Osztatlan közös tulajdon

csa8 # 2009.08.23. 11:36

Tisztelt Hozzáértők!

Segítségüket kérném az alábbiakban.
Röviden vázolnám a problémámat:
1994-ben vásároltam meg egy belvárosi osztatlan közös tulajdonban lévő kb.: 600 m2-es teleknek a 4/6-od utcai front részét.
Rajtam kívűl csak 1 tulajdonosa van, akié értelemszerűen a másik 2/6-od belső rész.
Az enyém az utcai front az övé a belső rész.
Sajnos ugye biztosítanom kell neki a bejárási lehetőséget a telkéhez, ami az én telkemből vesz el.
Még a vásárláskor lebontásra került a régi utcai frontra néző ház ahová én építkeztem és kettőnk között pontosan félúton egy kerítés került. Ez a mai napig a telek felénél van.
Szerencsémre a mai napig nem lakott a belső öreg háziban senki, amely ezáltal romlott és az udvar is gondozásra szorul. A kerítés miatt évekig nem szóltunk, hátha egyszer eladják nekünk a belső portát.
Én minden évben felajánlottam a belső telek tulajdonosának, hogy megvásárolom tőle a belső telket, de ő nem adja el és nem is laknak benne.
Kérdésem, hogy ha már nem adja el, többet várni szerintem nincs értelme (mint 15 év), hogy van-e esélyem az általam jogosan vásásolt 4/6-od részt valahogy jogos tulajdonomba venni, mert ő ragaszkodik a most félúton húzott kerítéshez, valamint én még most is megvenném a tulajdonát, hogy ezt lehet-e jogi úton követelni tőle valahogyan?
Köszönöm segítségüket!
Üdv.: csa8

monalisa1 # 2009.08.22. 14:51

A haszonélvezet nem korlátozza a tulajdonjogot, azonban "miatta" az ingatlan jóval kevesebbet ér... Az árverezés ettől függetlenül megtartható.

A hagyonélvezettel három dolog történhet: ingyen lemondanak róla, vagy pénzért megváltható, vagy az új tulajdonos "megörökli" a haszonélvezőt...

eve69 # 2009.08.22. 10:25

Köszönöm a választ. Még egy kérdés: Akkor is árverést írnak ki, ha (nagyszülői) haszonélvezet van T1 ingatlanján?

ObudaFan # 2009.08.21. 12:53

Illetve a tulajdonostárs persze megválthatja, a szakértő által megállapított áron, árverés nélkül. De ha van jobb ajánlat, akkor te a saját részedet eladhatod, a tulajdonostárs elővásárlási jogával.

ObudaFan # 2009.08.21. 12:52

A bíróság magát az árverést rendeli el, és minimumárat szab. Aztán az árverésen az vagy feljebb megy, vagy nem. De attól árverés, hogy ha van jobb ajánlat, akkor feljebb megy.

eve69 # 2009.08.21. 12:37

Kedve Lisa és Obudafan!

Köszönöm a választ, bár előrébb nem jutottam.
Tényleg a törvény módot adhat arra, hogy ha lenne jobb áron vevő, akkor a garázs megoldhatatlansága miatt a bíróság kötelezhet valakit arra, hogy a szomszédjának adja el (olcsóbban= feleár!) az ingatlanját? És ha akkor inkább nem akarja eladni? Akkor is kötelezhetik az eladásra?
A T1 félen felépített 2. garázs megoldhatná a megosztási problémát?)

ObudaFan # 2009.08.20. 16:21

Értsd: bíróság senki magánembert nem kötelezhet arra, hogy xy lakását csakis egybizonyos összegért veheti meg, nem.

Dehogynem.

monalisa1 # 2009.08.19. 22:40

A mai közismert pangó ingatlanpiaci időkben nincs "piaci ár", ezzel szemben majd' mindig annyi a vételár amennyit a vevő hajlandó fizetni. (Okos ember az első ajánlattevőnek odaadja a lakást, mert ki tudja jön-e ujabb és főleg "mekkora" ajánlattal...)

Végső esetben a bíróság dönt - egy újabb szakvélemény alapján, de az is csak irányár jellegű lesz, mivel "a" bíróság nem vásárol lakást...

