Hány ingatlan van a nevemen?

monalisa1 # 2009.12.19. 17:20

Szívesen. Egyben annyit még, hogy az adóbevallással a pénz eredete legalizálva van - hasznos lehet ez a későbbiekben. (Az egészen más dolog, hogy sajnos nem minden lakáseladásból lehet pozitívan kijönni., örül az ember ha vevőt talál - nem hogy még haszna- többletbevétele is származzon a dologból.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Lac5 # 2009.12.19. 08:53

Köszönöm Mona!
(Bocsi a két hozzászóláshoz, csak közben lefagyott a net...)

monalisa1 # 2009.12.18. 21:11

Ingatlan értékesítését követően adóbevallást kell tenni -legkésőbb a következő év május 20-ig bezárólag-, azonban ha az ügyletből nem származott többletjövedelem akkor adófizetési kötelezettség nincs.

Ha az adóbevallás kitöltése esetleg nehézkes -és sokaknak az- tanácsos könyvelő segítségét kérni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Lac5 # 2009.12.18. 20:34

Köszönöm a válaszokat!
Ha már itt vagyok még egy kérdésem lenne: ha az adókalkulátor szerint nem kell adót fizetnem egy ingatlan eladása után (mivel nem volt hasznom, vagyis kevesebbért adtam el, mint amennyiért hozzájutottam), akkor is fel kell tüntetnem az adóbevalláson?

Lac5 # 2009.12.18. 20:31

Köszönöm a válaszokat!
Ha már itt vagyok még egy kérdésem lenne: ha az adókalkulátor szerint nincs hasznom egy ingatlan eladásából (mivel kevesebbért adom el, mint amennyiért hozzájutottam), vagyis nem kell utána adóznom, ettől függetlenül fel kell tüntetni az adóbevalláson?

Mallinalli # 2009.12.18. 12:24

Egyébként ha jól tévedek, egy nem hiteles teljes tulajdoni lap 2510 Ft/db (szemle tán olcsóbb), tehát azért nem 100. És biztos nem csinálja meg ingyen (érthető módon), így plusz munkadíj.

Mallinalli # 2009.12.18. 12:18

Az ügyvéd elméletben nem tud névre rákeresni a Takarneten. Azt tudja, hogy megmondod a hrsz-t és annak az ingatlannak lekéri a tulajdoni lapját.

Lac5 # 2009.12.18. 12:12

Még kiskorúként örököltem és fogalmam sincs kinek milyen papír lett adva, főleg, hogy kétszer is örököltem több ingatlanban tulajdonjogot. De az biztos, hogy minden papírom nincs meg.

Jó, oké, ha csak 100 Ft/db akkor nem muszály, hogy ingyen legyen, csakhát néha az ilyen papírok kikérésére elég sok pénzt elkérnek, azért írtam inkább, hogy ha lehet, valahogy ingyen kéne. De így nem gond.

Szóval okmányiroda, földhivatal, közjegyző, vagy ügyvéd (egy ilyen lekérdezésért talán nem kér el olyan sokat).

Amúgy igen, tulajdonosra keresve.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.18. 11:12

Tulajdonosra keresve?

Egyjogász # 2009.12.18. 10:29

Ingyen?:)

Dr.Attika # 2009.12.18. 09:51

Irigylésre méltó a probléma. Egy ügyvéd a Takarnet-ről letudja kérdezni.

nanemaaa # 2009.12.18. 09:14

Ha örököltél, akkor megkaptad a végzést te is. A "saját irattáradból" előveheted ingyen. Ha elhagytad, akkor sajnálsz érte oldalanként 100 Ft-ot?
Közokiratról sehol nem fogsz ingyen másolatot kapni. Ha az ingatlanok értéke meg nem fedezi a másolat árát, akkor nem éri meg foglalkozni vele.

kismukk # 2009.12.18. 09:07

Ötletek:
Örökhagyó lakhelye szerinti közjegyzőnél érdeklődni.
Földhivatal központi nyilvántartó.
Önkormányzat okmányiroda szimpatikus ügyintézője komputeren megnézeti.

Lac5 # 2009.12.18. 07:32

Azt ingyenesen ki lehet kérni a közjegyzői irattárból? És azon rajta lesz az örökölt ingatlanok értéke külön-külön is?

nanemaaa # 2009.12.17. 15:09

Hagyaték átadó végzésből? Próbáltad már?

Lac5 # 2009.12.17. 12:47

Kedves Fórumozók!

Két kérdésem lenne, az első:
Örökölt ingatlanaimból eladnék kettőt, és úgy olvastam, hogy adózni csak a nyereségre kell. (Még nem telt le az öt év.) Ha jól tudom a "befektetett összeg" annyi amennyiből az örökösödési illetéket is számolták, csakhogy ez nincs rajta egyik papíromon sem (legalábbis nem találtam ilyet sehol). Honnan tudnék ennek utánanézni (lehetőleg ingyen)?

A másik kérdésem:
Honnan lehetne megtudni, hogy hány ingatlan van a nevemen? Ezeket is örököltem, de az akkor kiadott papírok nem teljesek, így nem tudom biztosan hány ingatlan van a nevemre írva. Ennek honnan lehet utánanézni - szintúgy lehetőleg ingyen?

Előre is köszönöm a választ!