albérlet felmondása


kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:27

Üdv!

Segítségre lenne szükségem! Február végén költöztünk egy albérletbe, amit egy ingatlanirodán keresztül találtunk meg. Szerződéskötéskor az ingatlanos hölgy hozott is papírt, amin a szerződést megkötöttük, egy évre. A tulaj 2 havi kauciót kért, plusz egy havi bérleti díjat. Jelenleg úgy állunk, hogy három hete nincs meleg víz a lakásban, merte a tulaj nem fizeti számláit, de tőlünk minden hónapban bevasalja a rezsiköltséget. Közöltem vele, hogy ez így nem ok, erre az volt a válasza, hogy jóval a szerződés lejárta előtt, augusztus 31-el felmondja a szerződést. A kauciót sem akarja visszaadni, állítólag nincs pénze. Kérdezném, hogy mit tehetek, hogy a pénzem visszakapjam. Nekem a költözés sem két forint, szállítók kellenek hozzá, mint mondtam három hete nincs meleg víz a lakásban, a kaucióm is veszélyben. Az iroda akin keresztül béreltem felelősségre vonható? Mit tegyek, hogy napokon belül visszaszerezzem a pénzem? Addig nem tudok költözni, a kauciót nem hagyom, de hideg vízben nem vagyok hajlandó tovább fürdeni! Köszönöm előre is, üdv

soskifli # 2011.08.04. 13:03

Köszönöm szépen a gyors választ, ezek szerint csak azt tehetem, hogy egy általam megfizethető albérletbe költözöm el fél évre..amennyiben nem kötik ki az 1 éves bérleti időt. ördögi kör...
Kinga

xdri # 2011.08.04. 12:13

Kedves soskifli!
A saját lakásod bérbeadását nem mondhatod fel csak az 1 év elteltével.Megkérheted Őket hogy elköltözzenek és ha elmennek köszönd meg!
www.drhalasz.eoldal.hu

soskifli # 2011.08.04. 12:06

Szervusztok!

Lakásomat határozott időre (1 év) albérletbe adtam ki, melyből fél év telt csak le. Magam is albérletben lakom barátommal, akivel a kapcsolatunk nagyon megromlott, és lehetetlenné vált a további együttélés (alkoholproblémák és következményei). Kérdésem, hogy felmondhatom-e és milyen következményekkel saját lakásom bérbeadását, hogy visszaköltözhessek?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!
Kinga

ObudaFan # 2011.08.03. 16:53

Amíg kézzel fogható bizonyítékod nincs rá, addig erre rendkívüli felmondást annak jogellenességének a kockázata nélkül nyilván nem alapozhatsz.

albis # 2011.08.03. 15:44

Sziasztok!

Kissé tanácstalan főbérlő vagyok, hátha Ti tudtok segíteni...A lakásom albérletbe van kiadva 2 bérlőnek. Van korrekt szerződés, kaució és kötbér, ha idő előtt felmondják a szerződést.
Az egyik bérlőtől tudomásom van róla, hogy a másik a lakásban drogot fogyaszt és tárol, és itt nem egy füves cigiről beszélünk...Kézzel fogható bizonyítékom nincs rá, csupán a másik bérlő állítja mindezt.
A kérdésem az ,hogy megüthetem-e emiatt én a bokámat, ha mindezt bérlőként az én tulajdonomban lévő lakásban teszi?
A másik kérdés pedig az ,hogy megtehetem-e, hogy erre való hivatkozással kitegyem, úgy, hogy az ne részemről, hanem részéről minősüljön szerződésszegésnek?

Köszönöm a válaszokat, véleményeket!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.03. 12:27

Ezt a kapcsolatot olcsón megúsztad. Nincs a kötbéren kívül egymással elszámolni valótok.

