albérleti kaució

guba" # 2012.03.07. 09:39

Ebben az esetben ez nem óvadék vagy "kaució" lesz, hanem foglaló, és célszerű annak is nevezni. Írásban kell megkötni a bérleti szerződést, amely csak a májusi időponttól engedi birtokba lépni a bérlőt, és attól kezdve a szerződéskötéskor átadott foglaló óvadékként szolgálhat a továbbiakban.

Őszikék57 # 2012.03.07. 07:44

Üdv. Mindenkinek!

Ismét kérdésekkel szeretnék a fórumhoz fordulni.

Abérletbe szeretnénk kivenni egy lakást. Bérleti szerződés majd csak május környékén készülne.
Kérheti-e most a tulajdonos a kauciót? Mi szívesen kifizetnénk azért, hogy a lakást nekünk adják ki. Mire terjedjen ki a kaucióról szóló átvételi elismervény ahhoz, hogy a végén ne járjak rosszul?
Tudna esetleg valaki egy mintát küldeni egy ilyen átvételi elismervényről?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

nandy # 2011.04.23. 20:52

Igazság szerint neked a lakótársaddal kellene elszámolnod, mert ő még marad. Tehát a tulaj sem fogja visszaadni a kaukciót, hacsak a lakótársad nem fizeti ki a tulajnak. De akkor már egyszerűbb közvetlenül intézni a lakótárssal.

eszter89 # 2011.04.22. 18:58

A lakótársam maradni szeretne,ezért sem értem igazán ezt az egész huzavonát,mert ha én bármit is tönkretennék (aminek igen kicsi esélye van,hisz a lakás majdnem üres,a falak koszosak,az ajtók már sárgák,a szőnyegnek már rég a kukában lenne a helye,valami iszonyat ahogy kinéz.Van még egy rossz tv és szintén rossz dvd lejátszó.)akkor azt betudná hajtani a lakótársamon,hisz ő nem kéri vissza a kauciót,és továbbra is marad egy új lakóval együtt.De ha én a tulajnak kifizetek mindent után nem fogom látni a 70 000Ft-om,mert semmilyen papír nincs róla.Bár tisztában vagyok vele,hogy nem ez a legkorrektebb dolog,de már így is kezd elmérgesedni a dolog,és így már nem is szívesen maradnék az albérletben,szeretnék minél előbb elmenni.

SolnesM # 2011.04.22. 11:59

és továbbra is eszter89 !

Hát a lakótársad nem csinál végelszámolást ? Abban azért meglehetne említeni, hogy a kaució már téged illet !

SolnesM # 2011.04.22. 11:55

eszter89 eszter89!

.„Mennyire lenne ez korrekt?
Elvileg semennyire.
Képzeld te birtokban vagy egy 5 - 9 milliós lakásban és a rongyos 70 ezredet féted !!
A lakótársad papirjait azért ne dobd ki !

eszter89 # 2011.04.21. 21:57

Tisztelet Fórumozók,
egy kis segítségre lenne szükségem a következőkkel kapcsolatban.Augusztus óta albérletben lakom,viszont nekem nincs a tulajjal semmilyen szerződésem,csupán a lakótársammal van.Akivel megegyeztünk papíron,hogy kifizettem a kauciót,amit a távozás előtti hónapban lelakhatom.A lakótársam befizette a tulajnak a 2 havi kauciót,és innentől kezdve ő azt mondja,hogy a tulajhoz forduljak ez ügyben.A havi számlákat,bérleti díjat mindig felesbe fizettük és külön adtuk oda a tulajnak.Most ki akarok lépni az albérletből május végén.A felmondási idő egy hónap volt,már április elején szóltam,hogy megyek.A lakótársam nem hajlandó foglalkozni a kaucióval,a tulaj meg nem engedi,hogy lelakjam,hanem majd visszaadja ha kiköltözöm.Ebbe én viszont nem akarok belemenni,mert semmilyen bizonyítékom nincs arra,hogy én fizettem,egyedül a lakótársammal van megállapodásom (+ az áll benne,hogy lelakhatom).Ebbe e helyzetben mit csináljak?Nem akarom hagyni,hogy 70 ezer Ft-om elússzon a semmire.Arra gondoltam,hogy nem fizetem ki az április lakbért,hanem cserébe nem kérem vissza a kauciót és hó végén kiköltözöm.Mennyire lenne ez korrekt?

babec # 2011.01.15. 16:27

Kedves Solnes!

