Ha a bérlok nem költöznek?


lepke # 2005.02.02. 20:47

Üdvözlet
Kérdésem lenne, hogy- egy 50 év óta kényszerbérlőként benn lakót- felszólítottam a tulajdonomban álló lakás (házam fele)elhagyására! Ha nem megy a 3 hónapos felmondási idő végén, lecserélném a kapun a zárat! Megtehetem-e? És az ő lakrészébe bemehetek-e?

alorinc # 2005.02.02. 14:02

Ha saját lakás problémátokat akrjátok megoldani adjátok el a házat a jogtalan benntlakókkal együtt . Ha lelakott a ház akkor meg kertrendezés keretében dozeroljátok el az egészet.

Mivel házról van szó, ezért víz,villany,gáz kikapcsolása egyszerű. Egyeztessetek időpontot a művekkel, menjetek ki velük és zárjatok el mindent, hideg van...

exwiller # 2005.01.24. 09:55

Üdvözlet Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni.

Tények, előzmények:
A párom örökölt egy olyan házat a nagymamájától, amelyben a nagymama volt férje (akitől harminc éve elvált), és a pereputtya lakik jogtalanul már évek óta úgy, hogy be vannak jelentve. Tudniillik a volt férj a közös ingatlan egyik felét eladta, így a másik fele automatikusan a mamára szállt, amit úgy tudott meg, hogy a földhivatal határozatot küldött róla (természetesen a mama nem lakott ott). Birósági per is volt az ügyben, a bírósági végzés kimondta, hogy 30 napon belül ki kell költözniük, és megállapítottak visszamenőlegesen egy havi párezer forintos bérleti díjat, amit a végzés után el is kezdtek fizetni. A pernek két éve volt vége, azóta is ott laknak. A mama időközben eltávozott, a bérleti díjat azóta nem fizetik, inkább piára költik, mert az egész család iszik. Nem is valószínű hogy fizetni fogják, mert egyikük sem dolgozik, az öreg nyugdíjából élnek, holott az továbbra is járna a páromnak, aki 1/1-es hányadban tulajdonos. Szeretnénk eladni a házat, hogy rendezni tudjuk saját lakás (párom öt hónapos terhes) problémáinkat, ezért kértük a bíróságot, hogy lakoltassák ki őket, de a bíróság megtagadta ezt, mondván, hogy a végzés a mama nevére szólt, a párom nem kérheti ezt. Ha újra kezdenénk a pert a párom nevében, az gondolom hosszú idő lenne, mert a mama pere is két évig tartott. Aztán a végzés után legalább egy év lenne a végrehajtás (amikor ténylegesen ki is költöztetik őket végrehajtó által), mert kiköltözni maguktól ugyanúgy nem fognak, mint a mama esetében. Még olyat is hallottunk, hogy kilakoltatás is csak májustól októberig van. (igaz ez?)

Kérdés:
1.) Van valami módja annak, hogy nagyon hamar kikerüljenek valami úton-módon onnan? (Mint mondtam az időtényező fontos, de itt most nem verőemberekre gondolok)

2.) Mi az a kényszerkijelentés? Valamelyik fórumban láttam a kifejezést de nem tudom mit jelent. Próbáltuk őket a helyi önkormányzatnál kijelentetni, de azt mondták nem tehetjük meg, ők hivatalból nem csinálhatnak ilyet, ott őket védik. Ha ki tudnánk őket valahogy jelentetni, akkor viszont kirakatnám őket hivatalos szervekkel, (pl.rendőrség, de lehet hogy itt jönnének a képbe a verőemberek) aztán rögtön zárat cseréltetnék, mert ha utána vissza akarnának menni az már betörés lenne nem?