Nyeld le a kötbért nagyvonalúan és költözz el.

andika6 # 2011.08.03. 12:19

Tisztelt Szakértők!
Jogi tanácsot szeretnék kérni,az alábbi ügyben.
Párommal együtt vettünk ki, határozott időre egy albérletet.A szerződésben mindketten szereplünk,mint albérlők.Kapcsolatunk időközben nagyon megromlott, de megbeszéltük ,hogy tekintettel a határozott idejű (1 éves) albérleti szerződésre, továbbra is együtt lakunk a lakásban, lakótársakként. De mivel azóta szóban és tettlegesen is többször bántalmazott, nem tudom fenntartani ezt a helyzetet és nem tudok vele lakni tovább.
Kértem ,hogy menjen el, én maradnék az albérletben ,de ő nem akar menni és én sem. De egy fedél alatt élni sem tudunk így tovább.

Ha a saját részemről felmondanám az albérletet, a kötbér rám eső része szerződés szerint engem terhelne ,amit nem tudok és nem is szeretnék finanszírozni, hiszen a felmondásom oka a volt párom agresszivitása lenne ,amiről végképp nem én tehetek.

Megoldás lenne ,ha ő menne el az albérletből, de ekkor pedig neki kéne kötbért fizetnie, amit pedig ő sem akar.

A jelenlegi állapot tehát az ,hogy én is és ő is maradni akarnánk ,de az együttélés már a testi épségemet veszélyezteti.

Tudok-e valamit is tenni ilyen ügyben? Nem a kötbér jogosságát vitatom ,mert az a szerződésben szerepel, hanem hogyan tudnám elérni azt ,hogy ő menjen el, vagy én úgy mehessek el, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a rám eső kötbért?

Előre is köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.01. 11:27

Ha a felhívás is megtörtént és abban a 8 nap is szerepelt, akkor kidobhatod, ha mégsem, akkor újabb felhívás, újabb időpont megjelölés.

kalcedon # 2011.07.31. 17:22

Sziasztok!
Segítségre,tanácsra lenne szükségem.Albérlőm eltűnt a lakásból nem értem el őket a zárat lecseréltem mivel tartozása volt(utólag kiderült h több helyről fizetés nélkül távoztak és volt olyan hely ahonnan a tulaj ingóságait is elvitték).Felhívott telefonon h elvinné a cuccait megbeszéltünk egy időpontot de nem jött el,még egy idő pont akkor sem jött el és még egy időpont akkor sem jött a cuccaiért.Beszéltem egy ügyvéddel aki azt tanácsolta h küldjek neki egy sms-t h nem biztosítom tovább a lakást 8 napon belül szállítsa el az ingóságait.Kérdeztem ha nem jön a cuccaiért mit tehetek és azt mondta h 8 nap után azt csinálok a cuccaival amit akarok de jobb egy darabig megőrizni.Pár nap múlva felhívott és megbeszéltünk egy időpontot de nem jött.A 8 nap már letelt.Azt szeretném megtudni h mennyi ideig kell őriznem a cuccait?

Titiána # 2011.06.23. 16:49

egyfőbérlő: a lakás kipakolásával még várj, inkább olvass vissza ebben a topicban vagy egy másikban: nem megy ki a bérlő címmel,keresd meg csakegylány hsz-át, 2011.02.24. 12:06, neki sem ment ki a bérlője, ő bement, majd a rendőrségen találta magát, stb. stb., elég hosszan beszélgettünk vele a fórumon.

Jobb, ha visszaolvasol, mert nem vagy egyedül. Én azt mondom, hogy ok, fizetett, de inkább mondj fel neki a felhalmozott közműtartozás miatt, azt ne említsd, hogy addig nem írják vissza az órát. A közmű végül is tőle fogja behajtani, nem rajtad, de megnehezíti vagy eltűnhet. Ha valami csoda miatt befizetné a közműtartozást, utána is felmondhatsz neki, bizalmatlansági alapon, vagy vmi okból, megbízhatatlan, költözzön el, szeretnéd eladni a lakást.