Értsd: bíróság senki magánembert nem kötelezhet arra, hogy xy lakását csakis egybizonyos összegért veheti meg, nem.

Valóban "piaci" árak vannak: mindenki olcsón akar venni - sajna ezt muszáj tudomásul venni.

Azt nem íratad, hogy T2 területén miért nem épülhet másik- T1-től független garázs...

"Lisa"
laikus hozzászóló

eve69 # 2009.08.19. 15:19

Kedves Hozzáértők!

Egy évek óta folyó perrel kapcsolatban kérdezem véleményüket:
Adott egy ikerház, mely két lakásos, a két lakás két tulajdonosé, de a telek osztatlan közös tulajdon.
A szomszéddal évtizedek óta megromlott a viszony, ennek következtében (szintén perek útján) megtörtént a közművek megosztása. Az egyik tulajdonos (T1) el akarta adni az ingatlanját, erről tájékoztatta a szomszédot is, mire az pert indított. A szomszéd a megromlott viszonyra és a megosztás lehetetlenségére hivatkozva meg akarja vásárolni T1 ingatlanját, természetesen szakértő által megállapított, a piacinál lényegesen alacsonyabb áron. A telek kerítéssel megosztható, a közművek már megosztottak, külön bejárat/kapu építése is megoldható, egyedül a T1-félen lévő közös garázs probléma, amely helyett nincs mód a szomszéd oldalán új garázs építésére.
Létezik az, hogy a bíróság végül olyan ítéletet hozzon, hogy egy garázs miatt kénytelen legyen T1 AKARATA ELLENÉRE a szomszédnak eladni az ingatlanját, ráadásul piaci áron alul?

nanemaaa # 2009.08.18. 08:44

Ha tényleg van területhasználati szerződés, akkor a telekhasználat az abban foglaltak szerint történhet. Ennek megfelelően kell nyitva, vagy zárva tartani a "kiskaput". A közmű szolgáltatónak édes mindegy, hogy ki mutatja meg neki az órát. Valószínűleg a társtulajodonos (a te fogalmazásodban szomszéd) nevén van a főmérő, így nála csengetnek a leolvasók. A probléma megoldható úgy is, hogy átiratod a saját nevedre és onnantól a te dolgod lesz, hogy otthon legyél és biztosítsd a leolvasás lehetőségét. (Max, ha nem érsz rá, majd megkéred a "szomszédot", hogy engedje be őket. :)

halcsont # 2009.08.17. 20:11

Tisztelt Hozzáértők!

Az alapszituáció: van egy telek saját helyrajzi számmal, osztatlan közös tulajdonban. A telken szintén önálló helyrajzi számmal van két lakóingatlan. Az önkormányzat által kiadott térképmásolaton fel van tüntetve a telken elhelyezett kerítés, ezen van egy kiskapu is (később kiderül, miért). Mindkét telekrésznek van utcai, önálló bejárata.
Mivel a telek korábban osztatlan volt (1 tulajdonos kezében), a közművekkel van egy kis bibi. Nevezetesen a mi telekrészünkön van a vízakna, külön almérőkkel. Létezik két rendelkezés: az egyik a vízművek részéről, akik előírják, hogy a mérőóra leolvasását biztosítani kell, azt megkadályozni nem lehet. A másik pedig a megállapodás földhasználatról, amelyben kimondatik, hogy a én telekrészemre csak az én tudtommal és az én engedélyemmel jöhet át a másik (vica versa, természetesen).
A minap a szomszéd - se szó-se beszéd - átsétált a kiskapun megmutatni a vízórát a vízműveknek. Ez önmagában nem gond, de nyilván meg kellett volna kérdeznie, átjöhet-e.
Kérdés: jogilag van-e mód arra, hogy én bezárom a kiskaput. Havonta, teszem azt 5-én, beengedem a szomszédot, hogy olvassa le az órát, aztán mindenki megy a maga részére? Nyilván nem fogom megakadályozni, hogy megnézze a mérőjét, nem is akarom, de az érdekel, hogy ezt az időszakot leszámítva köteles vagyok-e nyitott állapotban tartani a kaput?

Köszönettel,

Halcsont