Ha valaki tudna nekem ajánlani olyan ügyvédet, aki rövid úton kirakatná őket, csinált már ilyet, és benne van ezekben a dolgokban (állítólag van ilyen), annak örülnék. Az ügyvéd pedig nem járna rosszul, azt garantálom...

szajbertattila # 2004.07.07. 17:42

hát én nem hiszem, hogy ez a közjegyzős dolog bejön... attól, hogy közokiratba van foglalásal is csak azt bizonyítod, hogy kiadtad - ez meg nem vitás. HA vitatjék a felmondás jogosságát - akkor a közokirat se segít szerintem, furcsa nekem hogy ezt végrehajtási záradékkal látnák el ...

egyébként én nem félnék attól, hogy még nekem lesz bajom, ha kitetetem őket ... ha ilyen szmtetelenek, elüldözném a fenébe... sajnos volt olyan ügyem, ami ugyanerről szólt: nem mentek, nem mentek - egyszercsak kiderült, hogy kiadták a lakást a bérlők másnak, maguk pedig elhúztak, nem tudni hova ... azóta keresik a bérlőket, és a ki nem fizetett pénzt is...

de az se kizárt, hogy ezek voltak, mert nagyon hasonló a módszer - egy kövér, agresszív nő, meg egy férfi, aki nem lakik velük, de ő a bérlő papíron, és azt adják be, hogy a korábbi lakásuk leégett ...

aniko54 # 2004.07.07. 16:53

Kedves Berbeadok

En mar tanultam))))))))))))))

A berleti szerzodest -a koteskor- kozjegyzovel kell hitelesitetni s akkor nem kell birosagra menni ha felmondasz a berlonek s nem akar kimenni, 8 napon belul kirakod. Udv.Aniko


/b/a/c

Zoltán György # 2004.03.18. 12:38

Kedves Gorcsev Iván!

Nyugodtan add meg neki, csak tudni akarják, hogy nem hajléktalan.
Nem baj, ha utána is megmarad, mert ez alapján jogosult szociális juttatásokra!

Egyébbként meg tényleg nem kell.

Gorcsev # 2004.03.18. 12:24

Köszi,

Fél éve laknak nálam, csak azért kell ez,
hogy megkapja a letelepedésit.(erdélyi magyar)
Eddig semmi gondom nem volt, és szimpatikus. Ha megkapta az engedélyt, akkor
nem kell már neki az állandó lakcím.

Zoltán György # 2004.03.18. 10:34

Az állandó lakcímbejelentés azt jelenti, hogy életvitel szerűen ott lakik, a hatóság ott keresi, ha kell.
Ez csak egy nyilvántartás.

Az állampolgárok személyes adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi törvény (A számát nem tudom, még kb.-re sem!)
26.§4.bekezdése úgy rendelkezik, hogy

"A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához füződő semmilyen vagyoni vagy egyébb jogot nem keletkeztet, illetve nem szüntet meg."

Ennek ellenére még a hivatalok is sok esetben hivatkoznak a lakcímbejelentésre, mint mérvadó valamire.

Nyolc hónapra béreltem lakást, egyben kifizettem az 530.000.-Ft bérleti díjat és 100.000.-Ft kauciót! Ehhez jön még a Rezsi, most 50.000.-Ft/hó

Nézz utána az illetőnek, beszélgess el vele!
Ja és vigyázz!!!

Gorcsev # 2004.03.18. 09:51

Sziasztok,

albérleti problémával kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha a bérlő szeretné magát bejelenteni állandó lakcímmel akkor abból lehet-e vmi hátrányom? Illetve mi a különbség az állandó és az ideiglenes lakcím között. Amit sikerül kiderítenem az ideiglenest két évente meg kell újítani.

Gorcsev

Zoltán György # 2004.03.12. 10:38

Képzeld el:
Zárás után benn maradok a műjégpályán, bár a jogcímem megszünt (jegy zárásig szól), és elmegyek a Jegyzőhőz, hogy helyezzen birtokba, mert én ott akarok lenni!

Zoltán György # 2004.03.12. 10:34

Kedden reggel megyek a Budapesti Kerületek Földhivatalához. Tudakozódni az információba (tulajdon lapokat ellenőrizni). Bárkinek kérdése kérése van az ügyben, sikítson!

Zoltán György # 2004.03.12. 10:32

Kedves Joliot!

Igen a Birtokos jogosult a birtokvédelemre, azzal szemben is, akitől a birtokát származtatja.

A bérleti szerződéseteket másolatban, átvételi igazolás mellett add le a szolgáltatóknál, az eredeti óraállással!!!

3 hónap nemfizetés esetén, pánikszerüen rohannak!

