Köszönöm a választ. Igen tudom türelmesnek kell lennem, de már annyira elegem van belőlük. Nekik az okoz élvezetet, ha mást gyötörhetnek. Nem hiszem el azt, ha nekik valami nem tetszik a mi kertünkben ,akkor már mindent el kell tüntetnünk? Én ezt nem fogom hagyni. Az előző lakókat is ők üldözték el.A sövény ügy is az igazgatási osztályra került. Ez a sövény az ami még bizonyos védelmet nyújt, annak ellenére, hogy már többször átnyúltak a kerítésen és össze-vissza kaszabolták. A rendőrök is feljelentették őket, de még a kihallgatás később lesz.Annyira beteg emberek.
Életveszélyes melléképület és keritésépítési vita!
Ha már elindult egy eljárás, akkor várd meg a végét. Szerintem nincs mitől félned. Ha lesz határozat, annak alapján már (talán) lehet tudni, hogy merre az előre.
Üdv Mindenkinek! Évek óta viszály van az egyik szomszédunkkal. Az évek alatt sok minden történt, de én most azt szeretném megtudni, hogy a sövények ültetésére milyen jogszabály érvényes. Az ő kerítése mellett van ültetve a mi sövényünk. Bejelentették ezt a műszaki osztályra, hogy nekik magas és zavarja őket. Nem lóg át hozzájuk, rendszeresen nyírjuk, nem árnyékolja a kertjüket. Azért lett anno pár éve oda ültetve, mert a kerítésük életveszélyes. Több beton oszlop ki van dőlve és még rozsdás is ami vérmérgezést okozhat, ha valaki bele akad (értem a gyermekekre). A növény tartja a kerítés egy részét.Ráadásul szeretnek kukkolni.Szeretném, ha a sövény maradna, mert nem engedhetem, hogy betolakodjanak a magánéletünkbe.Köszönöm
Vigyázz! Ez nem az, amire neked szükséged van. A helyi jegyző birtokvédelmi kérdésben döntött. Neked az építésügyi hatóság döntése (és eljárása) kell. Tekintettel arra, hogy községben laksz, az építési hatóság nagy valószínűséggel nem helyben működik. Mondjuk a települési jegyző azért az ügyet áttehette volna a hatáskörrel rendelkező hatósághoz.
Nem túráztattad magadat nagyon sokat segítettél írtam a másikra!
Köszönöm neked is a válaszodat!
Köszönöm a válaszodat!
Tehát a nyakukra kell járnom, hogy gyorsan pörgősen menyjen a dolog.
Hát azon leszek.
A soraid után elgondolkodtam, hogy lehet jobban járok, ha nagyon felkötöm a gatyámat és lassan aprólékosan meg csinálom, a kerítést segítséggel. Mert mint tudjuk a bíróság költséges, és lassú, mint a tetű.
A jelenlegi határozatban a következő áll: (de hozzá teszem, hogy ez a helyi községházáról jött, akinek jelenleg nincs bontási határozata)
a családi ház melléképületeinek használatát élet és vagyon védelmi okokból azonnali hatállyal megtiltom.Kötelezem továbbá a rendelkezni jogosultakat hogy a tárgyi melléképítmény 1,5 méteres körzetét , azonnali hatállyal jól látható jelöléssel kerítsék el.(erre írtam azt az előzőekben , hogy mi megtettük Ők nem)
Indoklás:Hatóságom lakossági kérelem alapján birtokvédelmi eljárást indított....alatti ingatlanon, az oldalhatáron álló melléképítmény vélelmezett veszélyessége miatt. A helyszíni szemle során megállapítást nyert, hogy a fent meghatározott telken álló melléképítmény erősen megrongálódott , falazatának és részleges tetőszerkezetének állékonysága a szemrevételezés vizsgálata szerint romlott, veszélyt jelent a környezetében tartózkodókra.......
Akkor szerintem kimondták.
Nekem, ez az első családi házam, így a jogokat ezen probléma miatt (sajnos) teszem helyre magamban.
Az azonnali végrehajthatóság egyedi élbírálástól függ vagy törvény írja elő, hogy ha életveszélyes akkor végrehajtható azonnal?
A határidő mennyi szokott lenni? Általában? És mennyi a leghosszabb várakozási idő amit a törvény előír?
Fenébe Tutyival, feleslegesen túráztattam magam.
Húúúúú...nem vicceltél.
Én ennél rövidebb leszek.
Az életveszélyes épület és kerítés ügyében az építési hatóság köteles eljárni. Ha a határozatában kimondja az életveszélyt (ki kellene), akkor azt azonnal végrehajthatóvá is kell nyilvánítania. A nem teljesítő tulajdonossal szemben a végrehajtásig ismételhető, 500.000,- Ft-ig terjedhető pénzbírság kiszabásának van helye, de a munkát maga a hatóság is elvégeztetheti. A költségét vagy behajtatja az adóhatósággal, vagy ráterhelteti az ingatlanra. Hogy ez mennyi idő? Attól is függ, hogy mennyire tutyimutyi a hatóság. Minden esetre, ha az általa megállapított határidő elteltét követően nem teszi meg a szükséges végrahajtási intézkedést, akkor lehet fordulni az államigazgatási hivatalhoz. (mint szomszédnak jogodban áll időnként bemenni, az iratokba betekinteni, ba...brálni a hatóságot)
Kerítés építésére csak kivételes esetben kötelezhet a hatóság. A te eseted nem olyan. Ha a szomszédoknak egymással kerítésépítési problémái vannak, akkor a bíróság jogosult megállapítani, hogy az kinek a kötelezettsége. Ő intézkedhet a végrehajtásáól is. Az építési szabályzat hiába állapítja meg, ennek a hatáskörét már cca 11 éve elvették az építési hatóságtól.
