tisztázatlan tulajdonviszonyok

ObudaFan # 2008.10.26. 13:33

Először is fel kell kutatni azt, hogy kik az örökösök. Ez úgy lehetséges, hogy az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként bejegyzett, halott személy vonatkozásában az illetékes közjegyzőnél hagyatéki/póthagyatéki eljárást kezdeményezel. Ha megvannak az örökösök, akkor , ha sikerül, megegyezel velük, ha nem sikerül, akkor pert indíthatsz ellenük az elbirtoklás megállapítása iránt. Az előbbi esetben szükségszerű az ügyvédi képviseleted, a második esetben erősen ajánlom, mert azt látom, hogy elvesztél az ügyben.

csabibácsi # 2008.10.26. 10:09

Tisztelt Sándor!
Akkor most mi a teendő? Hogyan kerül a tulajdoni lapra az elbirtoklás?
Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.26. 10:03

Végbemehetett az elbirtoklás az elhalt örökösök életében.

csabibácsi # 2008.10.26. 09:54

Tisztelt ObudaFan!
Nem egészen értem az elbirtoklást.
Akik be vannak jegyezve tulajdonosként (már nem élnek)azok legalább 20-30 éve nem használták ezt az ingatlant (ahogy én tudom életükben sem). Az egy élő tulaj lakik benne születése óta. Ha jól tudom tőlük lehetett volna elbirtokolni, mivel ők tudtak róla mégsem használták. A mostani örökösök (ha vannak) nem tudnak róla ezért tőlük hogy lehetne elbirtokolni?
Várom a válaszod!
Csaba

ObudaFan # 2008.10.24. 18:29

Az elbirtoklás rendben is lehet (nem tudjuk), de az egy következő lépés. az elbirtoklást a bíróság állapíthatja meg, mégpedig a tulajdonosok ellen indított perben. Márpedig amíg nincsenek meg a tulajdonosok, addig a pert sem lehet megindítani.

Örökös mindenképp van, ha más nem, akkor a magyar állam.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 17:22

Kedves kbs,

amit beidéztél pont úgy folytatódik, ahogyan te folytattad...

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.23. 17:15

mivel ingatlanról van szó, tuti, hogy volt 3 hagyatéki eljàràs.
Fogalmazzunk úgy, hogy kellett volna lennie. Épp ma került szóba a tágabb rokonságban egy ház amelynek a tulajdonosa több, mint 10 éve meghalt, és azóta sem volt hagyatéki eljárás. Ahogy kinéz, az örökös is úgy fog meghalni, hogy az ingatlan-nyilvántartásban nem jegyzik be tulajdonosként.
Szerintem elképzelni sem tudod, micsoda slendriánság van egy-egy falusi polgármesteri hivatalban. (Tudok több olyat is, ahol csak az fizet iparűzési adót, aki nagyon akar - pedig van rendelet róla.)

Kacsa1111 # 2008.10.23. 14:23

jegyzö kezdeményezi, közjegyzö lefolytatja...

Kacsa11

csabibácsi # 2008.10.23. 14:21

Köszönöm a hozzászólásokat!
Tehát akkor a jegyzőnél kell érdeklődenem, hogy volt-e ezekben az esetekben hagyatéki eljárás. (Bár szerintem nem volt, mivel akkor nem lennének rajta a tulajdoni lapon) Még egy kérdés. Ez az egész kb. mennyi időt vesz igénybe? Mármint onnan kezdve, hogy bemegyek a hivatalba, és mondjuk a jegyző elindit egy póthagyatékit? Gondolom több hónap?!

Kacsa1111 # 2008.10.23. 12:48

mivel ingatlanról van szó, tuti, hogy volt 3 hagyatéki eljàràs. legalàbbis kellett volna lennie.
az örökösök tehàt vagy tudnak róla, vagy nincsenek örökösök.(és akkor àllam bàcsi màr nehezen hivatkozhat arra, hogy nem tudott a dologról)
de a legvalószinübb, hogy mind a 4en egy csalàdba tartoztak, és az a megmaradt egy az örökös...

Kacsa11

nanemaaa # 2008.10.23. 12:37

Halottal szemben sem, mert ő igazoltan akadályoztatva volt a tulajdonjogának gyakorlásában. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.23. 12:24

Olyan személlyel szemben, akinek nincs tudomása arról, hogy ő tulajdonos lenne, nem áll meg az elbirtoklás - hiszen menthető okból nem gyakorolta a jogait.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 12:02

lehet, hogy hülye felvetés,
de ha elég régóta hunyt el a màsik 3, akkor felmerülhet az elbirtoklàs mint szerzési jogcim, és akkor az 1 megmaradt élö a tulajdonos...

Kacsa11

ObudaFan # 2008.10.23. 11:57

Az IM rendelet egyáltalán nem rendelkezik arról, ki kezdeményezheti. Viszont az ingatlan-nyilvántartásban nem maradhat egy halott tulajdonosnak, így szerintem ilyen esetben bárki.

gitron # 2008.10.23. 06:29

Nem csak örökös kezdeményezheti, az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti jegyző is.

csabibácsi # 2008.10.23. 05:15

Köszönöm a válaszod!
Viszont, ha jól tudom póthagyatéki eljárást csak örökös kezdeményezhet, és eddig még olyat nem sikerült találni.
Csaba

ObudaFan # 2008.10.22. 19:01

Azt a kb. fele tulajdoni hányadot gond nélkül megveheted. A többiről le kell folytatni egy (pót)hagyatéki eljárást, és az örökösökkel lehet egyezkedni.

csabibácsi # 2008.10.22. 17:25

Sziasztok!

A feleségemmel szeretnénk egy ingatlant megvenni, de sajnos a tulajdonosok között van 3 már elhunyt, és 1 élő személy. A tulajdoni lapon lévő bejegyzés alapján próbáltunk élő hozzátartozót keresni, de nem sikerült. A földhivatalban nem tartanak ezekről az időpontokről iratokat. ( a 3 nem élő személy 1946, 1961, és 1968 ban örökölték a tulajdonrészüket) Az 1 élő személy lakik gyerekkora óta a házban, azóta senki nem jelentkezett a tulajdonrészéért. Ő eladná az ingatlant, de csak kb a fele tulajdoni hányad az övé. Mit lehetne tennünk? Lehet hogy van élő örökös, csak nem tudnak róla! Ha viszont később jelentkeznének az kicsit "gázos" lenne! Ha valaki tud segítsen!
Csaba