Segítségeteket kérném a követekezőkben.
Van egy pici lakásunk amit 1,5 éve azaz 2008 június 1-én kiadtunk albérletbe.
1 hó lakbér előre és 2 hó kaució volt a letét.
Eddig minden rendben zajlott, nem volt hátralék átalányt fitzetett az ottlakó ami fedezte a rezsit.
Most hónap elején azaz kb 5-én szólt, hogy Bp en talált állást és felmondaná hónap végétől az albérletet.
A szerződésben 3 hónap felmondási idő szerepelt.
Ma vettük át a kulcsokat és a 2 hónap kauciót a szerződésben szereplő
3 hónap felmondási idő miatt nem adtuk vissza.
Az elején amikor felmondott mi azonnal meghirdettük és szinte minden nap vittünk érdeklődőt.
Szerintünk szabályosan jártunk el, de mint bérbeadók mi sem tudtuk a lakást lakottan rumlisan megfelelő kiadható állapot nélkül szépen bemutatni, illetve az újrahirdetés az állanó odajárkálás sem 2 fillér.
Mi sem vagyunk Rotschildék így ez nem a jófejségről szól, hanem jogszerűen jártunk el.
Kérem véleményezzétek a történtelket.
Köszönöm.
Dinnye.
albérleti kaució
A 3 hónap felmondási idő kiköktése az albérlő részére, több mint tisztességtelen feltétel.
Tisztességtelen az általános szerződési feltétel, ha a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapítja meg.
A feltétel tisztességtelen voltának megállapításakor vizsgálni kell a szerződéskötéskor fennálló minden olyan körülményt, amely a szerződés megkötésére vezetett, továbbá a kikötött szolgáltatás természetét, az érintett feltételnek a szerződés más feltételeivel vagy más szerződésekkel való kapcsolatát.
Simán buknád, ha perelne. Én azt az átalánytfizetést is megkapargatnám.
Ha bele volt írva a szerződésbe a 3 hónap, és aláírta a bérlő, akkor szó sincs semmilyen "tisztességtelen" hülyeségről. Az viszont valóban pofátlanság, hogy úgy hirdeti meg a lakást, hogy még bérelt... de ez így megy. Mindenhol.
Kedves Dinnye7!
A hozzászólásai alapján máskülönben igen felkészült kolléganőm által idézett tisztességtelen általános szerződési feltétel az általános szerződési feltételekre vonatkozott (közszolgáltatók stb.), nem pedig a magánszemélyek közötti szerződésekre. Önmagában a 3 hónapos felmondási idő nem tisztességtelen, és más gond sincs vele, ezért nem is köteles visszaadni a 2 havi kauciót. Viszont más érdeklődők valóban csak a még ott lakó bérlő zavarása nélkül és a hozzájárulásával vihetők oda. Ezzel semmi gond, hiszen lesz még két hónap a kiadásra a kiköltözés után, amire megtarthatja a kauciót, vagyis ezek a hónapok ki vannak fizetve. Elvben a bérlő erre az időre akár még ott is lakhatna. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
dinnye7 -nek !
Az a majd másfél év nem rossz kiadási ciklus egy bérletnél. Pech amikor 1 , 2 ill. 3 hónap után lép le a bérlő teheti, igaz ezek afazonok szoktak méltatlankodni ha netán nekik mondanak fel. Nyugodtan kivárhattad volna a mustrát az elköltözés utánra. Egyébként amikor a bérlő akar idő előtt elmenni a legjobb a fennmaradó idő felezése. Mind a KÉT FÉL MÉLTÁNYOSAN JÁR EL.
MÁS : A MAI VILÁGBAN KIZÁRT, HOGY ÚJRA 3 HÓNAPOS KAUCIÓT EL TUDSZ ÉRNI EGY ÚJ BÉRLŐNÉL, KICSI A KERESLET, NAGY A KÍNÁLAT.
Ha egy autót, betonkeverőt vagy más dolgot bérel az ember ott is kérnek kauciót, sőt jó sokat.
hogy mennyi legyen az az összeg ? Hát a piac határozza meg. Vannak úgynevezett bevett szokások, ilyen mostanában az a 2 hónap. Mire elég ?
tessék számolni !!!! az egyik érdeketségenben 40 eft -os bérletidíjra ez 80 eft.
ez előtt pár hónappal jelzi a bérlő, hogy majd kb. másfél hónap múlva elköltözik. Mondom semmi akadálya. Természetesen a következő havi bérleti díjat már nem fizeti. Az nyomban minusz 40. Azután a soron kövezkező/esedékes közüzemi számlákat se fizeti modván a kaucióból telik. A számlák eleve 1 hónap késéssel érkeznek. Így elvileg 2.5 hónapi számla terheli azt a kauciót. Jó ha marad valami. Még szerencse, hogy nyáron kisebb a rezsi. Ha van egy káreset, azt eleve nincs miből fedezni. Márpedig másfél hónap alatt lehet. Aztán végül meggondolta magát a bérlő, mondta, mégsem költözik. Rendezte a rendezni valókat és megy minden a régi kerékvágásban. Egyébként jól kijövünk.