Köszönöm a választ és igen, egyetértek azzal, hogy biztosan neki is lennének panaszai, hiszen kinek nincs. Azért tettem fel a kérdéseket, hogy tisztán lássak. Viszont azonkívül, hogy értelmes módon kommunikálni nem tud és úgy beszél velünk mint a kutyával, azért fenyegető levelet ne írkáljon már hogy "aki hozzányúl azt szétvágom", mert ha én tisztességesen beszélek vele akkor próbálja meg ő is, azok után, hogy ő használt mindenünket (ami nem bérleti tartozék hanem saját) és csak követelései voltak. Normális, értelmiségi család vagyunk és nem 20 évesek. A baj ott kezdődik, hogy a bérlőknek több joguk van mint a tulajdonosnak.
Köszönöm a választ.

SolnesM # 2011.01.15. 14:16

babec !
Végre egy klasszikus albérlet ill. szobabérlet.

a bérleti díjat kifizette akkor ha pl a felmondási időn belül kiköltözik önként akkor visszajár-e bérleti díj illetve kaukció?

Nem jár vissza neki. Deaz ilyen bérlőtől jobb minél előbb megszabadulni, így feleleges azon a pár forinton kicsinyeskedni !!

Kérdésed :

hogy nov. 8-án kelt a bérleti szerződés, de teljes havi bérleti díjat fizetett, akkor ez minden hónap 8-tól szól következő hónap 8-ig? Ezalapján február 8-ig szól a januárban fizetett?
Miért lenne probléma ?

én mindig tól g fizettetek.
Bármilyen dátum megfelel, alényeg ,hogy fizessen.
De mi ez apanasz sorozat ??
Mindenkinek vannak egyéni szokásai , rigolyái.
Lehet ha a bérlőt kérdeznénk meg ő is előhozna furcsaságokat, amit Ti tesztek !

babec # 2011.01.15. 12:33

Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni, illetve a véleményeteket. Kérdésem lenne. Ha a bérlő jan. 6-án közölte költözési szándékát (felmondási idő 30 nap a bérleti szerződésben)és erre az időszakra (eredetileg febr. 6-án kell neki kiköltöznie ez alapján)a bérleti díjat kifizette akkor ha pl a felmondási időn belül kiköltözik önként akkor visszajár-e bérleti díj illetve kaukció? Másik kérdésem, hogy nov. 8-án kelt a bérleti szerződés, de teljes havi bérleti díjat fizetett, akkor ez minden hónap 8-tól szól következő hónap 8-ig? Ezalapján február 8-ig szól a januárban fizetett?
A lakás főbérlős, tehát mi is itt lakunk, sajnos a fiatal srác beszédstílusa nem elfogadható számomra, ráadásul csinál olyan dolgokat főleg éjszaka amire utána nem emlékszik, letagadja, néha ránk fogja...pl a bejárati ajtó tárva nyitva éjszaka mikor mindenki alszik, folyamatosan nyitva hagyta a bejárati és terasz ajtót (veszélyeztetve ezzel a lakás biztonságát) mivel korán kel ezért 8 után mi legyünk lábujjhegyen és csendben a lakásban, folyamatosan használta a cuccainkat, majd közölte írásban egy levélben, ha még egyszer hozzányúlunk a cuccához, szétvágja azt a valakit. Ami nem igaz, mert nagyon ügyelünk erre és soha senki nem nyúl semmijéhez. Legszivesebben azonnali hatállyal elküldeném, de tudom ezt nem lehet.
köszönöm ha valaki válaszol.

Beja+va # 2010.10.06. 17:08

Nem voltunk oda bejelentve. A szolgáltatóval beszéltünk, valami írásos igazolást kér, hogy nem lakunk már ott. Elég lehet, ha írunk egy nyilatkozatot, vagy bevisszük a lakcímkártyát? Amin rajta van, hogy most jelentkeztünk át?