Ha kutyát szabályos kennelben tartasz, azért senki nem fog tüntetni, normál esetben ideális hely a számára. Persze azért naponta sétáltatni, futtatni kell.
9 hónappal ezelőtt vásároltam, egy kertes ingatlant. Az utcafrontról nézve, a jobb oldali szomszédomnak a majd 50 éves vályog háza oldalhatárra épült. A ház falazata omlik, elhanyagolt állapotban van. A ház folytatásában van egy 20m-es szintén vályogból épült melléképület melynek, az álaga annyira elhanyagolt állapotban van, hogy életveszélyes.
Fél évig szinte könyörögtem a szomszédnak, hogy kezdjen vele valamit, mert ez így nem maradhat, hiszen, több tíz négyzetmétert nem tudunk a kertből kihasználni, és mi sem és gyermekünket sem engedjük oda, nehogy rádőljön. Hozzá teszem, hogy több helyen megtámasztást igényelt már, mert kiomlott volna, hiszen a mi kertünk fele dől.
Félévi várakozás és semmit nem akarás után, meguntuk, mert mi sem vagyunk szociális intézmény, felkerestem az építésügyi hatóságot, és birtokvédelmi eljárást indítottam, a szomszédok ellen, hiszen, nem arról van szó, hogy nem tetszik a kinézete, hanem hogy életveszélyes.
A hatóság már egyszer tartott egy szemlét és megállapította hogy jogos a panaszunk, és többek között a lakóházon, is van építési szabálynak nem megfelelő nem építés vagy építés.
A ház csapadékelvezetése nincs megoldva, az összes eső és egyéb csapadék a mi telkünkre zúdul le, a ház falára egy 90cm-er magasan (alsó rész) van beépítve egy olyan ablak, amely kifele az én kertemre nyílik.
A hatóság ezekben a vitás kérdésekben mit tehet, vagy mit tesz majd? A határozat után meddig lehet húzni a munkálatokat?
A hatóság elrendelte az életveszély miatt a 1.5 méteres körzet elkerítését, nálunk és a szomszédnál is. Mi igen, a szomszéd nem tett eleget a felszólításnak.
A községi építésügyi hatóságtól elvették, a bontási jogot így a legközelebbi szemle már a bontásra jogosult hatósággal lesz a jövő héten.
Mennyi idő szokott lenni, míg kézzel fogható változás áll be, vagy is míg bontás lesz belőle, és ha a tulaj magától nem teljesíti a határozatban foglaltakat akkor mi lesz? És persze mennyi idő? Meddig lehet húzni? Évekig is eltarthat?
A hatósági ember közölte velem, hogy neki néznie kell a szociális rászorultságot, hogy szegény szomszédomnak, lehet nem is lesz pénze a bontásra.
De kérdezem én egy életveszélyes helyzetben kit, érdekel a szociális helyzet?
Akkor lesz szociális helyzet, ha rádől valakire és meghal?
És különben is a szomszédaim, csak maguknak köszönhetik, hogy úsznak az adóságban, és dolgozó emberek oldják meg.
Hiszen megint jön a tél, és bármikor omolhat az építmény. Mióta én itt lakom, azóta többszörösét romlott az épület állaga.
A hatóság közölte velem, hogy a lebontás után, a bontás helyére, az újbóli kerítésépítésre, a határra épült ház tulajdonosát kötelezni nem lehet. Kerítést, ha akarok, akkor az én saját költségemre húzhatok, de nem kötelezhető a szomszéd.
Hangsúlyozom, hogy átolvastam tüzetesen a helyi építési szabályzatot és abban egy árva szó, sincs a kerítésépítési szabályokról. Akkor tudomásom, szerint az általános szabályok lépnek életbe. A következő sorokat 2008. 06. 24.-én alkották, ennél frisebbbet nem találtam!
Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.
Akkor most érvényes ez a jogszabály vagy sem?
Nekem, melyik oldali kerítést kell rendben tartanom, vagy újat húznom, ha az utcafrontról nézem a jobb vagy a bal oldalit!
Mert mindkét szomszédom, én rám mutogat, és azt remélem, csak viccnek szánják, hogy egy 26mX98m-es 2m be kiszámolva, nem kevés a telek, ezt mind egyedül én kerítem újra, mert a régi több tíz éves kerítések elhanyagolt, korhadt állapotban vannak.
Persze ha a lebontás után kerítést nem húzok, akkor a két kutyámat (akik fajtatiszta dalmaták)
Hogy engedem, ki őket a kertbe, mert hogy az öreglányt nem kultiválják (nem hiába, a kutya is érzi ki a jó ember), és én persze felelősségre leszek vonva, ha megtámadják a szomszédot veszélyeztetésért. De nem hiszem, ahogy az állatvédők Egyesülete mit szólna, ahhoz, hogy ha bejelenteném, hogy kénytelen, vagyok kennelben őrizni a kutyákat.
Mert hogy ugye a szóban forgó építmény helye, már magában is kész vagyon, kerítés szempontjából, és egy tartósan beteg kicsi gyermek mellett ez még nehezebb.
Szóval minden érdekelne, ami a bontási szabályokkal kapcsolatos, mi a menete meddig lehet halasztani, ha a hatóság ül, rajta akkor ki a Pest megyei felettes szerv!?
És minden kerítésépítési szabályzat érdekel!
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02