Baj mindig a nemfizetős bérlőkkel van.
Ja a politika meg adja alájuk a lovat.
Csak nézem hogy milyen kápkodva vásárolják az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásait. Állítólag még egyet se vettek meg.
„Simán buknád, ha perelne.”
Üdv. Immaculata !
Az ott fenn kinek szól ?
pár tizezerért általában nem perelnek az emberek. Részben mert nem tudják a menetet, részben nem éri meg.
és a magyari biróságok ???
"KICSI A KERESLET, NAGY A KÍNÁLAT"
Butaság.
:)
Köszi mindenkinek.
Persze hogy az Ő ottlétével és teljes belegyezésével történt a lakás megmutatása.
És hogy miért?
Mert akkor még értette hogy ez közös érdek, hogy kiadjuk, hisz a felmondási idő benne szerepelt a szerződésben.
Természetesen ott is lakhatna amíg a felmondási iodő tart, ezt is felajánlottuk.
Én sem kapirgáltam meg hogy a 2 hó az nem csak a bérleti díj, hanem a szolgáltatóknál az alapdíj+ a közös költség.. stb.
Illetve azt sem írtam, hogy a bútorok közül az asztalt lepirózta pl gyertyával a zuhanyzóban meg furcsán össze vannak törve a csempék a falon.
Nem hiszem hogy rosszhiszemű bérbeadók lennénk. De akkor ezek szerint jobb lesz, ha tényképeket csinálok az otthagyott állapotokról :(
2 hónapos kaució nélkül pedig ki az a MERÉSZ aki ki meri adni a tulajdonát??????
Hát, nem egyszerű az biztos.
kezdők vagyunk az tuti, megvettük a lakást, de közben jött a babánk így lett belőle albérlet, mert babóval kicsi lett volna.
Ő volt a 2. bérlőnk.
Most ebből mi is tanultunk. Az óraállásokat mindig írtuk, így a fogyasztás nagyon szépen követhető volt, De talán még ez sem elég.
Most szerencsénk volt, mert az elszámolószámlák pont most jöttek. Víz a gáz és a villany is.
De ez tényleg mázli, így azon nem is lehetett vita.
Erre mi a megoldás??? Ti hogy csináljátok?
Ez a hosszú távú szerződés hogyan kivitelezhető????
Illetve ha valaki tud segíteni, egy jó és 100% ig jogszerű albérleti szerződésmintát esetleg honnan lenne érdemes letölteni???
Köszönöm.
megtaláltam. köszönöm szépen
Megtaláltam közben.
Köszi szépen.
Az óra névre írás miért javallott? Abba könnyen belemennek???
Üdvözlök mindenkit, új vagyok a fórumon, ha esetleg egy már régebben előforduló témában írok,akkor elnézést kérek. Többnyire ahogy olvasgattam itt, inkább bérbeadók vannak itt jelen többen. Nos én a másik oldalt képviselem.
Problémám a következő:
Béreltem egy lakást múlt év augusztusában. A főbérlővel semmi gond nem látszott, foglalkozása tanárnő, így úgy gondoltam, talán megbízható.
Tehát a lakást kivettem,kifizettem a kauciót. Mivel a lakás nem rendelkezett mosógéppel, így én vásároltam egyet, melyet a nevezett lakásban üzembe helyeztem. Mivel a lakásról időközben kiderült, hogy lakhatatlan, így ez év márciusában felmondtam a bérletet. (egész télen gáz szolgáltatás nélkül voltam a lakásban, ezért a sokkal költségesebb elektromos árammal való fűtésre kényszerültem, főleg, hogy az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, a külső, utca felőli falból hiányoztak a téglák, stb..El lehet képzelni milyen állapotok voltak a lakásban)
Az általam vásárolt mosógépet felajánlottam a főbérlőmnek megvásárlásra,amit ő el is fogadott, a vételi árat is megbeszéltük, amiről viszont sajnos semmilyen szerződést nem irtunk. Abban maradtunk,hogy egy hónapon belül kifizeti a mosogatógépemet, plusz visszaadja a kauciómat.
