Társasház és közös tulajdon

nonolet # 2018.05.09. 07:27

Ez is lakóközösségi döntés kérdése csak...

Olyat KELL íratni, ami közérthető!!!

Mert nem tilos ám közérthetőt íratni :-)

Szomorú örökös # 2018.05.09. 05:19

drbjozsef

Ha el is olvasnák, akkor se sokat értenének belőle.

Az azért eléggé borzasztó, hogy a társasházak működési rendjét megszabó SZMSZ olyan nyelven íródik, amit szinte csakis a joggal foglalkozó emberek értenek.

Szomorú örökös # 2018.05.09. 05:17

F.Laca

Lehet hogy mindenki megkapta, de sokan mégse tudnak róla semmit. Avagy el se olvasták, csak egyből rögtön jóváhagyták

No és ebbe milyen beleszólásod van, hogy a többi lakó mit miért tesz vagy miért nem tesz? Miért nem csinálsz esetleg egy általad szervezett felolvasó délutánt vagy estet az SZMSZ-ből? :-D

Aki pedig abból idézne bármit, azt egyből lehülyézik avagy leváltják olyanok, akik sohasem meggyőződésből, hanem helyette az ügyes meggyőzésük okán teszik.

Nagyon fáj ez neked, hogy a társasház többsége leváltott téged a számvizsgáló pozícióból. Talán el kéne fogadnod, ugyanis a társasház többsége úgy látta, így okozod számukra a legkisebb kárt. ;-)

MajorDomus # 2018.05.08. 22:06

Amikor létre kellet hozni,mindemki megkapta.

aki kiváncsi rá,elkéri,megkapja.
tavaly 2,200 lakásból egy fő kérte.

nonolet # 2018.05.08. 09:59

A tulajdonosok ezen hülyeségei ellen nincs orvosság...

Aki akar az kér és kap alapítót és szmsz-t is.
Aki hülye és nem kéri az meg halljon meg, ennyi.

drbjozsef # 2018.05.08. 08:54

Pontosabban fogalmazva : az általános össznépi gyakorlatban a tulajdonosok (túlnyomó többsége) le se szarja mi az az SZMSZ, nem érdekli őket, és el se olvassák. Ha el is olvasnák, akkor se sokat értenének belőle. Aki mégis akarja, az azért meg tudja oldani.
Csak legyen rezsicsökkenés. Meg tánc.

MajorDomus # 2018.05.07. 20:29

Marhaság

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.07. 19:01

Kreatív. :D

osmi # 2018.05.07. 18:55

Teljes nonszensz. Az SzMSz -t pedig a tulajdonosok szavazzák meg.Mi az, hogy ügyvédi állásfoglalás?!

VATAMA # 2018.05.07. 18:40

Tisztelt Cím !

A közös képviselő az SZMSZ-ben olyan rendelkezést ír elő, hogy az állandó meghatalmazással rendelkező tulajdonos a meghatalmazást adó személy hátralékának megfizetésére kötelezhető. Mi a jogalapja a tartozás megfizetésének, a követelés előírásának a meghatalmazással rendelkező személlyel szemben. Az ügyvédi állásfoglalásra hivatkozik.
A társasházi törvényben ilyen rendelkezést nem találtunk.
Ezen rendelkezés mély felháborodást váltott ki a tulajdonosok körében a közgyűlésen.

Válaszát előre is köszönöm.

nonolet # 2018.04.23. 07:59

Igen.

Tájékozódj pl. a facebook csoportban...

https://www.facebook.com/…shazkezelok/

nemuria # 2018.04.23. 07:53

Tisztelt tagok! Az adatvédelmi új törvénnyel kapcsolatban kérdezem, hogy a társas házakat ez mennyiben érinti? Nekünk kötelező a lakókról adatfelvételi lapot kitölteni és őrizni. Nekünk is kell emellé szabályzatot szerkeszteni? Ha egy lakó elköltözik vagy meghal, akkor az adatait meg kell semmisíteni?
Köszönöm a választ.
Közös képviselő

Szanka # 2018.04.01. 16:06

Koszonom szepen a valaszukat! Pont ezt tettem volna, ha amikor beterjesztettem a hatarozatot, nem kaptam volna ra azt a valaszt, hogy mar torolve lett. A regi kozos keoviselo lemondott, most ujat keresunk. Remelem vele tisztazni tudjuk a penzugyeket.

MajorDomus # 2018.03.29. 17:30

Ha elolvasná a társasházi törvényt......

51 %-al ő a király a házban.

nonolet # 2018.03.29. 08:16

Nem is eltörölni kell, hanem a

• a MOSTANTÓL megszüntetéséről

ÉS

• a korábbi befizetés visszafizetéséről

hozni MOST határozatot.

drbjozsef # 2018.03.29. 05:21

Törölni, megszüntetni nem lehet, mármint a régi határozatot. A jogorvoslati határidő rég eltelt. Új határozatot lehet hozni, ami ONNANTÓL megszünteti a fizetési kötelezettséget.