egyfőbérlő # 2011.06.22. 11:30

Köszönöm az eddigi segítségeket.
Történt egy kis fejlemény idő közben a semmiből megérkezett a aszámlámra a lakbér teljes összege.
Nem tudom mi tévő legyek, mert a tartozásai a közművek felé továbbra is fennállnak.
Próbáltam elérni minden módon de sehogy sem sikerült.
A fizetési felszólításban csak annyit írtam, hogy fizesse be a lakbért és az elmaradt közös költséget mert arról nem tudtam, hogy ilyen nagy közmű tartozásai vannak.
Mit tegyek írjak neki új fizetési felszólítást, hogy fizesse ki a közmű tartozást is? Vagy hogyan működik ilyenkor a rendszer.
Illetve még egy kérdés amennyiben lejár a kétszer 8 nap és a lakásban maradnak még cuccai azokkal mit csináljak? Rakjam ki az utcára dobjam ki a szemétbe vagy mit tegyek?
Mi ilyenkor a helyes eljárás (természetesen olyan dolgokra gondolok amiket nem lehet pénzzé tenni)

MajorDomus # 2011.06.21. 20:48

nincs miért.
az adobevallasodban a bevételt csak jövőre kell feltuntetned . akkor meg majd kifizeted az adót.
idén meg nincs miért aggódni mert azért rugod ki mivel nem fizetett. adót fizetni nem a bérbeadás hanem a befolyt jövedelem után kell s az nagy különbség.

egyfőbérlő # 2011.06.21. 08:36

rendben tegyük fel lecserélem a zárat és visszatartom a holmijait (úgy tudom a ruhái kivételével a tartozás fejében mindent visszatarthatok tehát műszaki cikket bútort...)
De mi van akkor ha bedühödik feljelent vagy felnyom a NAV-nál?
Akkor rosszabbul járok nem?

MajorDomus # 2011.06.20. 19:10

itt a jogi tanács nem megoldás.
csereld. le a zárat . tartsd vissza a holmikat a tartozás fejében.

Grád András # 2011.06.20. 12:41

Kedves Egyfőbérlő!

Elég rosszak a kilátásai. Elvben persze beperelheti (feltéve, hogy tudja a lakcímét, ahonnan majd idézheti a bíróság), de ha nincs neki se ingatlana, se bejelentett jövedelme, szinte biztosan nem fogja tudni végrehajtatni az ítéletet. A bíróság nem értesíti az NAV-ot (volt APEH), de ha az albérlő felnyomja, akkor tuti bírságra számíthat, ami valószínűleg jóval több lesz, mint a mostani kintlevőség. Valószínűleg kénytelen lesz a kaució és a kifizetetések közötti különbséget veszteségként leírni. Csak azzal tudom vígyasztalni, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna, láttam már többmilliós kárt is. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

egyfőbérlő # 2011.06.20. 09:10

Egy sürgős segítségre lenne szükségem.
Van egy lakásom ami ki van adva albérletbe. Sajnos bejelentve nincs a hatóságoknál az albérlet, de szerződést azt kötöttünk egymással.
Én elköltöztem egy másik városba és meg volt hagyva az albérlőnek, hogy mindig tárgyhó 10.-éig utalja el nekem a bérleti díjat.
Ez ebben a hónapban nem történt meg és többszöri megkeresésemre sem válaszolt.
Meghagytam egy rokonomnak, hogy nézze meg a lakást bement megnézte és annyit mondott, hogy a lakással minden rendben van nincs randalírozásnak nyoma, de félig már ki vannak belőle pakolva az albérlőm cuccai.
Lent megkérdezte a házinénit és ő azt mondta, hogy már 3 hónapja nem fizeti a közösköltséget.
Én azonnal küldtem neki sms-ben és e-mailben (mivel nem tudom a postai címét) egy fizetési felszólítást.
Ezek után felhívtam a közműveket és kiderült, hogy 100.000 Ft-os közmű tartozása van (a nevére lettek íratva a víz kivételével a dolgok).
Addig nem engedik visszaírni amíg ez ki nincs fizetve. (addig ugye nem tudom újra kiadni valamint eladni sem...)
Mivel egy hónapot nem fizetett ezért a 2 havi kaukcióból már csak 1 maradt ami közel sem fedezi a már mostanra felhalmozott majdnem 150.000 Ft-os tartozását.
Mi ilyenkor a teendő? Elérni nem tudom hívtam már többször, de azt sem akarom, hogy zaklatásnak vegye. Semmire nem válaszol se sms-re se e-mailre.
Hogyan tudom behajtani rajta a közmű tartozást?
Ha feljelentem abból nekem milyen bajom adódhat ha kiderül, hogy nem volt bejelntve az hogy kiadtam a lakásomat?
Kérlek Titeket mielőbbi válaszra/válaszokra. Eléggé kétségbe vagyunk esve.

