ingatlan családon belüli ajándékozása

Anikó71 # 2014.02.18. 06:12

Kedves Jogismerő Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy ha anyukám a 28 Hektár legelőjét elajándékozza nekem, felmondhatom-e a Haszonbérleti szerződést, amit a Tsz-el kötött 2025-ig. Az új földtörvény ezt lehetővé teszi-e? Van-e esetleg valami lehetőség a szerződés felmondására, ha az én nevemen lenne a föld?

Köszönöm szépen a választ!
Üdvözlettel:
Anikó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 12:47

Egyetértek.

pazs # 2014.02.14. 12:26

Ez igaz, de ha még él az ajándékozó, inkább intézzék el rendesen, mint majd perelni kelljen és esetleg még el is évüljön az a kötelmi igény.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 11:27

Azért a kötelmi jogi igényt a bejegyzésre már ez az irat is megalapozza.

szasza12 # 2014.02.14. 10:21

köszönöm a választ

pazs # 2014.02.14. 08:39

Ezt a két tanús papír alapján sehogy, úgyhogy irány a közjegyző vagy egy ügyvéd mindkettőtöknek, mielőtt meghal.

szasza12 # 2014.02.14. 07:31

Kedves Fórumozók!

Ha apukám nekem akarja ajándékozni több ingatlanát, melyet megtett két tanú aláírásával,akkor azt hogyan tudom bejegyeztetni a földhivatalnál? Ilyen esetben a szerződést lehet közjegyzői okiratba foglaltatni? Vagy ez semmit nem ér így? Ha időközben meghalna és van másik örököse is, akkor ennek alapján lehet tulajdoni jogot bejegyeztetni részemre valamilyen módon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.04. 10:42

Úgy érted, partizánakcióval megcsináltatod, és aztán beszámítod a közös költség tartozásoddal szemben? Nem ajánlanám.

Vahur # 2014.02.04. 09:42

Tisztelt Jogi Fórumozók,

kihagyták a hangszigetelést a társasházban, ahol lakom. Azt szeretném kérdezni, hogy közös költségből lehet -e a födém hangszigetelését megjavíttatni?Vagy hol tudok ennek utánanézni. Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2014.02.02. 10:59

Illetékmentes lesz az ügylet.
Meg kell nézni, hogy a jelzálog mellett nincs-e elidegenítési és terhelési tilalom is, mert ha van, akkor a hitelező hozzájárulására is szükség lesz.

Sherlock # 2014.02.02. 10:46

Milyen illeték?

MajorDomus # 2014.02.02. 10:43

kell,sőt kötelező ! ajándékozási szerződés,és illeték 5%!

jozsi.sogor@outlook.com # 2014.02.01. 12:25

Tisztelt fórum tagok!
Édesapámék, nekem szeretnék, ajándékozni az általuk birtokolt ingatlant, amelyet jelzálog terhel jelenleg! Kérdésem: milyen okmányokat kell ehhez beszereznünk, valamint milyen jogi és anyagi vonzata lesz ennek, rám nézve és kell-e ügyvédet fogadnom?
Köszönettel:
Medgyes József

ixora1963 # 2013.11.21. 18:50

Kedves Jogismerő Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy ha ingatlant szeretnék a gyerekemnek ajándékozni kell-e ehhez feltétlenül ügyvéd? Vagy elegendő, ha kitöltünk egy formanyomtatványt, egyáltalán létezik-e ilyen? Megfelelő-e ha ezt én viszem be a Földhivatalba? Mi ennek a pontos menete, tudna valaki segíteni?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.12. 17:18

Az ajándék különvagyon.

csárli # 2013.09.12. 12:26

Üdvözlöm! A feleségemmel 15 éve élünk az édesanyám lakásában most szeretné nekem ajándékozni persze csak az én nevemre, A későbbiek folytán milyen joggal élhet a feleségem a ház iránt? Egy közös családunk van.

csárli # 2013.09.12. 12:25

Üdvözlöm! A feleségemmel 15 éve élünk az édesanyám lakásában most szeretné nekem ajándékozni persze csak az én nevemre, A későbbiek folytán milyen joggal élhet a feleségem a ház iránt? Egy közös családunk van.

csárli # 2013.09.11. 15:37

Üdvözlöm!Azt szeretném megérdeklődi mi a feleségemmel 15 éve élünk együtt az édesanyám házában most nekem szeretné ajándékozni persze csak az én nevemre. A későbbiek folytán a feleségem milyen joggal élhet a ház iránt? Egy közös családunk van vele.

Rék # 2013.09.08. 14:38

Tisztelt Szakértők!
A családi házunk jelenleg az én és a bátyám nevén van. Pár évvel ezelőtt ajándékozta ránk az anyánk. Most szeretném a bátyámra átruházni. Ez hogy oldható meg a legolcsóbban? Az ingatlanon jelzálog van és kb. 14 milliót ér.
Köszönöm a segítséget!
Rék

ObudaFan # 2013.09.07. 08:26

Az ilyesmit főleg tanúkkal lehet igazolni általában. De egyébként így a fórumon keresztül azt lehetetlen felmérni, hogy éppen a te helyzetedben hogyan kellene bizonyítani.
A feleséged hozzájárulása nélkül az ajándékozás nem fogja a problémádat megoldani.

