Tisztelt Hozzáértők!
Az alapszituáció: van egy telek saját helyrajzi számmal, osztatlan közös tulajdonban. A telken szintén önálló helyrajzi számmal van két lakóingatlan. Az önkormányzat által kiadott térképmásolaton fel van tüntetve a telken elhelyezett kerítés, ezen van egy kiskapu is (később kiderül, miért). Mindkét telekrésznek van utcai, önálló bejárata.
Mivel a telek korábban osztatlan volt (1 tulajdonos kezében), a közművekkel van egy kis bibi. Nevezetesen a mi telekrészünkön van a vízakna, külön almérőkkel. Létezik két rendelkezés: az egyik a vízművek részéről, akik előírják, hogy a mérőóra leolvasását biztosítani kell, azt megkadályozni nem lehet. A másik pedig a megállapodás földhasználatról, amelyben kimondatik, hogy a én telekrészemre csak az én tudtommal és az én engedélyemmel jöhet át a másik (vica versa, természetesen).
A minap a szomszéd - se szó-se beszéd - átsétált a kiskapun megmutatni a vízórát a vízműveknek. Ez önmagában nem gond, de nyilván meg kellett volna kérdeznie, átjöhet-e.
Kérdés: jogilag van-e mód arra, hogy én bezárom a kiskaput. Havonta, teszem azt 5-én, beengedem a szomszédot, hogy olvassa le az órát, aztán mindenki megy a maga részére? Nyilván nem fogom megakadályozni, hogy megnézze a mérőjét, nem is akarom, de az érdekel, hogy ezt az időszakot leszámítva köteles vagyok-e nyitott állapotban tartani a kaput?
Köszönettel,
Halcsont