A birtokvédelem addig illeti meg, amíg birtokban van! Utána nincs birtokban, nincs birtokvédelem!
Tehát, ha erőszakkal kirakjátok őket, akkor hiába mennek a Jegyzőhőz, nincs jogcíme a birtoklásra, ezért nem tudják birtokba helyezni (még ha akarnák sem)!

joliot # 2004.03.12. 08:22

Kedves Zoltan Gyorgy!

Ahogy 'igen?' irta, sajnos a benntlakokat illeti meg a birtokvédelem, mégha jogosulatlanul is laknak benn. Magyaran, ha eroszakkal kirakjuk oket, akkor ok kérhetik a jegyzo segitségét és ok meg is fogjak kapni, mert ténylegesen bennt laktak a lakasban. A jegyzo azt nem vizsgalja, hogy jogosan-e, vagy sem, ez a birosag dolga.

Abban igazad van, hogy tulajdonosként jogunk van bemenni a lakasba és ehhez lehet kérni a rendorség segitségét is adott esetben. Ez ténylegesen megoldas lehet a kozmuvek kikapcsoltatasara. Az mar egy mas kérdés, hogy az adott szolgaltato ténylegesen hajlando-e kikapcsolni az aramot, vagy a gazt. Ahogy lejjebb irtam, ilyen iranyu kérdésemre az elektromos muvek nemmel valaszolt, mondvan, hogy laknak a lakasban és nem lehet "csak ugy" kikapcsoltatni az aramot, csak azért, mert nekunk ugy tetszik.

Egyébként szerzodéssel adtuk ki a lakast, igen. Remélem, hogy a foldhivatalnal a mi nevunkon van még. Mondjuk nem tudom hogyan lehetne a fejünk fölül eladni, hiszen ahhoz adasvételi szerzodés kell a mi alairasunkkal. Persze lehet, hogy naiv vagyok.

joliot

Sasfioka # 2004.03.11. 23:37

Bizonyos madarak szokták csiripelni, hogy add ki a lakást másnak hivatalosan a "bennlakókkal együtt".

Ez amúgy lehetséges? Mivel lentebb is mondtátok, hogy őket már nem illeti meg birtokvédelem. Valamint a házra sincs érvényes bérleti szerződés. Mi történik ha a "kilakoltatásra specializálódott csoportokból" valakivel kötnek albérleti szerződést? Akkor ők beköltözhetnek a lakók mellé? :) Mert ezt szokták a "pad alatt" ajánlani... Azt melyik bírja a másik szagát jobban...

SF

Zoltán György # 2004.03.11. 20:28

Földhivatalnál a TE neveden van-e még a lakás!!!!!

Zoltán György # 2004.03.11. 20:27

"Hivatalosan" szerződéssel adtad ki a lakásod?
A közművekről csak annyit, hogy TE, mint tulajdonos bármikor bemehetsz a lakásodba, akár rendőri segítséggel is!!!
Innentől kezdve víz, villany, gáz kikötve!!!

Miért nem tesz a jegyző semmit?

Rendőrségen mit tanácsoltak? 112 ingyen hívható!
Nézd meg a

joliot # 2004.03.10. 08:51

Ugy latom marad az sk. elintézés.
Ami a kozmuveket illeti:
Az Elektromos Muvektol megtudtam, hogy kikapcsoltatni a villanyt csak ugy nem lehet, hiaba vagyunk tulajdonosok (merthogy laknak a lakasban és joguk van a villanyhoz! Nonszensz!). A legegyszerubb megoldas szerintuk az, ha felmondjuk a szerzodésunket (persze kifizetve a hatralékot). Ezutan ok felszolitjak a benntlakokat, hogy kossenek szerzodést. Ha nem kotnek, akkor kikapcsoljak a villanyt (persze nem azonnal, van 1-2 honapos turelmi ido). Ha kotnek szerzodést, akkor nem kapcsoljak ki a villanyt (de legalabb onnantol a lako fizeti az aramot és nem mi, helyette). Egyszoval itt sincs gyors megoldas.
A Gazmuvek még zurosebb, mert ok eleve nem tudjak lakason kivul kikapcsolni a gazt. Vagyis ha a lako nem engedi be oket amikor jonnek leszerelni az orat, akkor a Gazmuvek semmit nem tehet (nem hatosag, eroszakkal nem mehet be a lakasba). Raadasul naluk automatikusan a tulajdonosnak a szerzodéskotok, nem lehet felmondani a szerzodést és atiratni a lako nevére, ergo a felgyulemlo teljes tartozast a tulajdonoson hajtjak be, akarmit is csinal.
A viz elzarasarol almodni sem lehet egy belvarosi tarsashazban.