Ehhez képest viszont 3 hónapig gyakorlatilag nem tudtam elérni, végül a harmadik hónap végén sikerült, és megígérte,hogy hamarosan küldi a pénzemet. Pár héttel később valóban kaptam is egy postai utalványt, amit amikor beváltottam, azt hittem rosszul látok. 15.000 Ft-ot küldött.
A nála lévő kaucióm 100,000 Ft, plusz a mosógép ára, a kölcsönösen elfogadott 30,000 Ft.
Azzal magyarázta,amikor kérdőre vontam,hogy sok volt az elmaradott rezsi számla. Természetesen ez nem igaz,mert folyamatosan fizetve volt, meg az utolsó pillanatban is elkövettem azt a hibát, hogy maradéktalanul befizettem a villanyszámlámat,ami bizony nem volt kevés a fűtés miatt.
Mivel sajnos a rezsit úgy fizettem,hogy ő telefonon közölte, hogy mennyi, és én hozzácsaptam a bérleti díjhoz, ezért gyakorlatilag nem tudom igazolni a befizetéseimet, viszont mivel a bankszámlájára utaltam a pénzt, ott azért valószínűleg nyoma van. Amikor felszólítottam, hogy mutassa meg nekem az összes befizetett, és állítólagosan be nem fizetett számlat, ő valóban levélben küldött nekem valami postai befizetési bizonylatot, amiről persze nem lehet megállapítani,hogy mikoriak. Tulajdonképpen lehettek az előző lakóé, vagy éppen a saját elmaradt számlái,hiszen alkalmanként mielőtt kiadta nekem, saját bevallása szerint maga is használta a lakást.
( Erre enged következtetni az a tény is,hogy már az odaköltözésem kezdeti szakaszában kikapcsolták a gáz szolgáltatást több százezer forintos tartozás miatt )
Természetesen a mai napig volt főbérlőmnek áll feljebb, ő vagdalózik,mi több amikor lakásán felkerestem tisztázni az ügyet, az arcomba nevetett, szavakkal célozva arra,hogy mehetek a problémámmal bárhova, úgy sem jutok sokra. És úgy latszik valóban igaza volt.
Természetesen feljelentettem a rendőrségen csalás vétségében, mire egy igen meglepő választ kaptam a rendőrségtől. Miszerint a cselekmény nem bűntény, ezért a nyomozást megszüntetik. És ami a legszebb, az az indoklás. A lényege,hogy mivel a főbérlőm a bérleti szerződés megirásakor, valamint a mosógépen vásárlási szándékának kijelentésekor még nem tudta,hogy engem át fog verni,hanem csak közben jutott ez eszébe, ezért ez nem csalás, tehát nem bűntett!!!!
Szóval én ezt a levelet úgy értelmezem, hogy mondjuk bemegyek egy üzletbe vásárlási szándékkal, ott addig sétálgatok,amíg eszembe nem jut,hogy inkább mégiscsak lopok valamit, akkor semmi bajom nem lesz,hiszen ez nem bűntett. Kérem szépen én ezt az előbb még nem tudtam,hogy lopni akarok,most jutott eszembe. Arról már nem is beszélek,hogy ha mondjuk elmennék egy bankba dolgozni,vagy Uram bocsá ' politikusnak!!!!
Kérdem én, valóban ennyire hülyének nézik a hivatalokban, a rendőrségen az embereket, vagy valóban ez a törvény?? Egyáltalán ki állapítja meg,ha így is szól a jogszabály, hogy én mikor találtam ki,hogy csalni fogok? Honnan tudhatja azt bárki is,hogy a főbérlőm nem már az elején latverésen gondolkodott, esetleg a mosógépemmel kapcsolatban is már régen nem arra gondolt? tisztelt rendőrség esetleg gondolatolvasó, mellé meg meg időutazó is?
Mi lehet ebben a megoldás? Természetesen nem szívesen hagyom veszni a 115,000 forintomat sem, de leginkább az igazság hiánya nyomaszt kissé...:(
A bérleti szerződés, valamint a röhejes rendőrségi határozat itt megtekinthető:
http://www.flickr.com/…22716397776/
Segítségüket előre is köszönöm:
Borbély Zoltán
Üdvözlök mindenkit, új vagyok a fórumon, ha esetleg egy már régebben előforduló témában írok,akkor elnézést kérek. Többnyire ahogy olvasgattam itt, inkább bérbeadók vannak itt jelen többen. Nos én a másik oldalt képviselem.
