Földeladás, bakival

petosz # 2009.03.06. 11:31

Tisztelt fórumozók!

1999-ben tudatlanságomból fakadóan ügyvédi ellenjegyzés nélkül eladtam a tulajdonomat képező 20 aranykorona értékű szántóföldemet.
Az akkori adás-vételi szerződést 2 tanú hitelesítette és 15.000 Ft-ról szólt.

Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges-e ügyvéd jelenlétében újra megkötnünk a szerződést az akkori vevőmmel a régi áron, mivel már akkor kifejezte vásárlási szándékát.
Illetve ha ez lehetséges, akkori milyen szabályok vonatkoznank ránk?
El szeretném kerülni, hogy valamelyik hivatal felértékelje a földet és többet kelljen adóba befizetni a vételárnál.

ObudaFan # 2009.03.07. 10:43

Lehetségesnek lehetséges, de az szja és az illeték szempontjából ez mostani szerzésnek minősül.

petosz # 2009.03.07. 20:37

Köszönöm Obudafan!

Ezek szerint hiába 20 aranykorona értékű a föld, annyiért adom amennyiért viszik?

Gondolom akkor az is mindegy, hogy magánszemélynek vagy őstermelőnek adom el.
Egyáltalán vonatkoznak külön szabályok földeladásra?

ObudaFan # 2009.03.08. 12:09

Termőföldeladásra vonatkoznak külön szabályok.

1994. évi LV. törvény
a termőföldről

1. termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván;

5. § (1) Belföldi magánszemély termőföld tulajdonjogát csak olyan mértékben szerezheti meg, hogy a tulajdonában legfeljebb 300 hektár nagyságú vagy 6000 aranykorona (a továbbiakban: AK) értékű termőföld legyen.
(2) A belföldi magánszemély nem szerezheti meg a termőföld tulajdonjogát, ha az annak fekvése szerinti településen az ő és közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont] tulajdonában lévő termőföld mennyisége a megszerezni kívánttal együtt meghaladná a település összes termőföld területének egynegyedét vagy az ezer hektárt.
10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

1. a haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlő esetén annak helyben lakó természetes személy tagját, illetve helyben lakó részvényesét;
  2. a helyben lakó szomszédot;
  3. a helyben lakót;
  4. a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

1. a családi gazdálkodó;
  2. nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó;
  3. jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak helyben lakó természetes személy tagja vagy helyben lakó részvényese.

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5) Az (1) bekezdés a) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll. Ha a haszonbérlő (felesbérlő, részesművelő) jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet, ennek tagja, illetve részvényese esetén további feltétel a legalább hároméves tagi, illetve részvényesi jogviszony.
(6) Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási (előhaszonbérleti) jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

(7) A mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld értékesítése esetén a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is.

petosz # 2009.03.08. 17:59

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.09. 14:15

Nincs mit.

malaga01 # 2009.08.13. 13:12

Földeladással kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket.
A szüleim aláírtak egy előszerződést, és egy vételi jogot alapító okiratot (ami 2010 június 30-ig terjed). a tulajdonukban lévő 1,3 ha földterületre. A kifüggesztés lejárati napja augusztus 18. Előleget (10%) augusztus 19-én fizetnek, a fennmaradó összeget pedig 1 év múlva.
A kérdésem az lenne, hogy eladhatják e nekem most ezt a fölterületet attól függetlenül hogy aláírták az opciós szerződést, illetve mi a jogi vonzata? Van e elővásárlási jogom helybeli lakosként, illetve családtagként.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.13. 13:43

Helyben lakóként elsőbbséget élvezel a vételi jog jogosultjával szemben még akkor is, ha ezen jogot bejegyezték az ingatlannyilvántartásba.

A kifüggesztés lejárata előtt jelentsd be vételi szándékodat mind a jegyzőnek, mind az eladóknak. Kövesd a kifüggesztés utasításait.

malaga01 # 2009.08.13. 15:15

Köszönöm a gyors választ!
Ha közeli hozzátartozóról van szó akkor is él az elővásárlási (mivel a szüleim adnák el nekem) jog?