NagyFehér # 2013.09.06. 12:08

Tisztel fórumozók!
A segítségeteket kérném az alábbi ügyben. Válófélben lévő férfi vagyok aki egyedül neveli 13-és 15-éves gyerekét.
Gyermekelhelyezés és vagyonmegosztás még nem volt.
Házasságunk alatt 1/1 tulajdoni részben több olyan ingatlant -szántót földterület- is tulajdonomban került melyet úgy vásároltam meg, hogy a szüleim adták rá a pénzt és ebből vettük az ingatlanokat ezért is került csak az én nevemre. Mint váláskor lenni szokott nejem követeli ezen földterületek felét mert a vagyonközösség alatt szereztük nem nézi, hogy a pénzt rá a szüleimtől kaptam. Már azt is felajánlottam neki, hogy engedje meg, hogy a vitás földet teljes egészében a gyerekeimnek ajándékozzam de ebbe nem egyezett bele mert ő tart rá igényt. Az a célom, hogy ne kerüljön ki a gyerekeim kezéből a földterület mert félő, hogy eladja és semmit nem látnak belőle.Amit közösen vásároltunk az közös névre került de amit a szülőktől kapott pénzből vettünk csak az én nevemre került ő csak tanú volt a szerződéseken.
Kérdésem lenne, hogy hogyan tudom bebizonyítani, hogy ajándékba kapott szülői pénzből vásároltam meg a földterületeket? Ha a gyerekeknek ajándékoznám kell e az anyjuk beleegyezése aláírása az ajándékozási szerződéshez? /Ő nem akarja aláírni/ Ha a gyerekeknek ajándékozom az anyjuknak alá kell-e írni azjándékozási szerződést vagy nélküle is ajándékozhatok? Az ajándékozáshoz kérhetem-e vagy egyáltalán szükséges-e a Gyámhivatal beleegyezése? Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2013.08.28. 13:03

Ingatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet. Ajándékozni olyan részére lehet, aki az ajándékot el is fogadja.

1. Szükséges.
  2. Nincs jelentősége.

Ha nem tudsz Magyarországra jönni, ottani külképviseleten hitelesíttetett nyilatkozattal tudsz meghatalmazást adni valakinek, aki itt van, hogy a nevedben a szerződést aláírja.

gatsby # 2013.08.28. 11:30

Tisztelt Szakértők!

Gyerekkoromban három ingatlant irattak a szüleim és nagyszüleim a nevemre az alábbiak szerint:

• 1 háztelek és ház: a tulajdonos én vagyok de az ajándékozó családtag rajta hagyta a haszonélvezeti jogát
  • 1 termőföld és 1 erdőtelek: 50% tulajdonrészem van bennük, a másik 50% a testvéremé

Mindhárom telek esetén szeretnék lemondani a tulajdonrészemről a másik fél javára. A dolgot nehezíti hogy külföldön élek, rokkantnyugdíjas vagyok és önállóan nem vagyok utazóképes így ha szükséges a közjegyző jelenléte sajnos nem tudok Magyarországon megjelenni. Tovább nehezíti a dolgot hogy az anyagi helyzetem is akadályoz minden téren így lehetőségekhez mérten a dokumentumok előkészítésében ügyvédi segítséget nem tudok megfinanszírozni.

A kérdéseim a következők volnának:

1. Az esetemben szükséges-e az ajándékozás procedurája ha a haszonélvezők neve már szerepel a tulajdoni lapokon?
  2. Mindhárom ingatlant több mint tíz éve láttam és a haszonélvezők használatában van és volt ezidő alatt, ez könnyíti vagy nehezíti a dolgot?
  3. Egyikükkel sem vagyok beszélőviszonyban és amennyire lehet minimalizálnám is a kommunikációt. A testvéremmel osztozott két ingatlan esetén a testvérem (minden valószínüséggel) elfogadná az 50%-omat, a háztelek esetén viszont a haszonélvező idős családtag lehetséges hogy nem. Ez jogi oldalról okozhat nehézséget? Győzködés után valószínüleg belemenne de erre nincs módom és energiám, a saját egészségem érdekeben pedig kerülném a felesleges stresszt.

Hogyan lehetne legegyszerübben?

A segítset, javaslatokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.08.26. 19:31

varga68

Ha a telek - függetlenül attól, hogy a neveden van - közös vagyon, és nekik ajándékozod, apuka követelheti rajtad az értéke felét. Ha tőled behajtani nem tudja, a telekből is végrehajthatja.

Ha már csak a vagyonmegosztáson pereskedtek, akkor a tartásdíjról már kell lennie döntésnek. Ehhez képest hogy lehet az, hogy nem nyújt anyagi segítséget?

ObudaFan # 2013.08.26. 19:27

Kell a beleegyezésük.