A köztes időre ki kell fizesd, mert már meg sem támadhatod a határozatot, arra 60 napod lett volna.

Persze, mint többségi tulajdonos megszavazhatsz bármit, akár azt is, hogy eltörlöd visszamenőleg is a fizetési kötelezettséget. De ha ezt megtámadja bármelyik kisebbségi tulajdonos - sőt, akár azt a határozatot is megtámadhatja, amivel innentől akarsz mentesülni a fizetés alól, hiszen valóban használod a tetőt, életszerű, hogy ezért fizess is valamit, legfeljebb az összeg lehet vita tárgya -, akkor jó eséllyel a bíróság el fogja kaszálni az ilyen határozatot.

Még mindig nincs más lehetőséged : TE hívod össze a közgyűlést, saját napirendi ponttal, határozattervezettel. Aztán megszavazod.

nonolet # 2018.03.28. 19:18

Két határozat kell neked.

1.
Egy a megszüntetéséről.

2.
A korábbi összeg törléséről/visszafizetéséről.

MajorDomus # 2018.03.28. 18:33

Attól még kötelező rád nézve.

Szanka # 2018.03.28. 14:34

Tisztelt Szakértôk!

Nem, a lakógyûlés már òssze lett hívva és beterjesztettem a korábbi határozat törlésérôl a határozat tervezetem, melyre azt a választ kaotam emailen, hogy már tòrlésre került! És a lakógyůlésen azt közölte velem, hogy nem került törlésre, mert azt nem lehet utólag. Tulajdonkeppen felrevezetett. Természetesen én is tudom, hogy visszamenőlegesen be kell fizetni. De most nem tudtam toroltetni igy. A masik amiert azzal a hatarozattal nem ertek egyet az, hogy amikor azt hoztak, nem kaptam meghivot a lakogyulesre.

drbjozsef # 2018.03.28. 04:51

De akkor miért nem szavaztattad meg az új határozatot? Te hívtad össze a közgyűlést, a saját napirendi pontoddal? Ha nem, akkor szívatnak.

Törölni nem lehet, újat lehet hozni helyette. A köztes időre jogosan kérik, ha egyszer meg lett szavazva a határozat. Most még jó ideig jogos lesz, még többet fizetsz.

MajorDomus # 2018.03.27. 19:23

Az új képviselő kéri tőled!

Szanka # 2018.03.26. 19:43

Jó estét! Csak vissza szeretnék jelezni a történtekkel kapcsolatban...Nos a lakógyûlés elôtt, mivel már közel 200.000es tartozásunk van a közös képviselô szerint a napelemek miatt...megírtam a hatarozat tervezetet a hatarozat torlesehez...emailen egy mondatot kaptam..."A HAtarozatot már korabban töröltük!"
Ma volt a lakógyûlés, mire jeleztem hogy nincs tartozasom es nem ertem a 200.000 forintot mire fel szamolta, amikor a hatarozat szerinte mar torlesre kerult????
Mire azt a valaszt kaptam, hogy a hatarozat meg el es nem lehet torolni!
Most akkor felrevezetett es jogtalan az egesz. A vegen lemondott...de így mi lesz az altala jogtalanul szamolt tartozassal?

Szanka # 2018.03.17. 21:52

Nagyon szépen köszönöm! Így már világos, ezt fogom tenni!

drbjozsef # 2018.03.17. 18:38

Ha lejárt (a tavalyból gondolom igen) a megtámadási határidő, akkor a határozat érvényes, arra az időszakra, amíg meg nem változik a döntés, arra valószínűleg ki kell fizetned a háznak ezt.
De hívj össze közgyűlést - többségi tulajdonosként ezt megteheted -, és terjeszd be napirendi pontként egy új határozatot, ami eltörli ezt a díjat. És akkor megszavazod, és eltörlődik. Onnantól. Tetszett volna közgyűlésre menni tavaly is.

Viszont, ha egy kisebbségi tulajdonos úgy érzi, hogy ez sérti a jogos érdekét, meg fogja támadni a határozatot bíróságon, és szerintem jó eséllyel részlegesen nyerni fog. Valamennyit meg fognak ítélni a társasháznak, mert csak használod a közös tulajdont. Legfeljebb kevesebbet. HA perelnek, persze.

nonolet # 2018.03.17. 17:05

Visszavonatni nem lehet (nyilván).

De megtámadni igen, a határidőn belül.

Újat alkotni is lehet.
Amiben lehet akár a "kártérítés"-ről is intézkedni.

- -

HA te vagy a többség, akkor az utóbbit javasolnám.
Megszüntetés és visszafizetés elrendelése.

Többségként a közössel is beszélgess el a leváltásáról...