A kifüggesztés utasításait hol találom meg?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.14. 05:29

Most már nincs lehetőséged közeli hozzátartozóként megvenni a földet, mert szüleidet köti az előszerződés. Helyben lakóként viszont van.
Jelentsd be a jegyzőnek a vételi szándékodat. Nincs a kifüggesztésben, hogy hány példányban, és milyen módon kell a szándékodat bejelenteni?

soni # 2010.03.17. 20:34

Segitséget szeretnk kérnia következő sötét adásvételi szerződésben sürgősen!

Édesanyám meghalt 9 éves koromban, nagymamám 12 éve. Nemrégen érkezett részemre egy föld bérleti szerződés, amelyben már 10 éve bérlik a földemet egy kft, a bérleti szerződésen alá van hamisitva a nevem. Nem is tudtam róla, hogy földem van. Elmentem a kft-hez és közöltem, hogy nem Én irtam alá a szerződést, legyenek szivesek kideriteni, hogy kivel kötöttek bérleti szerződést és kinek fizettek 10 éven keresztül? Azt mondták, hogy majd hivnak telefonon. Két hete voltam otthon meglátogatni Édesapámat és egy falubeli közölte velem, hogy ezt a föld már az övé 12 éve, csak még nem iratta át. Most szólt nekem, hogy menjek át hozzá aláirni az adás-vételi szerződést, de Ő már 12 éve rendezte, de nem mondja meg hogy kinek, tehát pénzt most nem akar érte adni. Az adásvételi szerződést ügyvéd készitette, aki csak úgy odaadta ennek az illetőnek, hogy irassa alá Velem. Az ügyvéd nem is ellenőrzi, hogy a pénz gazdát cserél-e? Én közöltem, hogy amennyiben kifizeti a vételárat eladom a földet, de nem akar fizetni semmit. Az ügyvéd pedig be sem hivott, csak odaadta neki a papirt. Szabályos-e és mit tudok tenni, 10 évi bérleti dij odavan és most még vételárat sem akarnak fizetni a sajátom után. Nagyon kérem aki tud válaszolni segitsen, mert mindennap zaklatnak az aláirásért.

MajorDomus # 2010.03.17. 22:36

Ne irj alá semmit !

A-föld nem 100 000-ft !

Azonnal -fogadj ügyvédet aki felgöngyöliti mi örtént.
A bérleti szerződést vidd be a rendőrségre,s tegyél feljelentést okirathamisitás miatt. Ezt el ne mulaszd mert később szükséged lesz rá.

A bérleti dijat 5 évre visszamenőleg kérheted,kamatokkal egyűtt.

soni # 2010.03.18. 15:04

Köszönöm szépen a választ, de nem értem, hogy miért csak 5 évre visszamenőleg lehet érvényesiteni az elmaradt bérleti dijat, amikor nem volt tudomásom róla, hogy földtulajdonos vagyok, mivel akkor még kiskorú voltam. Arra is szeretnék választ kapni, hogy az ügyvéd szabályosan jár-e el, hogy nem győződik meg róla, hogy a pénz gazdát cserél-e? Köszönöm

nanemaaa # 2010.03.18. 15:09

Az ügyvéd nem lebonyolítja az adásvételt, hanem elkészíti a szerződést. Ő csak azért felel, hogy a szerződés szövege jogszerű legyen.
Egyébként meg neked nem kellen tárgyalnod az "ellenfél" ügyvédjével. Tárgyaljon vele a te ügyvéded. Különben a végén megint itt találkozunk "átvertek?" topic név alatt. ;)

nanemaaa # 2010.03.18. 15:10

Ja! MD-nek teljesen (vagy kivételesen?) igaza van! Az okirathamisítás bűncselekmény! Azonnal tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen.

gunnerm # 2010.04.06. 14:08

Kedves Kollégák!

