Kedves Szakértők!
Kissé problémás örökségi és ingatlanügybe csöppentem.
A családunkban van egy családi ház és egy hétvégi ház. Nagymamám év elején meghalt és én mint unoka, valamint a lánya ( az én nagynéném) örököltünk. A hétvégi házat felesben, a családi házat pedig 5/16-11/16-od arányban. Az ő része azért 11/16-od, mivel ebben a családi házban létezik egy üveges műhely, és bemutató terem, amit a nagynéném vett át anno a szülőktől, ugyanitt ebben a házban ( mivel elég nagy házról van szó ) a padlástérben két garzonlakás került kialakításra, az egyikben lakok, amit még anno édesanyám révén örököltem, és erre született egy használati megállapodás is.Na már most, a gond a következő, már féléve megy a vitatkozás és az agyalás hogy osszuk meg a dolgokat. Ugyanis ők az üveges műhely miatt kötve vannak, ahogy én a lakás miatt, mert nem lenne hova máshova költöznöm. Ki fizetni egyikünk se tudná a másikat, mivel elég komoly milliókról van szó. A nagynéném akarja a családi házat, én meg a hétvégi házat, csakhogy még tulajdoni hányad csere esetén is, a nagynénémnek 8,5 millió forintot kéne kifizetnie, mivel a két ingatlan értéke elég nagy mértékben eltér egymástól, na már most ezt ő nem hajlandó kifizetni. A családi ház felújításra is szorul elég rendesen, de mivel én ott lakok, ő nem hajlandó addig befektetni a házba. Úgyhogy elég patthelyzet van. Én felajánlottam neki, hogy bizonyos tulajdoni hányadról lemondok a hétvégi ház fejében, és a fennmaradó 8,5 millió értékében a másik garzon lakás + garázs használatot nekem adná. De ez se tetszik neki. Én viszont nem igazán akarok 8,5 M Ft-ot veszni hagyni úgy, hogy utána még lakni se fogok tudni sehol se. Viszont nem akarok bíróságra se menni, mert én úgy gondolom bármikor ezt megtehetném velük szembe, mivel még ha nem is "szeretjük" egymást azért csak család.Valakinek van valami épkézláb ötlete erre a patthelyzetre?
Remélem valamennyire érthető, mert eléggé bonyolult a dolog.
Nagy Eszter