Lehet.
De az szmsz erre van ki találva.
Meg azt is előirhatják neked, hogy mivel pénzt keresel a lakásod kiadásával, dupla közös költséget kell fizetned.
Lehet.
De az szmsz erre van ki találva.
Meg azt is előirhatják neked, hogy mivel pénzt keresel a lakásod kiadásával, dupla közös költséget kell fizetned.
A közös képviselő azt találta ki, hogy mihamarabb összehív egy közgyűlést, ahol egyszerűen újra le lesznek osztva a tárolók, egy emelet (négy lakás) egy tároló és akkor nincs vita. Az átmeneti időre pedig tudomásul veszem, hogy nincs tárolóm, most 5-6 hét miatt nem kezdek birtokvédelmibe.
Ez akár jó is lehetne, csak az a kérdés, hogy mennyire lehet korlátozni a használatot. A társasházi törvény ezt lehetővé teszi (mármint a korlátozást) és Te is írtad, hogy van, ahol csak a bentlakó tulaj használhatja csak.
Szóval az a mondat, hogy az szmsz korlátozhatja a használatot, mit jelent? Nyilván értelmes korlát az, hogy nem végezhető zajos tevékenység, nem alakíthatok ki játszóteret a másik kocsibejárója elé, nem tartható tűzveszélyes lom a kerékpártárolóban, nem lehet a kukatároló elé parkolni, stb. De az a korlátozás, hogy csak a bentlakó tulajdonos használhatja kicsit ellentmond(ana) a lakásbérleti tvnek, nem?
3 szomszédnak írásbeli,, határozat,,
részedről, hogy amennyiben kizárnak,
akkor birtokvédelmet kérsz, és feljelentést teszel. Ezt te elhatároztad.
Újabb fejlemény van: a kedves szomszéd annyira biztos az igazában, hogy a másik két lakóval együtt hoztak egy közös, írásbeli "határozatot", arról, hogy én jogtalanul használom a tárolót, és zárat cserélnek, a bent lévő holmimat egyeztetett időpontban elvihetem.
Felhívtam a közös képviselőt, elég nagyra kerekedett a szeme (füle). Mondta, hogy megpróbál beszélni ő is a tulajdonostárssal és meghallgatja őt is.
Hát, egyszerűen el sem hiszem...
CXXXIII/2003 TV.
Köszönöm a tippeket :)
Egyelőre csak annyit akarok elérni, hogy be tudjam bizonyítani, hogy a kedves szomszéd a levegőbe beszél én meg nem.
Igen, a tárolók kihalâsos alapon cserélnek gazdát.
W. Tamás
a gondolatmenet jó, csak az a kérdés, hogy tudsz neki érvényt szerezni!
Tároló alapszabály :járni jár, csak nem jut.
Szólitsd fel a közös képviselöt, hogy a tulajdoni hányadodnak megfelelő tárolót
Biztosítsa számodra, különben,, lépéseket teszel,,!
Ezt írásban tértivevénnyel, hogy legyen nyoma.
Sajnos a szóban forgó tárolók 4-4 lakáshoz tartoznak, így ez a gordiuszi megoldás nem járható :)
Ezek a dolgok - ha írásban nincs szabályozva sehol -általában "szokásjogi" alapon mennek. Azaz a régebbi bentlakók szépen elfoglalják a tároló jobb/tágasabb részeit, az újonnan beköltöző meg aztán kuncsoroghat, hogy neki is jusson már valami.
Amikor mi vettünk társasházi lakást, az eladó megmutatta, hogy melyik tároló az övé. A hibát ott követtük el, hogy amikor kiköltözött a régi tulaj, az üres tárolót pár napig nem lakatoltuk le, így mire hordtuk volna le a dolgainkat, már tele volt rakva minden szarral.(Pedig a bentlakók nagyon jól tudták, hogy az nem az ő tárolójuk.)
Én úgy oldottam meg, hogy a bepakolt dolgokat egyszerűen kibasztam a tárolóból a folyosóra, ráraktam két bazi nagy lakatot, és kiírtuk a tárolóra, hogy a fsz. 5. tárolója.
Aztán ennyiben maradtunk....)
Közben befutott az Szmsz is, csak ennyit írnak:
"Az épületekhez tartozó telek és a közös tulajdonban álló épületrészek birtoklására és használatára, - a jogszabályok és hatósági rendelkezések kereti között - a tulajdonostársak mindegyik egyformán jogosult."
Szerintem ez nem korlátozza a sem a birtoklást, sem a hasznosítást.
Tehát
miközben az SzMSz megerősít ebben, nem korlátozza ezt a használatot vagy hasznosítást, noha ugyanezen paragrafus (2) bekezdése megengedné.
Jó ez a gondolatmenet?
Elnézést az önjelölt jogszabály-értelmezésért, de a leghangosabb tulajdonostárs lépten-nyomon hangoztatja, hogy ő tudja a (jog)szabályokat, beszélt a közösképviselővel, járt a NAV-nál (???), stb. Én ennél értelmesebb gondolatláncot szeretnék elé tárni.
Köszönöm a hozzászólásod!
Az szmszt már kértem, de még nem kaptam meg. Amint megkapom, megnézem.
A közgyűlésen nyilván esélytelen lenne elérni bármit is, hiszen a többség nem érintett vagy ellenérdekelt a kérdésben.
