Te sehogy.
az onkormanyzat muszaki osztalyara irj egy panaszlevelet, elrtveszelyre hivatkozva stb. Napokon belul kotelezik ra !
Ha pert inditasz a k tulajdon megszuntetese miatt, akkor 2 eset lehetseges. Vagy te veszed meg az o reszet vagz o a tiedet.
ha egyik tulaj sem lep akkor a birosag elrendeli az arverezest, ahol rajtad kivul nem lesz mas vevo, mett neked meg elovasarladi jogod is van, de a neninek is.
az arveresen hs nincs mas erdeklodo, akkor a kikialtasi ar 70%~ERT megveheted az o reszet. Ennyi s megszabadulsz a gondoktol.
Osztatlan közös tulajdon
Az ép hatóság az ingatlan tulajdonosait egyetemlegesen fogja kötelezni...és ha kell bírságolni. Majd ők utána elszámolnak egymással. Ha kell a bíróságon. ;)
Elvileg.
de itt arrol van szo hogy az egyik tulaj be sem engedi a masikat a sufniba. Ezert kell neki lepnie hogy ne ot buntessek meg hanem a masikat kotelezzek ra.
Az osztatlan közös tulajdonú telken a házrészek a sajátok. Minden más melléképület stb közös. Akkor itt hogy lehet megvenni a kérdéses tárolót, ami az én házrészemhez van építve?
A másik... mi van akkor ha én ezt hangfelvételen rögzítem, hogy Ő nem akar sem kiköltözni a tárolóból, sem felújítani? Mivel hallássérült vagyok, így mondhatom-e azt, hogy azért vettem fel a beszélgetést, mert nem voltam abban biztos, h mindent jól értek-e meg és halló embert kértem meg a fordítására.
Közös tulajdon megszüntetésénél a közműveket is át kell helyezni akkor? Mert azok jelenleg a néni telekrészén vannak.
üdv innocent
ui:mindenkinek köszönöm a válaszát beírásomra...
Ember !
Nem a tarolot veszed meg hanem a csoroszlya hazreszet !
ezxel egyeduli tulajdonos leszel, akar be is koltozhetsz a sufnidba.
a hangfelvetelnek akkor ad helyrt a birosag ha ahhoz minden erintett tehat a banya is hozzajarul.
Üdvözletem!
Egy rövid kérdésem lenne: ha az egyik 50%-os tulaj kivásárolja a másikat, ugyanolyan illetékfizetés van, mint más adásvételkor? Vagy van valami más lehetőség jogilag?
Előre is köszönöm: Gábor
Vagyont szerez az ingatlant magához váltó tulajdonostárs? Vagyont szerez. Visszterhesen szerzi? Visszterhesen szerzi.
Van több kérdés?
(Jó, hogy nem az illemtanár vagy.)
Köszönöm kedvességét, további szép napot :)
De legalabb illedelmesen ir a forumra ,,egyesekkel,, ellentetben.
Tisztelt Szakértő !
Az alábbi ügyben szeretném tanácsát ill. állásfoglalását kérni.
Szennyvíz csatorna bekötést végeztettünk egy közös tulajdonú ingatlanon.
A szóban forgó ingatlan egy 4 lakásból álló ház , egy helyrajzi számon. A tulajdoni lapon tulajdoni hányadok vannak megadva, A saját lakrészét mindenki önállóan használja kb. 40 éve, az udvar közös használatú. Az 1., 2., 3. lakás alatt egy egylégterű pince található. A 4. lakás udvari házrész, pincéje nincs. Az ingatlan nem társasház és nincs használati szerződés a tulajdonosok között, mert bár vannak kisebb súrlódások, kialakult és működött a "ki-mit használhat kizárólagosan" elv.
A tulajdoni hányadok nem egyenlőek.
