Holtigvaló lakhatás

monalisa1 # 2008.12.18. 20:32

Tudnám javasolni, hogy ne a néni alkudozzon majd a haszonélvezeti jog megváltásán - egy öregasszonyt könnyű megvezetni... Nevében és érdekében a rokon járjon el.(Előszőr a tulaj mondjon egy összeget, melyre lehet kérni 3 nap gondolkodási időt, és akár új/másik ajánlati összeggel előállni majd.)

Megfelelő ajánlattal bármi megvehető...

Persze ha a néni nem akar menni akkor senki nem fogja tudni onnan kitenni, legfeljebb az eddigi nyugalmas életébe "zavarhat" bele az új tulajdonos...

De remélve minden jól oldódik majd meg.

mamusz # 2008.12.18. 20:15

Köszönöm a felvilágosítást mindenkinek!
Boldog Karácsonyt!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 19:38

Nem válthatja meg egyoldalúan. Csak ha a jogosult is úgy akarja, amiből az is következik, hogy csak annnyiért, amennyit a jogosult is megfelelőnek tart.

A határozott idejű szerződés (sajátos módon az élethosszig tartó is az) már csak ilyen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.18. 19:38

Igen, remélhetőleg a tulajdoni lapon is be van jegyezve, be kell hogy jegyezve legyen.

A mostani tulajdonos, ha tényleg ő a tulajdonos, - nem kaptam választ a kérdésemre - így használati joggal együtt adhatja el a lakást.

Ha meg tud egyezni a nénivel, akkor pénzért megválthatja a használati jogot, ahogy először írtam.

monalisa1 # 2008.12.18. 19:34

Az első két mondatot értem, köszönöm.
Akkor meg - mondom én - az új tulajdonos egy bizonyos összeg ellenében megválthatja a lakhatást - és a nénit vihetik a rokonok..., illetőleg biztosít neki egy másikat. Innentől akár bontható is az egész ház stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 19:27

Mert nem is ingyenes. A kisebb vételár volt az ellentételezés.
A kötelezettség a jogutódra is kihat, a használat joga továbbra is megilleti a nénit.

monalisa1 # 2008.12.18. 17:28

Olyan mint egy önkormányzati lakás főbérleti joga...

monalisa1 # 2008.12.18. 17:27

... élete végéig lakbért fizet a mindenkori tulajdonosnak, mert az nincs benne a szerződésben, hogy a lakáshasználat ingyenes. Mármint az én olvasatom szerint.

mamusz # 2008.12.18. 15:01

A házat azért, áron alul vették meg Kovácsék,mert a Mama ottmaradt a lakásban,1 szoba 1 konyha fásszin,mellékhelység használati jogával,amit a szerződésben
leírva élete végéig lakhat.Használati jog ,nem haszonélvezeti. Benne van az adás-vételiben /Holtigvaló lakhatás!/

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 14:14

Akkor eddig megvolnánk.
Hátra van még, amit a kollégák már kérdeztek: mi ez a "holtig való lakhatás"? Haszonélvezet, használati jog, bérlet vagy szívességi lakáshasználat? És milyen formában állapodtak meg benne? Belefoglalták az adásvételi szerződésbe?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.18. 14:07

Kovácséknak nem volt gyerekük?

Mi van a tulajdoni lapon?

mamusz # 2008.12.18. 13:59

Tehát akkor részletesebben
Mama eladta a házát áron alul,holtig való lakhatással Kovácséknak 1983 ban.Kovács úr 2005ben elhunyt.Kovácsné férjhez ment ujra.De 2007ben kovácsné is meghalt.Maradt az uj férj a házban mint örökös.Most el akarja adni a házat,vagyis szólt ,hogy vigyük a mamát valahova,mert eladta a házat.Kiteheti mamát?Azt mondja az örökös akivel a mama
szerződött már nem él,így érvénytelen a szerződés!

ObudaFan # 2008.12.18. 13:46

A válasz pontosan attól függ, hogy vajon szívességi használat, bérlet, használat, vagy haszonélvezet az a "holtig tartó lakhatás".

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.18. 09:18

mamusz: nem

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 07:52

Te ismered a tényállást? Elmondanád nekem is?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.18. 07:48

kiteheti a holtigvaló lakót?

Megváltással!

Egyjogász # 2008.12.18. 06:23

Meg azt is jó lenne tudni, hogy ez a lakáshasználati jog mi takar, haszonélvezetet?, bérletet?, szívességi használatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 21:37

Lehetne mégegyszer? Kicsit tisztábban, hogy ki engedett élethosszig tartó lakáshasználati jogot, és ki halt meg...

mamusz # 2008.12.17. 21:11

Üdv

Szeretném tudni,Ha valaki holtigvaló lakhatással adja el a házát,de meghalnak a vevők,az örökös kiteheti a holtigvaló lakót?