Az eros emberekkel az a bajom, hogy ez nyilvanvaloan nem tul szabalyos, eléggé onbiraskodas jellege van. Ha a lako nem fogadja el a kilakoltatast és botranyt okoz
(marpedig erre utal az, hogy ordibal velunk, valtogatja a telefonjat, hogy ne lehessen elérni, illetve hogy beszerzett egy dobbermannt), jo eséllyel valaki kihivja a rendoroket (esetleg o maga). Akkor pedig a végén még mi fizetunk ra.

Egyszoval nagyon jol jott volna az, ha a torvény (példaul a jegyzo képében) valami egyszeru modon segitett volna minket.

Udv,

joliot

igen? # 2004.03.09. 13:57

Egyetértek, engem is felháborít az ilyen magatartás.
A szabályozás azért ilyen, mert addig is rendezni kell a birtokviszonyokat, amíg jogerős döntés születik. A jog felállított egy vélelmet, mely szerint azt illeti a birtok, aki benne van. Lehet cáfolni. Emellett szólt az az érv is, hogy valószínűleg a bérlőnek nincs hova mennie, míg a bérbeadónak bizonyára van, ha kiadta a lakását(ez az érv erősen megkérdőjelezhető szerintem).
Az, hogy a jogi út hosszadalmas, azért van, mert sokat pereskednek az emberek. Okkal, vagy anélkül. A bírók száma nem végtelen(ráadásul az adófizetők sem szívesen fizetnének még több jogászt) az ügyeket viszont el kell bírálni. Mégpedig nem önkényesen, hanem biz. eljárási szabályok betartásával.
Nem a jog írja elő, hogy mennyi ideig tart egy ilyen procedúra, hanem az élet.
Amin túl kell tennie magát az embernek, az az, hogy a jog nem segít (azonnal), de néha azt sem engedi, hogy magadon segíts.

Nem véletlenül kaptad a lenti tanácsokat. Ha gyors megoldást akarsz, bizony neked kell kézbe venned az ügyet, de vigyázva nehogy jogszabályt sérts, mert akkor te húzod a rövidebbet. Próbáld elérni, hogy a bérlő ne érezze jól magát...

joliot # 2004.03.09. 13:28

Kedves igen!,

koszonom a valaszt, mégha az szamunkra nem is kedvezo. Igy mar vilagos a jegyzo valasza.
Az mar csak egy maganvélemény, hogy elég felhaboritonak tartom, hogy a jog nem kinal valamilyen gyors rendezési kérdést egy ilyen egyértelmu esetben. Itt nem egy bonyolult esetrol van szo, ahol nem ismerjuk példaul az egyik felet, esetleg ki kell nyomozni stb. Itt minden lekövetheto, van szerzodés, van ajanlottan feladott felmondolevél, vannak tanuk és a bennt lako nem is tagadja a dolgokat. Egyszoval minden adva van. Miért nincs akkor egy egyszeru biraskodas, ahol mondjuk 30 napon belül egy erre hivatott (mindennapi egyszerü apro-csepro ügyeket eldöntö) biro eldönti a kérdést? Miért kell a tisztességes allampolgarnak huznia a rövidebbet?
Mert persze ott a jogi ut, de mindenki tudja, hogy az évekig is eltarthat. Közeli ismerösömet verték at lakasvasarlaskor, csaltak ki a pénzét 3 évvel ezelott és a mai napig nincs biroi döntés! Nem tul biztato perspektiva.
Mindenkinek köszönöm a valaszokat,

joliot

igen? # 2004.03.09. 12:11

Kedves joliot!