Problémám a következő:
Béreltem egy lakást múlt év augusztusában. A főbérlővel semmi gond nem látszott, foglalkozása tanárnő, így úgy gondoltam, talán megbízható.
Tehát a lakást kivettem,kifizettem a kauciót. Mivel a lakás nem rendelkezett mosógéppel, így én vásároltam egyet, melyet a nevezett lakásban üzembe helyeztem. Mivel a lakásról időközben kiderült, hogy lakhatatlan, így ez év márciusában felmondtam a bérletet. (egész télen gáz szolgáltatás nélkül voltam a lakásban, ezért a sokkal költségesebb elektromos árammal való fűtésre kényszerültem, főleg, hogy az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, a külső, utca felőli falból hiányoztak a téglák, stb..El lehet képzelni milyen állapotok voltak a lakásban)
Az általam vásárolt mosógépet felajánlottam a főbérlőmnek megvásárlásra,amit ő el is fogadott, a vételi árat is megbeszéltük, amiről viszont sajnos semmilyen szerződést nem irtunk. Abban maradtunk,hogy egy hónapon belül kifizeti a mosogatógépemet, plusz visszaadja a kauciómat.
Ehhez képest viszont 3 hónapig gyakorlatilag nem tudtam elérni, végül a harmadik hónap végén sikerült, és megígérte,hogy hamarosan küldi a pénzemet. Pár héttel később valóban kaptam is egy postai utalványt, amit amikor beváltottam, azt hittem rosszul látok. 15.000 Ft-ot küldött.
A nála lévő kaucióm 100,000 Ft, plusz a mosógép ára, a kölcsönösen elfogadott 30,000 Ft.
Azzal magyarázta,amikor kérdőre vontam,hogy sok volt az elmaradott rezsi számla. Természetesen ez nem igaz,mert folyamatosan fizetve volt, meg az utolsó pillanatban is elkövettem azt a hibát, hogy maradéktalanul befizettem a villanyszámlámat,ami bizony nem volt kevés a fűtés miatt.
Mivel sajnos a rezsit úgy fizettem,hogy ő telefonon közölte, hogy mennyi, és én hozzácsaptam a bérleti díjhoz, ezért gyakorlatilag nem tudom igazolni a befizetéseimet, viszont mivel a bankszámlájára utaltam a pénzt, ott azért valószínűleg nyoma van. Amikor felszólítottam, hogy mutassa meg nekem az összes befizetett, és állítólagosan be nem fizetett számlat, ő valóban levélben küldött nekem valami postai befizetési bizonylatot, amiről persze nem lehet megállapítani,hogy mikoriak. Tulajdonképpen lehettek az előző lakóé, vagy éppen a saját elmaradt számlái,hiszen alkalmanként mielőtt kiadta nekem, saját bevallása szerint maga is használta a lakást.
( Erre enged következtetni az a tény is,hogy már az odaköltözésem kezdeti szakaszában kikapcsolták a gáz szolgáltatást több százezer forintos tartozás miatt )
Természetesen a mai napig volt főbérlőmnek áll feljebb, ő vagdalózik,mi több amikor lakásán felkerestem tisztázni az ügyet, az arcomba nevetett, szavakkal célozva arra,hogy mehetek a problémámmal bárhova, úgy sem jutok sokra. És úgy latszik valóban igaza volt.
Természetesen feljelentettem a rendőrségen csalás vétségében, mire egy igen meglepő választ kaptam a rendőrségtől. Miszerint a cselekmény nem bűntény, ezért a nyomozást megszüntetik. És ami a legszebb, az az indoklás. A lényege,hogy mivel a főbérlőm a bérleti szerződés megirásakor, valamint a mosógépen vásárlási szándékának kijelentésekor még nem tudta,hogy engem át fog verni,hanem csak közben jutott ez eszébe, ezért ez nem csalás, tehát nem bűntett!!!!
Szóval én ezt a levelet úgy értelmezem, hogy mondjuk bemegyek egy üzletbe vásárlási szándékkal, ott addig sétálgatok,amíg eszembe nem jut,hogy inkább mégiscsak lopok valamit, akkor semmi bajom nem lesz,hiszen ez nem bűntett. Kérem szépen én ezt az előbb még nem tudtam,hogy lopni akarok,most jutott eszembe. Arról már nem is beszélek,hogy ha mondjuk elmennék egy bankba dolgozni,vagy Uram bocsá ' politikusnak!!!!