Vételi jogot szeretnénk alapítani egy termőföldre, és ehhez kérnék segítséget tapasztaltabb versenyzőktől.

A kérdésem az, hogy a vételi jog alapításakor ki kell-e függeszteni a szerződést, mint "ajánlatot" az önkormányzatnál, vagy csak abban az esetben kell így tenni, ha a vevő nyilatkozik a tulajdonszerzési szándékról?

Köszönöm!

GM

MajorDomus # 2010.04.06. 19:25

Utóbbi

gunnerm # 2010.04.21. 07:59

Köszönöm a segítséget!

GM

Judit-001 # 2010.05.06. 10:03

Kedves Fórumozók!
Édesanyám után megörököltem egy darab földet, amit 2014-ig érvényes bérleti szerződéssel használ egy Kft. Édesanyám szerint sosem fizettek, hiába van szerződés...
Mi a teendőm ezzel a szerződéssel? Hogyan lehet egy ilyen (nem nagy) földet szabályosan eladni?
Előre is köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2010.05.06. 21:18

1./-mondd fel és pereld be a bérleti dijért
2./ adás-vételi szerződéssel

Judit-001 # 2010.05.07. 05:08

Kedves MajorDomus!
Köszönöm a választ.

MajorDomus # 2010.05.07. 21:23

Ha menetközben elakadsz,gyere vissza ide. Segitünk.

sally38 # 2010.05.13. 11:39

Szép napot kívánok Mindenkinek!

Termőföld értékesítésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!

Édesapám eredeti kárpótoltként az 1990-es évek elején jutott termőföldhöz. Időközben Ő 2004-ben elhunyt, és azt 2005. évben én örököltem meg.
Regisztrált őstermelő vagyok (most gondolkodom a családi gazdaságon), azonban szeretnék mostani lakóhelyemről elköltözni egy másik megyébe.
Esetemben ez azzal jár, hogy a szántómat el kell adnom, és helyette egy másik szántót kell vásárolnom, melyen gazdálkodást folytathatok.

Kérdésem, hogy van-e lehetőség bármilyen adómentességre, adókedvezményre (a 25 % SZJA-ból) vagy illetékkedvezményre? Azért fontos ezt tudnom,mivel az adó miatt kisebb földterületet tudok majd csak vásárolni!

A szíves választ előre is megköszönöm!

Andrea

monalisa1 # 2010.05.13. 14:00

A termőföldet édesapád elhunytakor azonnal megörökölted nem pedig csak egy évvel később - mint írtad. Ingatlan eladása 5 éven túli szerzés esetén szja adómentességet élvez.

Az egyéb kérdésre vonatkozóan: http://www.ingatlanjog.hu

A megjelenő honlap két szélén valószínűleg találsz választ a többi kérdésedre is.

"Lisa"
laikus hozzászóló

magenta # 2010.10.25. 10:27

Jó napot, kedves fórumozók!

Szeretném segítségeteket kérni egy termőföld tulajdonjogának rendezésében.Arról lenne szó,hogy a mamám egyenes ágon egyedüliként örökölt egy ingatlant(kb 10éve),rendben lezajlott minden ahogyan a trv. előírja.

Ugyanakkor pár héttel ezelőtt megjelent mamámnál egy ember,aki termőföld vásárlási szándékát fejezte ki felé.A mamám persze kész,teljesen meglepődött ő nem tud arról h neki termőföldje lenne,de mint kiderült mégis van.Elméletileg ők idáig használták a földet,haszonbérlők voltak.

Kérdésem az lenne,hogyan kéne ezt az ügyet felgöngyölíteni,hogyan tudnánk a bérleti díjat követelni? - ugyanis erről nekünk szerződésünk nincs mivel még az elhunytunk kötötte velük,és az a szerződés nem tudjuk hogy hol van.

Segítségeteket,köszönöm,további szép napot