Mivel nem tudom (még), hogy mi van az szmszben, így egy pillanatra tekintsünk el a bérlő általi használattól; tulajdonosként hogyan tudnám érvényesíteni a jogaimat (feltéve, hogy szóval és kéréssel nem megy)?
Az albérlődet zsigerből kiutálják a tarolobol.
Egyet tehetsz, a közgyűlés napirendjére felveteted a tárolók felosztása pontot, ha ki van jelölve a tiéd azt átengedheted a bérlõknek.
Először olvasd el az szmsz t!
Sok helyen benne van, hogy csak bennlakó tulajnak jár tároló!
Előre jelzem, hogy nem nyersz hangszórót!
Sziasztok!
Talán kicsit banális, de számomra roppant kényelmetlen kérdéssel fordulok hozzátok. Miként lehetne "kikényszeríteni" a közös tároló használatát?
A közös képviselő azt mondja, hogy ő nem foglalkozik azzal, hogy a lakók miként osztják fel egymás között, a lakók pedig mindegyike úgy félti-kezeli a földszinti tárolókat, mintha a sajátja lenne.
2 éve szó szerint lakásról-lakásra végigjártam a lépcsőházat, hogy valaki adjon már egy kulcsot, de azóta is megy a húzd meg-ereszd meg, egyszerűen azért, mert a többiek szerint szívességből használhatom a tárolót, szerintem viszont azért, mert a társasház alapító okirata erre feljogosított, amikor közös helyiségek közé sorolta be a kerékpár- és gyerekkocsi tárolót. (mondjuk nem én használom, hanem az bérlőm)
Kérem szépen, adjatok tanácsot!
Köszönettel,
Tamás
Amikor az engedélyt kiadták (az időpontot onnan feltételezem, hogy már elkészült), akkor nem volt ilyen kötelezettség. Mára már kissé szigorúbb a jogszabály, de nem vészesen. A használati/tulajdoni jogok kérdésében viszont nincs változás.
Egyébként kuaktároló most sem kötelező. A feltétel mindössze annyi, hogy gondoskodni kell róla. Ez simán ki lehet jelölve pl az előkertben egy kis tetővel.
"Azok a bizonyos szép napok" amikor a millió féle közös helyiség, kukatároló, kerékpár és babakocsi tároló, lomkamra, tüzelő tároló...stb kötelező volt, 1998 előtre datálódtak. Ma már a demokrácia magasabb szintjén állunk. ;)
Most komolyan?
Nem kötelező még hulladéktárolót sem kialakítani?
Sajnos a vállakozásban épülő épületek esetében ez így van. Ma már nem lehet bizonoys "közös" helyiségek nélkül épületet engedélyeztetni, de ezzel a probléma nem fog megoldódni. Ugyanis hiába is lenne bármilyen közös helyiség, ha azt a beruházó nem adja el, megtartja magának, vagy idegennek külön értékesíti. A megoldás az adásvételi szerződésben, illetve a társasház alapító okiratban lenne. De vélhetőleg ezek felett is a beruházó érdekei érvényesülnek, vélhetőleg az ő ügyvédje készíti ezezn okiratokat.
Tekintettel arra, hogy az üzletekhez is elő van írva telken belüli gépjármű elhelyezési kötelezettség, így sajna nem szabálytalan, hogy az üzlethez tartozó garázs azzal belső térkapcsolatban is legyen. Az, hogy ennek okán abból is üzlethelyiség lesz, már másik kérdés. Elméletileg lehet eljárást kezdeményezni az építésügyi hatóságnál a garázs nem rendeltetésszerű használata miatt (20.000 Ft illeték), de ennek nincs lényegi előnye, hiszen legfeljebb a helyszíni szemle idejére kipakolnak belőle. Az meg természetes, hogy a vállakozó, ha teheti, az egérlyukat is külön értékesíti, gyakorlatilag a legtöbb pénzt hozza ki a telekből. Olyan is van, hogy az udvarban a lakásokhoz kötelezően kialakítandó parkolókat is külsősöknek adja el. Még akkor is, ha ez egyébként nem szabályszerű. A szerződések megkötésénél lehetett volna figyelni ezekre. Ezek a társasházak a valóságban nem azért épülnek, hogy lakhatók legyenek, a cél mindössze alegnagyobb profit inkasszálása.
Átadtak egy társasházat 2007 novemberében egyetlen közös helyiség nélkül. Tehát nincs hulladéktároló, sem.
A kivitelező szerint nem kötelező közös helyiséget kialakítani.
Nincs pl közös vízvételi lehetőség sem.
Kukák az udvarban, babakocsik, bicajok össze-vissza a lépcsőházban.
A garázsok hozzátoldva az üzletekhez, egybenyitva velük.A kivitelező tulajdonában, mivel nem adták el őket.A garázsokat szerintük arra használják, amire akarják, pl az üzletek ott tárolhatják az árujukat, sőt ott tevékenykednek, mert az üzlethelyiségnek szerintük az az aelőírása, hogy ott legyen a kassza és a számla elhelyezve, az már senkire nem tartozik, hogy mondjuk a tényleges munka hol folyik.
Nos röviden ennyi.
peersze!!! A lépcsőház, kukatároló, folyosó stb is közös helyiség.
Ha tárolóra gondolsz, akkor nem feltétlenül. Jobban járnánk, ha a tényleges problémádat írnád le, a barchoba egy másik játék.
Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e közös helyiséget kialakítani a kivitelezőnek új építésű társasházban?
Köszönöm előre is a választ
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02