A jogérvényesítésed feltétele a sikeres bizonyítás. Próbálj tanukat keresni, akik látták, hallották amikor kiszerelték, elvitték. Vegyél fel egy jegyzőkönyvet a jelenlegi állapotról és irasd alá érdekmentes tanúkkal, pl. szomszédokkal. Követeld az átadási procedurát, amíg nincs átadva, addig a józan ész alapján fekvő természetes vélelem is az, hogy nem te, hanem ő szerelte ki.
Alkotórész, Tartozék
guba: Köszönöm, én is így olvastam. Ptk 95 (1). :)
Újabb fejlemény. Ma meg lett volna a hivatalos birtokbaadás. De az eladó közölte, hogy nem hajlandó átadási procedúrát csinálni (persze, akkor fel kellett volna tárni a hiányosságokat), és nemhogy aláírni, de elolvasni sem hajlandó a Birtokbaadási jegyzőkönyvet, mivel pár hete, mikor kulcsot adott és felírtuk az óraállásokat, az egyben átadás is volt.
Jójó, de mivel ezután szerelték még ki a szekrényeket és lámpákat a távollétünkben és tudtunk nélkül, akkor ez már nem bűncselekmény kategória? Ha beperelem, mi van akkor ha tagad és azt mondja nem is ő, hanem én szereltem ki?!
A beépített szekrény: alkotórész, az izzófoglalatok szerintem tartozékok, de a fődologra vonatkozó tulajdonjog vélelemszerűen ezekre is kiterjed. Ellenkező megállapodás hiányában tehát azokhoz is jogod van.
ja, és benne van a szerződésben, hogy megtekintett állapotban veszem meg!
Köszönöm a választ. Van fényképem. Előtte is (még mikor be volt építve) és utána is (amikor már ki volt bontva, és a lyukak ott vannak a falban), sőt még arról is, amikor a kibontott faszerkezet ott hever a nappaliban... Hogyan érvényesíthetem a jogom? Hivatalos átadás még nem volt, csak kulcsot kaptam pár napja...
Mielőtt megvásároltad a lakást, nem készítettél róla véletlenül fényképet? Vagy hogyan szólt a hirdetés? Ha hirdetés volt, akkor nem volt mellé fénykép? Azért kérdezem, mert ha a szerződésben benne lenne, hogy a megtekintett állapotban vetted meg, és a megtekintést valamivel, jelen esetben a fényképpel dokumnetálni tudnád, akkor nyert ügyed van.
Üdv mindenkinek,
Az alábbi kérdésben szeretnék tisztábban látni: Ingatlan adásvételi szerződést kötöttünk az eladóval amelyben fel van tüntetve, hogy a tartozékokat kibővítve a lakásban marad még a konyhabútor és a gáztűzhely. Szóbeli megállapodásunk szerint a beépített szekrények (gardróbo) is maradtak volna, ám birtokbaadáskor meglepődve tapasztaltuk, hogy ezeket kiszerelte és elszállította, csakúgy mint az izzófoglalatokat és lámpatesteket is. Összesen mintegy kb 900e Ft (újkori) értékben. Állítása szerint ezek nem voltak benne a szerződésben hogy maradnak. Kérdésem: Ezek egyéb megállapodás hiányában (bár szóban megegyeztünk hogy marad, de nem írtuk be a szerződésbe) ezek nem a lakás alkotórészei, tartozékai? Ebben az esetben ugyanis nem kell külön felsorolást írni. Ezzel az erővel felszedhette volna a burkolatokat, lépcsőket, korlátot is?!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02