Épitési engedély

diamondkate # 2011.03.23. 17:50

Mindenkit üdvözlök!

Olyan problémával állok szemben, hogy vásárolni szeretnék egy ingatlant, de a tudomásomra jutott, hogy a vásárolni kívánt lakás feletti szintet ráépítették engedély nélkül. Nem szeretnék úgy járni, hogy az engedély hiánya miatt az esetleges megvásárlás után lebontanák a fejem felől a szintet. Egy 3 szintes építményről van szó, amelyben 5 lakás található. A ráépítés és az 1997. évi CXLI. törvény szabályai szerint nem találom, hogy mi történhet ebben az esetben, hogy utólag lehet e engedélyeztetni, vagy mi történik akkor ha nem lehet. Aki tud erről valami pontos információval szolgálni, az kérem írja meg. Köszönöm

Kata

nanemaaa # 2011.03.04. 08:44

A "féltetős megoldás" egzakt neve: garázs.
50 m2 bruttó alapterületig és max 2,50 m építménymagasságig bejelentés, a felett építési engedély köteles építési tevékenység. Mindkét eljáráshoz előzetesen építész tervezőt kell keresned és meg kell terveztetned. ;)

Pafe # 2011.03.03. 15:17

Üdvözletem mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy egy féltetős megoldást szeretnék építeni az autóm számára, ez engedély köteles vagy sem?

Köszönöm a választ!
Pafe

yuhvan # 2011.02.21. 07:31

Köszönöm választ! Segített :D. További szép napot mindenkinek!!!!

nanemaaa # 2011.02.20. 21:17

Yuhvan
Építési engedély köteles és a területileg illetékes építésügyi hatósághoz kell a kérelmet benyújtani. De először meg is kell terveztetni. ;)

nanemaaa # 2011.02.20. 21:15

Jenő
A tetőhéjalás cseréje önmagában nem építési engedély köteles, ha az épület, vagy a telek nem áll országos, vagy helyi védettség alatt.
Ugyanakkor a helyi építési szabályzat valóban megszabályozhatja, hogy az adott településen milyen héjalás az elvárt. Tájékozódj az építési hatóságnál.

yuhvan # 2011.02.20. 17:18

Üdvözlet Mindenkinek!
Remélem tud valaki segíteni nekem. Szeretnénk bővíteni a házunkat. Kb amit hozzá építenénk az 32 m2. Ebbe lenne egy szoba és egy kazán ház. Milyen engedélyek kellenek és hova kell fordulni az engedélyezések ért.
A segítséget előre is köszönöm. Anita

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 20:51

A tiedet meg úgy lehetne szabályossá tenni, hogy a tetőre és bővítményre fennmaradási engedélyt kérsz, ami azzal jár, hogy büntetést kell fizetned. A további bővítésre meg építési engedélyt kell kérned és a használatbavételi után az egészet megrajzoltatni egy földmérővel és azt benyújtani a földhivatalba.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.18. 20:45

Igen, mindenképpen, van ahol nem is engednek zsindelyfedést csak cserepet.

Jeno2011 # 2011.02.18. 11:56

Még valami: Meséltem a szomszédomnak erről a fórumról.
Neki egy 8 éves háza van, szeretné a tető bontása és átalakítása nélkül a mázas cserepet zsindelyre cserélni. Belülről szigetelnék a tetőt, így egyszerűbb lenne. A cserepet eladná és miután az importőrnél dolgozik, kedvezménnyel kapja a zsindelyt és a hozzá szükséges segédanyagokat. A cserépről zsindelyre alakításhoz is kell engedély?

Köszönjük. Jenő

Jeno2011 # 2011.02.18. 11:51

Köszönöm a válaszod.

A tetőcsere alkalmával az alapterületet is megnövelték 25 nm2-el /2 helységgel/, így kapott új koszorút. A tető nagyobb a réginél. A tulajdoni lapra egészen egyszerűen rávezeti majd a későbbiekben a földhivatal a jelenlegi tényállást, amint kiadta a fennmaradási engedélyt az önkormányzat? Azon kívül szeretném a tetőteret beépíteni és egy 14 nm2 télikertet is hozzáépíteni. Mindenképp jogászhoz fordulok, mielőtt bármibe is kezdenék.

