Társasház és közös tulajdon

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.05.29. 08:59

a lakrész előtti udvarra nyíló könyöklős folyosó s e lakrészek feletti padlástér..“

Ezek a területek a társasház közös tulajdona, kivéve, ha az alapító okiratban kizárólagos használat van biztosítva a lakásod mindenkori tulajdonosának.

zoku # 2010.05.29. 09:34

Kovács Béla Sándornak: Ezt a szerződést az eladó P. A. és a mamáék írták alá akiktől örököltük. (persze az eladó nem a szomszéd volt :) )

Immaculata: elnézést, nem társasház hanem házrész és emiatt nincs is alapítói okirat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.29. 09:52

Nos, akkor az a szerződés nyilván nem kötelezi a
szomszédot.

zoku # 2010.05.29. 09:58

Mire nem kötelezi a szerződés? Arra hogy elpakolja a cuccait a folyosónkról? Olyan mintha nekünk adná a dolgait mivel a mi részünkön tárolja.

MajorDomus # 2010.05.29. 20:37

Miért kötelezné ?

Tudod mi van az ő adás-vételi szerződésében ? Láttad ?

A helyzetnek csak akkor van megoldása, ha mindkét lakásnak ugyanaz volt a tulajdonosa, s te voltál az első vásárló,akkor neked eladhatta a folyosót,s a padlást, de a szomszéd lakás tulajdonosának pedig átjárási szolgalmi jogot kell biztositani !

zoku # 2010.05.29. 20:41

Ez így van. A szerződés alján van, hogy neki átjárást biztosítunk. De azt nem, hogy dolgokat helyezzen el. Azt mondta ha kipakolok rendőrt hív... vicces. Egyébként az ő adásvételijében az szerepel hogy szoba+konyhát vett meg. Folyosót nem!! Józanparaszti ésszel arra következtetek hogy nyugodtan kidobálhatom a holmiját ha nem rakja el. Ha pedig visszarakja akkor elrakom a garázsomba.

MajorDomus # 2010.05.29. 21:26

Az lopás !

Viszont igy feljelentheted birtokháboritásért,mert a te tulajdonodat használja.

zoku # 2010.05.29. 21:27

Azzal is megelégszem. Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 08:03

Nem érti.
Szerinted, ha írunk egy szerződést, hogy eladom neked a lakásomat, és egyúttal a ház előtt parkoló S70-es Volvo is a tiéd, akkor ténylge a tiéd lesz a Volvo, ami egyébként nem az enyém, hanem a szomszédomé?

zoku # 2010.05.30. 10:33

Kissé mintha elkanyarodtunk volna. Az tisztázott, hogy a folyosó a miénk. A mi szerződésünk konkrétan kimondja az övé pedig nem említi. Nem az a kérdés, hogy kié hanem az hogy mit csináljak a holmijával ha nem hajlandó elrakni onnan. Önök sem örülnének ha a házuk külső folyosóján tárolnám a holmimat. Szerintem rossz topicba írtam be, mert nem társasházról van szó :(

lipay # 2010.05.30. 10:53

zoku!

Pont, hogy az nem tisztázott kié az a folyosó, sztem az osztatlan közös tulajdonban lehet, úgyhogy azt rak oda a szomszédod meg te is amit akar. Attól, hogy a te szerződésedben szerepel attól még nem lesz a tied, ha nem az adta el neked akinek a tulajdona volt.

zoku # 2010.05.30. 11:00

lipay!

A ház és a folyosó egybe tartozik, a szomszéd házrésze utólag épült ide valamikor a 60as években. Ekkor lett a szerződésbe beleiktatva, hogy átjárási jogot biztosítunk neki.

lipay # 2010.05.30. 11:07

zoku!

Ez lényegtelen, a kérdés, hogy mi van a tulajdoni lapon.
Ha osztatlan közös tulajdonban van akkor jogosan használjátok mind a ketten a folyosó minden egyes cm2-ét.

zoku # 2010.05.30. 11:13

A tulajdoni lapon is az szerepel, hogy kizárólagosan az enyém (nem közös, nem osztatlan stb.) Tehát felteszem újra a kérdést :)
Amit ott tárol kihajíthatom-e az udvarra ? Gondolom ez természetes. Ha visszarakja jelentsem fel? Ha beteszem a garázsomba azzal ellopom? Szerintem birtokot háborít azzal, hogy ott rendezkedik. Szeretném én elhelyezni a saját bútoromat / holmimat a folyosón.

s_er # 2010.05.30. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Több lakásos társasház közös képviselője vagyok.
A társasházban néhány lakó saját költségén le szeretné hőszigeteltetni a lakását körítő homlokzatot.
Ilyen esetben a tulajdonostársak milyen mértékű hozzájárulására van szükség?
Ha jól értelmezem a THT-t, akkor

1. "A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges." -mivel itt ők állják a költségeket nem érdekes a többi tulajdonos véleménye, vagy a 100%-os hozzájárulás kell?

b)"Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni."