Kérdem én, valóban ennyire hülyének nézik a hivatalokban, a rendőrségen az embereket, vagy valóban ez a törvény?? Egyáltalán ki állapítja meg,ha így is szól a jogszabály, hogy én mikor találtam ki,hogy csalni fogok? Honnan tudhatja azt bárki is,hogy a főbérlőm nem már az elején latverésen gondolkodott, esetleg a mosógépemmel kapcsolatban is már régen nem arra gondolt? tisztelt rendőrség esetleg gondolatolvasó, mellé meg meg időutazó is?
Mi lehet ebben a megoldás? Természetesen nem szívesen hagyom veszni a 115,000 forintomat sem, de leginkább az igazság hiánya nyomaszt kissé...:(
A bérleti szerződés, valamint a röhejes rendőrségi határozat itt megtekinthető:
Segítségüket előre is köszönöm:
Borbély Zoltán
Elnézést,hogy duplán ment fel az üzenetem.
Az említett web oldal tehát:
Lehet én értelmezem rosszul a dolgokat, de amikor kibérelte a lakást, akkor nem tűnt fel, hogy nincs gáz, az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, az utca felőli falból hiányoztak a téglák. Ugyan már. :) Lehet a bérlemény tulajdonosa sem járt el tökéletesen, de maga sem. Mellesleg, szedje le szerződést, mert egyes privát adatok láthatók. Ez nem szép dolog.
Tisztelt hozzászoló!
A lakást augusztus közepén vette bérbe, amikor kánikula volt, ráadasul a sötetítő függöny teljesen elfedte az ablakot. Természetesen lehet szőrszálat hasogatni, de amint Ön is olvashatja, a kérdésem abszolút nem erre irányul. Természetesen magam is rájöttem, hogy mekkora balek dolgot követtem el, de mielött a lakásba költöztem,13 évig egy olyan országban éltem, ahol a becsületesség, egyenesség alap, igy az agyam még nem állt át akkor a magyar viszonyokra.
De amint írtam is,igazából a rendőrségi határozaton döbbentem le. Én személy szerint kicsit komolytalannak, támadhatonak vélem. Nem is igazán értem a hozzászolását.
Melyik az az ország?
Vizum köteles:)
Amerikai Egyesült Államok
Szóval, tegyük össze a dolgokat. Kiveszel egy lakást, amiről már az elején tudod, hogy "lakhatatlan", de azért augusztustól jövő év márciusig fizetsz mindent, ott élsz. Aztán, hirtelen "lakhatatlan" lesz a lakás, te már mennél is, azonnal. Kaució, és mosógép azonnal vissza. Aha, persze. Ja! Szóval, ki is a becsületesség, egyenesség példaképe? Én nem szeretem amikor így szidnak(mert én magyar vagyok és annak is érzem magam), de ezért ez már sok.
Az USA-nál hatalom mániásabb korruptabb ország nincs.Miért nem teszed ott fel ezt a mese kérdéseidet?:)
Ott hátha értik ezt...
Tisztelt végrehajtó1, és kadaj01!
Úgy gondolom, hogy az Önök hozzászólásaira itt senki nem kíváncsi. Ha esetleg tovább kívánnak ebben a modorban az ügyről társalogni, állok rendelkezésükre, e-mailban megtehetik. De kérném Önöket ne zavarják az ide látogató fórumozókat. Ez egy jogi fórum, ide komoly emberek járnak.
Köszönettel:
Borbély Zoltán
„Ez egy jogi fórum, ide komoly emberek járnak.”
Is, is !!
„ Mivel a lakásról időközben kiderült, hogy lakhatatlan, így ez év márciusában felmondtam a bérletet. (egész télen gáz szolgáltatás nélkül voltam a lakásban, ezért a sokkal költségesebb elektromos árammal való fűtésre kényszerültem, főleg, hogy az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, a külső, utca felőli falból hiányoztak a téglák, stb..El lehet képzelni milyen állapotok voltak a lakásban)”
Vajon milyen ismérvek kellenek egy lakás lakhatóságához ??
„Ez egy jogi fórum, ide komoly emberek járnak.”
Is, is !!
„ Mivel a lakásról időközben kiderült, hogy lakhatatlan, így ez év márciusában felmondtam a bérletet. (egész télen gáz szolgáltatás nélkül voltam a lakásban, ezért a sokkal költségesebb elektromos árammal való fűtésre kényszerültem, főleg, hogy az egyik halószoba ablakából hiányzott az egyik üveg, a külső, utca felőli falból hiányoztak a téglák, stb..El lehet képzelni milyen állapotok voltak a lakásban)”
Vajon milyen ismérvek kellenek egy lakás lakhatóságához ??
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02