Üdv: Jenő

sió # 2011.02.18. 08:04

Az elévülési határidő minden esetben kizárja a további szankció /büntetés, bontás, stb/ foganatosítását. Úgy gondolkodott a jogalkotó, hogy x évig ha nem zavarta a helyileg illetékes önkormányzatot, az x időnkénti légifelvételeken látszó, engedély nélküli építésed, bővítésed, stb, akkor utóbb nem teheti azt szóvá.
Elméletben.
Azonban gyakorlatban ez nem feltétlenül néz így ki. A legalizálás egy ön feljelentéssel/ bejelentéssel történik, ahol közlöd az egészet, és kéred a fennmaradáshoz szükséges jogi procedúra lefolytatását, engedélyek kiadását.
Azonban mielőtt ezt megteszed, mindenképpen szerezz ismerőst, aki ott dolgozik, és pontos képe van az ott szokásos eljárásokról, eljárási rendről. Az is jó, ha szakügyvédet bízol meg, aki lezongorázza mindezt helyetted. Talán ez a legjobb megoldás. Pénzbe kerül, de sikerrel kecsegtet.

Még egy dolog. Nem értem azt, ha engedéllyel építették, és ez rendelkezésre áll, akkor mi baj? Az önkormányzatoknak időről időre ellenőrizniük kell, hogy területükön az építkezések a hatósági előírásoknak megfelelően valósulnak e meg. Ha csak tetőcsere, /a koszorú nem számít/ volt, és alapterületben nem történt módosulás, akkor miért nem ballagsz be a tervekkel, és teszed szóvá az egészet?
Ezek szerint 1970 től kezdődően látszik a ház az adott területen. A légifelvételek negatívjaiból papír-nagyítást készítenek, majd a képeket egyszerűen digitalizálják. A felvételek kb. 7- 11 cm-es eltéréssel méretarányosak.
Tehát ha volt terv, volt engedély akkor nyert ügy, csak utánajárást igényel. Az 1999 es bővítés, tetőcsere pedig csendben maradhat.

Jeno2011 # 2011.02.17. 23:39

Üdvözletem mindenkinek! Szüleim 1970 ben építési engedéllyel építtettek egy 50 nm2-es lakóházat Dunaharasztiban.Belterületen./ Dokumentáció teljeskörűen a rendelkezésemre áll/ Ezt 1999-ben okl.építész tervekkel, de engedély nélkül bővítették, új koszorú, új tető, lakótér + 25 nm2. Tetőtér beépíthető, de jelenleg üres. Teljesen megfelel a mai követelményeknek is. Anno szüleim halálakor /2003/ kifizettem az önkormányzat értékbecslése alapján a vonatkozó illetéket. Azóta is minden adót,közművet fizetek. Összközműves. A közjegyzőnél sem foglalkoztam vele, de sajnos a tulajdoni lapon SEMMI SEM SZEREPEL! Üres telek!!! Mit tegyek, jövőre szeretném felújítani, beépíteni a tetőteret és beköltözni. Eddig csak nyaranta használtuk, külszolgálatos mérnök vagyok. Hogyan kezdjem, várjak-e esetleg még 2 évet, vagy öntsem hivatalos formába jelenlegi állapotát földmérővel, vagy kössem egybe a tetőtér beépítéssel? Milyen szankciókra és illetékekre számíthatok?
Köszönettel: Jenő

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.15. 19:55

Azt mondták, hogy gazdasági épületre adnának építési engedélyt. Ez annyit jelent, hogy gazdasági épületre fognak építési engedélyt adni. Nem lehet lakóépületet építeni rajta, mert nem építési telek. Ha lakóháznak használod, attól az még nem lesz lakóházzá minősítve.

Mary70 # 2011.02.15. 11:37

Üdv Mindenkinek!

Olvasgattam a jogi fórumot építési engedélyek és gazdasági épületek tekintetében.
Sok-sok hasznos dologra leltem. Mégis egy kis útba igazítás jól jönne, ehhez szeretnék segítséget kérni.

A következő a történetem:
3 éve vettem egy zártkertet, édesapám zártkerte mellett. Abban bíztam, hogy a település majd az évek során terjeszkedni fog és lakóépületre kaphatok majd építési engedélyt. Még mindig két zártkert van a család birtokában, az egyik az én nevemen, míg a másik édesapámén.
A telkemen volt már egy hétvégi házikó jellegű valami, kb. 15-20 m2 ami ügyebár a beépíthetés 3 %-t mondjuk úgy ki is merítette. Persze erre engedély fogalmam sincs volt-e …. Az illetékes önkormányzattal beszéltem, gazdasági épületre adnának engedélyt.
Célom itt építkezni, lakni, élni egy kb. 70-80 m2 –s házban/gazdasági épületben, stb.
És akkor a hogyan tovább?
Először át kell íratnom a nevemre az édesapám telkét, majd egyesítenem és így engedélyt kérni a hozzá építésre, hogy a megfelelő m2-t megépíthessem vagy inkább kis hozzá és ráépítés? Milyen engedélyek kellenek? Hol kell kezdenem? Tervező, építésügyi hatóság, önkormányzat, tűzoltóság?

