Társasház közgyűlésén szavazás felújításról

Seduxen # 2009.10.08. 08:03

Tisztelt Fórumozók!

Először is elnézést kérek, ha már volt efféle téma, nem volt időm végignézni az összes fórumbejegyzést.

A probléma a következő: szüleim társasházának közös képviselője (lakótelepi panelrengeteg) egy Bt. Állítólag a külső homlokzat felújítását tervezi (gondolom nyílászáró-csere is, stb, erről pontos infóm nincs), és most azzal "fenyegeti" (hülyíti?) a lakókat (köztük az ősöket), hogy az összehívásra kerülő közgyülésen meg is lesz szavazva a felújítás, ami lakásonként 900.000-1.000.000-ft körüli terhet róna a lakókra. Állítása szerint ha 50%+1 szavazat összejön (a megismételt közgyűlésen talán ekkora arány sem kell, úgy is határozatképes a közgyűlés?), akkor elindul a felújítás. Sajnos ezt anyagilag nem tudjuk vállalni, ezért a "para".

A kérdésem az lenne, hogy a közgyűlés határozathozatalának szabályaira ven -e valamilyen speciális szabály - történetesen, hogy vannak -e olyan esetek, ahol nem elegendő az egyszerű többség -, ezt csak és kizárólag a társasházakról szóló törvény szabályozza, vagy a SZMSZ-ben el lehet térni?

osmi # 2009.10.08. 08:24

Seduxen!
Szerintem szigorúbb feltételek minden tovébbi nélkül előírhatók a SZMSZ-ban,ami viszont maga is kgy.-i hat.sorozata.

ragyasdezso # 2009.10.08. 08:46

Seduxen

A th. tv. szerint minősített 4/5-ös szavazat kell a megvalósításhoz.

szonya # 2009.10.08. 09:06

A th. tv. szerint minősített 4/5-ös szavazat kell a megvalósításhoz.
Ragyasdezso, ezt a thtv. melyik szakaszában olvasod? Én ezt olvastam ki belőle (a harmadik bekezdés (!) alapján ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak minősül, szerintem...):

38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.

(2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés, illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg.

(3) A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges.

Javítsatok ki, ha tévedek!...

osmi # 2009.10.08. 09:22

Ejnye, ragyasdezso!
Hát az a fránya tv.módosítás.....

Szerintem a terveztt munkálatoktól függ, hogy a rendes g. k.-t meghaladó-e.

szonya # 2009.10.08. 09:33

Osmi, biztos vagy abban, hogy idézlek: „Szerintem szigorúbb feltételek minden további nélkül előírhatók a SZMSZ-ban, ami viszont maga is kgy.-i hat.sorozata”?
Szerintem az SZMSZ-ben nem lehet eltérni a thtv-nek a határozatképességre vonatkozó rendelkezéseitől… Így még szigorúbbakat sem lehet előírni.
Javítsatok, ha nem így van!…

osmi # 2009.10.08. 09:53

szonya!
Miért ne lehetne? Bár a 100%- nál keményebbet elég nehéz lenne....., a fene tudja, hisz ez Mo., meg lehetne próbálni a 120-at, az esély ugyanannyi.:)

szonya # 2009.10.08. 10:03

Ööö, mert találtam erre vonatkozóan egy BH-t:-)… Címe: A társasház közgyűlésének határozatképességére vonatkozó törvényi rendelkezéstől sem az alapító okiratban, sem a szervezeti működési szabályzatban érvényesen eltérni nem lehet [2003. évi CXXXIII. tv. 36. § (1) bek., 9. §, 13. § (2) bek., 63. § (2) bek.]…
(Amúgy most nézem, hogy a Mazsola66 által előbb hivatkozott 29 §-t – azaz a 4/5-s szabály kikerült a tv-ből…)

szonya # 2009.10.08. 10:10

Viszont én meg ezt a „rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások” rendelkezést hagytam figyelmen kívül:-(
Jelenti-e mindez, hogy Seduxen szüleinek társasházi képviselőjének igaza volt az 50+1 szavazattal kapcsi (38 § (2)), mivel ez nem a (3) bekezdésbeli kategória??...

osmi # 2009.10.08. 10:33

Nagy felháborodásomra; lehet....