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.14. 07:05

Neki kell bizonyítania. És addig is bent laktok. Hamarabb telik le az egy év, mint ahogyan a per jogerősen véget érne.

Egyébként mit rugózik? Eladhatja azt a lakást így is; a vevő majd a bérlet lejártával fog beköltözni.

airboy # 2011.06.14. 06:13

A következő lenne a problémám:

2010. október 1-én kötöttünk bérleti szerződsét, határozott időre, egy évre. A doglo úgy alakult, hogy a bérbeadó el kívánja adni a másik lakását, és azt akarja, hogy elköltözzünk. Persze mi erre nem vagyunk hajlandóak, megegyezésre pedig nem lehet vele jutni. Beleegyeztünk volna, ha ő a költözés költséget, plusz egy hó albérletet fizet és elenged, de ez mindegy is. Időközben hozzánk került a nővérem cicája, amibe ő szóban beleegyezett. Aztán az ügyvédtől kaptunk egy levelet, hogy mivel a bérbeadó macskaürüléket talált állítólag a padlón, amit tudom hogy nem mert én takarítok, távolítsuk el a macskát vagy rendkívüli felmondás. A gond az, hogy úgy jött be a bérbeadó a lakásba, hogy nem voltunk itthon, és a szomszéd hölgy is bejött vele, tehát elvileg tanúm is van rá, és meg is mondtam a szomszédom, hogy ez nem az első eset, hogy így jött be. Arról már nem beszélek, hogy hetente ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát, persze nem előre egyeztetett időpontban, hanem csengetéssel jelzi, hogy itt van. Ha perre megy a dolog, mivel számolhatok?

ObudaFan # 2011.01.30. 13:50

Ha tényleg okoztatok kárt, és az azután derült ki, hogy aláírta, hogy nincs követelése, akkor követelhet, de mindezt neki kell tudnia bizonyítani.

brrrr # 2011.01.30. 12:44

Segítséget szeretnék a következő ügyben. 30 napos felmondási idővel írtuk alá a szerződést, de megegyezéssel hamarabb kiköltöztünk a lakásból. Viszont kiköltözés, kulcsátadás után jelezte hogy a szerinte keletkezett károkat fizessük ki neki. Kulcsátadáskor a rezsi hátralék elrendezésre került, a kauciót ebbe beleszámolta és aláíratott egy papírt ami tanusítja hogy rendezve van. ezek után követelhet e valamilyen címen tőlünk bármit, illetve igényt tartanánk a lakás bérleti díjáról számlára, mivel ennek Áfáját vissza tudnánk igényelni jogunkban áll e ez a követelés? Köszönöm a választ!

Titiána # 2010.12.30. 11:25

albika1963
Nagyon helyes, hívja csak a rendőrséget, a miénk csak fenyegetőzött, de sajnos nem hívta ki. Sajnos, fel kell keresnetek egy ügyvédet, aki levelet ír - vhogy legyetek tisztában a időpontokkal, felmondás határidejével, tv mennyit enged meg, mi van a szerződésben, mert a miénk még a dátumot is képes volt elírni..., így nulla volt az egész, az ügyvéd küldhette újra a saját költségén, néhány napot megint csúsztunk -, ez a szabály, ha tényleg nem akarják elhagyni az ingatlant, akkor kell, hogy legyen egy "papír" a kezedben, hogy felszólítottad erre meg erre. Ha végrehajtóra, fizetési meghagyásra kerül sor tartozás miatt, fogják kérni ezt a "papír"-t, ami lehet ügyvédi de lehet saját is, ha megírod és ajánlva elküldöd. Csakhát ugye a szemfüles bérlő képes minden hibába belekapaszkodni, amit - jogismeret nélkül - könnyen elkövethetsz. :(