A probléma tavaly kezdődött amikor a csatornázás megkezdése halaszthatatlanná vált mivel az udvari szennyvíz aknák már nem bírták a terhelést. 1-2-3. lakás folyamatosan szippantatta a saját aknáit, saját költségen, míg a 4. lakás ezekhez nem járult hozzá, hiszen a fizika törvényei szerint ilyenkor az ő aknájában is lecsökkent a vízszint. A csatornára rákötésre két lehetőség kínálkozott. A közös udvaron létrehozva egy csatlakozási pontot az utcán keresztül 1.2 millió forintért, vagy az 1-2-3. lakás pincéjén keresztül, közterület bontás nélkül, közvetlenül a csatorna rendszerre 800 ezer forintért. 4. lakás megkeresésünkre egyik megoldáshoz sem kívánt anyagilag hozzájárulni.
1 éve a csatorna elkészült , 1-2-3. lakás alatti pincében létrehozott csatlakozási ponttal, minden gond nélkül üzemel. Az Önkormányzat a csatorna rákötés után a 4. lakásra talajterhelési díjat vetett ki és kötelezte hogy dec. 31-ig a lakását ő is csatornázza be. A 4. lakás tulajdonosa nemrégiben jelezte hogy most már ő is rákötne az általunk létrehozott csatlakozási pontra, a tavalyi összes bekerülési ár 1/4 é-ért. Mivel a 4. lakás tulajdonosával voltak eddig is összeférhetetlenségi és birtok viták, átgondoltuk másfél éve tett ajánlatunkat, és úgy döntöttünk, nem szívesen működtet-nénk közösen semmit sem a 4. tulajdonossal. A csatornára rákötésre még megvan a másik lehetőség is az udvaron keresztül. 1-2-3. lakás hozzájárulna a közös udvaron történő kialakításhoz
4. lakás részére.
Fent leírtak azonban több kérdést is felvetettek.
- A ház egy helyrajzi számon van. 4. lakás hozzájárulásunk nélkül és ezáltal akár költség men-
tesen ráköthet-e az 1-2-3. lakás által létrehozott csatlakozási pontra a pincében ?
- A pincét 1-2-3. lakás eddig kizárólagosan használta, azt folyamatosan lezárva tartjuk. Joga van-e
4. lakásnak önkényesen oda bejutni.
- Kötelezhetik-e 1-2-3. lakást hogy engedélyezze a 4. lakás csatorna rákötését pincéjükben, annak
ellenére hogy 4. lakáshoz nem tartozik pince ( pl. önkormányzat, bíróság, vízmű ?)
- Egy idő után átmegy-e a Vízmű tulajdonába a csatlakozási pont ( és mennyi az az idő) ?
(Már ilyen lehetőséget is hallottunk.)
- 1-2-3. lakás kérhet-e nagyobb összeget (valamilyen jogcímen) , vagy különdíjazást ( pl.
használati) , mint a bekerülési költség 1/4-e, ha esetleg hozzájárul 4. lakás rákötéséhez, az
általuk létrehozott csatlakozási ponton ?
Válaszait előre is köszönöm.
Nem bonyolult.
az osztatlan közös tulajdon tipikus esete. Ha be akartok tartani a 4. Tulajnak akkor csak a b. Változathoz járultok hozzá. Az osztatlan kozos tulajdon azt jelenti hogy az 1 2 3 lakás által használt pincében éppen olyan tulaj a 4.lakás mint ti. Nem tilthatjátok ki. Joga van oda bármikor bemenni. De. Az osztatlan kozos tulajdonból következik hogy a közös tulajdonnal kapcsolatos kiadásokat a tulajok közösen viselik. Hogy a 4.tulaj mennyit hajlandó fizetni az egy dolog. Most annyiért fog rákötni amennyiért megcsinálja a vállalkozó. Ingyen semmi esetre sem mert a kiépített rendszer kozos tulajdonná vált tehát az övé is de mivel beruházás a többi tulaj beleegyezése kell hozzá.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02