Egy telek több övezeti besorolás


Majordomus # 2022.10.24. 19:09

Sajnos ez így van.
Állam az államban.

Én a 6.főépitészt koptatom a praxisom alatt,de szerintem nem az utolsót!

nanemaaa # 2022.10.24. 06:52

MD
A főépítész nem jogforrás, csak azt képzeli magáról. ;)

Majordomus # 2022.10.18. 19:23

Települése válogatja.
A főépitész az úr.

nanemaaa # 2022.10.17. 07:05

miert
Elvileg nem rossz a megoldás és hosszú távon még profitálhatsz is belőle, ha megcsinálod a telekalakítást.
Igaza lehet az építési hatóságnak, ha ehhez ragaszkodik, ha a HÉSZ nem tér ki rá, hogy a több zónába tartozó telken milyen szabályokat kell érvényre juttatni.
A 312/2012. (XI.8.) Korm rendelet szerint:
18. § (1) * Az építésügyi hatóság az építési engedély iránti kérelem elbírálása során vizsgálja, hogy

  1. a tervezett építmény elhelyezése megfelel-e az Étv. 18-22. §-ában és 31. § (1) bekezdésében előírtaknak,
  2. * az építési tevékenységgel érintett telek kialakítása az új építmény építése vagy meglévő építmény bővítése esetén - kivéve az összevont telepítési eljárás integrált építési engedélyezési szakaszában - az Étv. 23-24. §-ában, a településrendezési tervekben és a jogszabályokban meghatározottak szerint megtörtént-e, a telek rendezett-e,
Majordomus # 2022.10.15. 21:09

Kérj egy fogadóórát a föépitésztől és tiszta vizet önt a pohárba.

miert # 2022.10.15. 20:43

Kedves Farkassz!

Érdeklődnék mi lett végül a megoldás?
Sajnos hasonló ügyem van. A tervezett beépítést kb 6 évvel ezelőtt egyeztettem az illetékes hatósággal. Azóta az épület pozíciója változott a telken és azon belül az általános mezőgazdasági övezeten belül. Mostanában melegedett fel a terv és véglegesítve újra egyeztettük. Mindvégig minden rendben volt. Aztán egyszer csak hívtak a hatóságtól, hogy el lesz utasítva a kérelem, mivel egy telek nem lehet két övezet. A főépítész is ezt az álláspontot képviseli. A megyei főépítész kedvesen, előzetesen hozzájárul a telekalakításhoz (természetesen annak költségeit, mint földmérő, művelésből kivonás, földvédelmi járulék, új behajtó, új közmű bekötések nem gondolja finanszírozni). A rendezési terv készítője szerint ez egy előremutató megoldás, hogy úgy szabályozták ki, hogy telekalakítás nélkül és a szabályozási terv módosítása nélkül nem lehet semmit építeni :D

nanemaaa # 2009.02.27. 10:40

Bármit szabályozhat, de ezzel előfordulhat, hogy egy telekrészen belül is kettős szabályozás lenne érvényben, ami nagy kavart okozna. Ha egy teleknek van két olyan része, ami két övezetbe esik, és mindkettő önmagában beépíthető alakú és méretű, akkor szerintem nem születik jogelőny a szomszédokhoz képest, hiszen ez azt jelenti, hogy eleve nagyobb telke van. Az építési helyeket pedig úgy kell kijelölni, mint ha az övezethatárok telekhatárok lennének.... tehát lényegében teljesen önállóan (külön) kellene kezelni a két telekrészt. Ha valami olyan különös körülmény áll fenn, mely alapján nem egyértelmű a telek beépíthetősége, akkor arra lehet a törvény szerint elvi építési engedélyt kérni... hiszen ez az eljárás - többek között - pont erre a célra szolgál. Egyébként sem ártana, hiszen a hatóság döntése eyg évig köti a hatóságot mindazon kérdésekben, amelyekről kifejezeten rendelkezett... ergo, ha később valami szabály változik, akkor is ki kell adnia az engedélyt, ha már egyszer elvit adott rá.

farkassz # 2009.02.26. 15:32

nanemaaa

köszi, de ez azt jelentené, hogy mivel korlátozás van az építhető lakásszámot illetően kifejezetten jól járnának azok akiknek ilyen telke van, hiszen a kertvárosias telekre max 2 lakást húzhat fel, míg a kisvárosiasra max. 4-et vagyi összesen 6 lakást építhetne egy telekre, ami viszont így tulajdonképpen egyik besorolásnak sem fog megfelelni önmagában. További kérdés, hogy az előkertet hogyan számolod, amit ugye az utcafronttól kell mérni. Ilyenkor a második telekrészen ez nem tud teljesülni mivel nincs utcafront. Nem teljesen értem, de szolgalmi úttal tényleg nem valósítható meg. Szabályozhatja-e az ilyen eseteket a HÉSZ úgy, hogy ha két besorolás van egy telekre, akkor a telek megosztása nélkül a szigorúbb besorolásra vonatkozó szabályokat tekinti mérvadónak?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 14:09

hát így is lehet:)

nanemaaa # 2009.02.24. 13:38

Szolgalmi joggal nem lehet egy telket építési teleknek tekinteni. Az Étv fogalommeghatározása szerint építési telek (több egyéb feltétel mellett) az, amely közterületről, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott földrészletről gépjárművel közvetlenül megközelíthető.

A megoldás ott van, hogy marad továbbra is egy telek, amelyet a helyi építési szabályzat több építési zónába sorol. Az adott zónákra vonatkozóan külön előírások érvényesek, ezeket a teleknek a zónára eső részén kell teljesíteni. Pl a telek kisvárosias részén a kisvárosi övezetre vonatkozó előírások szerint a zónahatárok figyelembevételévfel kell kialakítani az építési területet... és a zónahatárok szerinti terület alapján megállapítani a beépíthetőséget, elő-oldal- és hátsókerteket...stb.
A másik zónára eső részre ugyanezek érvényesek.
A telek meg maradhat egyben.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:07

:) Ja, szolgalmi bejárást kell biztosítanod az elzárt területre.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.24. 13:05

Azt mondja, oszd meg a telkedet az övezeti besorolás szerint, ez után csak az egyiket, a közútkapcsolatos telkedet építheted be, olyan formán, ahogy az be van sorolva.

farkassz # 2009.02.24. 12:48

Pontosabban a következő Önkormányzati választ nem teljesen értem:

"Egy teleknek lehet több övezeti besorolása, de ez esetben az a szabály,
hogy a szabályozási terv szerint a két különféle szabályozással
rendelkező telekrésznek megfelelően kell megosztani a telket és csak
akkor lehet beépíteni, ha a megosztás megtörtént. Így azonban rendkívül
megnehezedik az építési engedélyezés, mert a tömbbelső felé lévő telek
nem fog rendelkezni közútkapcsolattal, tehát nem lehet megosztani, így
viszont nem lehet építkezni. Ördögi kör! "

farkassz # 2009.02.24. 11:50

Kedves mindenki

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a telkekre, ahol a telek különböző részei különböző övezeti besorolás alá tartoznak. Mondjuk egyik része kertvárosias, a másik meg városias. Melyik szabályokat kell ilyenkor figyelembe venni?