falat húztak az ablakom elé

nanemaaa # 2010.05.12. 21:34

Te láttál már olyan tulajdon lapot? Én még nem.
A haszonélvezeti jogot valamely tulajdonos tulajdonjogához szokták rendelni.

MajorDomus # 2010.05.12. 18:42

De melyikre ?
A kérdező azt irta, hogy a szoba-konyhára van alapitva a haszonélvezeti jog !

Akkor csak szerepelnie kell ott ?!

nanemaaa # 2010.05.11. 22:13

Nem fog szerepelni mivel nem társasház.
A haszonélvezeti jog az ingatlanra van bejegyezve. :)

MajorDomus # 2010.05.11. 19:04

Mondjuk megnézném mire van bejegyezve a haszonélvezeti jogom, s szerepel -e az ingatlanom a nyilvántartásban.

nanemaaa # 2010.05.11. 07:46

A melléképület lakássá alakítása nagy valószínűséggel szintén engedély nélkül történt. Vigasz lehet viszont, hogy a rendeltetés megváltoztatása ma már nem engedély köteles, mindössze bejelentési kötelezettség alá esik. 2009. jan 1 - okt 1 között viszont még az sem kellett hozzá. A lényeg, hogy feleljen meg a helyi építési szabályzatnak és az országos érvényű jogszabályoknak.

A szabálytalan bővítés viszont akkor is szabálytalan marad, ha a lakás kialakítása engedély nélkül történt.
A két ügy nem függ össze, akár párhuzamosan agyon lehet ütni mindkét építtetőt. A leírtakból azonban kitűnik, hogy mindkét építtető ugyanaz a vállalkozó volt. :)

MD! Mit csináljon szegény ember a földhivatalban? Mi köze a földhivatalnak az építéshatósági ügyekhez? A tul lapon kb annyi lesz, hogy lakóház udvar. Azt meg eddig is tudta mindenki.

newvalley # 2010.05.10. 20:52

Kedves MajorDomus!

Nagyon köszönöm a hozzászólását, mert bizony az én fejemben is megfordult már az utóbbi néhány hónapban a lehetőség, hogy az én szoba-konyhámra sem volt talán építési engedély. Persze ez nekem annak idején nekem eszembe sem jutott. (Biztosra vettem, hogy egy építkezési vállalkozó tudja, mit hogyan kell jogszerüen elintézni, és eszerint jár el.)

Amit Ön írt, az bizony új megvilágításba helyezi az ügyet. Még a végén hajléktalanszállón köthetek ki öreg napjaimra. Tehát: földhivatal.

MajorDomus # 2010.05.10. 19:57

Aztán lesz szép világos ablaka,a szeretetházban, mert a szobával együtt a szoba-konyhát is lebontatja a hatóság,mert mint nyári konyha engedély nélkül épült.

Azért én a földhivatalban kezdeném, hogy mi van a telken ,,hivatalosan,,

MINDIANA # 2010.05.10. 16:21

Mi van abban az esetben, ha az az építmény is engedély nélkül lett létesítve, amire a benne lakó haszonélvezetet tud magáénak? Lehet, hogy ezért nem találnak, semmilyen üggyel kapcsolatos dokumentációt?
Ez csak fikció!!!

nanemaaa # 2010.05.10. 15:11

A bővítés építési engedély köteles lett volna. Amiért a tulajdonos húzza az időt, az azért van, mert ugyanúgy, mint az építési engedélyhez, a fennmaradáshoz is szüksége lenne a haszonélvező hozzájárulására, ami az alant leírtakat figyelembevételével kevéssé valószínűsíthető. Az építtető valamely jogvesztő határidő elteltére vár. (alap esetben a bővítmény használatbavételétől számított 10 év, de ha "az építési hatóság titkolózik", annak oka abban is kereshető, hogy a hatóság tudomására jutásától számított 1 év is jogvesztéshez vezet.)

Nincs más hátra, mint előre.... írásban kell hatósági intézkedést kérni és ügyelni is arra, nehogy a hatóság "véletlenül" kiszaladjon az egy évből.
Az eljárás illetéke egyébként 15.000 Ft, de lehet költségmentességet is kérni, amely már az egész eljárásra kiterjedhet.
(Én nem vagyok híve a Grál tanár úr által javasolt fenyegetéseknek, bár vitathatatlan, hogy olykor eredményesebbek. De egy vállalkozó általában van annyira dörzsölt, hogy nem ugrik be ilyeneknek.)

Grád András # 2010.05.10. 14:29

Kedves Newvalley!

A leírtak alapján meglhetősen egyértelmű, hogy az építő hülyére veszi Önt, és hitegeti a megoldással. Ez nyilván pénzébe kerül és spórol. A helyében írnék egy levelet a helyi önkormányzat építési osztályának, amely egy bejelelentést tartalmaz az illegális építkezésről és kéri a bontási határozat kiadását. Ezt azonban nem elküldeném, hanem megmutatnám az építőnek azzal, hogy amennyiben nem talál megoldást két hét alatt a problémájára, kénytelen lesz azt postázni, mert most már nincs tovább mire várnia. És vigyázzon, nehogy zsarolás-szaga legyen a dolognak, a későbbiekben már ne beszéljen velük erről, vagy lesz megoldás két hét alatt, vagy feladja a levelet, lebontják az építményt, és így oldódik meg a probléma. Mellesleg még a bírság is jóval több lesz nekik, mint egy másik nyílászáró! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.05.10. 13:23

Vidéken élő nagynéném szoba-konyhája olyan hogy csak a szobának van ablaka, a konyhaajtó egyben "az" ablak is - és funkcionál.

monalisa1 # 2010.05.10. 13:21

Az a 3-4 cm semmire sem alkalmas ablakot hozott létre, EZÉRT be kellene falazni és a helyiség másik oldalán/falán új ablakot létrehozni - a tulajdonos költségén.

