Tetőfedés kivitelezési hiba


izaziza # 2009.11.06. 17:35

De igen, a KSH honlapján ellenőriztem adószám alapján a céget. Működő cég jelenleg is. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium lekérdezőjében az előző évi eredménye nyereséges volt.

Az előző hozzászólásokkal kapcsolatban még szeretném megkérdezni azt, hogy számlával (tetőfedési munkák munkadíja) igaz, hogy nem rendelkezünk de egy szerződés létrejöhet szóban és ráutaló magatartással is nem?
És vannak tanúink akik látták, hogy kik csinálták ezt a munkát.

ragyasdezso # 2009.11.06. 17:07

izaziza

Szerintem a cég már meg sincs.

izaziza # 2009.11.06. 16:26

Köszönöm a válaszokat.

A kár jelen esetben

  1. A tetőt nagy szélben felbontja a szél, mivel nem a megfelelő szeggel van rögzítve.
  2. Nincs alatta az alátétlemez (melyről számlánk van, csak a beépítése nem történt meg), melynek a funkciója a szigetelés és vízzárás (eddig még nem áztunk be, de előfordulhat, hogy 2 év múlva ez is megtörténik).
  3. A tetőre adott 20 év garancia így érvényét veszti, mivel nem az előírásoknak megfelelően van feltéve.

A tetőzsindely gyártójától kapott 2002-ben is hatályos beépítési útmutató és egy előzetes szakértői vélemény szerint ennél a dőlésszögnél a Tegola alá kötelező a bitumenes alátétlemez.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.06. 13:47

A kártérítési igény öt év alatt évül el. De az elévülése értelemszerűen csak a kár bekövetkeztével kezdődhet. Milyen kárt szeretnél megtéríttetni?

izaziza # 2009.11.06. 13:20

Az előbb kimaradt, hogy a kivitelező átvételi elismervényen átvett tőlem X Ft.-ot építési előleg címen.
Tudna valaki esetleg törvényi hivatkozást írni nekem arra vonatkozólag, hogy a kártérítési igény mennyi időn belül érvényesíthető?

izaziza # 2009.11.06. 13:13

A kivitelező jelentkezett és arra hivatkozott, hogy az 5 év már eltelt. Az lenne a kérdésem, hogy kártérítés érvényesíthető-e esetemben?

nanemaaa # 2009.10.15. 22:22

khm.... ez igaz.

ragyasdezso # 2009.10.15. 20:09

5 év alatt elévült, az hogy nem adott számlát! Ti sem tudjátok bizonyítani tételes számla hiányában, hogy mit is fizettetek, és azért mit is kellett volna elvégezni! Mondhatja azt, hogy a költségvetést nem fogadtátok el, és ezért építette olcsóbban, másként! Mivel nem kértetek számlát, az is felmerül, hogy megfeleztétek az ÁFA-t! (ez is elévült)
Szóval számla, tételes szerződés, vállalt jótállás hiányában nem sok mindent fog kérdezni a bíróság!

nanemaaa # 2009.10.15. 19:28

Ha 2010-ben "szakította" le a tetőt a vihar, akkor még van egy évetek, hogy ezt megelőzzétek. :D

Egyébként a kérdésedre a bíróság fog választ adni, ha a kivitelezővel nem tudsz békésen megegyezni. Elméletileg nem kizárt, hogy rejtett hibára hivatkozz. A kérdés, hogy ki hogyan magyarázza ki majd a számla nélküli elszámolást.

izaziza # 2009.10.14. 10:30

Tisztelt Szakértők !
A következő témában szeretném tanácsukat kérni:
2010.10.13-án házunk tetejét (17°-os dőlésszög, Tegola) megbontotta a vihar kb. 1m-en. Az ismerősünk (ács) a leesett darabokat visszarakta és jelezte, hogy a tetőfedő anyag ( Tegola) alatt hiányzik az alátétlemez ill. nem a megfelelő szöggel van rögzítve a tető. Utánanéztünk a tető felrakásának a gyártó honlapján és az útmutató szerint ennél a dőlésszögnél dupla réteg bitumenes alátétlemez alkalmazandó. Ezt a lemezt úgy kell elképzelni, mint egy kétoldalú ragasztó. Az egyik fele az OSB laphoz, a másik a tetőfedő anyaghoz tapad.
A mi tetőnkön ezzel szemben nincs még egy réteg lemez sem, csak fel van szögelve az OSB laphoz (nem a megfelelő szöggel).
Az alátétlemez felrakását csak úgy lehet elvégezni, ha az egész tető (Tegola) fel van szedve (tépve) és helyette újat kell rakni.
A kivitelező az anyagot megvásároltatta velünk, melyről számlával (2002.10.28.) rendelkezünk. A kivitelező a tetőfedés munkadíjáról számlát nem állított ki. A kezünkben egy költségvetés van még, amelyen szerepel, hogy Kanadai tetőzsindely, alátétlemezzel ennek munkadíja.

Kérdésem:
Fenti dokumentumok birtokában a kivitelező kötelezhető-e ennyi idő elteltével (7 év), hogy az alátétlemezt megvegye, felrakja a saját költségére és a feltépés miatt új Tetőfedő anyagot vegyen?

Kérem szíves válaszukat a témával kapcsolatban.