„a lakrész előtti udvarra nyíló könyöklős folyosó s e lakrészek feletti padlástér..“”
Ezek a területek a társasház közös tulajdona, kivéve, ha az alapító okiratban kizárólagos használat van biztosítva a lakásod mindenkori tulajdonosának.
„a lakrész előtti udvarra nyíló könyöklős folyosó s e lakrészek feletti padlástér..“”
Ezek a területek a társasház közös tulajdona, kivéve, ha az alapító okiratban kizárólagos használat van biztosítva a lakásod mindenkori tulajdonosának.
Kovács Béla Sándornak: Ezt a szerződést az eladó P. A. és a mamáék írták alá akiktől örököltük. (persze az eladó nem a szomszéd volt :) )
Immaculata: elnézést, nem társasház hanem házrész és emiatt nincs is alapítói okirat.
Nos, akkor az a szerződés nyilván nem kötelezi a
szomszédot.
Mire nem kötelezi a szerződés? Arra hogy elpakolja a cuccait a folyosónkról? Olyan mintha nekünk adná a dolgait mivel a mi részünkön tárolja.
Miért kötelezné ?
Tudod mi van az ő adás-vételi szerződésében ? Láttad ?
A helyzetnek csak akkor van megoldása, ha mindkét lakásnak ugyanaz volt a tulajdonosa, s te voltál az első vásárló,akkor neked eladhatta a folyosót,s a padlást, de a szomszéd lakás tulajdonosának pedig átjárási szolgalmi jogot kell biztositani !
Ez így van. A szerződés alján van, hogy neki átjárást biztosítunk. De azt nem, hogy dolgokat helyezzen el. Azt mondta ha kipakolok rendőrt hív... vicces. Egyébként az ő adásvételijében az szerepel hogy szoba+konyhát vett meg. Folyosót nem!! Józanparaszti ésszel arra következtetek hogy nyugodtan kidobálhatom a holmiját ha nem rakja el. Ha pedig visszarakja akkor elrakom a garázsomba.
Az lopás !
Viszont igy feljelentheted birtokháboritásért,mert a te tulajdonodat használja.
Azzal is megelégszem. Köszönöm!
Nem érti.
Szerinted, ha írunk egy szerződést, hogy eladom neked a lakásomat, és egyúttal a ház előtt parkoló S70-es Volvo is a tiéd, akkor ténylge a tiéd lesz a Volvo, ami egyébként nem az enyém, hanem a szomszédomé?
Kissé mintha elkanyarodtunk volna. Az tisztázott, hogy a folyosó a miénk. A mi szerződésünk konkrétan kimondja az övé pedig nem említi. Nem az a kérdés, hogy kié hanem az hogy mit csináljak a holmijával ha nem hajlandó elrakni onnan. Önök sem örülnének ha a házuk külső folyosóján tárolnám a holmimat. Szerintem rossz topicba írtam be, mert nem társasházról van szó :(
zoku!
Pont, hogy az nem tisztázott kié az a folyosó, sztem az osztatlan közös tulajdonban lehet, úgyhogy azt rak oda a szomszédod meg te is amit akar. Attól, hogy a te szerződésedben szerepel attól még nem lesz a tied, ha nem az adta el neked akinek a tulajdona volt.
lipay!
A ház és a folyosó egybe tartozik, a szomszéd házrésze utólag épült ide valamikor a 60as években. Ekkor lett a szerződésbe beleiktatva, hogy átjárási jogot biztosítunk neki.
zoku!
Ez lényegtelen, a kérdés, hogy mi van a tulajdoni lapon.
Ha osztatlan közös tulajdonban van akkor jogosan használjátok mind a ketten a folyosó minden egyes cm2-ét.
A tulajdoni lapon is az szerepel, hogy kizárólagosan az enyém (nem közös, nem osztatlan stb.) Tehát felteszem újra a kérdést :)
Amit ott tárol kihajíthatom-e az udvarra ? Gondolom ez természetes. Ha visszarakja jelentsem fel? Ha beteszem a garázsomba azzal ellopom? Szerintem birtokot háborít azzal, hogy ott rendezkedik. Szeretném én elhelyezni a saját bútoromat / holmimat a folyosón.
Tisztelt Fórumozók!
Több lakásos társasház közös képviselője vagyok.
A társasházban néhány lakó saját költségén le szeretné hőszigeteltetni a lakását körítő homlokzatot.
Ilyen esetben a tulajdonostársak milyen mértékű hozzájárulására van szükség?
Ha jól értelmezem a THT-t, akkor
b)"Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni."
s_er
Mivel építésengedély köteles 4/5-ös hozzájárulás szükséges. (Építési Törvény)
„A tulajdoni lapon is az szerepel, hogy kizárólagosan az enyém”
Nanana. Füllenteni nem kell. A tulajdoni lapon nem tüntetik fel, ha a tulajdonostársak eetlge használati megállapodást kötnek.
Én is szerettem volna hőszigetelni,végűl letettem róla.
Na, lényeg az, hogy kértem közgyülési hozzájárulást amit meg is adtak.- szerintem 5 cm szigeteléshez eegendő a k.gy (egyszerü többséggel) hozzájárulás,mert nem épitek semmit, de hozzányulok a közös tulajdonhoz.
Tisztelt Fórum!
Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:
Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)
Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.
A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.
A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?
Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!
Üdv.: Lya
Tisztelt Fórum!
Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:
Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)
Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.
A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.
A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?
Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!
Üdv.: Lya
Keresd meg az épittetőt ha még megvan !
Ha kell módositsa a terveket, akkor lesz csatornátok.
Addig viszont még sok viz lefolyik a szomszéd erkélyéről.
Először egy előtetőt szerelj a felső terasz aljára, 45 ¤-os szögben ami kidobja a vizet az 1m-es falon túlra.
Ezután dugaszold el a teraszod lefolyólyát ! Ebből következően a felső szomszédodnál lesz ,,szabad strand,,.
Ekkor kedvesen ajánld fel ismét,hogy saját költségeden stb..
Mindjárt szükségesnek fogja látni az elvezető csatorna kiépitését !
U.i. Ha műkődik a felső csatorna, akkor ne felejtsd el kihuzni a 2db dugót!
Az egyiket a csatornából,hogy ottt is follyon a viz,a másikat a pezsgősüvegből, amivel koccintasz az egészségemre.
Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?
u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!
Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?
u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!
Nézd meg mi van az Alapitó Okiratban ?
Ha a szomszéd öntrvényű, légy te is az !
Fogd fel ugy, hogy az nem az ő erkélyének az alja, hanem a te teraszodnak a teteje. Pont. Szereld fel az előtetőt. De dugaszold le a csatornát is, hogy ő is gyakorolja az együttérzést veletek. Ha nagy a pofája, majd kiharcolja a k.k-nél hogy a vizelvezetést meg kell oldani.
A másik út hogy pereskedsz a társasházzal, a közös tulajdon által okozott kár miatt, de ez hosszadalmas, és mindent neked kell bizonyitanod.
Néhány éve költöztünk egy társasház tetőterébe, amely egy komoly esőzés során beázott. A tető javítása után derült ki, hogy a társasház csak a 80%-át akarja kifizetni a számlának, közölték, hogy 10 évvel ezelőtt közgyűlési határozatot hoztak erről. Lehetséges-e valaki kárára ennyire eltérni az alapító okiratban és az SZMSZ-ben elfogadott tulajdoni hányad szerinti költségviseléstől, el kell-e fogadnom ezt a helyzetet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |