Életveszélyes melléképület és keritésépítési vita!

Valkűr # 2009.08.31. 09:36

Köszönöm a választ. Igen tudom türelmesnek kell lennem, de már annyira elegem van belőlük. Nekik az okoz élvezetet, ha mást gyötörhetnek. Nem hiszem el azt, ha nekik valami nem tetszik a mi kertünkben ,akkor már mindent el kell tüntetnünk? Én ezt nem fogom hagyni. Az előző lakókat is ők üldözték el.A sövény ügy is az igazgatási osztályra került. Ez a sövény az ami még bizonyos védelmet nyújt, annak ellenére, hogy már többször átnyúltak a kerítésen és össze-vissza kaszabolták. A rendőrök is feljelentették őket, de még a kihallgatás később lesz.Annyira beteg emberek.

nanemaaa # 2009.08.30. 22:02

Ha már elindult egy eljárás, akkor várd meg a végét. Szerintem nincs mitől félned. Ha lesz határozat, annak alapján már (talán) lehet tudni, hogy merre az előre.

Valkűr # 2009.08.29. 07:02

Üdv Mindenkinek! Évek óta viszály van az egyik szomszédunkkal. Az évek alatt sok minden történt, de én most azt szeretném megtudni, hogy a sövények ültetésére milyen jogszabály érvényes. Az ő kerítése mellett van ültetve a mi sövényünk. Bejelentették ezt a műszaki osztályra, hogy nekik magas és zavarja őket. Nem lóg át hozzájuk, rendszeresen nyírjuk, nem árnyékolja a kertjüket. Azért lett anno pár éve oda ültetve, mert a kerítésük életveszélyes. Több beton oszlop ki van dőlve és még rozsdás is ami vérmérgezést okozhat, ha valaki bele akad (értem a gyermekekre). A növény tartja a kerítés egy részét.Ráadásul szeretnek kukkolni.Szeretném, ha a sövény maradna, mert nem engedhetem, hogy betolakodjanak a magánéletünkbe.Köszönöm

nanemaaa # 2009.08.27. 13:15

Vigyázz! Ez nem az, amire neked szükséged van. A helyi jegyző birtokvédelmi kérdésben döntött. Neked az építésügyi hatóság döntése (és eljárása) kell. Tekintettel arra, hogy községben laksz, az építési hatóság nagy valószínűséggel nem helyben működik. Mondjuk a települési jegyző azért az ügyet áttehette volna a hatáskörrel rendelkező hatósághoz.

tutyi # 2009.08.26. 09:56

Nem túráztattad magadat nagyon sokat segítettél írtam a másikra!

Köszönöm neked is a válaszodat!

tutyi # 2009.08.26. 09:41

Köszönöm a válaszodat!

Tehát a nyakukra kell járnom, hogy gyorsan pörgősen menyjen a dolog.
Hát azon leszek.
A soraid után elgondolkodtam, hogy lehet jobban járok, ha nagyon felkötöm a gatyámat és lassan aprólékosan meg csinálom, a kerítést segítséggel. Mert mint tudjuk a bíróság költséges, és lassú, mint a tetű.

A jelenlegi határozatban a következő áll: (de hozzá teszem, hogy ez a helyi községházáról jött, akinek jelenleg nincs bontási határozata)

a családi ház melléképületeinek használatát élet és vagyon védelmi okokból azonnali hatállyal megtiltom.Kötelezem továbbá a rendelkezni jogosultakat hogy a tárgyi melléképítmény 1,5 méteres körzetét , azonnali hatállyal jól látható jelöléssel kerítsék el.(erre írtam azt az előzőekben , hogy mi megtettük Ők nem)
Indoklás:Hatóságom lakossági kérelem alapján birtokvédelmi eljárást indított....alatti ingatlanon, az oldalhatáron álló melléképítmény vélelmezett veszélyessége miatt. A helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy a fent meghatározott telken álló melléképítmény erősen megrongálódott , falazatának és részleges tetőszerkezetének állékonysága a szemrevételezés vizsgálata szerint romlott, veszélyt jelent a környezetében tartózkodókra.......

Akkor szerintem kimondták.
Nekem, ez az első családi házam, így a jogokat ezen probléma miatt (sajnos) teszem helyre magamban.

Az azonnali végrehajthatóság egyedi élbírálástól függ vagy törvény írja elő, hogy ha életveszélyes akkor végrehajtható azonnal?
A határidő mennyi szokott lenni? Általában? És mennyi a leghosszabb várakozási idő amit a törvény előír?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.26. 08:22

Fenébe Tutyival, feleslegesen túráztattam magam.

nanemaaa # 2009.08.25. 22:09

Húúúúú...nem vicceltél.
Én ennél rövidebb leszek.
Az életveszélyes épület és kerítés ügyében az építési hatóság köteles eljárni. Ha a határozatában kimondja az életveszélyt (ki kellene), akkor azt azonnal végrehajthatóvá is kell nyilvánítania. A nem teljesítő tulajdonossal szemben a végrehajtásig ismételhető, 500.000,- Ft-ig terjedhető pénzbírság kiszabásának van helye, de a munkát maga a hatóság is elvégeztetheti. A költségét vagy behajtatja az adóhatósággal, vagy ráterhelteti az ingatlanra. Hogy ez mennyi idő? Attól is függ, hogy mennyire tutyimutyi a hatóság. Minden esetre, ha az általa megállapított határidő elteltét követően nem teszi meg a szükséges végrahajtási intézkedést, akkor lehet fordulni az államigazgatási hivatalhoz. (mint szomszédnak jogodban áll időnként bemenni, az iratokba betekinteni, ba...brálni a hatóságot)
Kerítés építésére csak kivételes esetben kötelezhet a hatóság. A te eseted nem olyan. Ha a szomszédoknak egymással kerítésépítési problémái vannak, akkor a bíróság jogosult megállapítani, hogy az kinek a kötelezettsége. Ő intézkedhet a végrehajtásáól is. Az építési szabályzat hiába állapítja meg, ennek a hatáskörét már cca 11 éve elvették az építési hatóságtól.
Ha kutyát szabályos kennelben tartasz, azért senki nem fog tüntetni, normál esetben ideális hely a számára. Persze azért naponta sétáltatni, futtatni kell.

tutyi # 2009.08.25. 20:54

9 hónappal ezelőtt vásároltam, egy kertes ingatlant. Az utcafrontról nézve, a jobb oldali szomszédomnak a majd 50 éves vályog háza oldalhatárra épült. A ház falazata omlik, elhanyagolt állapotban van. A ház folytatásában van egy 20m-es szintén vályogból épült melléképület melynek, az álaga annyira elhanyagolt állapotban van, hogy életveszélyes.
Fél évig szinte könyörögtem a szomszédnak, hogy kezdjen vele valamit, mert ez így nem maradhat, hiszen, több tíz négyzetmétert nem tudunk a kertből kihasználni, és mi sem és gyermekünket sem engedjük oda, nehogy rádőljön. Hozzá teszem, hogy több helyen megtámasztást igényelt már, mert kiomlott volna, hiszen a mi kertünk fele dől.
Félévi várakozás és semmit nem akarás után, meguntuk, mert mi sem vagyunk szociális intézmény, felkerestem az építésügyi hatóságot, és birtokvédelmi eljárást indítottam, a szomszédok ellen, hiszen, nem arról van szó, hogy nem tetszik a kinézete, hanem hogy életveszélyes.
A hatóság már egyszer tartott egy szemlét és megállapította hogy jogos a panaszunk, és többek között a lakóházon, is van építési szabálynak nem megfelelő nem építés vagy építés.
A ház csapadékelvezetése nincs megoldva, az összes eső és egyéb csapadék a mi telkünkre zúdul le, a ház falára egy 90cm-er magasan (alsó rész) van beépítve egy olyan ablak, amely kifele az én kertemre nyílik.

A hatóság ezekben a vitás kérdésekben mit tehet, vagy mit tesz majd? A határozat után meddig lehet húzni a munkálatokat?

A hatóság elrendelte az életveszély miatt a 1.5 méteres körzet elkerítését, nálunk és a szomszédnál is. Mi igen, a szomszéd nem tett eleget a felszólításnak.
A községi építésügyi hatóságtól elvették, a bontási jogot így a legközelebbi szemle már a bontásra jogosult hatósággal lesz a jövő héten.
Mennyi idő szokott lenni, míg kézzel fogható változás áll be, vagy is míg bontás lesz belőle, és ha a tulaj magától nem teljesíti a határozatban foglaltakat akkor mi lesz? És persze mennyi idő? Meddig lehet húzni? Évekig is eltarthat?
A hatósági ember közölte velem, hogy neki néznie kell a szociális rászorultságot, hogy szegény szomszédomnak, lehet nem is lesz pénze a bontásra.
De kérdezem én egy életveszélyes helyzetben kit, érdekel a szociális helyzet?
Akkor lesz szociális helyzet, ha rádől valakire és meghal?
És különben is a szomszédaim, csak maguknak köszönhetik, hogy úsznak az adóságban, és dolgozó emberek oldják meg.

Hiszen megint jön a tél, és bármikor omolhat az építmény. Mióta én itt lakom, azóta többszörösét romlott az épület állaga.
A hatóság közölte velem, hogy a lebontás után, a bontás helyére, az újbóli kerítésépítésre, a határra épült ház tulajdonosát kötelezni nem lehet. Kerítést, ha akarok, akkor az én saját költségemre húzhatok, de nem kötelezhető a szomszéd.
Hangsúlyozom, hogy átolvastam tüzetesen a helyi építési szabályzatot és abban egy árva szó, sincs a kerítésépítési szabályokról. Akkor tudomásom, szerint az általános szabályok lépnek életbe. A következő sorokat 2008. 06. 24.-én alkották, ennél frisebbbet nem találtam!

Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.

Akkor most érvényes ez a jogszabály vagy sem?
Nekem, melyik oldali kerítést kell rendben tartanom, vagy újat húznom, ha az utcafrontról nézem a jobb vagy a bal oldalit!
Mert mindkét szomszédom, én rám mutogat, és azt remélem, csak viccnek szánják, hogy egy 26mX98m-es 2m be kiszámolva, nem kevés a telek, ezt mind egyedül én kerítem újra, mert a régi több tíz éves kerítések elhanyagolt, korhadt állapotban vannak.
Persze ha a lebontás után kerítést nem húzok, akkor a két kutyámat (akik fajtatiszta dalmaták)
Hogy engedem, ki őket a kertbe, mert hogy az öreglányt nem kultiválják (nem hiába, a kutya is érzi ki a jó ember), és én persze felelősségre leszek vonva, ha megtámadják a szomszédot veszélyeztetésért. De nem hiszem, ahogy az állatvédők Egyesülete mit szólna, ahhoz, hogy ha bejelenteném, hogy kénytelen, vagyok kennelben őrizni a kutyákat.
Mert hogy ugye a szóban forgó építmény helye, már magában is kész vagyon, kerítés szempontjából, és egy tartósan beteg kicsi gyermek mellett ez még nehezebb.

Szóval minden érdekelne, ami a bontási szabályokkal kapcsolatos, mi a menete meddig lehet halasztani, ha a hatóság ül, rajta akkor ki a Pest megyei felettes szerv!?
És minden kerítésépítési szabályzat érdekel!

Köszönöm