ragyasdezso # 2009.10.08. 11:40

osmi

Valóban, a rutin nem mindig hasznos. Időként becsapós! De visszatérve a témára a panelprogramra alakították ki az egyszerű többséges szavazást a th. tv. módosításakor. De ahogy Mazsola66 írta a pályázatírónál illetve a hitelfelvételnél lesz majd szerintem meglepetés: a hitelfelvételnél és a támogatási szerződésnél 4/5-ös szavazati arányt követelnek meg.
Sőt továbbmegyek ha az értelmező rendelkezéseket nézem: „Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épület berendezés létesítésével járnak.
Az idézet alapján a szelep és a hőmennyiségmérő felszerelése ill. állagvédelem meghaladása alapján lazán bejöhet a 38. § (3)!!!
Tehát összeségében nem, csak a hivatkozásban tévedtem!

szonya # 2009.10.08. 12:12

"a hitelfelvételnél és a támogatási szerződésnél 4/5-ös szavazati arányt követelnek meg".

Ragyasdezsö, ezt a 4/5-t mi követeli meg? (nem kötözködni akarok, csak nem tudom, hol van erre vmi?)

ragyasdezso # 2009.10.08. 12:27

szonya

A pénzintézet követeli meg a hitelfelvételnél (+ minden lakásra kellett lakástakarékot kötni, ha nem mindenki köt jelentősen megemeli a kamatot), valamint az önkormányzat követelte meg a támogatási szerződés aláírásának feltételeként.

szonya # 2009.10.08. 12:35

Köszi, így már értem! Akkor tényleg nem mondott igazat a lakóknak a th.at kezelő cég?... 4/5 az az 50+1, ugye?
Ha így van, akkor esetleg azt lehetne megnyugtatásként mondani Seduxennek (pontosabban szüleinek), hogy azért biztosan lesznek ott egy jó páran, akik anyagilag nem bírnák ezt a beruházást, ami meg fog látszani a szavazatok arányán is. Hm?

ragyasdezso # 2009.10.08. 12:42

szonya

Nagyon megnehezítették anyagilag is a pályázat beadását is. Előfeltétel az ÉMI által készített hőtérkép , ami laza 3 milliós összeg + a pályázatírási,- lebonyolítási díj, ami ha nem fogadják be valami miatt a pályázatot (pl. elfogy a keret) akkor kidobott pénz az ablakon. (Lakásonként ez akár a 60.000.-Ft.-ot is elérheti)

ragyasdezso # 2009.10.08. 13:41

Mazsola66

Az egyértelmű!

osmi # 2009.10.08. 14:33

Most megint én vagyok az ellentmondó!
Azt olvastam, hogy a rendes g. k.-t meghaladó kiadás 100% -hoz kötése alapvetően annak a folyamatnak a magállítását célozza amikor értékes tházi ingatlanban a "multi" döntő tul. hányadot szerez és azonnal követeli a sokmilliós beruházást, amire a többi tulaj lakását bagőért meg tudja venni.

ragyasdezso # 2009.10.08. 15:20

osmi

Elsődlegesen a hőszolgáltatókról való leválást akarja megakadályozni!
Mellesleg így indokolták:
A javaslat egyértelműen meghatározza a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások fogalmát és azt, hogy – ellentétben a jelenlegi bizonytalan fogalom-meghatározáshoz fűződő, a tulajdonjoggal való rendelkezés jogát súlyosan sértő négyötödös szavazattal — az ilyen kiadások vállalása csak egybehangzó akaratnyilatkozattal lehetséges [38 . § (3) bekezdés; 56.§ 3 . pont]. Ez által nem fordulhat elő, hogy a meglévő közös tulajdon fenntartását nem érintő többlet-kiadásokat a kisebbségben maradó tulajdonosokkal akaratuk ellenére megfizettessék , tulajdonukra jelzálogot terheljenek, végső esetben a tulajdonukat elveszítsék [ld. pl. 7/1991 . (II . 28.) AB határozat]

osmi # 2009.10.08. 15:43

Én látok is rációt benne.Nagyon remélem, hogy ebben a panelperek is benne vannak.Lám- lám az "új épületberendezés létesítése" beemelésével mily egyszerűbb lett volna nekem.:)
Ez a ló túl oldala; azaz lehetetlen, vagyis a legtöbb helyen az. A pénzintézetek érdekeit sikerült megvédeni, lehetett volna a hitelfelvételt 100%-hoz kötni.

kisperec # 2009.10.09. 18:40

A költségvetés elfogadtatásakor ügyesen betervezhetem a felújítást is akkor 50+1 %.Év közbeni rendes gazdálkodás körét meghaladó felújítás, akkor a tulajdonosi többség kell. Igazándiből, ha jól ismerjük a társasházunk pénzügyi helyzetét, akkor látnunk kell, hogy mit is tervezhetünk be. Sőt, ha az állagmegóvás életveszélyesbe megy át, akkor nincs kec-mec, ott nincs szavazás, a közös képviselő felelőssége a tét. A pénzintézetek teljes biztonsággal kérik a többségi tulajdont a határozatokban, úgyhogy ez nem is kérdés a pályázatok bekérésekor.

osmi # 2009.10.11. 07:45

böbex!