Abszolút járatlan vagyok az ügyben, még soha sem volt ilyesmivel dolgom ezért kérdek ennyi mindent…

Köszönöm előre is a szíves válaszokat!! :)
Bízom benne, hogy értelmesen megtudtam fogalmazni a gondolataim.

coxy # 2011.02.15. 09:37

Üdvözlöm.
Azt szeretném megtudni,hogy a gazdasági épület használatbavételi engedélyének mik a feltételei.Minek kell késznek lennie(ami feltétlenül szükséges).6400nm-es a területem,az épület 120nm,70%ban kész,viszont a befejezéséhez nehezen kapok hitelt.Át tudnám-e minősíteni,mert a bank úgy könnyebben eltudná fogadni fedezetként?
Tisztelettel:coxy

nanemaaa # 2011.02.10. 08:07

Kérdezd az építési hatóságot. Az általad említett terv megvalósíthatóságához legalább 3000 m2 gyümölcsös, vagy 6000 m2 egyéb mezőgazdasági terület kell(ene).

edde # 2011.02.09. 20:24

hát igen. kb ugyanannyiba kerulne mint egy lakás. de csak a végső fázisában.egyelőre az idén szeretnék legalisan épiteni egy gazdasági épületet .8x8-at.amugy is szükségem lesz rá. csak elgondolkodtam hogy lehetne-e vmikor,ha ugyhozza a szükség lakássá minősiteni. a lényeg hogy minden hivatalos legyen.

nanemaaa # 2011.02.09. 14:32

Nem mindegy, hogy vízzel főz, vagy vizet főz. ;-)ű
A halászlé egyik eleme is víz, de az eredmény mégis egy meglehetősen élvezetes étel a forró vízzel szemben.
Egyébként egy emberi tartózkodásra is alkalmas gazdasági épületet semmivel sem egyszerűbb építeni, mint lakóépületet. Az alapkérdés, hogy szabad-e? Ha nem szabad, akkor a gazdasági épületet sem fogod tudni átminősíttetni lakássá. (mellesleg egy gazdasági épület alapból nem elégíti ki egy lakás követelményeit)

edde # 2011.02.09. 13:44

sziasztok.
olvasgatok ezt azt az ingatlanügyekben. ha jol értem( de javitsatok ki ha tévedek), akkor egyszerűbb külterületen engedéllyel gazdasági épületet felhúzni, mint egy lakást. de hát hol a határ? egy gazdasági épületet tökéletesen lakható minőségűre lehet építeni,nem? aztán az átadás után akár be is költözhetünk. mi erről a véleményetek? szegény ember vízzel főz:)

nanemaaa # 2010.05.18. 21:06

Ez így van. ;)
Egyébként is jelentős plusz költség lett volna utólag a ház alá behúzni azt a nagynyomású csövet. :D

MajorDomus # 2010.05.18. 21:01

Igen ! Helyreállitják a sérült gázcsövet, a házad romjai alatt !

I
Mielőtt kétségbeesnél, nézd meg a vezeték nyomvonal tervét a tigáznál. Nem valószinü hogy a házad alatt van, valószinübb hogy mellette, a vezetékjog arra kell, hogy köteles vagy türni a telkeden a vezeték javitását.

berry38 # 2010.05.18. 13:18

Vajon mit fog mondani a Tigáz ha valami baj lesz?Felbonthatják a ház aljzatát,mert szerelni kell a csövet?Bejöhetnek bármikor,mert szolgalmi joguk van?

berry38 # 2010.05.18. 13:16

Nem lehet semmit tenni ellene?Ezt hagynom kell annak ellenére hogy lehet épp egy nagyközépnyomású gázvezetéken ülök?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.05.18. 10:49

Hát igen, ott hibáztak, hogy engedték ezt a rohadt törvényt életbe lépni.

Most a szolgáltatók rendbe rávezettetik a tulajdonosok lapjára a szolgalmi jogot, anélkül, hogy bárkit kártalanítanának.