MajorDomus # 2010.10.02. 18:49

Nem ertem mi a gond. Az okmanyirodaban jelentkezz ki a lakasbol,errol kerj egy igazolast, s azt add le a szolgaltatok ugyfelszolgalatan.
Ezzel a felelosseged megszunikcsak azt nem tudom mire vartal 2 honapig

Beja+va # 2010.10.02. 16:43

Kedves Fórumozók! A segítségüket szeretném kérni.
Az albérletünket nem írásban mondtuk fel, csak szóban. Időben szóltunk és a megbeszélt időig ki is költöztünk. A főbérlő nem akarja elfogadni a felmondást, de a zárat kicserélte a költözésünk után. A kauciót nem akarja visszaadni, de arról már nagyjából le is mondtunk. A nagyobb gond, hogy nem hajlandó beszélni és találkozni velünk, nem tudjuk visszairatni az ő nevére a közműveket. Az internetet nem tudjuk lemondani, mert a beltéri egységek bent maradtak a lakásban és anélkül nem hajlandó elfogadni a szolgáltató. Tehát hogyan tudnánk bizonyítani, hogy már nem lakunk a lakásban, és hogyan tudnánk rávenni a főbérlőt, hogy az átadásátvételi jegyzőkönyvet megcsinálja. Vagy le tudunk mondani valahogy a közművekről? Perrel fenyeget, de nem perel. 2 hónapja nem lehet vele beszélni és nem történik semmi változás az ügyben. Csak reméljük, hogy nem adta ki újra a lakást és nem mi fogjuk a rezsijüket fizetni...

SolnesM # 2010.09.21. 14:31

T. szabtam5 !

Ilyen esetben mennyi összeg jár neki vissza.
Ami a szerződésben van !

Így elvileg az egyhavi lakbér levonható a kaucióból.

De mivel az ember néha empatikus is tud lenni (már aki ), én pl. ilyenkor azt csinálom : felmond és nem győzi kivárni a felmondási időt.
ok. akkor a maradék időt felezzük.
tehát 5-6 nap után el is költözik, akkor az 5-6 napra esedékes lakbér + még 15 nap. És rezsi is arányosan kiszámolva.
Habár köszönhetően ennek a fórumnak is, újabban általában beveszem : 6 hónapon belüli költözéskor egyhavi kaució is ugrik.
Legyenek a leendő bérlők is meggondoltabbak !!

szabtam5 # 2010.09.21. 11:34

Üdvözlöm Önöket !

A bérlő 1 havi albérleti dij és 1 havi kaució után bérbe veszi a lakást, majd 5 nap után lakásproblémája megoldódik igy az albérletet felmondja.
A felmondási idő egy hónap a szerződés szerint.
Ilyen esetben mennyi összeg jár neki vissza.
A kaució visszajár?
Vagy kiszámolom az 5 nap ott létét + 1 havi albérleti dijat ( mely a felmondási idő ) ??

Köszönöm a segitségüket!

MajorDomus # 2010.05.29. 20:44

Akkor szerződést kell módositani ! S utána lehet kérni ! Pont.

matthiasi # 2010.05.29. 13:05

MD -nek :

Ha a szerződésben nem szerepel akkor nem ”!

Na ja. De van az életben olyan fogalom, hogy szerődés módosítás.

Komplexen kell kezelni a dolgot mind a két félnek !

matthiasi # 2010.05.29. 13:03

Judy7 -nak !

Kérni lehet, de nem biztos, hogy megkapja a bérbeadó.
nyilván feledékeny/tapasztatlan volt.
viszont az se biztos, hogy sokáig béreleheti a lakást a bérlő. Van a világon olyan fogalom hogy józan beleátás . Kérdés megérti é a bérlő, hogy egy kb 10 milliós érték nincs egyensúlyban egy 1 vagy ne adj isten 2 havi kaucióval.
Egyébként azt kell nézni : a bélemény megfele é az igénynek, jó helyen fekszik arányos é a bérleti díj és nem egy elfelejtett dolgon lovagolni !!!