Szerintem nézd meg azt a "nyilatkozatot". Majdnem biztos, hogy nemcsak arról nyilaztkoztatok, hogy akarjátok-e a felújítást.
.....és ismét:
2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

venike # 2009.10.12. 18:29

Tisztelt Fórumozók!

Szeptemberben összehívott rendkívüli lakógyűlésen a résztvevő lakók többsége úgy döntött, hogy induljunk a panel pályázaton. Részletesen tájékoztattam a jelenlévőket a pályázat feltételeiről és a körülbelüli anyagi vonzatáról. A pályázatíró és kivitelező cég vezetője felhívta a figyelmemet egy nyílt fórumon (melyen néhány lakótárs is részt vett), hogy mivel 39 lakásos a társasházunk próbáljunk maguk mellé beszervezni más társasházakat, ezáltal csökkenteni tudjuk az esetleges anyagi terheinket. Hozzá tette a kivitelező, hogy kb.15.000 forintba kerülne a kiadásunk lakásonként, mely sikeres pályázat esetén esetleg több is lehet. Jelenleg a lakástulajdonosok írásos szavazatait gyűjtögetem sajnos nem sok reménnyel, mivel sok az egyedülálló fiatal és nyugdíjas. Sokan az anyagi helyzetükre hivatkozva nem merik bevállalni a fent említett minimum havi összeget + a közös költséget 10 évre.
Szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy kötelességem e kifüggeszteni lépcsőházaként a szavazati eredményt név szerint vagy a személyiségi jogokra hivatkozva elég e ha a szavazatok igen, nem, tartózkodom eredményét függesztem ki. Gondolom valamilyen szinten köteles vagyok tájékoztatni a lakótársakat döntésükről.

Üdv.: Venike

ragyasdezso # 2009.10.12. 18:51

venike

10 éves futamidőre nem is szabad elindulni. Az állami kamattámogatás csak 5 évre szól, azon túl visszafizethetetlenné válik a hitel! El is hiszem, hogy így nem szavazták meg. A pályázatíró cég nem tudom miért mondta beszervezést, ugyanis minden ház egyénileg indul a pályázaton.
A k.k.-nek a szavazás eredményét kell kifüggeszteni jól látható helyre, (és az sem árt ha a tulajdonosoknak is megküldöd) nem a névsort.

venike # 2009.10.12. 19:14

ragyasdezso

Lassan már én sem tudom mi tévő legyek ez ügyben, mivel ahány ember, annyi infó...:-(
A kölcsön 5 évre szól?? Minket úgy tájékoztattak, hogy a Fundamenta lakáskasszával kell szerződnünk és 5 évig 15.000 a minimum törlesztés és az azt követő 5 évben valamelyest csökken a törlesztő összeg.
Kész téboly, komolyan mondom ami a panel program körül megy! A másik dolog ami bizonytalanná tesz az a szavazati arány. Minket úgy tájékoztattak, hogy 80+1%-os szavazat kell a részvételhez, term. tulajdoni hányad szerint. Most akkor mi a valóság??!
10 év vagy 5 év?? 50+1% vagy 80+1%??

ragyasdezso # 2009.10.12. 19:34

venike

Az elinduláshoz elég ugyan az 50+1%, de a támogatási szerződéshez és a hitelfelvételhez kell a 80%. A kölcsön annyi évre szól, amennyire megkötöd, de 5 évnél hosszabb futamidőre nem szabad megkötni, mert az állami 70%-os kamattámogatás csak 5 évre szól. Elsőnek a hitelintézeteket kellett volna megkérdezni, a lakáskassza majd csak későbbi téma lett volna.
Én tudom, hogy nem egyszerű nagyon sok k.k. helyzete (köztük a Tied sem) mert arra senki nem tanította meg őket, hogy egyszerre legyenek műszakisok, pénzügyesek, pszichológusok és még a köpködéseket is elbírják. Ráadásul, még nem is tudják mit vesznek a nyakukba! (én már tudom!!) De a közösség érdekébe bele kell vágni.