Valóban, minen eset más, de azért vannak hasonlóságok, új ismeretek kapni, okulni, ötletet meríteni lehet a hsz-okból.

albika1963 # 2010.12.28. 17:15

Köszi!
Van szerződés, minden le van írva mit meddig kell fizetnie, sőt minden pénzátadásról van átvételi elismervény is. Ma odamentem a lakáshoz, és rámvágta az ajtót, hogy majd 3-án beszélünk. Megfogtam az ajtót, hogy csak egy fizetési nyilatkozat aláírását kérném, és ha a hajlandóság megvan benne a fizetésre akkor ez nem gond. No kihívta a rendőrőket, hogy beléptem a lakásba az ajtóbecsapás megakadályozás végett. Persze rendőr megmondta neki, hogy bemehetek a lakásba szerződésbe aláírta+be is vagyok jelentve ő meg nincs, mit akar mégis?:-)
Sokat olvasgattam mit lehetne csinálni,csak mindegyik eset más és más.
Majd 3-án kiderül mit ír alá mit nem...és persze megírom majd.
köszönöm

Titiána # 2010.12.28. 12:24

albika1963
Sajnos, olyannak kell lenni... Én csak tanu vagyok, de mi is kiadtunk egy lakást, meg is lett az eredménye, mert a tulaj nem olyan... Nem kell rögtön arra gondolnod, hogy fenyegetéssel, meg stb., határozottabb fellépés is már megteszi.
Jobban jársz, ha nekiülsz és visszaolvasod ezt a topicot, nem azért, mert én nyitottam, az én sztorimmal, de időközben más is segítséget kért és kapott. Ill. van még egy ilyen is, albérleti szerződés, ez hosszabb, de itt is vannak történetek, javaslatok.

Van szerződésetek? Ha igen, akkor az elfolyasztott m3 vizet rajta követelheted.
Jogilag? Ha van szerződésetek. Abban szerepel, hogy mettől-meddig, mit vett ki, mennyiért, remélhetőleg szerepel benne, hogy milyen közüzemit fizet ő. Ha szó nélkül elmegy, akkor jön az ügyvéd, fizetési meghagyást kell kérni, végső esetben bíróság, ennek megvan a pontos folyamata, ezt pontosan én nem tudom.

A szerződésbe beleírhatod, hogy 2-3 nap, de az az igazság, hogy a bérlő akkor költözik el, amikor ő gondolja, vagyis olyan nincs, hogy letelik x nap és kimegy a rendőr a házhoz és kirakja őket. Nehéz volt nekem is megértenem, de itt a fórumon sikerült.

A többi kérdésedre is megtalálod a fórumon a választ, tényleg végig kell olvasnod, hogy tisztán láss, ha mégis ügyvédhez kell fordulnod, akkor már ismeretekkel felvértezve menj, ne kelljen előlről kezdenie mindent. Sok szerencsét kívánok! Ha sikerül vagy ahogy alakul, megírhatod, okulásképpen.

albika1963 # 2010.12.28. 05:58

Köszi a válaszod.Mi nem ilyenek vagyunk,meg tartok is az ilyen típusú elintézi módtól, mert mi van ha ugyan kimegy a lakásból 2nap alatt, de közben kienged még 1000 m3 vizet..stb...én sokkal rosszabbul járhatok, ha nem normálisan járok el.Tudom,hogy nem lakhatná le a kauciót..... De ez a szégyen, hogy ha nem fizet még majd másfél hónapot lakhatja a lakást. Miért nincs olyan, hogy 5 nap alatt elbúcsúzunk egymástól ilyen esetben? Vagy mivel tudja bebiztosítani magát az ember jogilag, hogy oké lakják le a kauciót, de rezsiket tuti kifizetik. Erre keresnék választ, hogy mit tudok velük aláíratni?
És egyébként ha legközelebb beleveszem a szerződésbe, hogy nem fizetés esetén mindenféle felszólítás nélkül 2-3 napos határidővel felmondhatok, az már úgy törvényes?