Vagy pedig egy jó nagy bejárati ajtó mely egyben biztosítja a helyiség világosságát, szellőztetését - külön kialakítva egy bukóablakot is.

Próbáljon megállapodásra jutni a tulajdonossal, aki mint építőipari cég saját kőművessel két nap alatt az ablakhely változást megoldhatja. Valamint egy megfelelőbb bejárati ajtó is készen kapható, nem kell oda asztalos.

"Lisa"
laikus hozzászóló

newvalley # 2010.05.10. 11:36

Köszönöm a válaszokat!

Ahhoz, hogy pártfogó ügyvédet kérhessek, a nyugdíjam "túl magas" - már utánajártam.

A helyzet nálam azonban nem egészen ilyen, mint amiről Akropoliszi kedves válasza szól.

A szomszéd háza és az én szoba-konyhám egy és ugyanazon a telken áll. A tulajdonos ugyanaz, nekem csak a his szoba-konyhára van haszonélvezeti jogom.
Az én szoba-konyhámat az ő korábbi melléképületükből (nyárikonyha) alakították ki. Mielőtt ez a szoba-konyha kialakítása az én számomra megtörtént volna, az ő akkori nyárikonyhájuk ablaka nézett az ő saját lakásbejárati ajtójuk felé. Így volt nekik évtizedek óta kialakítva.

A tulajdonos kb. öt évvel ezelőtt létesített a számomra holtig tartó haszonélvezeti jogot a nyárikonyhából kialakított kis lakásra. Tehát az én ominózus ablakom már régen ott volt, amikor mint haszonélvező beköltöztem, és a kis lakásom a birtokomba került.
2008 tavaszán-nyarán úgy döntöttek, hogy kibővítik a lakásukat, lebontották a két lakás között levő különálló sufnit, és a helyére (jóval nagyobb alapterületen) egy plusz szobát "ragasztottak" a lakásukhoz. Ennek a plusz szobának egyik fala teljesen eltakarja az én ablakomat (három-négy centire van az ablakkeretemtől). Így a korábban világos konyhám sötétté és levegőtlenné vált. Ez az életminőségemet jelentősen rontja.
Ezt az új építkezést (lakásbővítést) építési engedély nélkül tették, továbbá anélkül,hogy nekem erről egyáltalán szóltak volna.

Szabad-e egy ilyen lakásbővítést építési engedély nélkül megcsinálni? Ha a dolog teljesen jogszerű, miért ígértek nekem kárpótlást és miért titkolózik az önkörmányzat építési hatósága?

Azt értem, hogy alapelvként szomszédos telkeken nem építkezhetik senki úgy, hogy az ablaka a szomszéd ablaka felé nézzen.

De talán az én helyzetem más.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.10. 06:34

Lehet pártfogó ügyvédet kérni.

newvalley # 2010.05.09. 22:50

Most írom be harmadszor a segítségkérésemet. Lehet - nem jól kezelem a számítógépet. Egyedülálló rokkantnyugdíjas vagyok, kérem, segítsenek!
Egy Pest környéki településen lakom, otthonom (szoba-konyha) holtig tartó haszonélvezet. Majdnem két évvel ezelőtt történt, hogy hónapokig Budapesten tartózkodtam (beteget ápoltam), amikor is arra megyek haza, hogy a konyhaablakom elé falat húzott a szomszéd (ő egyébként építési vállalkozó, és az ingatlanaink egy telken állnak). A lakásukat egy újabb szobával "bővítették ki", ennek egyik fala zárja el a konyhaablakomat. Se levegő, se fény.
Először azt állították, hogy van erre építési engedélyük. Később, amikor kértem, hogy mutassák meg nekem, bevallották, hogy nincs nekik ilyen. Nem akartam pert-vitát, mivel ott kell leélnem ahátralévő életemet, ezért szóban, peren kívül megállapodtunk, hogy kárpótlásul a saját költségükön kicserélik az ajtómat olyanra, amely tejüveges, és átengedi a fényt. Lemérték az ajtó méretét, és állításuk szerint "megrendelték az asztalosnál". Az ajtó azóta sem készült el, csak mentegetőzést és ígéreteket kaptam. Ha valami 1 1/2 év alatt nem készül el, az nem készül el soha.
Amikor a dolog még friss volt, pár hét különbséggel kétszer is bementem az önkormányzat építési hatóságához a panaszommal. Két előadó egymástól függetlenül (??) azt állította, hogy "nem találják a dossziét". Tehát van dosszié, csak a számomra nem teszik hozzáférhetővé betekintésre.
Mi történik itt? Ez lehet jogszerű a 21. században Magyarországon?
Kérdésem az, hogy történt-e jogsértés, és ha igen, hogyan szerezhetek erre jogorvoslatot.
Csak magamat képviselhetem a törvény előtt, mert a rokkantnyugdíjból ügyvédre nem telik.