• bár a törvényben lakásában tervezett munkáról van szó, -olyan passzust nem találtam, hogy a nem lakásában tervezett és alapító okiratot nem, de közös tulajdont érintő munkára mi vonatkozik-, de ez alapján mivel az egész házat érintő közös tulajdonban lévő szerkezetről van szó a 2/3 tűnik logikusnak.
ragyasdezso # 2010.05.30. 13:13

s_er

Mivel építésengedély köteles 4/5-ös hozzájárulás szükséges. (Építési Törvény)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 15:40

A tulajdoni lapon is az szerepel, hogy kizárólagosan az enyém

Nanana. Füllenteni nem kell. A tulajdoni lapon nem tüntetik fel, ha a tulajdonostársak eetlge használati megállapodást kötnek.

MajorDomus # 2010.05.30. 17:43

Én is szerettem volna hőszigetelni,végűl letettem róla.

Na, lényeg az, hogy kértem közgyülési hozzájárulást amit meg is adtak.- szerintem 5 cm szigeteléshez eegendő a k.gy (egyszerü többséggel) hozzájárulás,mert nem épitek semmit, de hozzányulok a közös tulajdonhoz.

Lyana # 2010.05.31. 13:06

Tisztelt Fórum!

Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:

1. A kivitelező az 1. emeleti szomszéd teraszára esővíz-elvezető csatornát nem helyezett. Minden esőzéskor, - de nagyobb zuhék alkalmával különösen - problémát jelent az emeleti erkélyről a teraszom falát telibe trafáló vízfüggöny, amely becsapkod a nappali előtti közlekedőbe. A pangó víz salétromosodást eredményezett.
  2. A terasz háló előtti, kiszélesedő részén van egy lefolyó, amely a teraszra gyűlt esővizet hivatott elvezetni. Nagyobb esőzésekkor itt medenceszerűen összegyűlik a víz, beázással fenyegetve a hálószobánkat.

Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)

Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.

A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.

A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?

Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!

Üdv.: Lya

Lyana # 2010.05.31. 13:06

Tisztelt Fórum!

Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:

1. A kivitelező az 1. emeleti szomszéd teraszára esővíz-elvezető csatornát nem helyezett. Minden esőzéskor, - de nagyobb zuhék alkalmával különösen - problémát jelent az emeleti erkélyről a teraszom falát telibe trafáló vízfüggöny, amely becsapkod a nappali előtti közlekedőbe. A pangó víz salétromosodást eredményezett.
  2. A terasz háló előtti, kiszélesedő részén van egy lefolyó, amely a teraszra gyűlt esővizet hivatott elvezetni. Nagyobb esőzésekkor itt medenceszerűen összegyűlik a víz, beázással fenyegetve a hálószobánkat.

Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)

Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.

A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.

A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?

Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!

Üdv.: Lya

MajorDomus # 2010.05.31. 19:42

Keresd meg az épittetőt ha még megvan !
Ha kell módositsa a terveket, akkor lesz csatornátok.
Addig viszont még sok viz lefolyik a szomszéd erkélyéről.

Először egy előtetőt szerelj a felső terasz aljára, 45 ¤-os szögben ami kidobja a vizet az 1m-es falon túlra.

Ezután dugaszold el a teraszod lefolyólyát ! Ebből következően a felső szomszédodnál lesz ,,szabad strand,,.
Ekkor kedvesen ajánld fel ismét,hogy saját költségeden stb..
Mindjárt szükségesnek fogja látni az elvezető csatorna kiépitését !
U.i. Ha műkődik a felső csatorna, akkor ne felejtsd el kihuzni a 2db dugót!
Az egyiket a csatornából,hogy ottt is follyon a viz,a másikat a pezsgősüvegből, amivel koccintasz az egészségemre.

Lyana # 2010.06.01. 11:05

Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?

u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!

Lyana # 2010.06.01. 11:05

Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?

u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!

MajorDomus # 2010.06.01. 18:44

Nézd meg mi van az Alapitó Okiratban ?

Ha a szomszéd öntrvényű, légy te is az !

Fogd fel ugy, hogy az nem az ő erkélyének az alja, hanem a te teraszodnak a teteje. Pont. Szereld fel az előtetőt. De dugaszold le a csatornát is, hogy ő is gyakorolja az együttérzést veletek. Ha nagy a pofája, majd kiharcolja a k.k-nél hogy a vizelvezetést meg kell oldani.

A másik út hogy pereskedsz a társasházzal, a közös tulajdon által okozott kár miatt, de ez hosszadalmas, és mindent neked kell bizonyitanod.

zsa13 # 2010.06.01. 19:34

Néhány éve költöztünk egy társasház tetőterébe, amely egy komoly esőzés során beázott. A tető javítása után derült ki, hogy a társasház csak a 80%-át akarja kifizetni a számlának, közölték, hogy 10 évvel ezelőtt közgyűlési határozatot hoztak erről. Lehetséges-e valaki kárára ennyire eltérni az alapító okiratban és az SZMSZ-ben elfogadott tulajdoni hányad szerinti költségviseléstől, el kell-e fogadnom ezt a helyzetet?