Illetéket a vevő fizet, nem az eladó, legalábbis nálunk. De az illetékekre az ingatlan fekvése szerinti jog lesz irányadó.
ingatlan családon belüli ajándékozása
Nagyon köszönöm a gyors választ.Bár a kérdést helytelenül tettem fel,mert engem az érdekelne,hogy itt,Magyarországon kell-e adóznom a külföldön eladott ingatlan után.Köszönöm.
Ágnes
Legfeljebb akkor, ha külföldön nem.
T.Szakértő!
Az alábbi ügyben kérnék tájékoztatást: az édesapám testvére 1956-ban disszidált Ausztráliába, jelenleg már ausztrál állampolgár. Tulajdonában volt és azóta is a nevén van 19 AK értékű termőföld Magyarországon. Most ezt a földet szeretné az apámnak ajándékozni aki Magyarországon él és magyar állampolgár. Hogyan kell ennek ügynek nekiállni, milyen irat kell hozzá és azt ki készíti el, mennyit kell fizetni és kinek. Köszönettel:Takucsné
Ügyvédhez kell fordulni.
Tisztelt remete54!
Első lépésként keresni kell egy ügyvédet, aki mindenről teljeskörűen tájékoztatja Önöket.
Egyenes ági rokonok között az ajándékozás illetékmentes,költségként merül fel az ügyvédi díj, a tulajdonjog bejegyzés 6.600 Ft-os eljárási díja a földhivatalnál, valamint a tulajdoni lap.
Üdvözlettel: www. ugyvedbank.hu
A testvért oldalági rokon. Illetve ő maga az "oldalág".
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Milyen lépéseket kell megtenni, ha a szülő a már külföldi állampolgárságú gyermekének szeretné ajándékozni ingatlanát?
Köszönettel:
Szepti
Ügyvédet kell hozzá felkeresni.
Szokatlan ügyben kérem a segitségüket.
Gyermekem ajándékozná az ingatlanát nekem amelynek haszonélvezője vagyok.Milyen adó és illeték vonzata van nekem és a gyermekemnek?
Köszönöm.
Semmilyen.
A rossz tapasztalatok miatt teszem csak hozzá, amit Szalacsi Sándor: "Arra nem jó..."
Az úgy szólt, hogy az ellen nem véd.
:) Kösz. Akkor is passzol.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem az lenne,hogy kb 6 hónapja munkanélküli vagyok az összes hitelemet felmondták.jelenthet-e valami féle időhúzást,ha az autómat és a lakást a gyerekeknek ajándékozzuk.Vagy teljesen értelmetlen pénkidobás?
Tisztelt Szakértő,
Szüleim háza 1/2 részben van a nevem. Szabad felhasználású,tisztán fedezet alapú jelzálog hitelüknek én vagyok egyedül az adósa,édesanyám (aki a másik 1/2 részben tulajdonosa a háznak) a zálogkötelezett.
Szeretnénk építkezni,de amíg a nevem van a ház, nem kapok sem szocpolt,sem kedvezményes hitelt.
Eladni próbáljuk, de eddig semmi. Az idő meg sürget,mert a mostani lakásunk meg eladtuk.
Kérdezni szeretném, hogy a 3 éves lányomnak elajándékozhatom az ingatlant?
Köszönöm: Judit
imretoth: felesleges pénzkidobás. Időhúzásnak persze jó, de pénzbe kerül és a végén úgyis viszik, mert fedezetelvonó ügylet.
juditpolgar: igen, de kelleni fog a bank hozzájárulása.
Tisztelt Ügyvég Úr!
Szeretném családi házamat, telkemet nagyobbik lányomnak ajándékozni,(megtartanám a haszonélvezetet párommal együtt), hogy ezzel kizárjam az örökségből kisebbik gyermekemet, aki érdemtelenné vált a majdani örökségre.
Az ügyvédi költségen és földhivatali díjon kívül kell-e valakinek illetéket, illetve adót fizetnie.
Válaszát köszönöm.
Tisztelt Gizi17!
Egyenesági rokonok között az ajándékozás illetékmentes.
Gizi17, ez az ajándékozás csak 15 év múlva lesz teljesen hatályos, ha jól tudom, ezt gondold meg!
Ez annyiban igaz, hogy a kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke. Nem tartozik a kötelesrész alapjához az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke.
Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne,hogy ha a szüleim nevén volt autó hitel,amelyet felbontottak és behajtás alatt van, ráterhelhetik-e a nevükön lévő ingatlanra vagy elárverezhetik-e emiatt? Az összeg kb. 2,5 millió forint.
Esetleg az megoldás lehet-e,ha az ingatlant elajándékozzák az unokájuknak?
Köszönöm
Tisztelt Szakértők!
Párommal 13 éve vagyunk együtt. Nem vagyunk házasok. Van egy 3 éves kislányunk. Az évek során összegyűjtött vagyonból valamint szülői segítséggel vásároltunk egy zártkerti ingatlant valamint megvettük hozzá az ingatlan mellett elterülő telket is. Az adás-vétel az apósomon keresztül zajlott így mindkettő teljes arányban az ő nevére került. A párom esetében nincs gond, az ajándékozás egyenes ágon illetékmentes. A kérdésem az, hogy az én tulajdonrészem valamilyen módon megoldható-e, hogy illetékmentesen kerüljön a nevemre? Megjegyzem a lányunk is szóba került, mint lehetőség, de a későbbi esetleges bonyodalmak elkerülése miatt ezt az ötletet elvetettük.
Válaszukat előre is köszönöm!
Mely időponttól mondható, hogy a haszonélvező nem használja a lakást? A haszonélvező bútorai és használati tárgyai még a lakásban vannak. A rezsi számlák sincsenek lerendezve (nincs nullás igazolás, hogy van-e tartozás)
Kijelentkezés megtörtént más lakcíme van.
Tiszteletem!
Vettem a gyermekem nevére egy lakást. Sajnos nagyon rossz tásaságba keveredett,ezért a védelme érdekébe az én nevemre szeretném irazni a lakást. Sajnos a gyerek nem egyezik bele. Mit tudok tenni?
A választ előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02