matthiasi # 2010.05.29. 12:54

Gizus52 -nak és másoknak !
A kauciót mindig előre kell kérni. Az olyan utólagos fizetés igérgetés nem ér semmit.
nem mintha nem lennének az életben olyan esetek, hogy ne fordulna elő a pénztelenség.
A kaució gyakorlatilag sokat nem fedez a felmerülhető károkból. nagyjából egyhavi lakbérelmaradást fedez és szintén egyhavi rezsí díjat.
A kaució nem mást mint a mércéje - jelzése annak, hogy aki el akarja é foglani a lakást fizető képes é.
Az olyanok alkudoznak akiknek már senki semmmijem körülmények között soha egy fillért sem hitelez. Se egy rokon se egy barát. Akkor egy lakástulaj miért hitelezne ??
Persze a magyari gondolkodásban mélyen beleégett a lakástulajok elleni negativ érzés.
Egyhamar nem változik.
Mint ahogy a magyar döntő többsége nem tudja mi az albérlet és a bérlet.

Maga az albérlet is egy negativ előjelű valami.

Judy7 # 2010.05.28. 09:15

Nem, a szerződésben sem szerepel, sem a szerződéskötés előtt nem kértek.
Köszönöm a segítségét.
Üdv:Judy

Judy

MajorDomus # 2010.05.27. 20:49

Ha a szerződésben nem szerepel akkor nem !

Judy7 # 2010.05.27. 11:05

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő: kauciót lehet-e a szerződéskötés után, utólag kérni a bérlőtől?
Köszönöm előre is segítőkész válaszaikat.
Üdv: Judy

Judy

Gizus52 # 2010.04.21. 16:44

Szép napot mindenkinek aki segiteni tudna.
Március 29.- adtam ki a lakásom, A bérlő 1 havi bérleti dijat és 1 havi kauciót adott a beköltözéskor.A szerződésban rögzitettük, hogy április 15.-ig kifizeti a 2. havi kauciót, de sajnos ez nem történt meg.Irásban felszólitottam a fizetésre 8 napon belül, mert ha nem fizet akkor felmondok.Nem tudom, hogy helyesen jártam e el. Ha nem fizet akkor kitehetem e április 29.-ével. Valamint mi a teendő ha a rezsit nem fedezi a kaució? A lakást kifestett, új bútorokkal berendezett , tiszta állapotban adtam ki, de amikor felmentem az órákat leolvasni egy disznóolat találtam, olyan rendetlenség és kosz volt.Várom válaszukat és hozzászólásukat.

andrea76 # 2010.02.10. 18:18

Még azt szeretném az előző hozzászóláshoz hozzátenni,hogy lefotózom a kifestett lakást (legyen bizonyítékom,hogy én rendben otthagytam) és postán feladom a bérleti szerződésben írt címére a januári rezsi és a kaució különbözetét!
Természetesen csak ha tényleg jól gondolom és nem jogos az,hogy én fessem ki a penészes részeket is!

Tanácsukat még mindig várom,amit előre is köszönök!

andrea76 # 2010.02.10. 13:11

Jó napot!

Segítséget szeretnék kérni!
A történet a következő:albérletbe való beköltözéskor 1 havi bérleti díjat plusz 30 ezer forint kauciót tettünk le!
Minden rendben ment,semmi gond nem volt a főbérlőnkkel,a lakással annál inkább...a falak a konyhában,fürdőszobában rettenetesen bepenészedtek az utolsó 4 hónapban!Pénteken lesz az elszámolás,kulcsátadás!A szobákat,folyosót kifestve adjuk át,plusz a parkettát saját költségünkön tettük le!
Ma írt a főbérlő,hogy csak akkor adja vissza (vagy számolja bele a januári rezsibe) a kauciót,ha idézem a levelét:

"A lakást tisztán és festett falakkal vettétek át- ti használtátok azt, úgyhogy minden helyiséget eredeti állapotban kell átadnotok!
Az általatok lerakott parkettához nincs közöm, de ha felszeditek, a padló ne legyen rosszabb állapotú,mint amilyen volt."

Nekem tényleg ki kell festenem a konyhát,fürdőszobát saját költségemre,mert tiszta penész??????
Tanácstalan vagyok,nem én okoztam a kárt!!!A szerződésünkben benne van,hogy eredeti állapotában adom át a lakást,nade akkor is ha nem én okoztam a kárt?

Válaszukat előre is köszönöm!