondoskodnunk állítólag a benne lakó elhelyezéséről. Amíg benne lakik nem bonthatjuk el. Önként nem költözik, azt hazudja, hogy ő bérleti díjat fizet, holott ez nem igaz, és nem is áll szándékunkban bérleti díjat kérni. Azt akarjuk, hogy költözzön el. Gyakorlatilag jogcím nélkül tartózkodik az épületben, ha jól értelmezem a jogi kifejezést.

Kérdésem, hogy mit tudunk tenni, hogyan tehetjük ki az épületből? Pereljük? Elbirtoklás itt szóba jöhet? Állítólag 1992 óta lakik benne, de hogy korábban milyen jogcímen, azt sem tudjuk. A tulajdoni lapra szüleimet bejegyezték, mint tulajdonosok fele-fele arányban.
Előre is köszönök minden hozzászólást.
Csip.