Sajnos a jegyző tényleg nem járható út. Elősször is egy félreértést kellene tisztázni: a jegyző ún. possessórius birtokvédelmet biztosít, ami azt jelenti, hogy helyreállítja az eredeti birtokállapotot, ha azt valaki tilos önhatalommal megzavarja. A jegyző jogkérdésben nem dönt, hanem csak ténykérdésben, nevezetesen abban, hogy mi volt a birtokállapot a zavarás előtt. A ti esetetekben a félreértést az okozza, hogy az eredeti birtokállapoton ti a bérlő megjelenését megelőző időt értitek, holott ebben az esetben nem ez a vizsgálandó. A bérlő jogszerűen jutott birtokban, és tényszerűen van ott jelenleg is. Te csak akkor fordulhatnál a jegyzőhöz, ha ők szeretnének titeket kirakni, ekkor kérhetnéd a zavarás abbahagyását, vagy ha elkergetnének, akkor a birtokállapotod visszaállását.
Remélem érthetően fogalmaztam. A ti esetetekben az eldöntendő kérdés jogkérdés, azaz a szerződéses kapcsolat megszűnését kell rendezni. Jogkérdésben a bíróságnak kell döntenie, ha a felek nem tudnak megegyezni.
Sajnos ez van. Sok kitartást kívánok!

joliot # 2004.03.09. 10:50

Tegnap beszéltunk a jegyzovel és sajnos nem kaptunk pozitiv valaszt. Azt mondta, hogy ugyan a volt bérlo mar jog nélkul lakik a lakasban és ezért ot nem illeti meg a birtokvédelem, de minket sem, mert mi nem lakunk ott. Nem értettem meg mindent, nem vagyok jogasz, de a lényeg ez volt. Szerinte a megoldas a birosag :-(
Valaki mar végigjarta ezt az utat és sikerült a jegyzovel kiköltöztetnie a bennlakot?
Kicsit utanakerestem és a Ptk. 190-192-es paragrafusaiban azt talaltam, hogy a jegyzotol lehet kérni az "eredeti birtokallapot visszaallitasat"! Akkor miért mondja mégis a jegyzo, hogy nem?
Pedig mar kezdtem reménykedni!

Joliot

joliot # 2004.03.04. 11:12

A jegyzovel ma fogunk beszélni,holnap tudok rola beszamolni.Az mindenesetre biztatoan hangzik, hogy elvileg 30 nap az intézkedés. Persze az sem kevés, de még mindig joval kevesebb, mint ha fél évig, 1 évig kellene varni egy birosagi hatarozatra.

Joliot

Zoltán György # 2004.03.04. 10:52

A villanyóra elött lévő elágazástól (ahol a fővezetékre csatlakozik), lekötik és kész!!!
A gázterv viszont mindig egyedi és lehet, hogy nem lehet elzárni.
A Jegyző és a rendőrség mit mondott?

joliot # 2004.03.04. 08:49

Egy belvarosi bérhazban ki lehet kapcsoltatni a villanyt vagy a gazt a lakason kivulrol? Tegnap felhivtam az elektromos muveket és érdeklodtem a kikapcsoltatasrol és akkor ok nekem azt mondtak, hogy ezt ugy lehet, hogy leszerelik az orat. Viszont az ora belul van. A lakok nyilvan nem fogjak beengedni a szerelot, amikor az becsenget az ajton, hogy "Jottem kikapcsolni az aramot!"
Mondjuk nekem is furcsa hogy ezt valaszoltak, hiszen lennie kell egy modnak, amikor az elektromos muvek ki tudja kapcsolni az aramot, ha peldaul valaki nem fizet.
Ami a gazt illeti, amikor felujitottuk a lakast, felmerult a gazora-athelyezés kérdése (a lakason belul), és akkor azt mondtak a Gazmuveknél, hogy ehhez az utcan kell elzarni a gazt a hazba bejovo csovon, vagyis az egész hazban el kell zarni. Ez tehat azt jelentené, hogy kulon a lakasnak a gazat nem lehet elzarni. De felhivom oket, hatha...

Joliot

Zoltán György # 2004.03.03. 22:42

Közműveket a közüzemi szolgáltatónál, mint tulajdonos!